Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz tranzystorowy, schemat warty uwagi?

heiser092

Rekomendowane odpowiedzi

Zlituj się. Nie chodzi mi o radosną twórczość dla gawiedzi, tylko coś uzasadnionego merytorycznie:)

- no dobra, "sie" już nie czepiam :D pzdr

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Coś mi chodzi po głowie pomysł z opto-tranzystorem hehe, ale to osobny temat.

Puszczenie układu w kl.A a wraz ze wzrostem wzmocnienia zachowanie tej klasy, i przerzucenie prądu na obciążenie, a nie na trany wyjściowe.

• 4 tygodnie później...

A czy ktoś próbował robić ampa dużej mocy na tym sterowniku ? -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Tak to sobie można w totka grać :) Słyszeliście panowie o czymś takim jak margines fazy ?

Trochę porzeźbiłem.

Na wejściu nic parować nie trzeba bo paruje się samo :)

Biorę się za lutowanie :D

ASYM:

Jakiego typu kondenstory sprawdzą się najlepiej jako C4 i C5 - 390pF ????

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z gatunku - wzmacniacz transkonduktancyjny.

Niezwykle prosta budowa, opis i pomiary - myślę że jest to również schemat wart uwagi.

Link;

Ukryta Zawartość

Schemat poniżej.

post-28258-0-86375500-1332312013_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z cyklu -Znalezione w sieci.

Ktos może rozwikłać oco tu chodzi? Cos mi sie zdaje ze nie tylko o kompensacje kabelka głośnikowego?

Hmm. w urządzeniach przemysłowych jedna z kluczowych spraw jest precyzyjne i szybkie sterowanie odbiornikiem (tu mamy głosnik) i problemy kontroli sa rozwiazywane z pozytywnym skutkiem .

Aż dziw bierze że w swiecie audio brak takich rozwiazan ,cos niby bylo i gdzies tam pisze o takich cudach ale swadkow nie ma albo milczą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pierwszy rzut oka, bardzo interesująca koncepcja zastosowania scalonego wzmacniacza mocy w konfiguracji sumatora (odbiornika linii symetrycznej - XLR) z możliwością korzystania też z wejścia RCA. Wyjście słuchawkowe jest zrealizowane klasycznie, poprzez dzielnik. W głośnikowym natomiast nie za bardzo rozumiem jednego z symboli - chodzi o takie współśrodkowe podwójne kółeczka a la gniazdo cinch lub jack, do którego dochodzą trzy przewody, a obok jest mnóstwo japońskich? krzaczków. Myślę, że znajomość tego opisu jest tutaj kluczem do wyjaśnienia tego zagadnienia;)

W głośnikowym natomiast nie za bardzo rozumiem jednego z symboli - chodzi o takie współśrodkowe podwójne kółeczka a la gniazdo cinch lub jack, do którego dochodzą trzy przewody, a obok jest mnóstwo japońskich? krzaczków. Myślę, że znajomość tego opisu jest tutaj kluczem do wyjaśnienia tego zagadnienia;)

Własnie ta czesc schematu mnie interesuje.

To kołeczko to gniazdo BNC do którego podlanczamy kablem ekranowanym sygnal zwrotny z zaciskow glosnika.

Uklad napewno kompensuje (w jakim stopniu nie wiem) wplyw kabla glosnikowego ale... moze i prace samego glosnika?

Link do strony jap.

Ukryta Zawartość

link do tlumacza google http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=ja&u=http://www.fidelix.jp/products/CERENATE/&ei=RNVsT_rfGoPUtAbc0cyvAg&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CCIQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) %26hl%3Dpl%26biw%3D1011%26bih%3D630%26prmd%3Dimvns

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a to nie jest coś a'la resurector, o którym toczy się dyskusja w sąsiednim wątku (i ow Wzm. transkonduktancyjnych też).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tutaj macie więcej w temacie. Kompensuje to spadek napięcia na rezystancji kabla....

Ukryta Zawartość

System gra dobrze, albo nie....

Dudek DPA222 mk.II

Jest w całosci i jako KIT

Ukryta Zawartość

zamawiany bezpośrednio w DPA.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam, ja wykonałem ten wzmacniacz bodajże w 1986 roku jak ukazał się schemat w Radioelektroniku. W tym czasie były problemy ze zdobyciem trazstorów mocy (par komplementarnych o większej częstotliwości granicznej), więc stosowałem 2N6488, 2N6491, potem kupiłem w Niemczech BD249C, BD250C. Następnie to były Angielskie EC961R, EA961R, na początku lat 90 pojawiły się w sklepach dobre tranzystory kilku firm, ale najtańsze to Toshiba 2SC3281, 2SA1302. Były to oryginalne teraz w większości to chńskie podróby, ale takie czasy. To jest prosty wzmacniacz o wejściu niesymetrycznym po wzmacniaczu rożnicowym znajduje się koskada ktora zwiększa liniowoś jednak brak wtórników emiterowych(układu ze wspólnym kolektorem) praktycznie nie wplywa na zmniejszenie charakterystyki przejściowej (zwiększenie wspóczynnika SR) wzmacniacza. Wtórniki polawiają się po koskadzie pracujące w klasie a a dalej trojka w układzie tranzystorów końcowych ze wspólnym emiterem, rzadko stosowana, daje to bardzo małe zniekształcenia a efekt jest najlepszy przy dobrym parowaniu tranzystorów. Osobiście stopień napięciowy zasiliłem napięciem stabilizowanym większym o 8 voltów od napięcia zasil. tranzystory mocy. Również ważna okazała się zmiana sprzężenia zwrotnego, wyeliminowałem kondensator eletrolityczny który jest elementem nie liniowym i wprowadza duże przesunięcie fazy sygnału na niskich częstotliwościach, w zamian zastosowałem układ integratora(tzw. DC SERVO). Tranzystory w stopniu napięciowym rownież zostały zmienione ponieważ podwyższyłem napięcie do +-50v a napięcie dla tranzyst. mocy okolo45 bez obciązenia. Również ważne jest ustawienie większego prądu spoczynkowego w tedy znikształcenia przejścia przez zero przy małych mocach nie występują, rownież częstotliwość graniczna tranzystorów przy większym prądzie dużo wzrasta. Jednak trzeba uważać na bezpieczną pracę tranzystorów, więc zastosowalem uklad kontroli temperatury radiatorów. Konstruowałem jeszcze kilka wzmacniaczy o dużo lepszych parametrach, trnzystory typyu MOSFET mają o rząd wielk. krotsze szasy przelączania,więc przy dobrze zaprojektowanym układzie napięciowym,stosowaniu całkowitej symetrii, separacji wtornikami poszczególnych stopni, stosowanie lokalnych sprzężeń, jak również układ korekcji stopnia wyjściowego daje wspaniałe rezultaty.

co sądzicie o takim schemacie?

Pytam, bo złożony w Chinach kosztuje $200. Bazuje ponoć na wzmacniaczu Jeff Rowland. DC servo dodali, bo chyba kompletnie nie parują tranów. No ale...

Ukryta Zawartość

post-12155-0-00452200-1333706057_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

W ogóle to straszny chinczyk scieżki prowadzone na pałę

Na podstawie tego zdjęcia nie odważyłbym się oceniać poprawności zaprojektowania płytki. Nie żebym bronił, ale niewiele widać.

Odnośnie samego schematu elektrycznego nasunęły Wam się jakieś przemyślenia?

Schemat ideowy nie jest poprawny, sygnał z symetrycznego wtórnika źródłowego jest podawany tam gdzie sprzężenie zwrotne z tranzystorów końcowych. Wtórniki mają rezystory w źródłach o sporej wartości i myślę że nie są w stanie sterować następnego stopnia o wspólnej bazie, w emiterach tego stopnia jest sumowanie sygnału wejściowego z wyjściowym podawanym jako prądowe sprzężenie zwrotne.

Witam!

Na diyaudio dostępny jest schemat telosa.Chciałbym,żeby ktoś sprawdził na ile schemat może być oryginalny i czy warto składać te końcówki.Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś klonował Goldmunda? Stosunkowo proste, czy warto?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.....

A może ktoś budował coś takiego ,ciekawy stopień wyjściowy , z resztą tradycyjnie symetryczny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...

Mam pytanie odnośnie rezystorów emiterowych. Zawsze są cementowe. Ponoć ich jakość ma bardzo duży wpływ na jakość dźwięku. Można coś pokombinować z innymi, powiedzmy metalizowanymi (tutaj niestety wchodzi indukcyjność) albo drutowe nawinięte bifalarnie

• 4 tygodnie później...
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Odgrzebię nieco temat, zwłaszcza że zawarty na poniżej wklejonym schamacie układ, jest naprawdę godny polecenia.

Możliwe że nawet ktoś z Was odważy się, i założy stosowny, a nowy temat, dla takich konfiguracji układowych (?).

Z braku wystarczającej ilości tranzystorów (laterali Hitachi), zrobiłem układ w SE, ale można ten układ zrobić również w mostku SE - większa moc, i według opisów autora, dochodząca nawet do 70W/8R i 130W/4R.

Nie będę czarował, ale już przy dwóch tranach i LM`ach w kanale, ta konstrukcja gra, i to gra wyśmienicie.

A jej genialna prostota zachęca niewątpliwie do dalszego główkowania.

Autorsko układ raczej Bernarda Duval, choć nie przeczę, że znalazłem w sieci, na innych stronach, podobne lub wręcz takie same rozwiązania.

Ale chyba Jemu należy przypisać pierwszeństwo publikacji tego rozwiązania, gdyż nie sądzę aby mała manufaktura "rżnęła" nie swoje opracowania.

Tu np. coś dla napędzania słuchawek http://diyaudioprojects.com/Solid/12AU7-IRF510-LM317-Headamp/ (nie sprawdzałem).

A poniżej rzeczony układ.

Zainteresowanym osobom mogę wysłać pełne pracownia na maila.

"Ciężar" PDF`u nie pozwolił na zamieszczenie pełnego, do tego schematu.

pzdr.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

"Ciężar" PDF`u nie pozwolił na zamieszczenie pełnego, do tego schematu.

Kurcze, miało być - "Ciężar" pliku nie pozwolił na zamieszczenie pełnego PDF`u, tylko obrazka.

Kto chętny, zgłaszać się na PW, wyślę całość opracowań.

pzdr.

Akurat hybrydę z linku

Ukryta Zawartość

składałem w pająku kilka tygodni temu, dosyć na szybko, znów na elementach zbliżonych wartościami...

Dźwięk przyjemny dla ucha, szczegółowy, co najważniejsze - jest zachowane dla mnie takie optimum pomiędzy ostrym a miękkim basem. Nie ma żylety, nie ma ciepłych kluch. Podoba mi się :) Ciut gorzej z górą, dlatego rozebrałem części z powrotem do szafki. Chyba czas złożyć go ponownie, znalazłem u siebie w domu świetne foliaki na wejście (nie mam pojęcia skąd demontowałem :D).

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.