Skocz do zawartości
IGNORED

TPA6120 wymięka przy 300omach

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam wzmacniacz diy na tpa6120 gra świetnie ze wszystkimi słuchawkami do 100om,bas jest dobrze kontrolowany i śilny,min koss porta pro,hd380pro,niestety moc wzmacniacz zmienia się diametralnie kiedy podłączam stare słuchawki senhaizera HD520-300om bas siada,tyka jak folja bąbelkowa,słuchawki zaczynają krzyczeć i ogólnie brak w nich dynamiki,co ciekawe zwykły wzmacniaczyk w odtwarzaczu cd na op ampie,daje radę tym słuchawką i grają z owiele większą ekspresją,sytuacja zmienia się troszkę kiedy w zasilaczu za stabilizatorami zamienię kondensatory ze 100uf na 470uf,ale co z tego jak po podłączeniu niskoomowych słuchawek bass wylewa i rozlewa się ze wszystkich stron i nie da się słuchać,trzeba znowu zmniejszać na 100uf.

Impedancja tego wzmacniacza na wyjściu to:10om,wzmocnienie x5 a bufor wejściowy to OPA207.

opa2107

https://www.audiostereo.pl/topic/89784-tpa6120-wymi%C4%99ka-przy-300omach/

witam, kiedyś robiłem próbę ze zmianą rezystancji szeregowej na wyjściu wzmacniacza słuchawkowego za pomocą wielopozycyjnego przełącznika obrotowego. Zakres zmian od 5 omów do 300 omów. Bardzo ciekawe doświadczenie jak zmienia się brzmienie słuchawek. Oczywiście wzmacniacz słuchawkowy musi mieć zapas mocy i sygnału wyjściowego żeby nie fałszował doświadczenia, czyli moc minimum 1W i sygnał wyjściowy +/- 15V

wydaje mi się że trafo kilkunastowatowe całkowicie wystarczy bo przecież ma impedancję rzędu kilku omów a wypadkowa impedancja zasilacza jest bardzo mała i zależy przeważnie od stabilizatora napięcia i zastosowanych kondensatorów, pod warunkiem że stabilizator ma zapas regulacji. Wcześniej pisałem o zastosowaniu rezystora szeregowego na wyjściu wzmaka i właśnie zwiększanie tego rezystora dodawało basu. Oczywiście był to bas raczej kiepski rozlazły bo brał się mniejszego tłumienia częstotliwości rezonansowej wkładki słuchawkowej. To jest tak samo jak w kolumnach kiedy się robi symulację odpowiedzi głośnika w obudowie w zależności od parametrów T-S przy zastosowaniu rezystora szeregowego. Problem polega na tym że nie podaje się dla słuchawek parametrów T-S i właściwie trzeba słuchawki dobierać na ucho bo z podawanych przez producenta danych niewiele wynika. Dobre brzmienie to moim zdaniem kwestia gustu i dopasowania elementów toru.

ja mam 40W transformator i zdecydowanie gra bardziej dynamicznie jak trafo 4w które miałem wcześniej wyciągnięte z odtwarzacza cd denon,wzmacniacz musi mieć pierdolnięcie,a takowe bierze się z zapasu prądu, muszę wymienć jeszcze te LM317 LM337 bo grają precyzyjnie ale mniej dynamicznie od zwykłych l7912 l7812

może LT337 i LT317 coś zmieni? niestety słyszę każdą zmianę kondensatora oraz jakiego kolwiek elementu,

Ja pierdzielę, facepalm...

Policzcie sobie jakie prądy płyną przez słuchawki.

A rezystor na wyjściu "daje bas" tylko pod warunkiem że przebieg

impedancji ma górkę na niskich częstotliwościach.

Qrcze, czy tu wszyscy uprawiają audio-voodoo ?

Jak masz "mało wydajny zasilacz" polecam eksperyment z akumulatorami żelowymi.

Zrobiłem kiedyś taki wzmak z dużymi akku (znikoma rezystancja wewnętrzna, przy ładowaniu kondów

po włączeniu prąd w piku był 15A...)

I posłuchaj, o wszechsłyszący, czy się poprawi.

Bobby

nic na to nie poradzę że słyszę takie zmiany,nie obchodzi mnie zdanie innych,bo i tak większość jest głucha,dla mnie każdy element toru wprowadza zmiany a już napewno zasilacz! te lmy są za mało wydajne i wysokoomowych słuchawkach duszą się,zwykłe l7912 były wydajniejsze.

nic na to nie poradzę że słyszę takie zmiany,nie obchodzi mnie zdanie innych,bo i tak większość jest głucha,dla mnie każdy element toru wprowadza zmiany a już napewno zasilacz! te lmy są za mało wydajne i wysokoomowych słuchawkach duszą się,zwykłe l7912 były wydajniejsze.

a może ci się cos wzbudza albo masz nieprawiłowo osdprzęgniety choćby stabilizator tuz przy nózkach tak jak powinno być? Przy słuchawkach 300 ohm osiagniesz ze 150mW a prąd w piku to max 40mA na kanał + spoczynkowy TPA pewnie z 30mA plus zailanie OPA to w sumie tylko ze 130mA a stabilizatory dają po amperze przy niewielkim spadku napięcia. Pojemnosc na wyjsciu stabilizatora wpływa na brzmienie jak zauwazyłes ale delikatnie a z opisu wynika że u Ciebie co jest nie tak.

Swoja drogą to ja w audio używam kondensatorow o bardzo duzych pojemnosciach plus polipropyleny kilka mikro min i wtedy brzmienie jest IMHO najlepsze, głęboki bas o odpowiedniej masie, tło, odpowiednia gęstosc i czuc magie muzyki. A może słuchasz bardzo głosno i ta moc przy 300 ohm jest dla Ciebie niewystarczająca?

nie nie ten wzmacniacz może uszkodzić spokojnie te 300omowe słuchawki na cały legulator pewnie bym ich spalił,gra bardzo głośno ale głośno i chudo,strasznie precyzyjnie,prawdę mówiąc czym głośniej wzmacniacz bardziej krzyczy a nie gra,dzwięk robi się nieprzyjemny ,płaski jak deska,tak jak bym nie miał żadnych kondensatorów

znalazłem gdzieś w szawce kondensatory dobrej jakośći schamwa i samsung,wielkie byki 200uf/400v czy mogę ich zastosować do zasilacza pod tpa jako kondensatory filtrujące-czy będą się nadawać czy te 200uf będzie za mało?

znalazłem gdzieś w szawce kondensatory dobrej jakośći schamwa i samsung,wielkie byki 200uf/400v czy mogę ich zastosować do zasilacza pod tpa jako kondensatory filtrujące-czy będą się nadawać czy te 200uf będzie za mało?

Jasne! Nalepiej zainstaluj ich całą baterię wielkości szafki, a całość podepnij do 1kW transformatora.

A teraz bardziej do rzeczy:

Zrozum, ze nie pomoże Tobie żadna firmowa nalepka na kondensatorze, jeżeli na samym początku brakuje Tobie totalnie podstaw elektroniki, a na naprawdę rzeczowe, mądre porady, np. Holdegrona, "ciekawie" reagujesz.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Po pierwsze Lm78xx i L78xx mają taką samą wydajność prądową czyli 1.5 ampera

Po drugie przy tym samym napięciu zasilania przez słuchawki wysokoomowe płyniemniejszy prąd niż przez słuchawki niskoomowe czyli prąd pobierany ze stabilizatorów jest mniejszy.

p.s holdegron i gagacek w sumie juz ci odpowiedzieli na twoje pytania.

co mnie obchodzą wyliczenia,jak realja mówią co innego,słuchawek też nie kupuję się na parametry i prądy jakie przez nich płyną nie zawsze sprawdzają się w praktyce,np: AKG-K701 nie zagrają z takiego holdegrona za ciekawie a z wyliczeń wychodzi że spokojnie powinien dać im radę,to samo tyczy się moich małoefektownych HD520,ten TPA poprostu jest za słaby,i chyba zamówię na ebayu klona lechmana i moje problemy znikną,ew zrobię sobie klona audio canampa,nie ma co z tym tpa kombinować bo poprostu nie nadaje się do słuchawek wysokoomowych,w brew temu co mówią inni.

polecam beta22 lub AT HA-5000,oba się będą dobrze nadawały do wysokoomowych słuchawek.Do AT przymierzają się koledzy w wątku obok,pewnie niedługo ruszy zamawianie pcb i elementów,do beta22 firma AMB oferuje pcb i jest bardzo ładnie rozpisany na ich stronie a kilka firm w sieci widziałem,żo oferowało gotowe kity z kompletem elementów.Jak masz chwilę czasu to uruchomienie czegoś takiego to sam miodzik.A co do zakupu gotowego klona u chinczykow,to chyba nie jest juz DIY:)

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

tpa jest po prostu za słaby i trzeba się z tym pogodzić Panie Holdegron.

TPA nie jest za słaby, a Pan Holdegron jest autorem całkiem udanych wzmacniaczy właśnie na TPA, które wcale nie wymiękają przy 300 omach.

nie są bez sensu,tylko wytłumaczcie mi dlaczego TPA na słuchawkach typu koss porta pro gra pięknie ze świetną dynamiką i przestrzenią a na tych holernych HD520 gra bardzo płasko ostro i bez dynamiki? te hd520 zaczynają grać dopiero pod stacjonarnym wzmacniaczem yamaha,tam moc wzmaka jest potworna,czuć to w słuchawkach i dynamiki im nie brakuje.

nie są bez sensu,tylko wytłumaczcie mi dlaczego TPA na słuchawkach typu koss porta pro gra pięknie ze świetną dynamiką i przestrzenią a na tych holernych HD520 gra bardzo płasko ostro i bez dynamiki? te hd520 zaczynają grać dopiero pod stacjonarnym wzmacniaczem yamaha,tam moc wzmaka jest potworna,czuć to w słuchawkach i dynamiki im nie brakuje.

jakoś moja porada byś zrobił sobie właśnie taki wzmacniacz przeszła bez echa....

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

tpa jest po prostu za słaby i trzeba się z tym pogodzić Panie Holdegron.

Za słaby to był ten, co to Twoje badziewie na TPA polutował. Słuchałem niedawno aplikacji TPA popełnionej przez rozsądnego elektronika i zaliczyłbym ten dźwięk do czołówki jeśli chodzi o to, co w ogóle można sklecić bądź kupić do słuchawek. Dość powiedzieć, że bardziej mi się podobało niż z SOHA III i paru wariacji na temat Lehmann BCL (nie wszystkich).

Za słaby to był ten, co to Twoje badziewie na TPA polutował. Słuchałem niedawno aplikacji TPA popełnionej przez rozsądnego elektronika i zaliczyłbym ten dźwięk do czołówki jeśli chodzi o to, co w ogóle można sklecić bądź kupić do słuchawek. Dość powiedzieć, że bardziej mi się podobało niż z SOHA III i paru wariacji na temat Lehmann BCL (nie wszystkich).

czy możesz zdradzić jaka to jest konstrukcja tego tpa,czy to oddzielnie projektowana płytka w pojedynczym egzemplarzu?

Co do Tpa to można by obrazić tym stwierdzeniem naszego frómowego kolegę,bo PCB pod TPA ma z naszego forómowego zamówienia i nie sądzę zeby była żle polutowana.

wzmacniacz do bodajże yamaha DSP-592

Nie mam doświadczenia z oscyloskopem, ale zastanawiam się czy wątpliwości z zasilaniem nie można rozwiać po prostu obserwując "zieloną linię"? Jak zasilanie przy pełnym wysterowaniu słuchawek siądzie, to przecież będzie chyba widać...?

A tak przy okazji - czy dla TDA i AKG K240M wystarczy ustawić zasilacz Salasa na ok 180 mA?

nie mam oscyloskopu,ale jestem pewny że zasilanie z tymi senkami siada,dlatego że zamiana kondensatorów ze 100uf na 200uf daje nieco bardziej efektowne granie i mniej płaskie,ale za to na słuchawkach 32omowych zamula więc wniosek z tego taki że wzmacniacz trzeba zasilacz indywidualnie pod konkretne słuchawki,nie może być dobrze ze wszystkimi słuchawkami.

zasilacz jest do dupy,i te diody mur860 też grają jakoś za ostro,wolę zwykłe tanie diody są cieplejsze,wywalam ten przekombinowany zasilacz na lmach i wstawiam proste gówienko na 4kondach i zwykłych stabach,grało to znacznie ,znacznie lepiej jak na tym zasilaczu,tym zasilaczem mogę sobie zasilić opa albo jakiegoś daca ale nie wzmacniacz słuchawkowy,gdzie planuję wstawić zasilacz z kondensatorami 10.000uf taki jak jest w kicie avt2850 i wtedy to musi napier.......

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.