Skocz do zawartości
IGNORED

Furutech vs Shunyata

Lesław01

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym kupić niedrogie kable zasilające powiedzmy tak do 2 tys. max ( jeżeli używane to najlepiej nieco taniej ) do wzmacniacza lampowego Unison Research S6 oraz CD Meridiana 588.24. Ponieważ nie posiadam jeszcze żadnych kabli chciałem najpierw kupić sieciówki w zasadzie w ciemno, tak by móc testować pozostałe kable bez przeszkód. Skupiłem się na ofercie dwóch głównie polecanych marek tzn. Shunyata i Furutech. Myślałem o modelu Diamondback do Meridiana a do lampy to podobno im prostszy kabel tym lepszy np. Shunyata Venom 3. Jak myślicie jakie sprawdzone i bezpieczne kable byłyby dobre w tym zakresie cenowym. Co lepsze Shunyata czy Furutech. Zależałoby mi trochę na dociążeniu dźwięku i wyeksponowaniu basu. Dodatkowo lubię dźwięk analityczny z mikrodetalami i nieco ocieplony.

Będę wdzięczny za podpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/90305-furutech-vs-shunyata/

Chciałbym kupić niedrogie kable zasilające powiedzmy tak do 2 tys. max ( jeżeli używane to najlepiej nieco taniej ) do wzmacniacza lampowego Unison Research S6 oraz CD Meridiana 588.24. Ponieważ nie posiadam jeszcze żadnych kabli chciałem najpierw kupić sieciówki w zasadzie w ciemno, tak by móc testować pozostałe kable bez przeszkód. Skupiłem się na ofercie dwóch głównie polecanych marek tzn. Shunyata i Furutech. Myślałem o modelu Diamondback do Meridiana a do lampy to podobno im prostszy kabel tym lepszy np. Shunyata Venom 3. Jak myślicie jakie sprawdzone i bezpieczne kable byłyby dobre w tym zakresie cenowym. Co lepsze Shunyata czy Furutech. Zależałoby mi trochę na dociążeniu dźwięku i wyeksponowaniu basu. Dodatkowo lubię dźwięk analityczny z mikrodetalami i nieco ocieplony.

Tanie Shunyaty,u mnie z Amplifonem +Shanling to była porażka.Dużo lepiej było na Van den Hul.Furutech314ag-wyciągnie detale u góry i uszczupli bas.Z tanich Yarbo 7000pw do cd-eka i 8000pw do wzmaka-wtyki złocony+srebrzony.Trochę drożej Xindak FP5 do cd+ FP Gold do wzmaka.Nowość obecnie to Pangea-ma modele do żródła i wzmacniacza.Cena-70-100euro.

Zależałoby mi trochę na dociążeniu dźwięku i wyeksponowaniu basu. Dodatkowo lubię dźwięk analityczny z mikrodetalami i nieco ocieplony.

Diamondback (nie polecam do wzmaka) do CD, a do wzmaka Furutech FP-314Ag z rodowanymi wtykami.

Może być oczko wyższa konfiguracja ale podobna w układzie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Mam Furutecha FP-3TS762 i jest w nim wszystko czego potrzebujesz.

Używam go do wzmaka,za ta cene masz nówke.

Co lepsze Shunyata czy Furutech. Zależałoby mi trochę na dociążeniu dźwięku i wyeksponowaniu basu. Dodatkowo lubię dźwięk analityczny z mikrodetalami i nieco ocieplony.

Zaczytane: "W kategoriach absolutnych S6 atak Unisona jest lekko zaokrąglony, a niski bas ma nieco ciepły charakter. Nie ma oczywiście mowy o tranzystorowym

zwarciu i uderzeniu tego zakresu.Ale każda płyta zagrana przez Unisona będzie miała bogaty, pełny i chyba zawsze przyjemny charakter. Im lepsza płyta, tym lepiej,

jednak im gorsza, to wcale nie tym gorzej..."

Tak więc jest możliwe, że ten piec tak ma, zwyczajnie może mu brakować uderzeenia, wyeskponowania w tym zakresie. Nie wiem, nie słyszałem, wiem jednak, że lampowce poza pewnymi

wyjątkami nie są mistrzami w basie. Pytanie czy wydając 2 tysiące na sieciówkę coś zmienisz. W moim odczuciu tak, grubość portfela, tudzież nastawienie psychiczne. Jeśli lubisz

ten piec i chcesz go zostawić to nie ma siły, musisz wymienić kolumny. Żadna sieciówka nie doda basu, nie sprawi, że dźwięk będzie analityczny z mikrodetalami. Mnie też lampa chodziła

po głowie, wiem jednak, że prościej i taniej znaleźć porządny tranzystor z cechami lampy niż lampę z cechami tranzystora. Chcesz basisko, analityczność, mikrodetale i ocieplenie...

posłuchaj MBL 7006 lub Electrocompaniet Eci-5. Wzmacniacze lampowe nie są mocarzami analityczności, basu, mikrodetali. Ogólnie mówię, bo gdzieś pewnie jest tam sobie superlampa, która

ma wszystko czego oczekujesz. Może jakiś mocny Audioresearch, no ale tanio raczej nie będzie. Lampa raczej zaokragla, zmiękcza. Kabla nie kupuj za 2 patyki, szkoda kasy na znikomy efekt,

no chyba, że psychicznie się lepiej poczujesz, w końcu zdrowa psychika bezcenna. Może widok grubego węża umysł przetworzy na wyeksponowany bas :)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Bardzo sobie cenie kable Shunyaty. Miałem i mam różne od Venoma po Pythona. Ale sceptycznie podchodzę do wpływu kabla zasilającego na brzmienie wzmacniacza lampowego. Z tranzystorami, DACami, źródłami cyfrowymi potrafią wnieść spektakularne efekty ale podpinając je pod lampę nie zauważyłem jakiś specjalnych zmian. Nie może to być oczywiście kabel od lampki nocnej ani komputerowy. Musi to być solidny kawał kabla, nie koniecznie hajendowy i nie koniecznie drogi. Wg mnie Venom będzie wystarczający. Sam mam podpiętą końcówkę mocy lampową Venomem za 300zł i po wpięciu Pythona za 3k zł praktycznie nic się nie zmienia. Co innego przy CD. Tam im lepszy kabel tym większe zmiany.

Mam Furutecha FP-3TS762 i jest w nim wszystko czego potrzebujesz.

Budżet 2 tysiące jest na dwa kabelki ;)

Wg mnie Venom będzie wystarczający. Sam mam podpiętą końcówkę mocy lampową Venomem za 300zł i po wpięciu Pythona za 3k zł praktycznie nic się nie zmienia. Co innego przy CD. Tam im lepszy kabel tym większe zmiany.

No właśnie też tak słyszałem dlatego zastanawiałem się nad tanim Venomem do Lampy

Żadna sieciówka nie doda basu, nie sprawi, że dźwięk będzie analityczny z mikrodetalami. Mnie też lampa chodziła

po głowie, wiem jednak, że prościej i taniej znaleźć porządny tranzystor z cechami lampy niż lampę z cechami tranzystora. Chcesz basisko, analityczność, mikrodetale i ocieplenie...

posłuchaj MBL 7006 lub Electrocompaniet Eci-5. Wzmacniacze lampowe nie są mocarzami analityczności, basu, mikrodetali.

No może i racja ale poszedłem na razie tą drogą ;) i póki co nie wymieniam wzmaka. Zobaczę może kiedyś się skuszę na tranzystor.

Diamondback (nie polecam do wzmaka) do CD, a do wzmaka Furutech FP-314Ag z rodowanymi wtykami.

Może być oczko wyższa konfiguracja ale podobna w układzie.

Ten Furutech będzie lepszy od Venoma do lampy?

Próbowałbym tak jak napisałem. Dla mnie pewnym jest, że Diamondback jest lepszy od Venoma, a Furutech pełniejszy na średnicy bez utraty szczegółów.

Oba kable używki to max. 1500zł, chociaż moim zdaniem pewniej jest kupić tego Furutecha z dystrybucji (niestety jest masa podróbek) na rodowanych wtykach i Diamondbacka używkę.

Szkoda, ze nie napisałeś jakie masz głosniki do URS6 i Meridiana.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Próbowałbym tak jak napisałem. Dla mnie pewnym jest, że Diamondback jest lepszy od Venoma, a Furutech pełniejszy na średnicy bez utraty szczegółów.

Oba kable używki to max. 1500zł, chociaż moim zdaniem pewniej jest kupić tego Furutecha z dystrybucji (niestety jest masa podróbek) na rodowanych wtykach i Diamondbacka używkę.

No właśnie z tymi używkami to zauważyłem że bywa różnie. A to przeróbka z wersji USA, a to jakieś wtyki inne, a to kabel sprzed 10 lat. Ciężko się w tym połapać także chyba zrobię jak kolega pisze.

Ja osobiście polecałbym Furutecha, to kable z niesamowitymi szczegółami, link poniżej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

też mam podobny problem, zastanawiam się nad Diamondback i Furutech FP-314Ag II / FI-11 R / FI-E11 R może ktoś mi doradzi co wybrać, dodam ze ma to być kabel do CD

Najpierw to powiedz co chcesz zmienić/poprawić?Zasilanie to ważna rzecz dla żródła.I w takim wpinaniu tylko dlatego,że firma X....... sensu nie ma .Dla ułatwienia dodam,że kable Shunyaty dedykowane żródłom mają oznaczenie ``Vx``.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Dla ułatwienia dodam,że kable Shunyaty dedykowane żródłom mają oznaczenie ``Vx``.

Dokładnie jak piszesz ale... to są drogie druty. Diomondback jest bardzo budżetowym i bardzo uniwersalnym kablem. z niewymagającym źródłem sprawdza się doskonale. Jeśli ktoś nie ma 2-3k na kable Vx (niższe modele kabli Vx :)) to zamiast Gigawattów, Neeli itp Diamondback jest sensownym, tanim rozwiązaniem.

I od razu przestrzegam, żeby nie kupować wersji tzw europejskich bo takowych oficjalnie nigdy nie było (nawet jeśli są sprzedawane przez oficjalny kanał dystrybucyjny) Są chamsko odcinane oryginalne amerykańskie wtyki i przykręcone różniaste wtyki Euro. Nalezy kupować wersję US i do niej rasową przejściówkę.

Najpierw to powiedz co chcesz zmienić/poprawić?

Chciałbym bardziej otworzyć górę ale nie kosztem dolnego pasma.

I od razu przestrzegam, żeby nie kupować wersji tzw europejskich bo takowych oficjalnie nigdy nie było (nawet jeśli są sprzedawane przez oficjalny kanał dystrybucyjny) Są chamsko odcinane oryginalne amerykańskie wtyki i przykręcone różniaste wtyki Euro. Nalezy kupować wersję US i do niej rasową przejściówkę.

czy taka przejściówka nie zmienia dzwięku?

A gniazdko w ścianie za 20zł zmienia?

sam tego nie sprawdzałem ale są przecież specjalistyczne gniazdka np. Furutecha i podobno mają wpływ na dzwięk, domyślam się że znikomy ale zawsze jest.
Gość masza1968

(Konto usunięte)

sam tego nie sprawdzałem ale są przecież specjalistyczne gniazdka np. Furutecha i podobno mają wpływ na dzwięk, domyślam się że znikomy ale zawsze jest.

Tak, są. Nawet takie mam. Sprzęt gra o dwie klasy wyżej a lampka nocna z żarówką 25W świeci jak 100W :))

Owszem, zapewnia lepszy kontakt z bolcami wtyczki ale nie doszukuj się tam znamienitego wpływu na dźwięk.

Przejściówka CRYO nie szkodzi, zwyczajna przejściówka też w sumie nie, popryskać ją porządnie Mr McKeniciem i przewodzi aż miło ;)

Taniej od przejściówki i wygodniej jest sprawić sobie uniwersalne gniazdko us/au/eu-np. takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .I kable i wtyki ``USA`` są tańsze i wybór większy.

Ukryta Zawartość

może mi ktoś wyjaśni dlaczego przejściówka ma mieć lepszy/mniejszy efekt brzmieniowy niż wymiana wtyku na Furutecha lub Oyaide?? nie rozumiem.

Bo patroszysz cały kabel i nigdy nie zakonfekcjonujesz go tak jak zrobiono to fabrycznie....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.