Skocz do zawartości
IGNORED

pytanie do audiofilów

mamis638

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. ps3 dobry do muzyki stereo

Rekomendowane odpowiedzi

witam ... założyłem ten temat by dowiedzieć się następującej rzeczy..... do jakiej kwoty mniej więcej ps3 przebija odtwarzacze cd... i blueray-e chodzi mi o strone stereo... czy zwykły zjadacz chleba usłyszy i poczuje różnicę słuchając stere z innego odtwarzacza niż ps3 ?

https://www.audiostereo.pl/topic/89758-pytanie-do-audiofil%C3%B3w/

Zwykly zjadacz chleba nie zaprzata sobie glowy takimi glupotami i slucha plyt z PS3 tudziez DVD z supermarkietu:D:P

Tak na serio to mysle ze PS3 gra na poziomie jakiegos wypasionego Denona albo innego Rotela...

;)

Jeśli mówimy o wyjściach analogowych to znaczy ps3 dekoduje i zapodaje na wzmacniacz sygnał w postaci analogowej to raczej fajerwerków nie będzie. Natomiast jeśli wypuścimy z ps3 dźwięk w postaci cyfrowej, bo ps3 ma taka możliwość po wyjściu optycznym lub po hdmi, a dekodowaniem zajmie się wzmacniacz to tak naprawdę od niego i od jego przetworników będzie zależała jakość dźwięku jaki słyszymy w kolumnach.

Robiłem porównanie z HARMAN KARDON HD 970

Wygrał harman .... - nie pytaj o "resztę" ....ucho szuka albo chce :)

w cenie do 400 zł jako CD - ps3 jest ok i mówię tu o napędach z do 60 GB, bo tak testowałem.

Pozdrawiam

Leszek

nie chodzi mi o sposób podłączenia ... bo to bez znaczenia akurat ma tyle sposobów że któryś będzie dobry... zarówno hdmi jak optyk... tylko o samą ocenę "odtworzenia tej samej płyty przez ps3 jak cd/dvd/br" do jakiej kwoty nie zauważymy różnicy w stereo... i ile na poszczególne cd/dvd/br będziemy musieli wydać by to usłyszeć.... pozdrawiam i czekam na nowe ciekawe wypowiedzi... chętnie też byłbym za szerszymi wypowiedziami że to będzie lepsze iż...

CD Akai-55,lub Denon -960,1015,1290,1460,to odtwarzacze od 120-350 pln graja o dwie klasy lepiej zwykłe cd.

rozumiem że każdy z Was słuchał bądź ma ps3 i testował jedno i drugie połączenie zarówno cd/dvd/br jak i ps3

PS3 miałe4m całe dwa dni z Play na przedłużenie umowy.To zabawka dla dzieci ,służy do gier i do tego została zbudowana,gra muzykę i odtwarza filmy bo grać musi,ja nie gram w gry więc poszła pod młotek.Dzwiekowo na poziomie normalnych odtwarzaczy dvd czy tanich odtwarzaczy cd ze sklepu.

Może i Ja się wypowiem. Posiadam PS3 i jako odtwarzacz BD spisuje się na poziomie odtwarzaczy do 1500 może 2000 złotych, ale jako odtwarzacz cd jest już cienko. 10letni używany odtwarzacz gra duużo lepiej niż wyżej wymieniona konsola.

Więc jako odtwarzacz płyt BD zdecydowanie tak

jako odtwarzacz płyt CD zdecydowanie nie :)

Może i Ja się wypowiem. Posiadam PS3 i jako odtwarzacz BD spisuje się na poziomie odtwarzaczy do 1500 może 2000 złotych, ale jako odtwarzacz cd jest już cienko. 10letni używany odtwarzacz gra duużo lepiej niż wyżej wymieniona konsola.

Więc jako odtwarzacz płyt BD zdecydowanie tak

jako odtwarzacz płyt CD zdecydowanie nie :)

A jakimi kablami było to połączone z amp lub wzmacniaczem? Myślę ze to istotna rzecz czy mówimy o światłowodzie, czy o tym kablu

który sony dołącza do pudełka :)

To może powiem co ja zaobserwowałem u mnie, mam ps3 podłączone do rxv3900 kablem optycznym. Jeśli chodzi o analog to z góry mówię że to co przetwarza ps3 po analogu jest niskiej jakości a sam kabel, który sony daje do podłączenia jest nie do przyjęcia zarówno jeśli chodzi o obraz jak i dźwięk. Konsola najlepiej sprawuje się jeśli używamy kabla optycznego, poziom jaki reprezentuje jest w tym przypadku niezły, ale optyczne podłączenie nie jest idealne do muzyki. Jeśli to zestawie teraz z odtwarzaczem dune podłączonym kablem optycznym to konsola wypada podobnie w zasadzie ciężko wskazać co gra lepiej, ale jeśli przestawię dune na dobry coaxial to konsola wypada już blado! Tak to jest u mnie jeśli chodzi o dźwięk pcm. W dźwięku zakodowanym jak dts, dd itd. nie ma różnicy w jakości, zarówno ps3 jak i dune grają to samo bez znaczenia jakim kablem to będzie podłączone.

proponuje przeniesc temat do zakladki HiEnd

Troche juz dowcip suchy ale dalej zabawny. :D

@malikali

Ja moze sie myle bo nie mam akurat na stanie ps3 a z pamiecia na starosc roznie bywa, ale czy ps3 to nie ma aby wyjscia wideo po hdmi? Cyfrowego znaczy sie? To jaki tam wplyw kabelka jest zatem w glowe zachodzie i nic wymyslic nie moge. Co do rzekomej wyzszosci koncentryka nad optykiem tez mozna by podyskutowac ale to juz moze nie w tym miejscu, tym niemniej chcialbym zwrocic uwage aby nie uzywac takich informacji jakby to byly jakies prawdy ostateczne.

server unreachable;--

Troche juz dowcip suchy ale dalej zabawny. :D

@malikali

Ja moze sie myle bo nie mam akurat na stanie ps3 a z pamiecia na starosc roznie bywa, ale czy ps3 to nie ma aby wyjscia wideo po hdmi? Cyfrowego znaczy sie? To jaki tam wplyw kabelka jest zatem w glowe zachodzie i nic wymyslic nie moge. Co do rzekomej wyzszosci koncentryka nad optykiem tez mozna by podyskutowac ale to juz moze nie w tym miejscu, tym niemniej chcialbym zwrocic uwage aby nie uzywac takich informacji jakby to byly jakies prawdy ostateczne.

A wystarczy sprawdzić na google i proszę obrazek na przykładzie konsoli fat wyjście AV MULTI OUT.

125006426267779642.jpg

Oczywiście że ps3 ma też hdmi, ale pisałem o kablu który daje sony do konsoli, a nie o kablu który można sobie dokupić. Jasne że po hdmi nie ma dyskusji co do jakości obrazu. Co do połączeń cyfrowych elektrycznych a optycznych różnica jest słyszalna przynajmniej u mnie :)

Znaczy sie masz zle skonstruowane/zle podlaczone/uszkodzone ktores/kilka/wszystkie z urzadzen/kabli (niepotrzebne skreslic). Ja to mowie calkowicie powaznie, bo takich roznic nie ma prawa byc jesli nie bierze sie pod uwage sugestii (a rozumiem ze mowimy o obiektywnej opinii) i nie laczy zrodla i przetwornika rozniacych sie o kilka klas jakosci. Nadto wyciaganie wnioskow o wyzszosci polaczenia elektrycznego nad optycznym na podstawie doswiadczen z jednym tylko urzadzeniem jest, hmm, srednim pomyslem bym powiedzial.

Ja pamietalem, ze tam cos jeszcze z tylu procz hdmi bylo ale "av multi out" to takiz popularny standard, zeaz mnie pamiec zawiodla. ;) W ogole to co to za polityka, zeby w dzisiejszych czasach dawac do konsoli tylko kabel do wyjscia analogowego? Przeciez kabelek hdmi w hurcie w republice ludowej to sa jakies grosze podnoszace cene kompletu dla klienta koncowego tak niewiele, ze wrecz niezauwazalnie, a jakosc polaczenia jest nieporownanie lepsza. W ogole to o analogowym wyjsciu audio to nie ma co rozmawiac w tym urzadzeniu.

server unreachable;--

Hmm faktycznie moje stwierdzenie w pierwszym poście jest nietrafne, nie można zrobić takiej klasyfikacji i stwierdzić to jest lepsze a to gorsze tylko na podstawie własnych doświadczeń, jednak w moim systemie nie może być mowy o autosugestii. Mam podłączone dune duo zarówno optykiem jak i coaxialem, są to kabelki z stajni ultralink więc wykonane na wysokim poziomie. Jeśli słucham muzyki przez optyczny to jest bardzo sterylnie, dźwięk odrobinę chudszy w porównaniu do coaxiala wyostrzona góra. Coaxial dźwięk bez wyostrzeń lepsza średnica, ale podkreślam tak się to objawia w moim systemie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.