Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny na ścianie

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przenoszę się do nowego mieszkania. W największym pokoju o powierzchni 22m prostokąt 3,5x6,3 będę chciał powiesić monitory na ścianie. Chciałbym wykorzystać takie uchwyty:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na standy nie mam za bardzo miejsca, bo pokój wyjątkowo mało ustawny.

Sprzęt grający budżetowy - amplituner stereo yamaha RX 797 + yamaha cdx 497, kolumny monitory magnat quantum 653. Wygórowanych oczekiwań nie mam, ale chcę, żeby to wszystko w miarę dobrze zagrało. Wiem, że kolumny muszą być odsunięte od ściany (mają BR z tyłu). Jakie rozmieszczenie kolumn będzie najlepsze? Na jakiej wysokości? Jakieś sugestie? Oczywiście będę próbować też ewentualne zamykanie otworu BR.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/89954-kolumny-na-%C5%9Bcianie/

Trudno przewidzieć jak zachowają się kolumny z tylnym BR powieszone na ścianie. Na pewno zostanie podbity jakiś niski zakres pasma dźwiękowego. Będzie zafałszowany przekaz. Wystąpi zjawisko interferencji fali odbitej od ściany (SBIR). Nie wiem, czy będzie Ci to pasować. Musisz zrobić próby przed zakupem w/w uchwytów.

Dokładnie, zrobię próby. Jak na razie w starym mieszkaniu opisany wyżej sprzęt jest ustawiony prowizorycznie, tj. kolumny ok.20 cm od ściany stoją na...jedna taborecie, druga na szafce rtv obie na tej samej wysokości ok. 50 cm od poziomu podłogi. Przy tym ustawnieniu nie zauważam szczególnego podbicia basu i na szczęście jest dobrze kontrolowany. Oczywiście taka prowizorka jest przejściowa. W nowym pokoju obawiam się trochę surowych ścian (będą tylko pomalowane farbą), w starym pokoju mam grubą tapetę.

W nowym pokoju obawiam się trochę surowych ścian (będą tylko pomalowane farbą), w starym pokoju mam grubą tapetę.

Tapeta tłumi tylko wysokie tony - na bas ma znikomy wpływ. Pewna reguła podaje, aby głośnik wysokotonowy w kolumnie był na wysokości uszu słuchającego.

Imacman - dziękuję za odpowiedzi. Nawet mnie to cieszy, że tapeta tłumi wysokie tony, bo magnaty nie mają ich za dużo, a więc przy ścianie bez tapety teoretycznie powinno być ich więcej.

Akurat dobre ustawienie kolumn bywa bardzo zbawienne w wielu aspektach, a wieszając je na ścianie nie będziesz miał możliwości dużej regulacji. Ale jeżeli już tak musi być to najpierw sam na swój słuch ustal na jakiej wysokości i szerokości jest najlepszy odbiór a wtedy dopiero je przykręć na tej wysokości. Miałem przez chwile w domu Quantum 657 i jakieś spektakularnej sceny one nie tworzyły, ale grały dosyć równo w pasmach, więc nawet jak te powiesisz na ścianie to nie powinno być dużej degradacji dźwięku.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Zupełnie nie rozumiem pomysłu powieszenia na ścianie kolumn z tylnym bass refleksem!

To bedzie masakra. Konstrukcja takich kolumn zakłada że za nimi jest wolna przestrzeń, musi być.

Niedopuszczalne jest zlikwidowanie tej przestrzeni.

To jaka musi to być przestrzeń jest już inną sprawą. Nie musi to być 2m czy nawet 1m przy małych monitorach bo ich małe membrany basowe

nie pompują aż tak dużo powietrza ale jakaś przestrzeń być musi.

Ponieważ monitory z zasady mają mało basu to być moźe zmniejszenie tej przestrzeni podbije nieco bas co po próbach i ustaleniu idealnej odległości od ściany

może dać dobry efekt.

Może wystarczy 30 albo 40cm ale nie mogą wisieć przy samej ścianie.

Zupełnie nie rozumiem pomysłu powieszenia na ścianie kolumn z tylnym bass refleksem!

To bedzie masakra. Konstrukcja takich kolumn zakłada że za nimi jest wolna przestrzeń, musi być.

Niedopuszczalne jest zlikwidowanie tej przestrzeni.

To jaka musi to być przestrzeń jest już inną sprawą. Nie musi to być 2m czy nawet 1m przy małych monitorach bo ich małe membrany basowe

nie pompują aż tak dużo powietrza ale jakaś przestrzeń być musi.

Ponieważ monitory z zasady mają mało basu to być moźe zmniejszenie tej przestrzeni podbije nieco bas co po próbach i ustaleniu idealnej odległości od ściany

może dać dobry efekt.

Może wystarczy 30 albo 40cm ale nie mogą wisieć przy samej ścianie.

NIe na ścianie, a przy ścianie, te uchwyty daja przestrzeń między ścianą, a kolumną:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NIe na ścianie, a przy ścianie, te uchwyty daja przestrzeń między ścianą, a kolumną:

Ukryta Zawartość

A to przepraszam. Tak to może mieć sens. Bo gdyby były na samej ścianie to byłby dramat!

Ukryta Zawartość

Tak jak pisał kolega IMACMAN i według instrukcji do tych Magnatów którą napewno dostałeś jest napisane że głośnik powinien być na wysokości uszu słuchacza i doległość od ściany tylnej dla głośników regałowych Magnata to min 10 cm .

Uchwyty które pokazałeś mają regulacje 270-400 mm powinno być dobrze ,ale zrób jeszcze sobie test przystw je do ściany na 20 cm i posłuchaj czy nie zaczęły "buczeć".

Jeśli zaakceptujesz taki dźwięk to powinno być raczej ok ,ale szystko jak zwykle "wyjdzie w praniu" .

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Też z braku miejsca powiesiłem monitory na takich właśnie uchwytach. Kolumny to BMN B2 z szczelinowym basrefleksem z przodu tak, że kwestia oddalenia od ściany nie ma u mnie aż takiego znaczenia. Z tym, że monitory "wiszą" na pewnej wysokości i w związku z tym pochylone są nieco ku dołowi. Zakres regulacji tych wieszaków na to pozwala. Maja rację koledzy, że ważne jest na jakiej wysokości znajdują się głośniki względem słuchającego. U mnie tak jest to trochę rozwiązane nieszczęśliwie, w związku z tym, gdy zestawiam monitory na podstawy (standy w przygotowaniu) to mam w domu muzyczną rewolucje ;)Wydaje mi się, że zastosowanie wieszaka to ostateczność, czasami konieczność ale do szczególnie dobrych rozwiązań nie należy, niestety.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.