Skocz do zawartości
IGNORED

Zgrywanie płyty CD na zewnętrzny dysk

max720

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie .

Potrzebuje instrukcji jak zgrać na przyzwoitym poziomie kolekcje moich płyt CD . Mam netbook-a 10.1 " , dysk 2TB i około 100 płyt. Czy wystarczy dokupić tylko zewnętrzna nagrywarke ?

Jeżeli tak to jaka będzie optymalna ?

Następne pytanie , czym różni się CUE od FLAC ?

Przecież mówiłem , ze jestem zielony . Może wydaje się to śmieszne w 21wieku , ale nigdy mnie do tego nie ciągnęło , ale teraz jestem zmuszony skoro przeszedłem na PC AUDIO.

Dzięki za wyrozumiałość i proszę piszcie punkt po punkcie co robić. Czy z moich płyt mogę przerobić na FLAC-zki ?

Pozdrawiam , Maciej

Ja osobiście zgrywam Foobarem, wchodzisz bodajże w file i open cd, tam dajesz rip. Format najlepiej flac albo wav. Często polecany jest też EAC, jednak jak jesteś zielony to Foobarem prościej.

Dzięki Panowie ! Czy wystarczy dokupić napęd zewnętrzny za 150 zł .? Jaka prędkość kopiowania jest zalecana ?

Dziękuje , Maciej

Ps . Czy EAC jest programem do ściągnięcia ? Mam Nero , nie bardzo pasi ?

Dzięki Panowie ! Czy wystarczy dokupić napęd zewnętrzny za 150 zł .? Jaka prędkość kopiowania jest zalecana ?

Dziękuje , Maciej

Ps . Czy EAC jest programem do ściągnięcia ? Mam Nero , nie bardzo pasi ?

EAC jest darmowy, do ściągnięcia. Nero zbędne. Napęd na USB wystarczy (dla czego miałby nie wystarczyć?). Prędkość ... lepiej niższa niż wyższa ;)

Żaden CDex czy inny SYF! Foobara też bym tu nie mieszał. Tylko EAC.

I po raz kolejny mamy bić pokłony legendzie ;) Co takiego specjalnego oferuje obecnie EAC, poza tym że jest darmowy?

Następne pytanie , czym różni się CUE od FLAC ?

Przecież mówiłem , ze jestem zielony . Może wydaje się to śmieszne w 21wieku , ale nigdy mnie do tego nie ciągnęło , ale teraz jestem zmuszony skoro przeszedłem na PC AUDIO.

W sieci znajdziesz mnóstwo informacji na ten temat. Niekoniecznie czerpałbym ją z tego i podobnych forów, bo może zaraz się zacząć "oczywisty wpływ fazy księżyca na sygnaturę dysku twardego, a w ogóle to kup gramofon albo chociaż kable" ;)

CUE Sheet to tzw. arkusz dyrektyw, a FLAC to jeden z formatów kompresji bezstratnej - szczegóły sobie spokojnie wygóglaj.

I po raz kolejny mamy bić pokłony legendzie ;) Co takiego specjalnego oferuje obecnie EAC, poza tym że jest darmowy?

Potrafi bezbłędnie kopiować płyty. CDex ... chyba testowałem coś tam było nie tak. Tak czy inaczej używałem wielu programów i tylko EAC jest pewny i sprawdzony.

ps. ja sprawdzałem EAC binarnie i wszystko zgadzało się co do bitu (wav->płyta CDA->wav) ... a Ty sprawdzałeś tego CDex?

Żaden CDex czy inny SYF! Foobara też bym tu nie mieszał. Tylko EAC.

Tez mialem wlaśnie pytac w czym jest lepszy skoro przy ripie do flac oba korzystaja z tej samej wtyczki. interfes nawet podobny :)

CDex używałem 10 lat temu. Takich błędów, jakie potrafi on zrobić to chyba żaden inny ripper nie zrobi :) .

Od 8-9 lat używam EAC i nie narzekam ;) .

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Tu jest opis konfiguracji EAC :

-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - lista płyt referencyjnych do ustawienia przesunięcia (offset) napędu CD (DVD).

Jeśli masz kręćka na punkcie dokładności poczytaj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) strona34.php oraz to :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Piszesz o RIPIE do FLAC. To nie rip tylko kompresja WAVE do FLAC. Następuje po ripowaniu. Czyli uzyskujesz pliki WAVE i program zewnętrzny FLAC.exe kompresuje je do plików o rozszerzeniu FLAC. Parametry ustawiasz w programie EAC.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Potrafi bezbłędnie kopiować płyty. CDex ... chyba testowałem coś tam było nie tak. Tak czy inaczej używałem wielu programów i tylko EAC jest pewny i sprawdzony.

ps. ja sprawdzałem EAC binarnie i wszystko zgadzało się co do bitu (wav->płyta CDA->wav) ... a Ty sprawdzałeś tego CDex?

Nie sprawdzałem CDex'a.

Za to IMHO nie ma sensu naciągać, że obecnie tylko EAC potrafi bezbłędnie zripować płyty. To jest legenda, która się za nim ciągnie z czasów, gdy takich programów było dwa na krzyż i akurat EAC był z nich najbardziej dopracowany i funcjonalny.

Obecnie nie używając EACa też mogę sobie bezbłędnie (oczywiście o ile to w konkretnym przypadku możliwe, zdarzają się płyty w różnym stanie, np. pożyczane od niezbyt szanujących je znajomych) zripować płytę - a weryfikacją na koniec całego procesu jest sprawdzenie wyników z bazą AccuratRip.

Pamiętaj też że wielokrotne odczytywanie, różne algorytmy odczytu, itp. nie jest już domeną tylko EACa.

EAC ma za to (chyba?) nadal tę wielką przewagę, że przy wszystkich swoich zaletach jest darmowy ;)

Oczywiście ,że nadal jest darmowy. Jeśli jest za free i dobrze robi to co ma robić, to po co płacić komuś 50 dolców ?

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

dBpoweramp

przerabia D na wav, flac i wiele innych.

do tego szuka okładek do danego albumu

pierwsze 21 dni pełna wersja za free.

ten sam producent produkuje także pudełka o nazwie Rip Nas.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście ,że nadal jest darmowy. Jeśli jest za free i dobrze robi to co ma robić, to po co płacić komuś 50 dolców ?

Różne bywają powody - wygoda, lepsze dopracowanie, specyficzne funkcje, itp. Albo po prostu "bo chcę" ;) Ot, post nad moim jest wymieniony bardzo dobry dBpoweramp, który niestety darmowy nie jest, ale rozumiem jak ktoś go kupuje - jest bardzo funkcjonalny i intuicyjny. Zresztą to nie tylko ripper ale i wygodny konwerter między wieloma formatami i jeszcze kilka innych narzędzi też się w nim znajdzie.

A co powiesz na te różne magiczne "ałdjofilzkie plejery"? Też ludzie płacą, a przecież jest darmowy foobar o przeogromnych możliwościach ustawień i personalizacji. I o ile rippery oferują konkretną, namacalną funkcjonalność to "magiczne wynalazki" oparte są głównie o "przeca szłysza że jest lepiej!!! i autor też słysza i o tym pisza!!!" ;)

dBpoweramp

przerabia D na wav, flac i wiele innych.

do tego szuka okładek do danego albumu

pierwsze 21 dni pełna wersja za free.

ten sam producent produkuje także pudełka o nazwie Rip Nas.

Ukryta Zawartość

Darmowy EAC też ściąga obrazki okładek.

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Dla mnie playery audiofilskie to wyciaganie kasy... Te takie gole. W JRiver natomiast zauwazylem korektor parametryczny, ciekawe czy taki plugin do Foobara jest.

Dla mnie playery audiofilskie to wyciaganie kasy... Te takie gole. W JRiver natomiast zauwazylem korektor parametryczny, ciekawe czy taki plugin do Foobara jest.

Nie wiem czy jest korektor parametryczny (nie interesowałem się tym ;) ), ale ja czasami do odtwarzania plików z preemfazą używam Convolver (foo_convolve.dll). Można dzięki niemu emulować różnego rodzaju brzmienia, ale to wszystko jest zaprogramowane, nie można sobie samemu ustawić pożądanego brzmienia, bo są to czasami dosyć skomplikowane przebiegi (np. emulowanie brzmienia wzmacniaczy lampowych). Niestety, widzę, że w sieci chyba coraz trudniej znaleźć coś ciekawego na ten temat (może słabo szukałem ;) ).

Witam wszystkich w Nowym Roku , wszystkiego Naj ...

Zaczynam zgrywac płyty na Nero i jest format AAC i WAWE . Do FLAC trzeba kupić rozszezona wersje za 300 zł .

Pytanie , który z tych formatów ma wyższa jakość zapisu i odtwazania ?

Prędkość ustawilem na automatyczne i jakość wysoka . Zmienić coś jeszcze ?

Miłego dnia .

Maciej

Jakie Nero????? Po co sobie tak komplikować życie?

Ściągasz EAC

Ukryta Zawartość

instalujesz, ustawiasz i zrzucasz płyty do FLAC. Wszystko za darmo.

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich w Nowym Roku , wszystkiego Naj ...

Zaczynam zgrywac płyty na Nero i jest format AAC i WAWE . Do FLAC trzeba kupić rozszezona wersje za 300 zł .

Pytanie , który z tych formatów ma wyższa jakość zapisu i odtwazania ?

Prędkość ustawilem na automatyczne i jakość wysoka . Zmienić coś jeszcze ?

Miłego dnia .

Maciej

LOL ... zakładasz temat, ludzie piszą Ci czym masz to zrobić dobrze (i to darmowym narzędziem), a Ty robisz to po swoim .... nie dokończę. Temat do zamknięcia. Idź kup nero najlepiej za 1000 zł.

Poczytaj jeszcze raz temat, wbij w głowę nazwę EAc i zapomnij o NERO.

Jakie Nero????? Po co sobie tak komplikować życie?

Ściągasz EAC

Ukryta Zawartość

instalujesz, ustawiasz i zrzucasz płyty do FLAC. Wszystko za darmo.

Dzięki za konkretny link .Wszystko działa cacy :)

Miłego dnia.

LOL ... zakładasz temat, ludzie piszą Ci czym masz to zrobić dobrze (i to darmowym narzędziem), a Ty robisz to po swoim .... nie dokończę. Temat do zamknięcia. Idź kup nero najlepiej za 1000 zł.

I po co tyle emocji ? Pisałem w pierwszym poście , ze jestem zielony :(

Kolega wcześniej podał konkretny link i to mi pomogło . Sąsiad zainstalował tego Nero i poustawial tak jak w/g niego będzie dobrze. Najchętniej wcisnąlby MP3 , aby było szybciej.

Teraz lecę na EAc-u. Wszystko przebiega sprawnie i szybko .

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

Maciej.

Ukryta Zawartość

Przymierzam się do zrzucenia swojej płytoteki na dysk. W związku z tym mam kilka pytań, aby nie wyważać otwartych drzwi i nie pójść w złym kierunku.

W jaki sposób macie zorganizowane pliki muzyczne na dysku?

Trzymacie je w katalogach odpowiadających: po pierwsze nazwie wykonawcy a następnie nazwy płyty a do tego wsypane pliki flac?

Jaką konstrukcje ma nazwa pliku? (np. 05 nazwa utworu.flac)

Ma ktoś przemyślenia na ten temat?

Pozdr

->Max720, czy tak trudno było wpisać w google: "eac"? Dwa pierwsze wyniki kierują do oryginalnej strony EAC ;) :).

->Maka, może napisze jaką ja mam u siebie strukturę katalogów.

wykonawca\rok wydania płyty - tytuł płyty\numer nagrania - tytuł utworu

Przy okazji, można to bardzo prosto zautomatyzować w eac. Wystarczy w opcjach eac, w zakładce "nazwa pliku", wpisać takie coś

%albumartist%\%year% - %albumtitle%\%tracknr2% - %title%

i po problemie.

->Max720, czy tak trudno było wpisać w google: "eac"? Dwa pierwsze wyniki kierują do oryginalnej strony EAC ;) :).

Sąsiad poczytaj jakieś inne forum i znalazł , ze są jakieś problemy z win7 i dalej nie chciało mu się szukać. Miałem taki plan , aby wykozystac wszystkie cenne podpowiedzi Lorda.

Niestety sąsiad ma słabe nerwy:(

Teraz jest taki problem , ze nagrane płyty zapisuje jako utwory od 1 do ....jest kilka 1 ,2 ,6 itd

Czy ten wpis powyżej rozwiąże problem ? . Niestety za chwile idę na nocke :(

Teraz jest taki problem , ze nagrane płyty zapisuje jako utwory od 1 do ....jest kilka 1 ,2 ,6 itd

Czy ten wpis powyżej rozwiąże problem ? . Niestety za chwile idę na nocke :(

Tak, ale najpierw musisz pobrać dane o płycie z bazy freedb. Po włożeniu płyty i odczytaniu przez EAC wszystkich informacji, wciskasz alt+g, żeby EAC pobrał dane na temat płyty z bazy freedb (wykonawca, tytuł płyty, tytuły utworów itp.). Dopiero wtedy można zacząć zgrywać (można jeszcze wcisnąć F4 żeby EAC wykrył przerwy między utworami - to by było potrzebne do tworzenia pliku cue).

Przy okazji, można to bardzo prosto zautomatyzować w eac. Wystarczy w opcjach eac, w zakładce "nazwa pliku", wpisać takie coś

%albumartist%\%year% - %albumtitle%\%tracknr2% - %title%

i po problemie.

Dzięki za odpowiedź i podpowiedź :-)

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.