Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry laptop używany

DjPawSsio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zastanawiam się nad kupnem laptopa, laptop będzie używany w domu do filmów, gier, internetu najlepiej z wifi, powiem tak nie mam zbytnio pojęcia o laptopach bo nie interesowałem się nigdy tym sprzętem chciałbym żeby laptop był w miarę szybki nie zacinał się oraz najlepiej żeby się nie grzał, co do gier to nie piszę żeby jakieś tam gry najlepsze chodziły na nim ale np: need for speed undergrund 2 coś w tym stylu. Niestety mam tylko 800zł na zakup laptopa używanego, i powiem szczerze że na allegro jest tego tyle że nie wiadomo co wybrać.

https://www.audiostereo.pl/topic/90023-dobry-laptop-u%C5%BCywany/

Witam

Nie polecał bym raczej zakupu używanego laptopa chyba że z naprawdę sprawdzonego i pewnego źródła.Biorąc pod uwagę koszt naprawy po gwarancyjnej jeśli coś w nim padnie to w frmowym serwisie zapłacisz drugie 800 zł za naprawę lub więcej.Lepiej dołozyć i kupić nowy z opcją przedłużenia gwarancji do 3-5 lat .

Można kupić nowego HP poniżej 2000zł z serii G6 lub G7 gry pójdą prawie wszystkie sprzęt szybki i dwa lata spokoju jak coś padnie .

HP do gier? Raczej kiepski pomysł bo bardzo się grzeje. Raczej jakiegoś asusa polecam z doświadczenia. Natomiast zgadzam się, żebyś nie kupował używanego sprzętu, bo łatwo wtopić pieniądze w uszkodzony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

dell 630 był ok ale z żywotnością to loteria

swój 610 złożyłem z dwóch zwalonych, dwuletnich i od 3 lat działa, czyli jakby 5 lat i wciąż żyje

ale stricte do m-mediów Asus chyba wydajniejszy

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Do grania to trzeba wydac ~2000zl.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na starutkim ibm t40 z Pentium m 1.5ghz i Radeonie 7500 32MB spokojnie dalo sie pograc w nfs: u2.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Lapka tanio kupujesz, dwa razy kupujesz.

Daruj sobie używki, lepiej za ta kasę dobrze zabaluj (karnawał) przynajmniej będziesz miał ekstra wspomnienia.

Jeśli laptop to tylko nówka, po dokładnym przeczytaniu kilkudziesięciu wpisów na paru forach.

Tylko podobnie jak na tym część wpisów będzie "biznesowa", także IQ ustaw sobie na maksa przy szukaniu opinii. ;)

Ale za 800 zł , sorry, nie da się.......

• Moderatorzy

jeśli chcesz wydać koło 1000 to rzeczywiście coś z Dell 630 lub Ibm T61, ale ...

twardy dysk często bardzo mały - nowy duży koło 300

ram raczej do dołożenia a do kompa starej generacji 1 gb kosztuje tyle co 4 gb nowej - trzeba dołożyć 100-150

bateria , różnie z tym bywa ale jeśli do wymiany do 250

tak czy siak robi się około 1500 za dobrej klasy, używanego kompa ale w twoim wypadku jest haczyk:GRY

nie pójdą ci praktycznie żadne powyżej 2005 chyba że będziesz miał na pokładzie kartę mocniejszą niż 512

do filmów i neta brałbym coś z tych 2 ale do gier - dupa

stałem niedawno przed identycznym problemem i skończyło się na tym, że najtańszy jest najlepszy komputer bo ma wszystko jest mocny kupiłem asusa(bo w rankingach ma najniższą awaryjność) za 3200 z najmocniejszym procesorem , hdmi, bd i szybkim twardym dyskiem 7200, wbrew opiniom warto mieć najmocniejszego procka bo filmy szybko przerobisz na format jaki oddworzy ci tv jeśli lubisz oglądać z pena i przy pracy normalnej typu net pracuje na 2 % mocy więc jest całkowicie bezgłośny i nawet wiatraka nie włącza

zobacz tego fajny dziadek i chyba nie wymaga dodatkowych nakładów, twardy niewielki ale szybki, jeśli masz jeszcze dysk zewnątrzny to powinien wystarczyć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

IBM są praktycznie nieśmiertelne, Delle serii 6xx często miały malutkie dyski po 80GB-120GB i zintegrowane karty graficzne, po drugie są bardzo ciężkie.

W grach nie ma tragedii jeśli karta ma wystarczająco własnej pamięci i nie pobiera pamięci z RAMu.

Quadro FX570M jest tylko kilka miejsc za HD3650M na którym już można bez problemu pograć np. w Test Drive Unlimited czy Modern Warfare 2.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

nie ma lekko, sam od paru tygodni rozglądam się za jakimś laptopem w ludzkiej cenie ok. 1500zł i jako całkowity lajkonik w dziedzinie informatyki mam niezły mętlik w głowie co kupić, może teraz na wyprzedażach coś sensownego się pojawi

Sam zawsze pracowałem na używanych laptopach i przyznaje, że trudno jest kupić tanio fajnego i mocnego. Poprzedniego IBM T43 kupiłem po miesiącu poszukiwań. Był to mocny model z procesorem 1,86GHz i kartą ATI. Kupiłem za ok. 1800zł, gdzie norma dla nich to było 2500zł (2,5 roku temu) za 2 letni model (cena nowego to ok. 12000zł). Za roku ciężkiej pracy jednak się uszkodził (luty pod chipsetem, taka wada tych modeli, że nie miał chłodzonego chipsetu) i uznałem, że lepiej kupić nowszego, bo raz, że dysk ATA już okazywał się za mały (60GB), a taki dyski są drogie, a dwa to już był trochę za słaby. Polowałem znów około miesiąc i kupiłem 8 miesięcznego Lenovo T61. Jeden z ostatnich produkowanych modeli, bardzo mocny, z dobrą matrycą i kartą Nvidii. Dodatkowo 14" 4:3 jak lubię. Zapłaciłem wtedy 2600zł z 4GB ramu (2500zł z 2GB). Normalna cena dla tego modelu to było 3200-3600zł. 8 miesięcy wcześniej ten komputer kosztował ~8000zł. Mam nadzieję, że będzie mi służył jeszcze długo, bo na razie nie ma chyba nic, na co mógłbym go zmienić. Komputer przyszedł w stanie jak nowym, a bateria była użyta 10 razy (padła w ciągu 4 miesięcy). Jak widać opłaca się kupować używane komputery, szczególnie jak się chce kupić coś dobrego, Hi-Endowego.

no tak, jeśli się człowiek cokolwiek na tym zna,

sprzęt audio używany - OK, nie ma problemów, znam się troszkę (chyba) więc mogę kupować, ale laptop używkę, bałbym się że przepuszczę kasę na coś co mi zaraz padnie

Naturalnie przy używanych ryzyko jest większe. Ale też za bezpieczeństwo nowych się płaci.

Ja 2 Delle 630 kupiłem w firmie sprzedającej sprzęt używany, sprawdzony i refurbished (kiedyś bardzo modne tu słowo :)) z 3-miesięczną gwarancją.

Za dysk nowy 320GB doplaciłem 90 netto, za dodatkowy 1 GB RAMu 50 zł netto. Po kilku miesiącach (oczywiście po gwarancji) w 1 padła bateria, trzeba było dokupić nową. Drugi pracuje nienagannie. Ogólnie jestem zadowolony.

Na Allegro też bym nie kupił.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Za 800 do gier nie znajdziesz. Jedyna szansa to obserwować aukcje-licytacje.....może się uda.

np.http:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

itp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

dołóż i kup używanego asusa g73jh

kupiłem używanego w super stanie 4miesięcznego z gwarancją i crysisa2 bez problemu w max detalach odpala

jak dobrze upolujesz to nawet w okolicy 2500 kupisz a warto bo to kawał mocnej platformy jest do gier ,

Focal + Naim

ten asus to kloc jest... pytajacy ma tylko 800zl, a polecasz zakup za okolo 3000zl...

kloc ale wydajny a ty spodziewasz się wagi piórkowej i wszechmocnego proca? :)

miał być do gier to jest - autor nie pytał się o wagę

Focal + Naim

podepnę się do tego wątku, bo nie chce zakładać nowego

a co sądzicie o HP G72 P6100 (nowy, cena ok.1700zł)- ma 17 calowy ekran, dodatkową kartę graficzną Radeona, aluminiową obudowę, czy jako uniwersalny lapek nada się dla zwykłego użytkownika?

tu masz opisy recki testy i poszukaj wydajności tej vga ale z tego co kojarzę to mało nowych gier na niej pójdzie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

do gier to sie kupuje jakiegos stacjonarnego PC, albo konsole... do pracy IBM serii T lub Della biznesowego.... laptop do gier jest jak yeti... podobno istnieje, a nikt go nie widzial ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Ukryta Zawartość

tylko ta cena....

Ukryta Zawartość

podobno istnieje, a nikt go nie widzial ;)

A tam, Alienware i Asusy GTX lapy - yeti nie yeti ale te minimum 5kzł trzeba mieć tylko jaki to sens jeśli ktoś ma juz kompa stacjonarnego.

Za 800 zł to można w gry sprzed 5-10 lat grać.

Pograć w nowe gry można od 2300 zł na nowych lapkach z i5 i kartą GF540M.

Inna kwestia, że wypadałoby wówczas dokupić sobie platformę chłodzącą pod lapka.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

do gier to sie kupuje jakiegos stacjonarnego PC, albo konsole... do pracy IBM serii T lub Della biznesowego.... laptop do gier jest jak yeti... podobno istnieje, a nikt go nie widzial ;)

O ile mi wiadomo IBM już od kilu lat nie produkuje latopów cały biznes sprzedał "Skośnym" i teraz to jest LENOVO, ale dla marketingowcy dalaej jadą na lagendzie IBM-a .Obenie poza przejętymi nazwani serii takich jak np THINK PAD nie ma już nic wspólnego .

Jeśli ktoś zwrócił uwagę na oryginalne podełka gier tam na dole jest małym druczkiem napisane na większości z nich że gra moze nie działać na wersji mobilnej karty podanej jako wymagamia minimalne lub rekomendowane.

Proszę zwracać na to uwagę przy zakupie gir z miślą o laptopach !!

Podłączając się pod temat, czy te laptopy są coś warte?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

teraz laptopy są wydajne tylko trzeba wiedzieć co kupić i można pograć w nowe pozycje nie ma problemu ,

po co kupować drugiego kompa do gier? można to mieć w jednym :)

Podłączając się pod temat, czy te laptopy są coś warte?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

poszukaj testów tak będzie prościej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.