Skocz do zawartości
IGNORED

harman kardon 980 czy marantz 6003

mike friday

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem tutaj nowy i sie nie znam i chciałbym zapyta czy....

Otrzaskani forumowicze tego typu początków przeczytali pewnie tysiące... cóż c'est la vie ;) ale do rzeczy.

Mam pytanie o wzmacniacze, a właściwie zestawy, ale po kolei...

Jestem zainteresowany kupnem zestawu stereo (wzmacniacz, CD, tuner) z kolumnami i chciałbym się zmieścić w budżecie 5,5k pln. Sprzęt będzie ustawiony w niewielkim salonie (połączonym z kuchnią), w odległości ca. 3-3,5m od kanapy, z głośnikami ustawionymi na wprost tejże (nie wiem czy to jest ważne i czy kogoś interesuje ;)). Sprzęt będzie grał muzykę rózną... od kaczmarskiego i raz,dwa,trzy, po muzyke klasyczną, o rock (lżejszy raczej niż ciężkie brzmienie) lekki jazz, blues, soul i regge zahaczając, a na klasycznej muzyce kończąc.

Wstępnie wyselekcjonowałem dwa zestawy: HK980 lub Marantza 6003 z głośnikami Heco Metas 500, ale wybór był mniej więcej tak samo świadom jak świadomie niemowlęta decyduja się na chrzest. Innymi słowy moja znajomość tematu jest mniej więcej porównywalna do umiejętności naprawy napędów atomowych łodzi podwodnych.

Wybór tych producentów to chyba głównie mieszanka dzwięcznej nazwy, marketingu, krótkich notek z kolorowch magazynów, tudzież opinii znajomych (pewnie równie biegłych jak i ja).

W grę wchodzi oczywiście coś innego, z tym że budżet 5,5k maksymalnie może napuchnąć do 5,6k... czyli miejsca juz za duzo nie ma.

W tym miejscu moja gorąca prośba o pomoc... co sądzicie o sprzęcie, który wstępnie wyselekcjonowałem? Czy będzie grał, i przede wszystkim czy będzie grał dobrze?

Czy macie ewentualnie przemyślenia że zdecydowanie nie i dla czego?

Jeśli te połączenia Waszym zdaniem nie grają, co porponowalibyście wzamian?

Serdeczne dzięki za cierpliwość w czytaniu i jeszcze większe dzięki za pomoc.

Pzdr,

mike

https://www.audiostereo.pl/topic/90115-harman-kardon-980-czy-marantz-6003/

Witaj,

post może długi, jednak przedstawiający dokładnie sytuację - i dobrze, możemy zaoszczędzić czas na pytania

Na wstępie pozwolę sobie ustosunkować się do urządzeń marki HK i Marantz - pod każdym względem Marantz będzie wyborem lepszym. Pokaże klasę szczególnie przy muzyce spokojniejszej, klasyce. Podałeś jednak bardzo szerokie spektrum gatunków muzycznych, tak więc wyboru musimy dokonać biorąc pod uwagę systemy uniwersalne. Poniżej podam Ci kilka moich propozycji z krótkim opisem. Oczywiście są to wyłącznie moje subiektywne oceny, które jednak mam nadzieję pozwolą Ci na ukierunkowanie się na pewne urządzenia.

Przy wyborze brałem pod uwagę uzyskanie możliwie najwyższej jakości dźwięku, dlatego pozwoliłem sobie zrezygnować z tunera, który możesz zawsze w przyszłości dokupić. Alternatywą jest podłączenie innego zewnętrznego urządzenia odbierającego stacje radiowe np. internetowe.

1. Zestaw składający się z elektroniki marki Nad C326BEE / C515BEE oraz polskie kolumny Tonsil Pulse - bardzo uniwersalna i bezpieczna konfiguracja. Praktycznie system na którym z przyjemnością posłuchamy muzykę klasyczną i lekki rock. Moja rekomendacja w danym przedziale cenowym.

2. Zestaw składający się z elektroniki Cambridge Audio Azur 350A / Azur 350C oraz kolumny Kef C5 - bardzo przestrzenne brzmienie, także uniwersalny charakter systemu.

3. Marantz PM 5004 / CD 5004 / Tannoy Mercury V4 - system bardziej zbudowany pod kątem muzyki klasycznej, jazzu niż rocka. Dźwięk dokładny, analityczny z szybkim, z krótkim i dobrze kontrolowanym basem. Brak efekciarstwa.

Oczywiście są jeszcze inne konfiguracje, które może się okazać że jeszcze lepiej wpasują się w Twoje preferencje, dlatego serdecznie zapraszam na odsłuchy, które pozwolą wybrać najbardziej optymalną konfigurację,

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za te głosy. Postaram się poczytać o wspomnianym sprzęcie / głośnikach.

@ Q21 nie wykluczone że w niedalekiej przyszłości będę się kontaktował i dopytywał o możliwość odsłuchów.

Może ktoś jeszcze się wypowie?

Pozdrawiam,

mike

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.