Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz cyfrowy DIY

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu myślę nad zmianą źródła sygnału, która zastąpiłaby mi odtwarzacz CD, który obecnie jest najsłabszym ogniwem mojego zestawu.

Pomysł był, by spróbować urządzenie podobnie funkcjonalne lecz oparte na odczycie plików. Jako transport wybrałem pendriva, stabilny i niezakłócający nośnik. Specjalnie nazwałem to urządzenie odtwarzaczem cyfrowym a nie serwerem plików, bo wzorem obsługowo-ergonomicznym miał być odtwarzacz CD a nie komputer.

Przede wszystkim dla mnie ważna jest jakość dźwięku – wszechstronność i uniwersalność zupełnie na drugim planie.

Stąd pomysł, by sprzęgnąć jakiś mikrokontroler z niezłym daciem z jak najmniejszą ilością operacji pomiędzy nimi.

Po dość długim okresie „badawczo-rozwojowym”, powstał ten oto projekt, który obecnie zacząłem używać. Składa się z modułu MMnet1002, na którym zainstalowano specjalnie okrojony linux, napisany driver do daca oraz napisany software do obsługi urządzenia. Z modułu wychodzi sygnał I2S do daca, którym jest obecnie znany na forum dac Waldiego_06 na WM8740.

Odtwarza wav flac (i mp3 też ) . Dźwięk, jak dla mnie jest naprawdę dobry. Mimo, że nie jest to wersja topowa daca. Spokojnie broni się z odtwarzaczami CD z okolic 10kpln i więcej.

I chyba w wyniku tego projektu, nie będę się już przymierzał do zakupu odtwarzacza CD ;)

Tyle w skrócie, poniżej fotki.

https://www.audiostereo.pl/topic/90339-odtwarzacz-cyfrowy-diy/

Od jakiegoś czasu myślę nad zmianą źródła sygnału, która zastąpiłaby mi odtwarzacz CD, który obecnie jest najsłabszym ogniwem mojego zestawu.

Pomysł był, by spróbować urządzenie podobnie funkcjonalne lecz oparte na odczycie plików. Jako transport wybrałem pendriva, stabilny i niezakłócający nośnik. Specjalnie nazwałem to urządzenie odtwarzaczem cyfrowym a nie serwerem plików, bo wzorem obsługowo-ergonomicznym miał być odtwarzacz CD a nie komputer.

Przede wszystkim dla mnie ważna jest jakość dźwięku – wszechstronność i uniwersalność zupełnie na drugim planie.

Stąd pomysł, by sprzęgnąć jakiś mikrokontroler z niezłym daciem z jak najmniejszą ilością operacji pomiędzy nimi.

Po dość długim okresie „badawczo-rozwojowym”, powstał ten oto projekt, który obecnie zacząłem używać. Składa się z modułu MMnet1002, na którym zainstalowano specjalnie okrojony linux, napisany driver do daca oraz napisany software do obsługi urządzenia. Z modułu wychodzi sygnał I2S do daca, którym jest obecnie znany na forum dac Waldiego_06 na WM8740.

Odtwarza wav flac (i mp3 też ) . Dźwięk, jak dla mnie jest naprawdę dobry. Mimo, że nie jest to wersja topowa daca. Spokojnie broni się z odtwarzaczami CD z okolic 10kpln i więcej.

I chyba w wyniku tego projektu, nie będę się już przymierzał do zakupu odtwarzacza CD ;)

Tyle w skrócie, poniżej fotki.

Ooo w mordę...:))))

Pewnie tajemnica dobrego grania - soft

Świetna robota !

Robię coś podobnego ale bez jakiego takiego dużego sytemu operacyjnego. Jeden STM32 + FPGA .

(obecnie platformą rozwojową jest MicroBlaze w FPGA wrzucałem tu gdzieś już fotkę :))

Jak jest taktowany sygnał I2S co jest źródłem MASTER CLOCKa?

Pewnie master AT91SAM9260 ma SSI które można skonfigurować jako i2s w slave bez problemu.

Kluczem jest tu układ SRC4792 z daca. ;) Wykorzystuję jedynie zegar procka

Można i tak :)

Korzystasz z jakiegoś softowego playera na linuxa ? Jak tak to możesz zdradzić jakiego :)

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Ten projekt wykonany był rodzinnie. :) Software pisał mój syn, więc dokładnie nie wiem. Wiem, że korzystał z jakiś linuxowych kodeków.

Niemniej, wymagało to (software) sporo pracy i to nie tylko, żeby uruchomić samo odtwarzanie pod linuksem ale odpowiednie preparowanie samego I2S pod konkretnie skonfigurowane urządzenia. No i duzym wyzwaniem było, by wykorzystać, w sumie, niestandardowy zegar procka, który ni cholery nie daje się dobrze podzielić na standardy audio.

Ale, z drugiej strony, wydaje mi się, że istnienie jednego zegara w takim układzie ma również duzy plus - nie ma problemów z intermodulacjami i zakłóceniami przez inne zegary. Miał być to pewien krok chwilowy, na skróty, przed implementacja zegara zewnętrznego ale wynik końcówy, jaki mam teraz wcale mnie do tego nie mobilizuje. :)

jak widać, układ jest jeszcze zmontowany "na roboczo" - sporo kabelkologii, której należałoby sie pozbyć. Taki jest zamiar. Teraz juz wiem przynajmniej, że to działa i można dalej ulepszać. Pierwsze to zaprojektowanie płytki nasadzanej na mikrokontroler z jakimiś gniazdami na poszczególne połączenia do reszty ukłądu. Trzeba też nieco przeprojektować płytkę (małą) daca by też osadzić w niej gniazdo na połączenia z prockiem. Może jeszcze płyteczkę na mikrosłicze...

Ten projekt wykonany był rodzinnie. :) Software pisał mój syn, więc dokładnie nie wiem. Wiem, że korzystał z jakiś linuxowych kodeków.

Niemniej, wymagało to (software) sporo pracy i to nie tylko, żeby uruchomić samo odtwarzanie pod linuksem ale odpowiednie preparowanie samego I2S pod konkretnie skonfigurowane urządzenia. No i duzym wyzwaniem było, by wykorzystać, w sumie, niestandardowy zegar procka, który ni cholery nie daje się dobrze podzielić na standardy audio.

Ale, z drugiej strony, wydaje mi się, że istnienie jednego zegara w takim układzie ma również duzy plus - nie ma problemów z intermodulacjami i zakłóceniami przez inne zegary. Miał być to pewien krok chwilowy, na skróty, przed implementacja zegara zewnętrznego ale wynik końcówy, jaki mam teraz wcale mnie do tego nie mobilizuje. :)

jak widać, układ jest jeszcze zmontowany "na roboczo" - sporo kabelkologii, której należałoby sie pozbyć. Taki jest zamiar. Teraz juz wiem przynajmniej, że to działa i można dalej ulepszać. Pierwsze to zaprojektowanie płytki nasadzanej na mikrokontroler z jakimiś gniazdami na poszczególne połączenia do reszty ukłądu. Trzeba też nieco przeprojektować płytkę (małą) daca by też osadzić w niej gniazdo na połączenia z prockiem. Może jeszcze płyteczkę na mikrosłicze...

Poproszę taki!!!

Nie było jeszcze TAKIEGO PROJEKTU, wielu z nas czeka na dobre źródło cyfrowe. Sam mam DAC Waldka na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i właśnie szukam źródła cyfrowego....

Gdyby tak projekt zaistniał w przystępnej formie na forum, ech rozmarzyłem się z początkiem roku:)))

Trzymam kciuki za rozwój tematu!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Nie było jeszcze TAKIEGO PROJEKTU, wielu z nas czeka na dobre źródło cyfrowe. Sam mam DAC Waldka na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i właśnie szukam źródła cyfrowego....

Gdyby tak projekt zaistniał w przystępnej formie na forum, ech rozmarzyłem się z początkiem roku:)))

Trzymam kciuki za rozwój tematu!

Chociaż soft by się przydał, albo jakieś wskazówki co i jak. Ten moduł jest do kupienia za około 350zł być może przy zakupie grupowym wyszłoby taniej.

Ukryta Zawartość

A jak tam działa wybór folderów, utworów itp?

Bo przyznam, ze mnie nie wystarczyłaby funkcjonalność w stylu: "nagraj jedną płytę na pendrive'a i podłącz go do urządzenia". A jeśli nie dałoby się przeglądać folderów to byłyby słabe możliwości podłączania dysku twardego z masą utworów.

Panowie po niekąd nie wiem czym się podniecacie :)

Zródłem strumienia nie jest żadne cudo zresztą tu nie ma cudów.

Dopiero jakimś tam cudem jest DAC tak, tak.

Co za problem kupić w sklepie pierwszy lepszy odtwarzacz strumieniowy który nastepnie podłączyć do DAC-a takiego czy innego.

Oczywiscie nie mówię tu o sztuce zrobienie takiego playera bo to oddzielna kwestia nie mająca nic wspolnego.

Tylko Please nie piszcze mi że sam procesor DSP to W tym przypadku HiEnd :) bo takich cudów nie ma.

Panowie po niekąd nie wiem czym się podniecacie :)

Zródłem strumienia nie jest żadne cudo zresztą tu nie ma cudów.

Dopiero jakimś tam cudem jest DAC tak, tak.

Co za problem kupić w sklepie pierwszy lepszy odtwarzacz strumieniowy który nastepnie podłączyć do DAC-a takiego czy innego.

Oczywiscie nie mówię tu o sztuce zrobienie takiego playera bo to oddzielna kwestia nie mająca nic wspolnego.

Tylko Please nie piszcze mi że sam procesor DSP to W tym przypadku HiEnd :) bo takich cudów nie ma.

W planach mam takie ustrojstwo. Chciałem robić na jakimś thincliencie, ale po co strzelać do komara z armaty. Myślę , że kol Jar1 ma sprawę odczytu strumieniowego zoptymalizowaną . Ja budując serwer korzystałbym z wtyczek i tworząc takiego kundla programowego nigdy nie byłbym pewny czy wszystko jest jak najbardziej ok

W planach mam takie ustrojstwo. Chciałem robić na jakimś thincliencie, ale po co strzelać do komara z armaty. Myślę , że kol Jar1 ma sprawę odczytu strumieniowego zoptymalizowaną . Ja budując serwer korzystałbym z wtyczek i tworząc takiego kundla programowego nigdy nie byłbym pewny czy wszystko jest jak najbardziej ok

Cha:) - ja również szukam info/poluję na thinclient'a plus vga 5-7-10" ale również wolę bazować na doświadczeniu kogoś znającego (w przeciwieństwie do mnie) temat.

do MAX-BIT - nie interesują mnie audiofilskie wygibasy tego czy innego procesora, dobry dac mam, szukam przystępnego i z głową zrobionego źródła, a ten projekt i doświadczenie KONSTRUKTORA rokują jak najlepiej...

:0 no i wieje voodoo audio :) znofu

na client'a plus vga 5-7-10" .... jeszcze z 10 calowym ekranem :) no ... ciekawe :)

Bajer jednak musi być :)

A propos taki wyświetlacz (nie daj boże na świetlówce) będzie siał :) i całe hiednowanie pójdzie w piach.

Zresztą mocno bym separował cześć procesora od przetwornika bo taki system procesorowy to idealne źródło zakłóceń ...

No ale ,....

Na samym wstępie napisałem, jakie były założenia. To ma mi zastapić poszukiwanie nowego CD. Poza tym, ma grać przynajmniej na poziomie dobrego CD. Mnie w zestawie głównie interesuje dźwięk, bo służy mi do słuchania muzyki. Czyli urządzenie samodzielne i samowystarczalne - po prostu dedykowane do tego. Specjalnie nie nazywam tego serwerem plików czy streamerem - bo te aspekty nie są dla mnie istotne. Nie zamierzam mieć ani budować w domu centrum medialnego. Ma byś proste i wygodne w obałudze - jak odtwarzacz CD. Pendrive jako nośnik mi na razie zupełnie wystarcza.

Jeśli dla kogoś istotniejsze są inne aspekty, to nie jest to rozwiązanie dla niego. Wtedy najlepszą opcją jest chińszczyzna z allegro. Nie zrobi się taniej i szybko.

Teoretycznie jest możliwość uruchomienia wifi czy podłączenie do sieci - to obecnie nie funkcjonuje, bo wymagałoby kolejnej ilości czasu do zaimplementowania. Osobiście nic mnie do tego nie dopinguje. Przy obecnych możliwościach pojemności penów mogę sobie z jednego zapewnic dobre kilka godzin słuchania lub więcej.

Jeśli chodzi o podłaczenie dysku zewnętrznego - wydaje się, że ten moduł może mieć nieco za słabe zasilanie. Próby podpięcia dysków bez zasilania własnego skończyły się na razie errorem. Za to 500 G dysk z własnym zasilaniem był przeczytany.

Odtwarzacz zapewnia poruszanie się po katalogach, wybór utworów, funkcje start, stop i pauza.

Gość

(Konto usunięte)

Na samym wstępie napisałem, jakie były założenia. To ma mi zastapić poszukiwanie nowego CD. Poza tym, ma grać przynajmniej na poziomie dobrego CD. Mnie w zestawie głównie interesuje dźwięk, bo służy mi do słuchania muzyki. Czyli urządzenie samodzielne i samowystarczalne - po prostu dedykowane do tego. Specjalnie nie nazywam tego serwerem plików czy streamerem - bo te aspekty nie są dla mnie istotne. Nie zamierzam mieć ani budować w domu centrum medialnego. Ma byś proste i wygodne w obałudze - jak odtwarzacz CD. Pendrive jako nośnik mi na razie zupełnie wystarcza.

Jeśli dla kogoś istotniejsze są inne aspekty, to nie jest to rozwiązanie dla niego. Wtedy najlepszą opcją jest chińszczyzna z allegro. Nie zrobi się taniej i szybko.

Teoretycznie jest możliwość uruchomienia wifi czy podłączenie do sieci - to obecnie nie funkcjonuje, bo wymagałoby kolejnej ilości czasu do zaimplementowania. Osobiście nic mnie do tego nie dopinguje. Przy obecnych możliwościach pojemności penów mogę sobie z jednego zapewnic dobre kilka godzin słuchania lub więcej.

Jeśli chodzi o podłaczenie dysku zewnętrznego - wydaje się, że ten moduł może mieć nieco za słabe zasilanie. Próby podpięcia dysków bez zasilania własnego skończyły się na razie errorem. Za to 500 G dysk z własnym zasilaniem był przeczytany.

Odtwarzacz zapewnia poruszanie się po katalogach, wybór utworów, funkcje start, stop i pauza.

Jar1 to konkretne pytanie do Ciebie :)

Jesteś w stanie podzilić się wiedzą i doświadczeniem żeby zrobić jakiś forumowy projekt (zamówienie)?

Zainteresowanie jest spore. Sam mam dość dobrego DACa i takie źródło ustawiałoby mnie idealnie. Nie potrzebuję wodotrysków jedynie przydałbym sie pilot do przełączania :) ewentualnie przewijania utworów.

pozdrawiam

Ja mogę się jedynie dzielić tym, co mam sam :) Projekty forumowe prawie zawsze kończą się bez realizacji - są jedynie zbiorem pobożnych życzeń i mnóstwa teoretycznych dyskusji akademickich.

W tym przypadku dróg realizacji może być wiele i każda może mieć swoich zwolenników. Pierwsze, to brak konsensusu, a drugie, to możliwść realizacji. Co innego sobie podyskutować i pisać, że fajnie by było a co innego wziąć i to zrobić ;) Dlatego swoje projekty projektuję i wykonuję sam, i sam oceniam, co mogę i jak. Tak było również z Ugodą. Jeśli komuś wynik odpowiada, wtedy można się zastanowić, jak się można tym podzielić.

Odnośnie innych daców. Urządzenie jest tak zbudowane a oprogramowanie napisane, by korzystać z konkretnego daca. W zasadzie nie tyle daca, ale układ daca powinien zawierać upsamplera SRC, który steruje tworzeniem danych I2S w module. Podłaczenie jest bezpośrednie, bez żadnego interfejsu (np. USB) po drodze. Nie ma żadnego DSP - cała obsługa tworzenia danych I2S jest napisana i dedykowana konkretnie temu rozwiązaniu.

Można natomiast do modułu mikroprocesora podłaczać gotowce, jakieś dsp, powinno działać. Podłączałem taki modulik sprzedawany przez Propox (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), ale efekt dźwiękowy był opłakany.

Aha, jeszcze odnośnie funkcjonalności. Można wybierać katalogi oraz pliki wewnątrz katalogów. Dodatkowo uruchomienie pliku wewnątrz katalogo powoduje odtworzenie reszty plików w tym katalogu jednego po drugim. Oczywiście można zatrzymać i wybrać sobie dowolny plik.

Ukryta Zawartość

:0 no i wieje voodoo audio :) znofu

na client'a plus vga 5-7-10" .... jeszcze z 10 calowym ekranem :) no ... ciekawe :)

Bajer jednak musi być :)

Źle mnie zrozumiałeś - żaden bajer, VGA miało być dla mnie prostszym rozwiązaniem niż lcd 4xcośtam. Nie wymaga to stosowania dodatkowych modułów, jeno pstryczek elektryczek i działa. Żadne voodoo audio:)

Dzięki za ostrzeżenie o zakłóceniach, ale koniec off.

Jeżeli o moje zdanie chodzi, to ABSOLUTNIE nie mam zamiaru niczego sugerować i słać petycji o słitaśne dodatki i bajery. Prostota i ergonomia rozwiązania jakie zastosował jar1 mi jak najbardziej odpowiada . To ma grać i tyle. Zdecydowanie jestem za tym by KONSTRUKTOR w ramach swojej dobrej woli podzielił się projektem, a każdy kto chce, w tym i ja, korzysta albo i nie.

Mam pytanie, być może nie na miejscu, ale że w urządzeniach firmowych zdarzała się odpowiedź negatywna, to je zadam - czy urządzenie odtwarza bez przerw i trzasków między utworami (gapless)?

Gapless na razie nie ma. Przydałby się również pilot. Ale muszę dac nieco wytchnienia dzieciakowi, też ma swoje życie ;)

Z gapless, jak powiedział, jest trochę roboty i tak, od ręki się nie da.

Na razie trzeba potestować w wersji, jak jest. Choć wersji też było już parę.

Można sie podjąć wykonania finalnego projektu odtwarzacza strumieniowego.

Nie jestem temu przeciwny.

Ale aby to miało sens widzę to jako całkiem rozbudowane urządzenie.

Układ musi ! byś zasilany z 2 osobnych transformatorów z filtrami i separacją na wejsciu.

Układ elektroniki cyforwej (procki wyświetlacze) całkowicie separowany od obszaru przetwornika i wzm wyjściwego.

Oczywiście narzuci to pewne z góry zdania a więc projekt obudowy

Projekt obszaru zasilania

Projekt obszaru procka nie pajak tylko płytka moduł.

Projekt panela z wyświetlaczem.

Projekt pcb przetwornika i wyjścia

Ale uprzedzam że to zawsze pochłania środki finansowe ...

I zasadniczo nie będzie to tanie.

Dla projektanta to nauka i bardzo dobrze dla odbiorców to jest mniej korzystne finansowo, ot robią coś sztuka dla sztuki.

jar1:

czy jest szansa abyś upublicznił to oprogramowanie plus schemat najważnieszych połączen do MMnet1002?

MMnet1002 jest podłączony do SRC (to chyba SRC4192) plus wyświetlacz, USB, klawisze...

Na razie sie nad tym nie zastanawiałem. Na pewno szczegółów ani softu nie udostepnię tu, na forum. Wiadomo z jakich powodów.

Ponieważ nie jestem autorem softu, nie mogę sam decydować o sposobie jego używania. Muszę to ewentualnie omówić z jego autorem.

Moim zdaniem, wchodziłaby w grę raczej opcja wygrywania softu do modułów MMnett. Soft wymagał naprawdę sporo i to niestandardowej pracy, jego wartośc w tym projekcie jest sprawą zasadniczą.

Zacznę wkrótce prace nad dodatkowymi pcb porządkującymi kabelkologię. Chętnie dodałbym również do układu daca bufor na wyjściu. Myślę tu o gotowych kostkach montowanych bezpośrednio na pcb daca - sprawdziły się u mnie w Kustagonie. Jestem za jak najbardzeij kompaktową wersją.

Nie. Zresztą daca dostałem od Waldiego już polutowanego i uruchomionego.

PS. Wyjaśnie dokładniej, że tu nie zaprezentuję szczegółów, bo z chwilą opublikownia site nabywa prawa autorskie.

Nie. Zresztą daca dostałem od Waldiego już polutowanego i uruchomionego.

PS. Wyjaśnie dokładniej, że tu nie zaprezentuję szczegółów, bo z chwilą opublikownia site nabywa prawa autorskie.

A pamiętasz co tam jest?

OK. Rozumiem

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.