Skocz do zawartości
IGNORED

Po odsluchu ECI2 vs. HK670

kook

Rekomendowane odpowiedzi

> Yezu, dzieki za info, zaraz zmienie informacje w "O mnie", o Tobie wspominajac :-) Czy moglbys mi jeszcze napisac, kiedy sie swojego ECI2 pozbyles?

>Zegarmistrz, czy ja dobrze pamietam, ze ten VDH Wind ma przewody jednozylowe i do okablowania potrzeba az 4 odcinkow? BTW: kupujac placi sie za metr podwojnego odcinka czy tez 4 x iles tam metrow?

Nie wiecie moze, czy jakis sklep wypozycza kable wysylkowo do przetestowania? (oczywiscie 'z kaucja'). U mnie w T. nigdzie go nie trafie, a przecie nie bede go kupowal w ciemno, zwlaszcza, ze tani nie jest.

W rzeczy samej - jak widać na moich zdjęciach są dwie zyły, kabelek jest obrany z izolacji w 2 miejscach i przewleczony przez wtyk do głośnika niskośredniotonowego. Ja płaciłem jakieś 160zł/m (2 żyły) normalnie to tak pod 200zł - właśnie we Wrocławiu w Combicie - oni napewno pożyczają za kaucją, ale czy będą skłonni wysłać - tego nie wiem. We Wrocławiu sporo ludzi ma te kable, bo Combit ma prawdopodobnie dobre układy z Jasikiem i daje dobre ceny (też na Dynaudio np). Na allegro ktoś z Wrocławia go sprzedaje tylko te odcinki krótkawe 2x2m (w zasadzie 4x2m:). I cena raczej nie okazyjna - chyba mu nie zalezy na czasie.

rozstalem sie z nim jakies 2 miechy temu i czasami za nim tesknie - z uwag bylego uzytkownika moge tylko powtorzyc ze eci 2 wymaga wygrzania - zostaw go kiedys na pare dni pod pradem to uslyszysz - zimny wymaga minimum 1 godzine grania zeby zaoferowal swoje zalety - no coz taki to wynalazek...

w "otobie" wyczytalem ze masz glosnikowy reson - moze sprobowac czegos innego - na poczatek xlo i kimber najtansze czyli er-14 i 4pr , z aq cv-4 - reson jest chyba zbyt charakterystycznym kablem i raczej nie do eci2 - u mnie to gralo jakis czas z aq type2 czyli kablem tanim jak barszcz i nie bylo zle - eci2 wyciaga wokal i np dobry bylby kimber 4tc ktory to lekko utemperuje - na pewno do eci2 na resonie bym nie poprzestal - bardzo lubie konekt resona i mam o nim jak najlepsze zdanie ale glosnikowy mimo oczywistych zalet (szybki bas i zywy wokal) zauwazalnie ogranicza budowanie sceny wzwyz co w polaczeniu z raczej gesto grajacym eci2 splaszczy i zaciemni obraz - glosnikowy reson to swietny drut dla siejacych gora wzmakow - eci2 do takich nie nalezy

ECI2 lubi "szybko" podany sygnał, z siltechem od cd gra bez porównania z innymi interkonektami (testowałem kilkanaście - wbrew pozorom aq nie był zbyt super, choc też szybki), flatline gold i (!!!) xlo pro 600 to moje typy na kabel głośnikowy, do 2000PLN (w mojej konfiguracji xlo powoduje spadanie kapci jeśli chodzi o przestrzeń i górę... i wszystko). Warto poeksperymentować z sieciówką - przestałem być sceptyczny, choć moja to tylko DIY. Szybkość dźwięku, góra i przestrzeń naprawdę zyskały. Poza tym nie wyłączam go już długo, bo potrzebuje tak naprawdę kilku h aby "dojść". Zwartość i "winylowość" przekazu to jego główne zalety. Bardzo duży potencjał, jeśli wydobyty - konkurencja jest w zakresie 10-15kPLN. Lubi naprawdę dobre głośniki. Od lat nie przychodzi mi do głowy zmienianie go na nic innego, przeżył już różnych towarzyszy... Polecam, super wzmak jeśli dostanie trochę uczucia.

Z kabelkami na pewno jeszcze poeksperymentuje!

A jeszcze a propos rozgrzewki przed dobrym graniem: czy niewylaczanie go w ogole jest z jakis powodow niewskazane? Pomijam tu kwestie zuzycia energii, ktora zreszta nie jest chyba jakas straszna: producent podaje, ze:

POWER CONSUMPTION (NO LOAD OR SIGNAL) - 70 W

Nie do konca rozumiem, o co chodzi z tym 'no load or signal' - chodzi o to, ze nie gra? Czyli jesli gra, to ile pobiera tego pradu?

A skoro juz pytam, to zapytam jeszcze o Pre-out - do czego w praktyce mozna by to wykorzystac? Do osobnej koncowki mocy?

I jeszcze gramofon: jak rozumiem mozna do dowolnego wejscia tego wzmaka podlaczyc dowolny przedwzmacniacz gramofonowy?

no to by znaczylo ze jak wlaczysz i nie grasz to masz 70 watowa zarowke w chacie - jak grasz to chyba wiecej bo panowie z eci przechwalali sie wydajnoscia pradowa tego wzmaka - no i w sumie racja - bezposrednie porownanie z integrami tez o mocy 50 w czyli dajmy na to creek 5350 i exposure 2010 powoduje ze eci2 daloby sie subiektywnie 100 watow bo gra drugie tyle potezniej

gralem na eci2 jakis czas w roli koncowki podlaczonej do cedeka z wyjciem regulowanym - hk 7725 i bylo lepiej niz w roli integry - ale nie drastycznie lepiej - poprawa glownie w dziedzinie dynamiki - ten eksperyment udowodnil chyba ze eci2 to koncowka mocy z tlumikiem czyli preamp jest tam sladowy i "prawie" pasywny - podlaczylem toto do gniazda z tylu ext. program i do dzis nie wiem jak to jest z tymi wyjsciami z tylu bo ze strony eci2 zadnego sensownego manuala nie uswiadczysz - polecam zasiegnac opinii kogos bardziej oblatanego w tylnej czesci eci2 -kiedus cos tam czytalem ze jak sie te zworki z tylu zastapi lepszym kablem to jest roznica itd

ja gdybym go mial do dzis to po 1 primo bym zaraz oddal do speca aby zrobil mu zdalne sterowanie czyli volume na pilota bo z biegiem lat brak pilota dziala mi na nerwy i jak wzmaczek nie ma tego cos od razu spozieram na niego niechetnym okiem - moja obecna micromega to jest dopiero wypas - wlacza sie i wszytko robi z pilota - ma cyfrowa regulacje wiec w nocy sobie slucham na 7 i jest milutko - swoja droga dopiero teraz slysze jak bardzo tradycyjna gala obcina dynamike na niskim poziomie - nastepny wzmak jaki kupie bedzie mial cyfrowa regulacje bo to dziala...

Tak sobie obserwuję ten wątek i zgadzam się z wieloma opiniami , kilka tez jest nietrafionych. Ale jak wiadomo wszystko zależy od posiadanego systemu. Gdy trafimy synergię ,tak jak Gutten ( gratulacje ) to lejemy wówczas po nogach , a w przeciwnym przypadku rzucamy gromy.

Ale do rzeczy. Właśnie w gnieździe ext. proc. mam wpiętą Tarę Labs Axiom, zaś jako interkonekt do CD Cardasa 300B micro twin. W porównaniu do fabrycznych zwór, krótko mówiąc rzuca na kolana. Jest taka różnica w dźwięku ,że na sercu aż miło. Bas , rozdzielczość, scena jest o parę kategorii lepiej . Gorąco polecam takie próby.

Mam też pożyczony od Andrea 29 łączówkę Cable Talk Improved 2 , która również wpięta w ext. proc. sprawuje się znakomicie w porównaniu ze zworami fabrycznymi, ale do Tary dzieli go już ,chyba nie przesadzę mała przepaść. Niestety cena obu łączówek, to też spora różnica.

Yezu - podaj swój mail.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.