Skocz do zawartości
IGNORED

Trudna wymiana sprzętu grającego

jaromir

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To mój pierwszy post więc witam się ze wszystkimi serdecznie i życzę pomyślności w nowym roku. Mam na imię Jarek mam 35 lat. Postanowiłem wymienić mój 20 letni sprzęt grający na coś nowego, uwielbiam muzykę i w większości słucham jej na słuchawkach. Słucham szerokiego wachlarza muzyki, głównie muzyki instrumentalnej i elektronicznej (Oldfield, Jarre, Hammer) trochę Pop'u i tzw. World Music (Deeep forest) zdarza sie i Dance (Groove Armada) i wielu wielu innych jak Peter Gabriel czy Phil Collins.

Stara "wieża" którą posiadam to SONY LBT D-307, jest to śmiech na sali ale mnie podoba się brzmienie tego sprzętu choć zdaje sobie sprawę że jest tu sporo sztucznych efektów dodatkowych (korektor, Surround, DBFB).

Od dwóch tygodni wdrażam się w marki sprzętu jest to dla mnie zupełnie nowe, moja wiedza ograniczała się dotąd do marek typu Denon, Marantz, Harman itd. Poszukuję zestawu: wzmacniacz, CD, głośniki. Sprzęt który chce kupić ma być nowy (nie lubię używanego), założyłem budżet ok 10 tys. ale po odsłuchach widzę że to jest trochę za mało. Kwota do 15 tys. jest do akceptacji, nie jestem osobą która lubi zmieniać takie urządzenia, jak to postawię będzie stało znowu latami. Pomieszczenie ma poniżej 20 m2, rozstaw kolumn ok 2 m, odległość odsłuchu od nich ok 2 m, głośniki ok 30 cm od ściany. Do podłączenia mam PS3 oraz dekoder N. Studiuję oczywiście też wpisy na tym i innych forach o tej tematyce.

Sprzedawcy w sklepach są bezlitośni. W każdym miejscu w którym byłem doradzano mi sprzęt który stał na półce (a że każdy sklep specjalizuje się w innych markach za każdym razem było to coś innego). Z przykrością widzę że gdy dany sklep nawet jest dystrybutorem jakiejś marki a w danej chwili nie posiada czegoś na stanie (co mogło by być lepszym rozwiązaniem), sprzedawca doradzi coś innego skrzętnie omijając brakujący model. Sentencja klucz którym posługuje się absolutnie KAŻDY sprzedawca to "Za te pieniądze nie kupi Pan nic lepszego".

Słuchałem kilku zestawów, niestety w różnych miejscach i warunkach co skutecznie utrudnia porównywanie. Sklepy oferują różne pomieszczenia do odsłuchu i w niektórych choć jestem laikiem wydawało mi się że żaden sprzęt nie może grać dobrze (np siedząc 1 metr od głośników).

Słyszałem (przepraszam jeśli pokręcę jakieś numerki):

Yamaha AS500 + CDS 300 + ELAC 58.2

Primare I21 + CD 21 + XAVIAN GRANCOLONNA/FOCAL 716 V

Marantz PM 7004 + SA 7003 + FOCAL 716 V/FOCAL 726 V

HK 980 + CD 990 + Dali Ikon 6 Mk2

Denon DCD 1510 AE + PMA-1510 AE + FOCAL 716 V/FOCAL 726 V

NAD C356 + CD 565 + Dali Ikon 6 Mk2

Creek EVO 2 + CD EVO 2 + Dali Ikon 6 Mk2/Epos M22i/MA Rx6

Było różnie, raczej średnio jak dla mnie. Najlepiej do gustu przypadło mi zestawienie:

Creek EVO 2 + CD EVO 2 + Dali Ikon 6 Mk2

O ile uważam cenę elektroniki za przyzwoitą to głośniki moim zdaniem nie są warte swojej ceny (w detalu 6 tys). Minusem tego Creek'a jak dla mnie jest mała ilość wejść we wzmacniaczu a także pewna "ubogość" tego zestawu - nie ma tu np. odtwarzacza strumieniowego który chciałbym kiedyś dokupić. Na plus z pewnością jakość wykonania (choć podobno made in china) i możliwość spięcia z kinem domowym jako przód.

Chciałbym jeszcze posłuchać (nie miałem możliwości): Vandersteen The Model 1Ci/Dynaudio DM 3/7.

Szczerze mówiąc myślałem że 10 tys sprawi że brzmienie wciśnie mnie w fotel, niestety rzeczywistość była troszkę inna. Podejrzewam że mam złe nawyki z mojego starego "sprzętu" ale we wszystkich zestawach których słuchałem brakowało mi przestrzeni i głębi. Tego czegoś co robi efekt Surround w moim sprzęcie. Szczególnie słychać to na wokalach - idą samym środkiem i są "płaskie" bez lekkiego pogłosu który słyszę u siebie. Ogólnie u mnie dźwięk osadzony jest bardziej przestrzennie a do tego jest "jasny". W sprzętach których słuchałem jest inaczej. Oczywiście w tych nowych zestawach jest mnóstwo innych zalet których u siebie nie słyszę np. przenoszenie basu który nie "dudni" ale tego o czym piszę bardzo mi brakuje.

Proszę o poradę - czy szukam czegoś czego nie powinienem szukać (mój "sprzęt" brzmi źle i koniec) czy może raczej powinienem posłuchać czegoś czego nie ma na liście ?

Przepraszam za długi post mam nadzieję że ktoś z Kolegów coś podpowie.

Pozdrawiam

Jaromir

Stawiam na przyzwyczajenia. Słuchając przez kilka lat sztucznie urozmaicony dźwięk przyzwyczaiłeś się do niego. Na zmianę nawyków trzeba jakiegoś czasu i nie zmienią ich krótkie odsłuchy w sklepach. Osobiście to przeżyłem, kiedy zaczynałem słuchać muzyki bez podkręcania niskich i wysokich. Na początku myślałem - tego nie da się słuchać. Po kilku dniach się przyzwyczaiłem. Myśle że u Ciebie może być podobnie.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Witaj.

Bardzo dobrze że chcesz sprzęt nowy.Podobały Ci się Creek i Dali bo to fajna elektronika i kolumny, szczególnie kolumny (bardzo przyjazne brzmienie). Posłuchaj jeszcze ww Denona z Dali to udane połączenie, moim subiektywnym zdaniem będzie lepiej. Płyty Peter Gabriela zabrzmią znakomicie (denonowcy wiedza dlaczego).

Również Życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

skk

Słuchając na sprzęcie Audio ze zjawiskiem przerysowanego płynięcia głosu spotkałem się dosłownie w kilku nagraniach i są one właśnie wywołane efektem pogłosu zrealizowanym już w studiu nagraniowym . Nie osiągnie się takiego efektu na sprzęcie audio w każdym nagraniu bo to może sprawić jedynie sztucznie sorround , a tego efektu nie znajdziemy w drogich klockach . Natomiast przy sprzęcie za 10 000 już pojawia się moim zdaniem najfajniejszy efekt mianowicie złudzenie że wokalista śpiewa dla nas na żywo i na pewno nie można wtedy nazwać wokalu płaskim chyba że się go porównuje z sourrandem .

Sprzęt za 10 000 także mnie nie wcisnął nigdy w fotel to uczynił tylko jeden zestaw za cenę domu jednorodzinnego :) także w tej kwocie trzeba się liczyć z niedociągnięciami .

Wcisnąć w fotel w tej cenie może natomiast zestaw słuchawkowy .

Witaj,

napewno pewnym problemem jest przyzwyczajenie do słuchania muzyki cyfrowo skorygowanej, dlatego nowe zestawy które słuchałeś mogą brzmieć dla Ciebie płasko. Jest to kwestia przyzwyczajenia, zazwyczaj po godzinach odsłuchów nowego systemu trudno jest powrócić do starej wieży, która wszystko zmienia, podbija, dźwięk traci naturalność.

Kwestia wyboru konfiguracji - na wstępie nie wiem dlaczego bierzesz pod uwagę tylko kolumny wolnostojące. W Twoim pomieszczeni świetnie sprawdzą się także dobre monitory, chociaż mniejsze podłogówki także nie powinny być problemem. Biorąc pod uwagę Twoje wymagania, zdecydowanie zwróciłbym Twoją uwagę na elektronikę marki NAD (C356BEE / C565BEE) oraz Marantz PM Ki Pearl Lite / SA Ki Pearl Lite. Do obydwóch systemów dokupisz spokojnie strumieniówkę (w przypadku Marantza jest to urządzenie bardziej zaawansowane). Dodatkowo Marantz jest moim skromnym zdaniem bardzo elegancki wizualnie. Do powyższej elektroniki koniecznie posłuchaj kolumn Tannoy Revolution DC6 T (szczególnie z elektroniką Marantz brzmi to świetnie), Triangle Esprit Altea EX (szczególnie z NAD) lub jeśli budżet wytrzyma to Triangle Genese Trio oraz koniecznie Epos M16i (w tym przypadku także z elektroniką Creek Evo2).

Zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli spodobało Ci się brzmienie Dali Ikon 6 mk2 to posłuchaj ich jeszcze z Audiolabem 8200A/8200CD. Bardzo wdzięczne połączenie. Co więcej CD Audiolaba ma dwa wejścia coaxialne oraz dwa optyczne więc bez problemu podłączysz konsolę oraz dekoder. Co więcej ma wbudowanego bardzo dobrego Dac-a, jeśli natomiast byłby on niewystarczający to w przeciągu miesiąca ma mieć premierę dedykowany osobny Dac Audiolaba o symbolu M-DAC.

Pozdrawiam,

Gość

(Konto usunięte)

Było różnie, raczej średnio jak dla mnie. Najlepiej do gustu przypadło mi zestawienie:

Creek EVO 2 + CD EVO 2 + Dali Ikon 6 Mk2

i będzie różnie, jeśli przyjmujesz taki sposób poszukiwań, w którym każdy odsłuch to inne zestawienie.

Moja rada jest taka, byś na początek, zdecydował co chcesz pierwsze wybrać ? Kolumny czy elektronikę ?

Chyba, że szczęście dopisze i trafisz na całość :)

Jeśli priorytetem będzie elektronika, to postaraj się by odsłuchiwana była, bez względu na sklep, zawsze z tymi samymi kolumnami.

Jeśli priorytetem będą kolumny, to postaraj się by odsłuchiwane były na tej samej elektronice.

Podpowiedzi "branży", na razie traktował bym "lekko", skupiając się na swoim, ustalonym programie działania.

bądź szczególnie ostrożny w stosunku do audiolaba cd8200, naim5i i podobnych nowości, szczególnie szybko odsprzedawanych przez ich nowych nabywców. Przejrzyj ogłoszenia, co się sprzedaje, poczytaj fora, również zagraniczne, zrób listę tego co uważasz za "dobre" i w drogę :)

bazę do odsłuchów wybieraj w miarę możliwości zawsze dobrą, z górnej "półki"

Ja mam nieco inne rady.

1. Posłuchaj w sklepie sprzętu znacznie droższego, tak powiedzmy powyżej 60k. Ciężko jest coś wybrać jak się nie wie czego szukać...

2. Rozejrzyj się po forum, czy w okolicy nie spotykają się forumowicze na jakieś prywatne odsłuchy, pogadaj z nimi posłuchaj zestawów kolegów, na pewno chętnie Ci pomogą, nie spiesz się z zakupem.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Przestrzeń i głębia? Zainteresuj się lampą. Za niecałe 3 tysiące kupisz piec Yaqina.Posiadacze tegoż doradzą Ci głośniki i odtwarzacz. Kolega Violet odstawił na bok piec Accuphase :-)

Uważaj też na rady "użytkowników-kolegów", sprawdź czy akurat gdzieś nie sprzedają (spychają?) jako super okazję czegoś co Ci akurat polecają ;) To tak od "branży" :)

Ja mam jeszcze nieco inne rady. Posłuchaj czego możesz. W sklepie jak powiesz, że masz do wydania 10-15 tys nie powinni z tym robić problemów. Czytając rady forumowiczów wyrobisz sobie tylko uprzedzenia lub napalisz się na coś niepotrzebnie, albo dowiesz się, że za tą kasę to nic nie gra. Po co Ci to. Posłuchaj - kup co Ci się spodoba i już.

Nic nie opycham ani sprzedaję w branży integry lampowe - przeciwnie ,kupuję ! Mam już w domu 2 lampy, niebawem będę kupował 3cią :-)

"Branża" coraz szerzej na naszym Forum :-) proponuje już takie oklepane zestawy :-((

Nic nie opycham ani sprzedaję w branży integry lampowe - przeciwnie ,kupuję ! Mam już w domu 2 lampy, niebawem będę kupował 3cią :-)

Czytając od dołu ten temat można pomyśleć, że składacie wzmacniacz lampowy ;]

A tak wracając do sedna tematu to tak jest, że jak się przechodzi na coś lepszego niż wieża to ma się mieszane uczucia. Jednak po pewnym czasie jak się posłucha tej starej wierzy to można się załamać, że kiedyś takie coś cieszyło uważało się za cudo. To po prostu chodzi o osłuchanie.

Witajcie,

Dziękuję za wszystkie uwagi - śledzę je z uwagą. Biorę też pod uwagę wpisy z sąsiedniego wątku gdzie doradzacie Koleżance Ninie :)

Szczerze powiem że myślałem że są jakieś marki które są pewne i np. parę osób napisze "kup dynaudio" i będę miał po problemie. Niestety opinie są różne.

Biorąc pod uwagę Twoje wymagania, zdecydowanie zwróciłbym Twoją uwagę na elektronikę marki NAD (C356BEE / C565BEE) oraz Marantz PM Ki Pearl Lite / SA Ki Pearl Lite.

Słuchałem tego NAD'a. Na Dali 6 porównywałem z Creek EVO2. Na "moich" płytach słyszałem bardziej podbitą górę w tym modelu (NAD) i być może troszkę bardziej dół. Jednak w sklepie była płyta studyjna StockFish jakiejś nieznanej mi Pani i akurat na tej płycie słychać było sporą różnicę. Na NAD'zie dźwięk był dość "sztuczny" - Creek moim zdaniem dużo lepiej pokazał to brzmienie (naturalnie). Ogólnie czytałem opinie że Creek dobrze brzmi w bardziej wyszukanych klimatach a ze zwykłą łupaniną radzi sobie słabo. Coś w tym jest bo jak słuchałem Groove Armada to szaleństwa na tym Creek'u nie było. Starsze płyty (wydane dawno) też grały średnio za to uwiodła mnie muzyka Jarre'a na tym sprzęcie - brzmiało super !

Jeśli priorytetem będzie elektronika, to postaraj się by odsłuchiwana była, bez względu na sklep, zawsze z tymi samymi kolumnami. Jeśli priorytetem będą kolumny, to postaraj się by odsłuchiwane były na tej samej elektronice.

Hmmm. Być może to jest dobry kierunek choć szczerze to nie wiem jak sie do tego zabrać z ten sposób. Większy problem zdecydowanie mam z głośnikami - tu różnice są dla mnie o wiele bardziej słyszalne niż w przypadku różnych zestawów wzm + cd. Być może w ogóle powinienem wybrać wzmacniacz wg. preferencji niż odsłuchu i do tego wybrać kolumny.

bądź szczególnie ostrożny w stosunku do audiolaba cd8200, naim5i i podobnych nowości, szczególnie szybko odsprzedawanych przez ich nowych nabywców.

Czy mógłbyś coś więcej napisać o tym, będe wdzięczny ? AudioLaba nie widziałem ale tego Naima brałem pod uwagę - podobał mi się choć jeszcze odsłuchu nie robiłem.

Przestrzeń i głębia? Zainteresuj się lampą. Za niecałe 3 tysiące kupisz piec Yaqina.

Słuchałem czegoś takiego jak Raysonic - trudno było coś powiedzieć bo pomieszczenie odsłuchowe było kompletnie złe - z pewnością zagrało to lepiej niż Marantz. Obawiał bym się jednak trochę lampy - chyba zbyt dużo komplikacji w stosunku do zysków choć być może się mylę.

Wiem że mam małe pomieszczenie ale chciałbym jednak pozostać przy głośnikach podłogowych - być może to herezje ale mnie kiedyś uczono że "basy" powinny brzmieć przy podłodze a "wysokie" na wysokości głowy i mnie się ta teoria podoba. Monitory jakoś do mnie nie przemawiają. Chciałbym posłuchać DynAudio 3/7 i Vandersteen 1Ci ale nie wiem gdzie mogę to zrobić. Szczególnie z tym drugim wiąże spore nadzieje - to są chyba głośniki robione w USA i z długą tradycją - czytałem o nich sporo dobrego, czuje podskórnie że mogą być bardzo fajne.

Gdybym pozostał przy EVO2 to z czym mogę tego jeszcze posłuchać ? Słuchałem polecanych Epos M22i ale wydaje mi się że mają zbyt mało basu - dźwięk wydawał mi się niepełny w zakresie dolnego pasma (nie chodzi mi o dudnienie) ale bardziej o dużo niższe tony których nie mogłem usłyszeć wcale (w porównaniu do Dali 6).

Jestem ze śląska. Gdzie znajdę dobre studio gdzie będę mógł posłuchać i porównać sporą liczbę zestawów bez narażania się na "krzywy" wzrok sprzedawcy ? Jestem skłonny nawet pojechać w inne rejony Polski jeśli warto. Doradźcie proszę.

Aha - na koniec - jeden z forumowiczów w wątku obok pisze że "pytacze" pytają i znikają a wątki pozostają nie rozstrzygnięte :) Ja obiecuje napisać zakończenie - oby szczęśliwe :)

Pozdrawiam serdecznie

Jarek

Wyżej ktoś polecił Produkty studio 16 Hertz są z Tych co prawda swoje Minasy sprzedałem na dniach ale jeśli idziesz w stronę naturalnej barwy i wszechstronności w odtwarzaniu różnych gatunków muzycznych warto posłuchać ich produktów . Są kolumny które potrafią zagrać od nich lepiej dany gatunek muzyczny ale wykładają się na innych . Minasy są jakby wypośrodkowane żadnego gatunku nie zagrają wybitnie ale każdy zagrają na bardzo wysokim poziomie . Z moich doświadczeń ponadto wynika że aby dojść do pełni szczęścia muzycznego gdzieś w torze musi być lampa .

Chciałbym jeszcze posłuchać (nie miałem możliwości): Vandersteen The Model 1Ci/Dynaudio DM 3/7.

Na pewno nie jestem kompetentną osobą aby cokolwiek radzić ale całkiem niedawno dokonywałem bardzo podobnych wyborów i miałem takie same spostrzeżenia jak Ty. We wszystkich sklepach na "Dzień dobry" proponowano NADa, który nie podobał mi się w zestawieniu z żadnymi kolumnami (a było tych zestawów sporo; Dynaudio 3/7 też nie). Mi tez się wydawało, że jeśli wydam ponad 10k za sprzęt stereo to uzyskam super efekt w stosunku do mojej starej wieży:(

Efekt przestrzeni i głębi usłyszałem właśnie z Vandersteenami 1Ci i to nawet z NAdem 326. Okazało się niestety, że w moim domu akustyka jest do niczego (za dużo otwartych przestrzeni) i V1 nie chciały zagrać ale uważam, że naprawdę warto posłuchać tych kolumn. Gdybym miał trochę inne warunki lokalowe V1 spełniłyby całkowicie moje oczekiwania do sprzętu za te pieniądze. Na podstawie tego co napisałeś Twoje oczekiwania wydają się bardzo podobne. Ja słuchałem V1 w Poznaniu.

Miałem ten sam problem, a może jeszcze większy ponieważ na zakup miałem zaledwie 10dni. Po kilkugodzinnych odsłuchach wybrałem Naim 5i-2 i Dali Ikon 6 mkII. W salonie audio to zestawienie zagrało najlepiej, jednak w domu gdzie mam spory salon, czasami w niektórych utworach może brakować nieco basu, prawdopodobnie to kwestia akustyki, ponieważ w mniejszym pokoju gra ze sporą dawką basu. Poza tym bardzo dobre wysokie i średnie tony oraz świetna stereofonia, przestrzeń i detale. Słuchałem też Creek Evo 2 w połaczeniu z Dali i w porówaniu do Naima gra to dżwiękiem mniej przestrzennym, scena jest mniejsza. Jedno jest pewne - nie można kupować w ciemno bo można nieźle umoczyć kasę.

Witam,

Wyżej ktoś polecił Produkty studio 16 Hertz są z Tych co prawda swoje Minasy sprzedałem na dniach ....

Dzięki postaram się odsłuchać - a na co zmieniłeś jeśli można wiedzieć ?

Efekt przestrzeni i głębi usłyszałem właśnie z Vandersteenami 1Ci i to nawet z NAdem 326. Okazało się niestety, że w moim domu akustyka jest do niczego (za dużo otwartych przestrzeni) i V1 nie chciały zagrać ale uważam, że naprawdę warto posłuchać tych kolumn.

Super ! W takim razie będę ich szukał. A co się działo z nimi u Ciebie ? Napisz proszę na czym stanęło końcowo (co kupiłeś).

a to musi być nowe ??

Tak Łukasz tylko nowe. Wiem że wiele osób żongluje tym sprzętem ale ja nie mam zamiaru tego zmieniać szybko po zakupie. Nie lubię rysek na takich urządzeniach ;-) - taki "fetysz".

... Po kilkugodzinnych odsłuchach wybrałem Naim 5i-2 i Dali Ikon 6 mkII. W salonie audio to zestawienie zagrało najlepiej, jednak w domu gdzie mam spory salon, czasami w niektórych utworach może brakować nieco basu, prawdopodobnie to kwestia akustyki, ponieważ w mniejszym pokoju gra ze sporą dawką basu. Poza tym bardzo dobre wysokie i średnie tony oraz świetna stereofonia, przestrzeń i detale. Słuchałem też Creek Evo 2 w połączeniu z Dali i w porównaniu do Naima gra to dźwiękiem mniej przestrzennym, scena jest mniejsza. Jedno jest pewne - nie można kupować w ciemno bo można nieźle umoczyć kasę.

Hmm to dziwne - ja słuchałem Dali 6 w dość sporym pomieszczeniu (ale nie z Naim'em) i basu było sporo. Jeśli masz go zbyt mało to powinieneś się chyba cieszyć że nie wybrałeś np.: Epos M22i lub MA RX6 - tu było by go jeszcze mniej. Naima tez biorę pod uwagę - Kolega napisał wyżej o jakimś jego ukrytym felerze - dopytywałem ale nie odpisał. Sprzedawca znowu w sklepie stwierdził że Dali do Naim'a to nie bo za tanie i nie pokażą możliwości wzmacniacza. Ale rozumiem że ogólnie jesteś zadowolony ?

Pozdrawiam

Jarek

Super ! W takim razie będę ich szukał. A co się działo z nimi u Ciebie ? Napisz proszę na czym stanęło końcowo (co kupiłeś).

Opisałem to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . W skrócie V1 grały super w mniejszym pokoju, a w większym salonie nie było basu i dźwięk wydawał się taki płaski. A ciekawe było to, że V1 brzmiały prawie dokładnie tak samo podpięte do wzmacniacza za 2k jak i za ponad 5. (tak samo dobrze)

U mnie historia się jeszcze toczy, gdyż wybrałem ESA Neo2 z Cyrusem 6XP i Denonem 720AE - zestaw gra bardzo przyjemnie. ESY mają rewelacyjną średnicę, Diana Krall w 24/96 brzmi tak jak gdyby stała i śpiewała przede mną:) Cyrus łączy w sobie najlepsze cechy NADa i Creeka EVO. Ze względu na tą skopaną akustykę kolumny muszą trochę "grać ścianami" i niestety bas czasami zabuczy. Dlatego też cały czas szukam jeszcze innych rozwiązań. Na ten dłuższy weekend przywiozłem do testów Cyrusa 8XP d oraz Cyrusa DAC X+. Muszę niestety stwierdzić, że droższy amp = lepsze brzmienie:( Tak chyba można w nieskończoność ... a BTW przynajmniej ten DAC to byłyby pieniądze wyrzucone w błoto. Napiszę coś więcej w moim wątku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...... Sprzedawca znowu w sklepie stwierdził że Dali do Naim'a to nie bo za tanie i nie pokażą możliwości wzmacniacza. Ale rozumiem że ogólnie jesteś zadowolony ?

"taniość" jako kryterium wyboru to niezbyt mądre...według mnie Dali IKON 6 są na tyle dobre, że spokojnie można napędzać je znacznie droższymi wzmacniaczami niż Naim 5i-2. Na Audio Show grały z niezłym sprzętem - niestety nie mogę znaleźć wątku z opisami.

Generalnie Naim 5i-2 + Ikon 6 mk II oceniam według swojego uznania bardzo dobrze (scena ogromna, super tony wysokie i średnie, bardzo szczegółowe - tak w skrócie), czasami w dużym pomieszczeniu może brakować basu. Aż się boję pomyśleć jakby grały inne kolumny np Focal seria 7 i MA RX które podczas odsłuchu miały jeszcze mniej basu (jak napisali przedmówcy). W każdym razie w przyszłości będę myślał o jakimś sporym subwooferze do stereo.

pozdrawiam - jeszcze raz radzę - nie kupuj w ciemno

Sprzedawca znowu w sklepie stwierdził że Dali do Naim'a to nie bo za tanie i nie pokażą możliwości wzmacniacza.

Typowy bełkot sprzedawcy, który chce wcisnąć jakiś drogi, nieschodzący towar.

• 6 miesięcy później...

W tym wypadku czyli przesiadki z plastiku na hi-fi,warto wypozyczyc do domu na odsluch kilka systemow i jak najwiecej sie osluchac,moga byc nawet troche drozsze od zakladanego budzetu,wtedy te tansze szybko obnaza swoje wady i bedzie latwo wybrac.

Warto rownierz kupic troche lepsza elektronike niz podana przez Ciebie,bo jak sam zauwazyles ladnie grajacy creek wyklada sie na niektorych gatunkach.Nawet kosztem tanszych kolumn.Szkoda ze przez fetysz eliminujesz uzywane chocby w czesci bo mozna kupic nowa elektronike sensownej klasy i tanie a niezle kolumny i sie osluchac pol roku,rok.

Nastepnie majac swiadoma elektronike(czyli wybrana swiadomie bo rowna dzwiekowo i nie chucherko) mozna sie bawic w kupno glosnikow z prawdziwego zdarzenia,w ten sposob bedziesz mogl osiagnac synergie systemu bo bedziesz doskonale wiedzial czego te klocki potrzebuja.Przy okazji pewnie nie odzalujesz deko wiekszego budzetu.

Suma sumarum wyjdziesz z lepszym sound'em.Aha elektronika nie musi byc jednego producenta.

Mozna tez pojezdzic na odsluchy tak jak ktos wyzej napisal i sluchac klockow na jednych kolumnach by wybrac elektronike a pozniej tylko wypozyczac "paczki" by je dopasowac brzmieniowo.

Niestety duzo zachodu ale tak juz w audio jest.Fajne cdeki robi firma C.E.C za okolo 3kzl model 3300r do tego piecyk za 5- 6kzl i reszta na paczki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.