Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX-SR 876 i TANNOY Mercury

Mr.Black

Rekomendowane odpowiedzi

Tannoy Merkury M3,m1 mc jak dla mnie to trochę słabe kolumny,chodzi o to że grają czysto dobrze ale tylko do pewnego poziomu słuchania,gdy np chcesz dać im popalić jakaś impreza wpadają w rezonans,i można je szybko uszkodzić.Do spokojnego grania są ok,ale nie wiem czy ten amplituner nie potrzebuje mocniejszych kolumn.W tym roku byłem na sylwestra u znajomego taka prywatka i do muzyki miał właśnie M3 grały z jakimś wzmacniaczem nawet nie zwróciłem uwagi na model był to Denon ale nie wiem jaki symbol. ale przy głosnym słuchaniu miałem wrażenie że nie doczekaja Nowego Roku.

Tannoy Merkury M3,m1 mc jak dla mnie to trochę słabe kolumny,chodzi o to że grają czysto dobrze ale tylko do pewnego poziomu słuchania,gdy np chcesz dać im popalić jakaś impreza wpadają w rezonans,i można je szybko uszkodzić.Do spokojnego grania są ok,ale nie wiem czy ten amplituner nie potrzebuje mocniejszych kolumn.W tym roku byłem na sylwestra u znajomego taka prywatka i do muzyki miał właśnie M3 grały z jakimś wzmacniaczem nawet nie zwróciłem uwagi na model był to Denon ale nie wiem jaki symbol. ale przy głosnym słuchaniu miałem wrażenie że nie doczekaja Nowego Roku.

Tak jeszcze na marginesie do amplitunera prondożernego i już z wyższej półki cenowej Onkyo piszesz że te Tanie Tannoye które w momencie sprzedaży kosztowały cały komplet 2000 pln.Będu super .Trochę chyba cię poniosło.Własciciel wydając min 3000-3500 pln na amplituner ,powinien poszukać kolumn w przedziale cenowym 4000-6000 pln tak min.Oczywiście może też kupić jakieś demo czy używki znacznie taniej,ale powinny to być kolumny o dobrych parametrach i sporej podstawie basowej.

w stereo mam Tannoy 633 i spisują się świetnie dlatego pomyślałem o Seri mercury do kina .

Głośno raczej będę grał 90% filmy 10% koncerty .

Bass nie jest dla mnie tak ważny bo jeszcze dokupię subwoofer.

To lepiej zapomnieć o Tannoy mercury czy kupić na fronty m4/5 ?

Witam

Jak zagrał by zestaw Onkyo TX-SR 876 i TANNOY Mercury (m3 & mc & m1) ?

pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedz

Z racji tego że aktualnie również szukam amplitunera ten model z racji swoich właściwości konstrukcyjnych i dźwiękowych mnie zainteresował. Zrobiłem sobie listę dobrych klocków używanych z dekoderami HD na pokładzie i sprawdzałem co jakiś czas opcje zakupu na znanym portalu aukcyjnym. Zdziwiło mnie to że przez dłuższy okres czasu nie znalazłem nic poza wysokimi modelami ONKYO typu 905,875,876. Poszukałem informacji w tym temacie na forach USA i UK i okazało się że te modele są bardzo awaryjne. Odsetek urządzeń z usterkami jest ogromny - najczęściej pada pyta HDMI ale usterki zasilania czy inne też są dość częste.Awarie następują po około 2-3 latach eksploatacji czyli w wieku w którym znajdują się amplitunery na rynku.Z opinii użytkowników wynika że urządzenie bardzo się nagrzewa co prawdopodobnie prowadzi do uszkodzeń w długim okresie eksploatacji. Egzemplarze po naprawie czyli refurbished wytrzymują od pół roku do roku i to wg mnie właśnie takie egzemplarze sprowadzane najczęściej z UK pojawiają się na aukcjach.Ilość konkretnych przykładów usterek które znalazłem w sieci skutecznie odstraszyło mnie od zakupu tych amplitunerów choć ceny potrafią być naprawdę niskie w stosunku do wartości początkowej - ale chyba wiadomo dlaczego.

Coś w tym jest mam znajomego który sprowadził z Wysp już pare 875,905 właśnie po serwisowych.Kupował je od dystrybutorów po 250-300 funtów,nie wiadomo właśnie jak one pociągną dalej.Zawsze pisałem że nagrzewanie się sprzetu do wysokich temperatur jest nie korzystne.

Zawsze pisałem że nagrzewanie się sprzetu do wysokich temperatur jest nie korzystne.

Miałem nie dawno taki przypadek : na odtwarzaczu DVD Yamaha s 557 stał dekoder telewizji N , zaczął się mocno grzać ( nigdy nie przypuszczałem , że sprzęt może być taki gorący , pomimo oddzielnego zasilania . Olałem to , bo dekoder działał . Zepsuło się DVD , chyba od temperatury Enki . Później nastąpiła awaria Enki .

Tak jeszcze na marginesie do amplitunera prondożernego i już z wyższej półki cenowej Onkyo piszesz że te Tanie Tannoye które w momencie sprzedaży kosztowały cały komplet 2000 pln.Będu super .Trochę chyba cię poniosło.Własciciel wydając min 3000-3500 pln na amplituner ,powinien poszukać kolumn w przedziale cenowym 4000-6000 pln tak min.Oczywiście może też kupić jakieś demo czy używki znacznie taniej,ale powinny to być kolumny o dobrych parametrach i sporej podstawie basowej.

Ja sie nie zgodze do konca. Mam 806, mialem stereo m3 a teraz mam...Siesty, caly komplecil 7 kolumn i jakos wzmacniacz ich nie rozrywa. To przyklad na to, ze nie cena dyktuje jakosc. Nie w dobie JBLi i innych missionow z Chin, ktore swietnosc maja za soba. Tannoye owszem rowniez, ale mysle ze spokojnie sie nadadza

I find your lack of faith disturbing...

Tannoy ma bardzo miekkie subufery jednak uwazam ze drogie. JBL ma mocne i dobre suby. Podobne jak Klipsch. Cenowo natomiast dobrze stoja Omega Sub od Magnata

Velodyne, mam i polecam

I find your lack of faith disturbing...

Tannoy ma bardzo miekkie subufery jednak uwazam ze drogie. JBL ma mocne i dobre suby. Podobne jak Klipsch. Cenowo natomiast dobrze stoja Omega Sub od Magnata

co masz na myśli mówiąc miękkie ?

• 3 tygodnie później...

jesli chdozi o szczegolowosc wysokich tonow. Jesli chodzi o dol dynamike bass wybuchy itp moglo by byc. Ale nie przy tym amplitunerze 876 wycisnie z nich mozliwosci. Posluchaj ich. Teraz nowa seria V4 jest dostepna wszedzie. Bedziesz mial pojecie ze w M bedzie podobnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.