Skocz do zawartości
IGNORED

YAQIN MC-84L

Fafikdog

Rekomendowane odpowiedzi

YAQIN - MC-84L

Ktoś zna, słyszał jak gra?

jakie opinie, bo w necie trudno coś znaleźć?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ktoś zna ten sklep? Mają tam bardzo dużo sprzętu ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/90416-yaqin-mc-84l/
  • 4 tygodnie później...

Kupiłem ten wzmacniacz mimo kompletnego braku opinii na polskich forach. Z kilku zagranicznych opinii wyczytałem, ze jest dobrze więc wziąłem go "na przypała".

Jest to moja pierwsza lampa, więc nie mam żadnego odniesienia. Otrzymałem wszystkie lampy made in China. Dźwięk wydaje się dość krzykliwy (upierdliwa średnica). Basu dość mało za to schodzi bardzo nisko. Brakuje mi nieco wyższego zakresu basowego. Wysokich nie brakuje i chyba są najlepszą częścią całego brzmienia. Nie czuję zbyt dużego "ocieplenia" mimo, że to klocek zbudowany na EL84. Może to te chińskie lampy...

Sprzęt mam dopiero parę dni ale wygrzanie raczej nie zmieni diametralnie całego charakteru więc na cuda nie liczę.

Przez te parę dni pozwoliłem sobie wymienić denerwującą niebieską diodę, która przewyższała blaskiem lampkę nocną i nie pozwalała cieszyć oczu żarzącymi się lampami. W tej chwili jest stonowana zielona dioda w starym dobrym stylu :/ Przy okazji otwarcia bebechów zobaczyłem przyzwoicie polutowaną płytkę i dobrej jakości materiały. Oczywiście zmierzyłem napięcie żarzenia, ponieważ to główne oskarżenia w kierunku Yaqinów dotyczą właśnie niedopuszczalnych poziomów V na żarnikach lamp. I co?...6,20V I po co tu grzebać i przerabiać. Po tym jak upewniłem się, że lampy nie dostają po dupie postanowiłem sprawić sobie nowe lampy zza wschodniej granicy (NOS + nowe, na marginesie dość drogi interes i mam nadzieję, że wart zachodu). Na razie czekam na przesyłkę. Zobaczymy...

Sam sprzęt jest bardzo tani, estetyczny (niektórzy powiedzą, że nawet ładny) więc myślę, że można zaryzykować.

---

https://www.audiostereo.pl/topic/90416-yaqin-mc-84l/#findComment-2388666

Kupiłem ten wzmacniacz mimo kompletnego braku opinii na polskich forach. Z kilku zagranicznych opinii wyczytałem, ze jest dobrze więc wziąłem go "na przypała".

Jest to moja pierwsza lampa, więc nie mam żadnego odniesienia. Otrzymałem wszystkie lampy made in China. Dźwięk wydaje się dość krzykliwy (upierdliwa średnica). Basu dość mało za to schodzi bardzo nisko. Brakuje mi nieco wyższego zakresu basowego. Wysokich nie brakuje i chyba są najlepszą częścią całego brzmienia. Nie czuję zbyt dużego "ocieplenia" mimo, że to klocek zbudowany na EL84. Może to te chińskie lampy...

Sprzęt mam dopiero parę dni ale wygrzanie raczej nie zmieni diametralnie całego charakteru więc na cuda nie liczę.

Przez te parę dni pozwoliłem sobie wymienić denerwującą niebieską diodę, która przewyższała blaskiem lampkę nocną i nie pozwalała cieszyć oczu żarzącymi się lampami. W tej chwili jest stonowana zielona dioda w starym dobrym stylu :/ Przy okazji otwarcia bebechów zobaczyłem przyzwoicie polutowaną płytkę i dobrej jakości materiały. Oczywiście zmierzyłem napięcie żarzenia, ponieważ to główne oskarżenia w kierunku Yaqinów dotyczą właśnie niedopuszczalnych poziomów V na żarnikach lamp. I co?...6,20V I po co tu grzebać i przerabiać. Po tym jak upewniłem się, że lampy nie dostają po dupie postanowiłem sprawić sobie nowe lampy zza wschodniej granicy (NOS + nowe, na marginesie dość drogi interes i mam nadzieję, że wart zachodu). Na razie czekam na przesyłkę. Zobaczymy...

Sam sprzęt jest bardzo tani, estetyczny (niektórzy powiedzą, że nawet ładny) więc myślę, że można zaryzykować.

Dodam swoje "trzy grosze" ,

troche siedze w EL-84 ale SE ,dlatego polecam abys sprawdzil kondensator w katodzie El-84 i go wyrzuc "ociepli brzmienie"

chociaz niektorzy twierdza ,ze spada dynamika ??,ponadto 6P14EW wersja wojskowa sa niezle w swojej cenie ?

Gram na Yaqinie MC-10(EL_34 ) oczywiscie modowany i jest super?

Pozdrawiam,

TAD

https://www.audiostereo.pl/topic/90416-yaqin-mc-84l/#findComment-2389306

O którym kondensatorze mówisz?

O ile dobrze trafiłem jest to schemat wzmacniacza MC-84L. Pewnie są niewielkie różnice zwłaszcza dotyczące wyjścia słuchawkowego i innych bzdetów.

---

https://www.audiostereo.pl/topic/90416-yaqin-mc-84l/#findComment-2389343
  • 2 tygodnie później...

Wymieniłem na ruskie lampy NOS 6p14p oraz nowe 12AX7 Tung-Sol i jest dobrze. "Krzykliwy" charakter brzmienia zniknął. Ciepełka jednak nie stwierdzono. Dźwięk nie jest mulisty i to mi pasuje. Być może nowe chińskie lampy dostarczone ze wzmacniaczem też nabrałyby ogłady po wygrzaniu ale tego nie będę już miał okazji sprawdzić...

---

https://www.audiostereo.pl/topic/90416-yaqin-mc-84l/#findComment-2400095

Wymieniłem na ruskie lampy NOS 6p14p oraz nowe 12AX7 Tung-Sol i jest dobrze. "Krzykliwy" charakter brzmienia zniknął. Ciepełka jednak nie stwierdzono. Dźwięk nie jest mulisty i to mi pasuje. Być może nowe chińskie lampy dostarczone ze wzmacniaczem też nabrałyby ogłady po wygrzaniu ale tego nie będę już miał okazji sprawdzić...

Ten Kondensator to 220uF na schemacie w katodach EL84,

mzesz odlutowac z jednej strony i porównac??

Troche spadnie wzmocnienie.

Pozdro

TAD

https://www.audiostereo.pl/topic/90416-yaqin-mc-84l/#findComment-2402644

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.