Skocz do zawartości
IGNORED

ARCAM rDAC upgrade

muda44

Rekomendowane odpowiedzi

Sam sobie policz :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Co tak cicho ?

Nikt nie robi nic w tym kierunku ?

Na fotce kpl kondensatorów do rDACA .

Czyli OSCONy do cyfrówki i SILMIC II dla analogu.

A te czerwone 4,7uF / 50V to wszyscy znacie :)

Będą na wyjściu analogówki albo te zielone Nichicony BP

Druga fotka to obudowa zasilacza i zalewane trafko 9V 10W

Co do stabilizatora to czekam aż dojedzie oryginalny złożony STR

Ukryta Zawartość

Nie chce mi się kombinować :)

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

OK.

No to zasilacz uruchomiony.

Trochę to trwało bo musiałem zmienić obudowę.

Tranzystory nagrzewały się znacznie i dodałem radiator który nie wchodził do pierwszej obudowy.

Wykaz elementów:

- obudowa uniwersalna Z4A ( W )

- transformator zalewany TEZ 10.0/D 9V 1,1A

- diody 1N5819

- 3 kondensatory EPCOS 1,5uF/630V

- 6 kondensatorów Rubycon ZL 2200uF/25V

- 2 dławiki PG7

Teddy ustawił za małe napięcie wyjściowe - 5,75V .

Dodałem rezystor 32kom do R3 - teraz jest 6,1V pod obciążeniem.

No i gra.

Nie zależało mi na walorach wizualnych.

Zasilacz i tak jest ukryty z tyłu i nie widzę potrzeby wydawania 100zł na ładniejsza obudowę.

• 1 miesiąc później...

Czy ktos potrafi okreslic jaka powinna byc pojemnosc kondensatora na wyjsciu zeby nie nastapil spadek basu przy powiedmy 5 , 10 , 20 , 50 , 100kom ?

Witam

Panowie wszystko fajnie co jest tu napisane, wydaje mi się że najlepsze sa proste rozwiązania, zastosowałem do rdaca polski zasilacz transformatorowy liniowy stabilizowany 6V wyjście 2A za 70zł efekt zdumiewający, nie lubię tych określeń przeskok o klasę w dźwięku a to chodzi, porównywałem z zasilaczem dostępnym u polskiego producenta za 600zł ( omawianego na tym forum) bez różnicy

Witam

Panowie wszystko fajnie co jest tu napisane, wydaje mi się że najlepsze sa proste rozwiązania, zastosowałem do rdaca polski zasilacz transformatorowy liniowy stabilizowany 6V wyjście 2A za 70zł efekt zdumiewający, nie lubię tych określeń przeskok o klasę w dźwięku a to chodzi, porównywałem z zasilaczem dostępnym u polskiego producenta za 600zł ( omawianego na tym forum) bez różnicy

I zabawa w ładowanie itd ...

Po co ?

Jak wyżej masz przykład że za 300zł można samemu mieć Teddy Pardo STR :)

• 2 miesiące później...

W końcu znalazłem czas na upgrade rDACa

W międzyczasie kupiłem Black Gate N 33uF/16V i te zastosowałem .

Obawiałem się o wylutowywanie elementów z PCB.

Wszystko poszło OK , ale lutownicę ustawiłem aż na 380 stopni .

Nie odsysałem cyny z przelotek i nie próbowałem wkładać w nie elementów - za duże ryzyko.

Zresztą ze względu na przelotki można i tak zrobić jak ja to zrobiłem :)

DAC gra od kilku godzin .

Za jakiś czas opiszę zmiany.

Po kilku godzinach zmiany po modzie są oczywiste i w dobrym kierunku :)

Ufff...

Pierwsza fotka - DAC w standardzie.

Dwie kolejne - po wymianie kondów.

szkoda kasy na te BLACK GATE ,lepsze są od nich silmic 2 ,to nie tylko moje zdanie ,no i niestety oscony nie wszędzie się sprawdzają lepiej od zwykłych elektrolitów ,rdac ma naprawdę niezłe kondy ,lepiej było wlutować sobie podstawki precyzyjne pocięte na podwójne sekcje i zmieniać kondy stopniowo a nie naraz bo może wyjść z tego lipa a nie poprawa :)

szkoda kasy na te BLACK GATE

No cena za nie obecnie jest PRZEGIĘTA.

Ale jeżeli miały byc bezkompromisowe...

lepsze są od nich silmic 2

:)

Nie ma lepszych elektrolitów w tor od Black Gate N

Silmic II to przy nich muł bagienny .

Chyba że ktoś ma przejaskrawiony system to mogą być lekarstwem.

Elny nie mają też tego bogactwa mikrodetali.

Porównywałem BG N z Mundorfami Supreme czy Jantzenami Silver , zwykłymi SCR MKP , kilkoma olejakami .

Najlepiej wypadły Black Gate .

Próbowałem też Nichicony BP , KZ i parę innych.

no i niestety oscony nie wszędzie się sprawdzają lepiej od zwykłych elektrolitów ,

Według mojego doświadczenia ( w kilkudziesięciu CDkach jakie zrobiłem ) zawsze zastosowanie Osconów w cyfrówce przynosiło pozytywne zmiany.

Zawsze oczyszczały i pozwalały wyłaniać większa ilość mikro detali.

Coś jak dobry zegar , ale na mniejsza skalę.

Ale ważne żeby były z wysokiej serii - SG

Są jeszcze lepsze w ty miejscu - Black Gate NX , ale cena powala.

rdac ma naprawdę niezłe kondy

Bez przesady .

To zwykłe tanie kondy .

Chociaż są dwie wersje z różnymi waśnie kondami.

Moja jak widać była ta biedniejsza.

Te lepsze miały Silmic II przy zasilaniu stopnia analogowego.

lepiej było wlutować sobie podstawki precyzyjne pocięte na podwójne sekcje i zmieniać kondy stopniowo a nie naraz bo może wyjść z tego lipa a nie poprawa :)

Tak zrobiłem na wyjściu ( wyciągałem przewody na zewnątrz ) i zastały BG N

a nie naraz bo może wyjść z tego lipa a nie poprawa :)

Wstrzymam się jeszcze z porównaniem bo BG N wymagają jeszcze parę godzin grania ( do testów używałem innej pary BG N ) , ale w skrócie - jest znacznie lepiej niż z wymianą zasilacza na STR .

szkoda kasy na te BLACK GATE ,lepsze są od nich silmic 2 ,to nie tylko moje zdanie

Pod jakim względem ?

Próbowałem też w sprzężeniu wzmacniacza UGODA Silmic II i różne Nichicony a najlepszy ( najlepsza barwa i przejrzystość ) okazał się BG STD bo BG N nie dostałem.

Czyli widzę muda44 zrobiłeś recap w rdacu. Jak to się przekłada na brzmienie? Robiłeś wymianę kondów pojemność zachowując czy jakieś zmiany tutaj zaszły?

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Jak to się przekłada na brzmienie?

=

Wstrzymam się jeszcze z porównaniem bo BG N wymagają jeszcze parę godzin grania ( do testów używałem innej pary BG N )

Robiłeś wymianę kondów pojemność zachowując czy jakieś zmiany tutaj zaszły?

Tak , te same pojemności oprócz BG N.

Oryginalnie na wyjściu analogu są 100uF ja dałem BG N 33uF

Spoko, dużo zapłaciłeś za kondensatory? Fajnie zrobiona robota, gratuluje odwagi i życze satysfakcji ;) Mi tez sie marzy rdac a do niego liniówka. Michelangelo opisywał swój zasilacz, cena znacznie korzystniejsza od teddiego, tomanek itp z allegro za 600zł też ciekawe opcje ale tu już trzeba porównać. Na jaki Ty sie decydujesz?

Czyli widzę muda44 zrobiłeś recap w rdacu. Jak to się przekłada na brzmienie? Robiłeś wymianę kondów pojemność zachowując czy jakieś zmiany tutaj zaszły?

Przelozy sie na brzmienie jak kazda zmiana kondesatorow, aczkolwiek moim zdaniem Muda44 zrobil jeden blad wymieniajac wszystkie kondesatory na raz. Cholera wie teraz, czy napewno wszystkie kondesaory poprawiaja brzmienie, a moze niektore go nawet psuja? Nie wiem tez czy zastosowanie wszedzie osconow na cyfrze to najlepszy pomysl, zamiast osconow wolalem Sanyo WG. Jezeli o nich nie slyszales, to polecam wyprobowac.

Spoko, dużo zapłaciłeś za kondensatory?

OS CONy nie są drogie , a Black Gate N to już totolotek za ile je wyrwiesz.

Michelangelo opisywał swój zasilacz, cena znacznie korzystniejsza od teddiego

Przecież wyżej masz oryginalny STR Teddy Pardo za ułamek ceny tego co w sklepie :)

Jak sam złożysz to za 300-350zł masz to co w sklepie za 1600zł tyle że z ładniejszą obudową.

aczkolwiek moim zdaniem Muda44 zrobil jeden blad wymieniajac wszystkie kondesatory na raz.

Trenowałem to w cyfrówce różnych CDków i jest dla mnie oczywiste że lepsze wyłapanie śmieci przynosi same korzyści.

Macie przykład że można i jka można a Wasza sprawa co , jak i czy będziecie robić ;)

Acha no to zwracam honory jeżeli uraziłem, to jest już kompletny zasilacz? Jak wypada? Co do osconów uważam osobiście dobry wybór niemniej jednak gdybym sam już miał broić takiego daca to czytałbym dniami i nocami opinie i tym podobne żeby zrobić raz a dobrze :)

Acha no to zwracam honory jeżeli uraziłem, to jest już kompletny zasilacz? Jak wypada? Co do osconów uważam osobiście dobry wybór niemniej jednak gdybym sam już miał broić takiego daca to czytałbym dniami i nocami opinie i tym podobne żeby zrobić raz a dobrze :)

Tak dobrze to nie ma, trzeba samemu kombinowac na podstawie roznych opinni. :)

oscony dodają takiej ostrości i suchości bo łatwo się wzbudzą do tego trochę wycofanie średnicy trzeba z nimi uważać i nie wtykać jak popadnie, WG są bardziej linoiwe, a sepc mają wszystkie pozytywne cechy osconów lepszą dynamikę, większy bas

oscony dodają takiej ostrości i suchości bo łatwo się wzbudzą do tego trochę wycofanie średnicy trzeba z nimi uważać i nie wtykać jak popadnie, WG są bardziej linoiwe, a sepc mają wszystkie pozytywne cechy osconów lepszą dynamikę, większy bas

uważam podobnie oscony szczególnie te z serii SP a używałem ich trochę ,niestety nie są idealne ,na górze ostre i brak im gładkości ,na początku wydaje się ,że dżwięk nabrał przestrzeni itp,ale uważne słuchanie odkrywa wady,a tak nawiązując do oryginalnych kondów w rdacu z tego co widać na fotach arcam zastosował elektrolity firmy nover a są to dobre kondy u nas mało znane ,stosuje je np Hegel trochę tu na temat tuningu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czesc wszystkim.

Najprawdopodobniej bede sprzedawac swojego Rdac-a bo rozgladam sie za czyms z wyzszej polki.

bede robic testy juz dzisiaj wieczorem i jesli urzadzenie ktore bede mial do testow powali dzwiek Rdaca na lopatki to pomimo mojej fascynacji Rdac-iem i moich wczesniejszych bardzo przychylnych opinii bede chcial go sprzedac.

Dostalem nowy egzemplarz w grudniu 2011. Jest mozna powiedziec dobrze wygrzany ;]

Nawet nie rozpakowalem pudelka z zasilaczem. Robilem wczenisje testy impulsowego VS liniowca. (wynik byl oczywisty)

Od razu sluchalem na liniowym zasilaniu podwojnie stabilizowanym od majkelosa, ktory uwazam za swietny i jesli bede sie go pozbywac to od razu w komplecie z tym wlasnie liniowym PSU.

Jeszcze podziele sie wynikami testow, (chociaz nie wiem czy mozna porownywac jesli urzadznie jest nawet w podo0bnym przedziae cenowym) ale jesli ktos bedzie wstepnie zainteresowany rDac + PSU to pisac na PW.

pozdrawiam melomanow ;]

Najprawdopodobniej bede sprzedawac swojego Rdac-a bo rozgladam sie za czyms z wyzszej polki.

A co to ma wspólnego z tym tematem ?

Od tego jest zakładka OGŁOSZENIA !

Bez przesady !

Acha no to zwracam honory jeżeli uraziłem

Nie ma potrzeby , ale warto czytać watki od początku ;)

to jest już kompletny zasilacz?

Tak - to jest kpl zasilacz z oryginalnym regulatorem od T.P. przy samodzielnym montażu dużo tańszy niż to co oferują forumowi Koledzy.

Na dodatek podałem dokładnie jakie elementy wchodzą w skład.

Zostaje zamówić STR i kupić kilka elementów.

Jak wypada?

Wyraźnie lepiej od oryginalnego a opisy takich zmian masz w waku o tym DACU w zakładce STEREO

niemniej jednak gdybym sam już miał broić takiego daca to czytałbym dniami i nocami opinie i tym podobne żeby zrobić raz a dobrze :)

A Ty myślisz że ja tak sobie je wstawiłem ?

:)

Oczywiście zawsze można lepiej :)

Można dać osobne stabilizatory , zegar i wiele innych.

Tylko obudowa trochę na to jest za mała.

Można tez rDACa dać do dużej obudowy i kombinować jak wyżej.

Z chęcią bym zobaczył takie Wasze rozwiązania , a może sam tak kiedyś zrobię ;)

Osobiście w tym temacie ( filtracja cyfry ) opieram się na doświadczeniu innego kolegi który przerabiał różne kombinacje w różnych układach i w filtracji cyfry używam właśnie wersji SP lub SG

Zresztą widywałem OS CONy w drogich i bardzo drogich klockach w tym nawet w torze AUDIO - przykładem niech będzie choćby ESOTERIC.

Przypadek ze stosuję OS CONY ?

Sanyo WG raczej w takich konstrukcjach nie zauważyłem.

Co do wymiany i podmiany różnych kondów w danym miejscu to w tym przypadku chyba musimy brać pewną poprawkę.

To nie jest PCB DIY za 30zł tylko DAC za minimum 1100zł.

Kilka wylutów i mamy gwarancje uwalonego PCB - i sami przyznacie chyba drogo wyjdzie :/

Pod uwagę należy też brać obudowę - jako masę i ochronę przed zakłóceniami.

Więc za każdym razem skręcanie - rozkręcanie całości.

Ile takich razy to wytrzyma ?

Do tego założę się że już przy trzecim kondku większość z nas już by się pogubiła czy aby z "trzecim" ten "pierwszy" też będzie odpowiedni :)

Zwłaszcza w cyfrze.

Co innego kond w torze na wyjściu.

I tak można bez końca...

Można też wlutowywać różne kondy i mierzyć jak filtrują .

Ale nadal pozostaje ryzyko uwalenia PCB jak i trudności z pomiarem przy skręconej obudowie.

Prawda jest też taka że pomiędzy zwykłym kondem a tym do cyfrówki będzie większa różnica niż przy porównaniu dwóch kondów dobrych właśnie do cyfry.

• 4 miesiące później...

Kondensatory z wyższym indeksem napięcia zazwyczaj są szybsze i lepiej filtrują. Z tego co Muda44 piszesz, zastosowałeś tutaj oscony itp. ale z mniejszym indeksem napięcia. Więc wszedłeś w lepszą półkę, aczkolwiek kondensatorków bardziej chuderlawych konstrukcyjnie :) No offence.

Uhm...

To znajdź takie na wyższe napięcie i je tam upchaj .

Powodzenia :)

DAC ten jest już dawno sprzedany a podmiana tych konów dała więcej pozytywnych zmian niż sam zasilacz.

Jak tam zaglądałem, to było tak ciasno, że odechciało mi się wszystkiego :) Teraz planuję dla eksperymentu zasilacz akumulatorowy, superszybki, bez żadnych regulatorów...

W zakładce STEREO w temacie o tym DACu czytałem opisy ze z aku wcale nie jest lepiej. Moze ciut taniej niz z STR ale kupę zabawy.

Jak chcesz sie bawic to wsadz go w wieksza obudowe i zrob lokalne zasilacze.

Analog tez bym zrobił osobno . A na bank zasilanie do niego z odłaczeniem przetwornicy z 5V na symetryczne.

Z moich obserwacji i przypuszczeń problemem nie są szumy. W tym wątku dwie osoby wcześniej też to pisały. Problemem jest brak odpowiednio szybkiego zasilacza, który przy mega szybkich impulsowych zmianach obciążenia nie będzie miał spadków napięcia na linii zasilającej i jakichś dziwnych problemów. Czyli rezystancji i indukcyjności. W związku z tym do akumulatora odpowiednio potężna bateria impulsowych kondensatorów, grube kable i to wszystko. Przetestuję tą opcję.

• 4 miesiące później...

Zrobiłem zasilacz typu Salas i rDAC rzeczywiście gra lepiej. Niektórzy mówią że Salasy nie nadają się do tak dużych prądów 0.6A, bo tranzystory bardzo się grzeją. Ale to nie jest prawda, to tylko kwestia odpowiednio dużego radiatora. W moim płynie prąd 0.7 A i przy długim graniu jest tylko lekko ciepły. Wymiar radiatora 15x10x3cm. Wygląda trochę jak jeż.

salas125.jpg

salas225.jpg

salas325.jpg

Proszę o pomoc:

chce ominąć wyjściowe kondensatory odsprzęgajace (100uF/16V), przekażnik i resztę... a pobrać sygnał "z przed nich" - gdzie się najlepiej podczepić ?

zaczepiam schemacik tego bloku w rDac'u:

Ukryta Zawartość

Pobrany (ale już zdesymetryzowany) sygnał miałby być bezpośrednio wprowadzony na potencjometr 100kohm ( a po nim jest dopiero kondensatro odsprzęgający )

Za wszelkie sugestie z góry bardzo dziękuje !

Ukryta Zawartość

Szukam kontaktów w Elblągu i okolicach !

• 1 miesiąc później...

ja w środku zmieściłem ze 40 kondensatorów, generalnie... głównie dodatkowych wielkich foliaków, ale też weszła na górze wielka bateria elektrolitów na główne napięcie zasilające. Nie mogłem domknąć skubańca, trochę podstawka mu sterczy, ale udało się. No i zwarte te czerwone wyjściowe elektrolity, szeregowe. Dodatkowo używam mocniejszego zasilacza impulsowego z filtrem własnej konstrukcji. Jest szybkość, zupełnie inna klasa sprzętu. Oddech, separacja, stabilność, większa dynamika i energia. Jak ktoś chce sobie porównać ze swoim wynalazkiem, to zapraszam ;) Gram po usb m2tech hiface two, wbudowane usb nie ma startu, o wiele lepsza góra na m2techu. No i jplay 5.1

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.