Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer A-616 - wymiana na lepszy

pablotor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.

Posiadam na dzień dzisiejszy wzmacniacz Pioneer A-616. Pod niego podpięte kolumny Dali 104. Chciałbym ruszyć się troszkę do przodu jeśli chodzi o audio a nie bardzo wiem w którą stronę :) Myślę nad zmianą wzmacniacza. Co możecie mi polecić ? Jaki klocek zakupić aby zrobić krok naprzód (no może dwa) jeśli chodzi o dźwięk ?

Myślę, że skoro wszedłem już w Pioneera to dobrze byłoby to kontynuować ale nie odrzucam również czegoś innego. Tak wstępnie wypatrzyłem Pionka A-676 lub Marantz PM-7000. Co o tym sądzicie ?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/90347-pioneer-a-616-wymiana-na-lepszy/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A 616 niewiele różni się od A 676 a już na pewno nie sygnaturą dźwiękową. To są niemal identyczne wzmacniacze. Dużo zależy od tego co chcesz zmienić. PM 7000 to krok w bok a nie do przodu. Jeśli Pioneer to A88x i to są co najmniej dwa kroki do przodu a może i trzy. Nawet lepiej niż Yamaha AX 900.

Jeśli chodzi o muzykę... przede wszystkim metal i rock. Heavy, black, death, gothic doom metal, rock, rock progresywny, art rock, polska muzyka. Odpadają jakiekolwiek techno, dance, disco, hip-hop itd.

Co do źródła... niestety na ten moment przeważa komputer z mp3 (staram się żeby to były chociaż FLAC). Mam wpiętą trochę lepszą od zintegrowanych kartę muzyczną. Sound Blaster X-Fi. Posiadam również odtwarzacz CD Technicsa ale używam go sporadycznie ponieważ jestem dopiero na etapie kompletowania płyt więc zbiór nie jest zbyt pokaźny.

Czego oczekuję, co mi brakuje... hmm, z góry zaznaczę, że nie jestem jakimś fachowcem więc moje opisy mogą wywołać uśmiech na twarzy.

Lubię dźwięk dynamiczny i taki w którym jestem w stanie wyłapać poszczególne instrumenty, drażni mnie gdy wszystko zlewa się w jedną niewyraźną całość sprawiającą wrażenie chaotycznej. Rzeczy typu "płaski dźwięk", "dźwięk jak zza kotary" odpadają. Jako, że nie jestem fanem hip-hopu czy techno nie zależy mi na jakimś szczególnie głębokim, rozlanym basie. Po prostu jak ma walnąć niech walnie. Zależy mi również aby wszystkie pasma były w miarę zrównoważone (chyba dobrze to opisałem). Mianowicie aby np wokale nie były schowane gdzieś z tyłu itd.

W obecnej konfiguracji drażni mnie to, że w utworach typowo metalowych gdzie jedzie ostro gitara (często przesterowana) dźwięk jest trochę płaski, niewyraźny... nieco jak z jamnika :) brak mu dynamiki i głębi... wszystko zaczyna się zlewać ze sobą.

Pokój gdzie stoją kolumny ma jakieś 3,5m x 4,8m. Kolumny na dłużej ścianie. Nie wiem na ile to ma wpływ ale to nowe mieszkanie i nie jest urządzony do końca więc brak firanek na przykład i tego typu rzeczy. Daje to trochę męczony pogłos.

Opis jak dla sprzętu za 30 tysięcy :) ale może da się coś dopasować do 1000zł ? Oczywiście mam świadomość, że będę musiał iść na kompromisy.

Z góry dziękuję za pomoc.

wszystko masz zle,od akustyki przez ustawienie kolumn potem zrodlo(komp),prawdopodobnie kiepskie kable dlatego tak ci to gra,nic nie powinno sie zlewac,najpierw ustaw kolumny dobrze ale nie wiem czy to ci cos pomoze jak grasz z kompa,pomysl o przetworniku zewnetrznym,i jak piszesz ze masz echo w pokoju to tez nie za dobrze,ustaw kolumny na krotszej scianie i z metr do przodu,pokombinuj troche z ta akustyka

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A88x to przejrzysty detaliczny wzmacniacz, podstawa do zbudowania dobrego systemu. Musisz się jednak liczyć z tym że ma około 25 lat. Potrzebuje jednak dobrego źródła, nie kompa, i kolumn z prawdziwego zdarzenia. Zamiennie możesz kupić wspomnianą Yamahę AX 900. Pioneer A 616 to muł. Potrzebuje ultra jasnych kolumn. Spowalnia bas i wycofuje średnicę.

Z tym zlewaniem nie wiem czy nie zostałem źle zrozumiany... chodziło mi o to że ciężko jest wyodrębnić poszczególne instrumenty, dźwięk nie jest detaliczny. No i brak mu dynamiki całkowicie, ale to tylko przy typowo metalowym graniu bo w rocku, polskiej muzyce jest już lepiej. Czy nieurządzony pokój (brak chodnika, firanek itd.) ma duży wpływ na dźwięk ?

Niestety przestawienie kolumn nie wchodzi w grę. Na krótszych ścianach mam po jednej stronie okno i wyjście na balkon a po drugiej drzwi do pokoju.

Ja wiem, że nie jest to super sprzęt lecz ztego co czytałem kolumny zebrały trochę pochlebnych opinii. Wzmacniacz też nie jest opisywany jako konkretny badziew. Oczywiście mając może 30 tysięcy mógłbym pokombinować i kupić kolumny z "prawdziwego zdarzenia" ale budżet mam ograniczony i muszę się tym cieszyć... no i wzmacniacz szukać w tych pieniążkach.

Oczywiście jeśli chodzi o źródło to zamierzam kiedyś całkowicie przerzucić się na odtwarzacz CD jednak najpierw chciałbym skupić się na wzmacniaczu który najlepiej będzie grał muzykę, której słucham a potem wymieniać i myśleć dalej.

A co powiedzie na wzmacniacze Rotela ? Gdzieś wyczytałem, że dobrze współgrają z taką muzyką ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.