Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do pokoju 16 m2 - budżet 6-7 kPLN

6666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Jestem ciekaw waszych opinii nt. nagłośnienia pokoju o powierzchni 16 m2. Ma on niemal kwadratowy kształt, duże okno 2x2 m. (będą grube kotary). Na 2 ścianach będą regały z książkami, trzecia ma okładzinę kamienną, na całej jej szerokości gruby blat drewniany z przewidzianym miejscem na sprzęt i głośniki. Miejsce odsłuchu wypada mniej więcej na środku pokoju. Muzyka ciężka,z wyraźnym basem (HM, rock, ale też klasyka i jazz - zwłaszcza trąbki).

Z racji niedużej ilości miejsca preferuję kolumny półkowe, ale jak przekonacie mnie do podłogówek to wcisnę...

Myślałem o wzmaku i cd z serii HK 980 lub ampli tej firmy (ze względu na the bridge i możliwość podłączenia ipada/ipoda) i kolumnach Monitor Audio silver RX2 (czarny lakier).

Jestem naturalnie otwarty na inne sugestie. Budżet 6 -7 tys złotych.

• Redaktorzy

Jeśli chodzi o wygodę i współpracę z iPodami/Phonami etc, granie po Wi-Fi i dostęp do rozgłośni internetowych to polecę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nawet w 20m dobrze sprawdzały się w cięższym graniu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

uzywany zestaw MF A3.2:

Ukryta Zawartość

3 kafle na kolumny, szukałbym uzywane DIY z jakis ciekawych projektów na scan speakach, SO lub Akustyk lub Studio 16

Ukryta Zawartość

Czy second hand wchodzi w grę? Bo szczerze mówiąc - sprzęt skompletowany z nowych klocków będzie imho taki sobie...

A z używanych można znaleźć np. to:

Ukryta Zawartość

Sama integra QUAD 77 gra na poziomie nowego wzmacniacza za 6-7 kPLN.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Czy second hand wchodzi w grę? Bo szczerze mówiąc - sprzęt skompletowany z nowych klocków będzie imho taki sobie...

A z używanych można znaleźć np. to:

Ukryta Zawartość

Sama integra QUAD 77 gra na poziomie nowego wzmacniacza za 6-7 kPLN.

Pozdrawiam

Dobra propozycja. Resztę na kolumny + DACa i gra muzyka.

Co do HK980: słyszałem mało pochlebne opinie.

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jakich monitorków byś nie kupił, jak postawisz je na tym blacie będzie chudo ze sceną i głębią. Jak dokupisz standy by postawić je dalej od tylnej ściany, to zajmą ci tyle miejsca co podłogówki.

Jakich monitorków byś nie kupił, jak postawisz je na tym blacie będzie chudo ze sceną i głębią. Jak dokupisz standy by postawić je dalej od tylnej ściany, to zajmą ci tyle miejsca co podłogówki.

Nie rozumiem z tym blatem - będzie głęboki na 80 cm, to można je odsunąć od ściany i postawić na kolcach - nie da rady?

Dobra a jakby zwiększyć budżet do 10 tys. i kupić serię HK 990 i do tego jakieś monitory np. te MA albo kef xq20? Przyznam się, że wolę nowy sprzęt i wyglądający nieco mniej "oldskulowo" niż dotychczasowe propozycje.

A może inaczej: jak sensownie rozłożyć budżet wysokości 25 tys. PLN na: 1. KD do powierzchni 32 (salon) + 60 (reszta pomiesczenia połączona z salonem - open space), 2. wspomniane stereo na 16 m. W salonie muszą być głośniczki na ścianach - myślałem o 3x DALI Fazon LCR, 2x DALI FAZON SAT i do tego sub (musi być czarny :). Jaki do tego ampli i BR?

W przypadku nowego sprzętu zdecydowanie proponuję system oparty na elektronice NAD (np. C326BEE / C545BEE) oraz kolumnach TONSIL PULSE.

Proponuję jednak zdecydowanie odsłuchy

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie rozumiem z tym blatem - będzie głęboki na 80 cm, to można je odsunąć od ściany i postawić na kolcach - nie da rady?

Dobra a jakby zwiększyć budżet do 10 tys. i kupić serię HK 990 i do tego jakieś monitory np. te MA albo kef xq20? Przyznam się, że wolę nowy sprzęt i wyglądający nieco mniej "oldskulowo" niż dotychczasowe propozycje.

A może inaczej: jak sensownie rozłożyć budżet wysokości 25 tys. PLN na: 1. KD do powierzchni 32 (salon) + 60 (reszta pomiesczenia połączona z salonem - open space), 2. wspomniane stereo na 16 m. W salonie muszą być głośniczki na ścianach - myślałem o 3x DALI Fazon LCR, 2x DALI FAZON SAT i do tego sub (musi być czarny :). Jaki do tego ampli i BR?

To zależy co jest priorytetetem - stereo czy kino. Nad KD specjalnie bym się nei spuszczał, bo uważam, że w miarę przyzwoity sprzęt zapewni tutaj wrażenia wystarczające (nad wydźwiękami wybuchów się nie rozwodzę, dobry sub i procesor i niewiele więcej mi potrzeba). KD zdecydowanie kupowałbym (przynajmniej głośniki używane).

Stereo: jeśli słuchasz więcej muzyki niż oglądasz, to wydaj więcej na stereo. HK990 to już znacznie lepszy pomysł niż 980. Co do kolumn, to uważam, że z monitorów/podstawkowców będzie Ci brakowac basu. To wbrew pozorom nie jest już taki mały pokoik, i jeśli go rozsądnie zagospodarujesz możesz mieć porządny dźwiek. Wiem, bo dokładnie takiej powierzchni pokój mam i nie zamieniłbym go na niezagospodarowany akustycznie większy salon.

Mając 10 tys. na stereo brałbym kurs na używany sprzęt. 5 tys na kolumny, 3 tys. na wzmak (można kupić b. przyzwoity pre z końcówką), 2 tys. źródło (CD plus DAC). I masz zestaw na lata, a przede wszystkim o przyzwoitym dźwięku.

Powrót po dłuższej przerwie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.