Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana kolumn stereo w swoim KD

suprnowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zamiar wymienić kolumny stereo w swoim KD.

Obecne zestawienie to:

amplituner AVR 255

fronty Wharfedale 10.6

centralny Infinity CC225

tyły Cabasse Alcyone

pomieszczenie o metrazu 25m2

Kwota jaką mogę przeznaczyć to max 4 tys PLN.Czy przeskok miedzy moimi kolumnami będzie duży i wart zakupu?

Najbardziej podobają mi się :

Focal Chorus 714V

Monitor Audio RX6

Paradigm Monitor 11v6

Czy mój obecny amplituner da sobie radę z takimi kolumnami?Czy jednak w przyszłości będe musiał go wymienić?

Odsłuch 50 % film/50 % muzyka.Wszystko w wysokiej jakości DTS-HDMA bądź muzyka FLAC wszelakije maści od Rock,Pop,Jazz.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/90371-zmiana-kolumn-stereo-w-swoim-kd/

Witam

Mam zamiar wymienić kolumny stereo w swoim KD.

Obecne zestawienie to:

amplituner AVR 255

fronty Wharfedale 10.6

centralny Infinity CC225

tyły Cabasse Alcyone

pomieszczenie o metrazu 25m2

Kwota jaką mogę przeznaczyć to max 4 tys PLN.Czy przeskok miedzy moimi kolumnami będzie duży i wart zakupu?

Najbardziej podobają mi się :

Focal Chorus 714V

Monitor Audio RX6

Paradigm Monitor 11v6

Czy mój obecny amplituner da sobie radę z takimi kolumnami?Czy jednak w przyszłości będe musiał go wymienić?

Odsłuch 50 % film/50 % muzyka.Wszystko w wysokiej jakości DTS-HDMA bądź muzyka FLAC wszelakije maści od Rock,Pop,Jazz.

Pozdrawiam

Twój amplituner spokojnie da radę, ale nie wykorzysta potencjału tych kolumn. Z tych co wymieniłeś najbardziej podobają mi się Monior Audio (Za 4 tysiące możesz kupic używane Monitor Audio GS 20 a to już naprawdę dobre kolumny i te polecam). Jeśli nie ograniczasz wyboru do tych kolumn polecam jeszcze Heco Celan lub Magnat Quantum (czym wyższy model tym lepiej).

Twój amplituner spokojnie da radę, ale nie wykorzysta potencjału tych kolumn. Z tych co wymieniłeś najbardziej podobają mi się Monior Audio (Za 4 tysiące możesz kupic używane Monitor Audio GS 20 a to już naprawdę dobre kolumny i te polecam). Jeśli nie ograniczasz wyboru do tych kolumn polecam jeszcze Heco Celan lub Magnat Quantum (czym wyższy model tym lepiej).

Gs za 4tyś nie kupi, koło 5 za używki. Tylko jaki sens do HK255 kupować GSy? Jeśli przeskok na takie kolumny to wymiana amplitunera jest nieodzowna (i to na modele zdecydowanie powyżej np. HK365).

Czyli lepiej się wstrzymać i kupić kolumny wraz z lepszym amplitunerem?Myślałem nad HK AVR 365.Mam też w dobrej cenie HK AVR 660 ale jak na razie dla mnie za wysoka bo 4500.

Kolumny moższesz sobie już kupić dozbierasz kupisz amplituner, HK AVR 365 też będzie za słaby aby pokazać cały potencjał więc to troszku bez sensu. Jeśli wymienisz same kolumny to i tak będziesz miał lepszy dzęk niż teraz. Nie koniecznie musisz zmieniac na HK możesz poszukac wśród Yamahy, Onkyo, Marantza te marki w ostatnim okresie mają lepsze opinie niż HK na którego nadepneli "Księgowi" ponadto jest dużo uwag co do awaryjności. Ja zwykle zmieniam jeden element a jak dozbieram to kupuje drugi.

Gs za 4tyś nie kupi, koło 5 za używki. Tylko jaki sens do HK255 kupować GSy? Jeśli przeskok na takie kolumny to wymiana amplitunera jest nieodzowna (i to na modele zdecydowanie powyżej np. HK365).

Ostatnio widziałem za 3800 gs 20 na znanym portalu. Pozniej wymieni sobie ampituner a kolumny ma już na zapas nawet pod HK 760 z końcówka mocy.

We wtorek pójdę na odsłuch o posłucham tych Focali 714V,mają jeszcze ACOUSTIC ENERGY AELITE 3 w podobnej cenie.

Co sądzicie o tych dwóch wybrańcach?

Będe miał duży przeskok w odsłuchu między swoimi obecnymi głośnikami?

Po sprzedaży swoich muszę dołożyć ok 3 tys PLN dlatego pytam się czy warto.

We wtorek pójdę na odsłuch o posłucham tych Focali 714V,mają jeszcze ACOUSTIC ENERGY AELITE 3 w podobnej cenie.

Focale jak zagrają z HK musisz sprawdzic sam nie słyszałem tego zestawienia. AE bardzo chwalą niektórzy formułowicze, ale tez nie słyszałem. Przeskok będzie bardzo duży (w dobrym zestawieniu i potenjał na przyszłość), jednak taniej będzie i możesz lepszy efekt uzyskać kupując używane.

Ostatnio widziałem za 3800 gs 20 na znanym portalu. Pozniej wymieni sobie ampituner a kolumny ma już na zapas nawet pod HK 760 z końcówka mocy.

Nie chce wchodzić w dyskusje, ale śledzę cały czas ceny (chcę dokupić sub i centralny) i nie spotkałem się z taką ceną. Ten znany portal to jaki (śledziłem wszystkie tak więc proszę bez ściemy;) )? W archiwum łatwo znaleźć, tak więc znajdziemy, jeśli faktycznie były. Sory, że tak obok tematu.

Zostaw sobie tego Harmana co masz i zamiast dokładać do kolejnego amplitunera kup jakiś wzmacniacz stereo i podłącz go jako końcówkę mocy, będziesz miał bardzo dobre stereo i kino, mało który amplituner podskoczy do takiego zestawu.

Nie chce wchodzić w dyskusje, ale śledzę cały czas ceny (chcę dokupić sub i centralny) i nie spotkałem się z taką ceną. Ten znany portal to jaki (śledziłem wszystkie tak więc proszę bez ściemy;) )? W archiwum łatwo znaleźć, tak więc znajdziemy, jeśli faktycznie były. Sory, że tak obok tematu.

Gość mia wystawione po wakacjach za 4100 sprzedał mojemu koledze za 3800 po negtocjacjach słabo szukasz kolego, GS 60 w trakcie wakcji mogłęm kupic po negocjacjach za 4500 idealne parwie nowe (trafiło mi się cos innego taniej). W archiwum allegro wszystko nie wychodzi, szczególnie aukcje stosunkow świeże. Myślę, że zanim zaczniesz oskarżać poszukaj pozdr.

Zostaw sobie tego Harmana co masz i zamiast dokładać do kolejnego amplitunera kup jakiś wzmacniacz stereo i podłącz go jako końcówkę mocy, będziesz miał bardzo dobre stereo i kino, mało który amplituner podskoczy do takiego zestawu.

Niestety ten model ma słaby pre-out i to wiele nie zmieni.

A co sądzicie jeszcze o Wharfedale Evo 40?

Może jakieś inne propozycje w tym poziomie cenowym.

Małem Evo 30 świetnie wykonane jeśli kupisz tanio tak. Można było te kolumny jakis czas temu kupic tak do 2,5 (evo 30). Evo 40 w stosunku do 30 mają minimalnie więcej basu, są wyzsze poza tym konstrukcja ta sama.

EVO nie sa dobrymi kolumnami. Diamondy graja znieksztalcona gora z kolei EO jest niebywale suche. Gra mocno gora nie jest to gora bolesna ale i tak werci w uszach. EVO wymagaja tez mocnych wzmiacniaczy przy nizszej mocy wypadaja blado. Na pewno ie glosniki pod amplituner - kino!! MA na pewno lepsze. Ewentualnie Klipsch RF 62

EVO nie sa dobrymi kolumnami. Diamondy graja znieksztalcona gora z kolei EO jest niebywale suche. Gra mocno gora nie jest to gora bolesna ale i tak werci w uszach. EVO wymagaja tez mocnych wzmiacniaczy przy nizszej mocy wypadaja blado. Na pewno ie glosniki pod amplituner - kino!! MA na pewno lepsze. Ewentualnie Klipsch RF 62

MA faktycznie lepsze, ale i droższe od Evo. Miałem Evo z 6 lat i tej suchości ani z Marantzem jak i Harmanem nie czułem. Evo to faktycznie nie są idelane ale w cenie do 2,5 tys cięzko coś znaleśc lepszego w nowych (a na pewno nie znajdzie się nic lepiej wykonanego, okleina naturalna, solidne terminale kiedyś wygraly nawet test grupowy w WHAT HIFI i były jako produkt rekomendowany). Kiplishe grają efektownie ale po pewnym czasie tego typu granie może się znudzic. Jak widzisz są różne gusta jeśli nie posłuchasz ze swoim amplitunerem cięzko ci będzie wybrac.

Gość mia wystawione po wakacjach za 4100 sprzedał mojemu koledze za 3800 po negtocjacjach słabo szukasz kolego, GS 60 w trakcie wakcji mogłęm kupic po negocjacjach za 4500 idealne parwie nowe (trafiło mi się cos innego taniej). W archiwum allegro wszystko nie wychodzi, szczególnie aukcje stosunkow świeże. Myślę, że zanim zaczniesz oskarżać poszukaj pozdr.

Wszystko wchodzi. Ja cie nie oskarżam, ja chce konkretnych odpowiedzi a nie lania wody mój kolega... (nawet nie wiesz ile mój kolega...). GS60 za 4500:). Nie wiem może u ciebie wyszukiwarka działa inaczej niż u mnie i pokazuje jakieś ukryte aukcje? Nie chodzi o to, że takie ceny mogą w końcu być, ale na pewno takich nie było.

Zdecydowanie polecam Focale 714 V. Osobiście od ponad roku gram ( w kinie domowym ) NADem T747 + 726V i nadal jestem pod wielkim wrażeniem. Przed zakupem próbowałem różnych kombinacji Arcam + MA , Denon + Dali Lektor / Dali Ikon Mk II / Wharfedale Evo i HK + JBL / Focal Chorus Seria 700

i z całym przekonaniem mogę napisać że NAD + Focal to synergia absolutna !!! Mając na uwadze fakt że posiadasz amp H/K który gra dźwiękiem podobnym chodź na pewno uboższym i uproszczonym w stosunku do NADa polecam konfigurację z 714V. Moje pomieszczenie jest co prawda o dobrych 15 m2 większe od Twojego ale jestem przekonany o tym że 714 dadzą radę. Ja w każdym razie cieszę się zdrowym , pełnym i dynamicznym brzmieniem z trójwymiarową sceną i naprawdę bardzo niskim basem. Nie twierdzę że MA są bezwzględnie złe , tego nie powiedziałem . Uważam jednak że Focal gra bardziej dojrzale , jest lepiej zszyty na średnicy z basem i górą . Naprawdę w tyn przedziale cenowym to kolumny kompletne w każdej dziedzinie. Wharfedale Evo , Dali czy inne tam JBLe to niestety inna półka i poważnie bym ich nie rozpatrywał. Myślę że Tobie pomogłem.

Użytkownik TRIBUL dnia 08.01.2012 - 19:33 napisał

Niestety ten model ma słaby pre-out i to wiele nie zmieni.

Nie zrozumieliśmy się chyba, przy odsłuchu muzyki (stereo) pre-out w amplitunerze nie ma nic do gadania bo go omijasz, nie włączasz nawet amplitunera w tym celu, dopiero do filmu.

Nie zrozumieliśmy się chyba, przy odsłuchu muzyki (stereo) pre-out w amplitunerze nie ma nic do gadania bo go omijasz, nie włączasz nawet amplitunera w tym celu, dopiero do filmu.

masz racje zle zrozumiałem, przepraszam.

masz racje zle zrozumiałem, przepraszam.

Jednak co do pre-out masz 100% racji, faktycznie jest kiepskie ;) Jednak podłączając średniej klasy wzm. stereo pod ten pre-out dźwięk jest i tak lepszy niż jak by grał sam amplituner, ale to tylko do kina takie rozwiązanie, do muzy osobny tor pomijając amplituner zupełnie. Nie wiem w sumie który amplituner ma dobry pre-out, tak żeby NIC nie psuł.

Wyszła jeszcze jedna kwestia znajomy sprzedaje 2 letnie Monitory Audio RX6 w stanie idealny i jak dla mnie będą one kosztowały 2500.

Myślicie że warto ?

Są lepsze od tych wymienionych przeze mnie?

MA RX8 to jak najbardziej również fajna kolumna. Gabarytowo większa od Focala, jakościowo na pewno porównywalna. Grająca natomiast zupełnie inaczej i to przede wszystkim powinieneś sprawdzić na odsłuchu. Natomiast przy Twoich preferencjach z pierwszego postu oraz wzmacniaczu z jakim miałoby to pracować moim zdaniem lepiej Focale. Plusem RX na pewno jest bardzo dobra cena oraz pewne źródło. Ale to tylko sugestie. :)

Właśnie najbardziej skłaniam sięku Focalom 714.

Podoba mi się wykończenie ,wygląd i dźwięk.

Jeszcze chętnie porównałbym ACOUSTIC ENERGY AELITE 3 tylko jak one się mają do 714?Które warto bardziej wziąść pod uwagę?

Ale jak wypadaja te RX8?Duzo sa gorsze od Focali 714?

a po czym tak wnioskujesz ? bo cena wskazuje że powinno być raczej odwrotnie

Focal to generalnie inne granie od MA, inny styl, natomiast żadnej większej różnicy jakościowej nie będzie ani w jedną ani w drugą stronę

jeśli chodzi o Focal 714v to na ten metraż będą za małe wg mnie

Miałem na myśli RX6.

Teraz mam tylko dwóch konkurentów :

ACOUSTIC ENERGY AELITE 3

i

Focal Chorus 714V

Na które z nich bardziej zwrócić uwagę pod kwestia wykonania,opłacalności i nagłośnienia pokoju.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.