Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z singlami na Dualu 1246

velchinaski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupilem na Allegro Duala 1246 i mam z nim problem.Nie chce mi odtwarzać singli igla staje i nie chce isc dalej na dużych płytach wszystko gra i jest ok a na singlach nie...nie wiem czemu tak sie dzieje ???Zmienialem docisk igły cudowalem z ramieniem i nic na longplajach gra super ...moze ktos cos doradzi?Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/89649-problem-z-singlami-na-dualu-1246/

Co rozumiesz przez "igła staje"? Opisz co się dokładnie dzieje. Bo nie rozumiem - chyba, że masz na myśli automatyczne przenoszenie ramienia nad płytę po załączeniu 'start'. Jeżeli tak to możesz przejrzeć ten temat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Staje czyli jak wlacze singiel na 45 obrotach i zaczyna sie jego odtwarzanie to po minucie lub mniej igłą nie moze przejść dalej i i plyta jest odtwarzana wciaz w tym samym miejscu ....przeważnie jest to połowa singla.Przy płycie 33 nie ma problemu tylko jak plyta sie skończy sam nie podnosi ramienia do góry trzeba mu znow nacisnąć start by po zakończonym słuchaniu podniósł igle do góry i by ramię wrocilo na swoje miejsce

Hmmm.dzis miałem znow cos takiego ze podczas słuchania dużej plyty 12 tki w połowie plyty ramię samo zjechalo do środka plyty i plyta sie wyłaczyła...więc dziala automat sprawnie...drugi raz nastawilem plyte tym razem przeszła cała idealnie...dziwne rzeczy sie dzieją ;) ale singli mi nie chce odtwarzać od połowy wciaz :( Pomóżcie !!!!

W automatach czesto mozna uszkodzic mechanike przytrzymujac ramie podczas jego powrotu do pozycji spoczynkowej ,zdarza sie to przez nieuwage gdy zbyt szybko recznie chce sie nastawic ostatni kawalek na plycie i wtedy automat potrafi zadzialac cofajac wstecz co doprowadza do uszkodzenia (powrot dziala szybciej gdy gramy na 45 obrotow w gramofonach sterowanych mechanicznie , elektronicznie z ta sama predkoscia) i wymaga naprawy lub regulacji.

Jesli samemu nie ma sie manualnych predyspozycji nalezy posilkowac sie w takim przypadku fachowcem.

robix

A jak to moza stwierdzić ze to jest wlasnie ta usterka a nie zużyta igłą bo mi cos pachnie stara igłą bo nic nie robilem a single nie graja duze plyty chodza ładnie a igła sie widze kołysze na boki...jak mozna ta usterek samemu wyregulowac..chodz nie sadze bym cos takiego sam zrobił u mnie jest jakby igła nie mogła przeskoczyć w rowek a jak przeskoczy to za chwile znow staje na kolejnym...moze wymienic igle ???

Igla nie ma z tym nic wspolnego a opisywany problem dotyczy automatyki ramienia...sorry :)

Jesli ustawienia gramofonu sa wykonane poprawnie w tym sila nacisku to stara igla moze tylko grac gorzej i niszczyc plyty ale prowadzenie jej w rowku bedzie identyczne.

Moja rada, oddaj sprzet komus kto ma o tym pojecie i nie rob nic we wlasnym zakresie ,bozepsujesz jeszcze bardziej niz jest i facet bedzie mial wiecej roboty.

robix

Ale problem w tym ze nie mam nikogo a tego Duala wczoraj kupilem na Allegro więc sadze ze byl juz w takim stanie...czy mozesz mi powiedziec co dokładnie jest zepsute bym mógł sprzedawcy to napisac ewentualnie przyszłemu naprawiajacemu .I tak z ciekawości a dlaczego duze plyty graja ok wszystko sie dzieje tylko na singlach nawet tych na 33 ??

I mozesz mi powiedziec jak ta usterke moge sam naprawić...nie jestem noga...tylko nie wiem co mam zrobic ;)

Ja niestety nie jestem biegly w naprawach wiec nie pomoge a juz na odleglosc to chyba niemozliwe.

Koledzy opisywali co nalezy zrobic by dzialalo ,zastosuj sie do tego a byc moze sam to naprawisz.

Jesli nie chcesz sie z tym bawic oddaj gramofon w ramach reklamacji i posprawie.

robix

The file appears to have been called from an unauthorized website.

Only links called directly from pages on the Vinyl Engine or HiFi Engine websites can be processed. If you have received this message after following a link from one of these sites, please report the problem in the download section of the forum.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

The file appears to have been called from an unauthorized website.

Only links called directly from pages on the Vinyl Engine or HiFi Engine websites can be processed. If you have received this message after following a link from one of these sites, please report the problem in the download section of the forum.

To oznacza, że musisz wykonać samodzielnie straszliwą pracę pt. "Zarejestrować się za darmochę na stronie www.vinylengine.com".

Dla ułatwienia: http://www.vinylengine.com/turntable_forum/ucp.php?mode=register

Następnie, również samodzielnie, musisz odnaleźć na tamtej stronie sekcję "Library", później "Dual" i już jesteś w domu.

GM

P.S. Nie podam tej instrukcji serwisowej w tym wątku. Skoro sam chcesz naprawić ten gramofon, musisz zacząć samodzielnie zdobywać informacje. W drodze wyjątkowego wyjątku http://www.vinylengine.com/library/dual/1246.shtml

Dzieki ta ostatnia strone znam ale nie chciało mi sie tam logować szukałem polskiej instrukcji...a do sprzedawcy juz napisałem ze sprzedał mi uszkodzony gramofon ...zobacze co odpisze na razie cisza ;) Ale nurtuje mnie jedno pytanie wciaz jesli uszkodzona jest mechanika ramienia to dlaczego duze plyty działają sprawnie a single nie...na Moj rozum chyba ani jedna ani druga by nie działała ...czy dobrze wnioskuje ???

A to odpowiedz sprzedajcego ; CO DO SPRAWNOŚCI TO JAK 33OBROTY DZIAŁ ATO I 45  TEŻ MUSI , TO JEDEN NAPĘD , MOŻLIWA WADA TO LUŻNY PASEK - PROSZE WYMIENIĆ NA NOWY I POWINNO GRAĆ ;)

A tu na filmie

Ukryta Zawartość

Moj problem

Ukryta Zawartość

Zrób tak: w tym momencie który pokazałeś na filmie kiedy zaczyna przeskakiwać podnieś ręcznie ramię i sprawdź czy stawia ono jakiś opór w stronę środka płyty. Może on być bardzo delikatny, ale warto zobaczyć. I jeżeli będzie niewyczuwalny lub bardzo mały - spróbuj opuścić ramie za punktem przeskakiwania i zobacz co się stanie. Tak czy inaczej trzeba będzie mu zajrzeć pod maskę - nie unikniesz tego. Jeżeli sam nie czujesz się na siłach to musisz znaleźć kogoś kto się tym zajmie.

Pasek nie ma z tym kompletnie nic wspólnego.

Wiec zrobilem jak piszesz nie czulem zadnego oporu jak delikatnie pchnelem ramie do srodka to pozniej jak opuscilem igle to zaczela podskakiwac juz nie mielila w miejscu tylko podskakiwala...i co ?

I teraz jestem w szoku mam singla na ktorym idzie do konca bez zatrzymania ale jest to strasznie delikatny numer...muzyka elektroniczna taka cichutka ...przekladam na druga strone singla i juz jest duzo wiecej dynamiczniej i zaczyna skakac...czy to nie wina igly ????

I juz chyba wiem co jest grane wlasnie polozylem nowka singla ktory jest ciezszy i masywniejszy i jedna i druga strona poszla pieknie...wiec to na 100% nie mechanika bo by sie to dzialo z kazdym a tu chodzi o ciezar plyty dlatego tez nie skacze na duzych plytach...tylko co teraz zrobic odwaznik na single ??? Kurcze czyzby to ramie bylo takie delikatne ????

Jak tak to może być , single są preważnie głośniejsze, modulacja rowka większa, siła skatingu inna.

I powiedz mi, czy duże płyty które masz są nagrane , przynajmniej niektóre tak "prawie po brzebi" czy wszystkie twoje mają dużo luzu pod koniec, i czy to ma jakiś wpływ na zachowanie się ramienia.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jak rozumiem dołożenie miligramów na docisk igły to zły pomysł? Tak mi to chodzi po głowie od początku historii, jeszcze ten opis z podskakiwaniem igły. Głupi jestem, mało wiem, ale widziałem u siebie podczas zabawy podskakującą igłę i powód był prozaiczny :)

Czyli jednak nie mechanika ramienia ? Rozne mam ale przewaznie jakis centymetr do dwoch jest luzu na niektorych wiecej...a dlaczego pytasz ? Wiec co trzeba dociazyc single odwaznikiem...plyta jest z singla cieniutka i ramie schodzi nizej...moze tu tkwi przyczyna ze trzeba je jakos ustawic inaczej ???

To nic nie daje robilem to a igly nie powinno sie przeciazac ponad zalecana wartosc tu raczej chodzi o polozenie ramienia...bo widac to po grubosci plyty ...tylko jak je ustawic prawidlowo ???

Mam ortofona VMS 20 EB MKII a nacisk dla niej to 1

ustaw dwa gramy na próbę. jak przez minutę tak popracuje to nic jej nie będzie. skacząca igła dla mnie wygląda na za mały nacisk igły. ewentualnie żeby się upewnić ustaw nacisk igły na zero, odłącz gramofon i ustaw igłę na płycie. teraz palcem wskazującym spróbuj podnieść headshell. Jeżeli przeciwwaga jest ustawiona prawidłowo to na ustawionym nacisku zero powinieneś unosić ramię bez żadnego oporu tj. nie powinieneś na palcu czuć żadnego nacisku. oczywiście to bardzo, ale to bardzo uproszczona metoda, ale przynajmniej na oko stwierdzisz, że ustawienie precyzyjne siły nacisku (w gramach, na pokrętle) ma jakiś sens. może się okazać, że ktoś bez pojęcia kręcił odważnikiem i ustawiając nacisk na zero ramie samo pójdzie do góry (a Ty, ustawiając pokrętłem 1 gram masz w rzeczywistości np. 0,2 grama). wtedy będziesz wiedział, że trzeba wyregulować przeciwwagę odważnikiem. żeby to zrobić ustaw nacisk na pokrętle na zero i tak ustaw odważnik, żeby igła tylko dotykała powierzchni płyty, ale tak jak wyżej napisałem - przy unoszeniu ramienia nie czuć w ogóle ciężaru. to zdaje się jedyny sposób na zgrubne ustawienie nie posiadając specjalnej wagi. wtedy jak już masz punkt zerowy to dodajesz ten gram czy ile chcesz na pokrętle. ja ustawiałem tak mojego duala 1228 i wszystko jest w porządku.

pozdrawiam.

m00nr4k3r bardzo Cię proszę nie pisz pierdół Wyczuwasz na palcu 0,2g ? Jaki "odważnik", jaka igła ledwie dotykająca płyty ? Zanim zaczniesz doradzac poczytaj i poeksperymentuj na własnym gramofonie, jeszcze troszkę musisz się nauczyc. Pozdrawiam serdecznie.

velchinaski -

Sposób regulacji gramofonu podany jest w instrukcji obsługi lub serwisowej. Należy dokonac jej w dokładnie podany sposób. Rozumiem, że nie wszyscy radzą sobie z odnalezieniem i odczytaniem potrzebnej im instrukcji. Dla nich na Tym Forum opisywałem kilkukrotnie procedurę regulacji ramion DUAL sposobem "jak krowie na granicy". Odszukaj sobie i wykonaj dokładnie jak to zostało opisane. Mnie się nie chce pisac po raz kolejny, bo to daremny trud.

Twój konkretny przypadek, to prawdopodobnie wina zbyt mało opadającej windy ramienia. W pozycji "uniesiona" odległośc igły nad płytą (nie brzegiem płyty a zapisem na płycie)powinna wynosic 6mm. Ustawia sie to nakrętka bezpośrednio na siłowniku windy, lub śrubą regulacyjną na plincie, zależnie od modelu gramofonu. Czym u Ciebie i jak poszukaj sobie w instrukcji. Pamiętaj, że to element składowy pełnej regulacji ramienia.

Ustaw wszystko jak należy i ciesz się muzyką i nastrojem Świąt.

Ps.

VMS-20 bardzo dobrze zgrywa się z lekkimi ramionami DUALi, moim zdaniem lepiej niż szczur V-15.

Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesu.

vlado

Być może masz rację, miałem u siebie taki przypadek. Tylko że lp idą normalnie, problem jest tylko na singlach. Myślisz że to może być wina windy?

vlado

Być może masz rację, miałem u siebie taki przypadek. Tylko że lp idą normalnie, problem jest tylko na singlach. Myślisz że to może być wina windy?

Jasne, Lp opiera się inaczej o matę niż single. Tu przy odrobinie pecha jedna lub dwie dziesiątki mm powodują brak styku z rowkiem lub podskakiwanie spowodowane falistością płyty. Właśnie objawy "normalnego grania" grubszych singlii na taką usterke wskazują.

Niestety moj angielski jest za slaby bym mogl odszukac ustawienia windy ...czy ktos moze mi napisac po polsku jak to zrobic w przypadku mojego modelu ??? Bylbym wdzieczny ;) Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.