Skocz do zawartości
IGNORED

Przekaźnik Omron G5R-2232P 12VDC

lysy7310

Rekomendowane odpowiedzi

Jako laik-amator proszę o poradę.We wzmacniaczu luxman l-525 kilka minut po włączeniu zanika na 5-10 sekund dźwięk objawia się to przez charakterystyczne kliknięcie przekaźnika po czym wszystko wraca do normy.Dlatego chciałem zapytać Szanownych forumowiczów czy przyczyna to przekaźnik i drugie pytanie otóż oryginalny to OMRON G5R-2232P 12VDC a na necie znaleźć można taki sam tylko 24VDC ,czy można je zamienić ? Bardzo proszę o podpowiedź.

https://www.audiostereo.pl/topic/89604-przeka%C5%BAnik-omron-g5r-2232p-12vdc/

wątpię aby przyczyn był przekaźnik raczej coś sie dzieje albo z samym wzmacniaczem albo układem DC-Protect

Awaria dość nietypowo więc będzie dość ciężko wynichać co sie dzieje ...

drugie pytanie otóż oryginalny to OMRON G5R-2232P 12VDC a na necie znaleźć można taki sam tylko 24VDC ,czy można je zamienić ? Bardzo proszę o podpowiedź.

Nie można ich zamieniaćale jeśli przekaźnik kłapie to raczej jest dobry

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Przekaznika na 12VDC raczej nie mozna zamienic na 24VDC nawet jesli jest tego samego typu.Wprawdzie zalaczy sie on ale bedzie "slabo trzymal".Jesli chodzi o usterke w twoim wzmaku to trzeba sprawdzic w momencie braku dzwieku czy przekaznik dostaje 12-15V,bo nie wiadomo czy winne jest sterowanie przekaznikiem czy on sam.

.....

• 4 lata później...

Mam uszkodzony przekaźnik do wymiany G5R-2232P 24VDC Znalazłem taki : OMRON G2RG-2A4 24VDC Czy może być jako zamiennik? Rezystancję styków ma 100mΩ czy wartość ta jest dla wzmacniacza odpowiednia?

Mam uszkodzony przekaźnik do wymiany G5R-2232P 24VDC Znalazłem taki : OMRON G2RG-2A4 24VDC Czy może być jako zamiennik? Rezystancję styków ma 100mΩ czy wartość ta jest dla wzmacniacza odpowiednia?

tutaj podają inny zamiennik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Będzie odpowiedni,a to co podałeś wyżej

Rezystancję styków ma 100mΩ czy wartość ta jest dla wzmacniacza odpowiednia?

to rezystancja cewki, nie styków.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Ok to zamówię :) Rezystancja cewki to 720Ω Właśnie zauważyłem,ze niektóre przekaźniki mają np: 30mΩ rezystancji styków a ten ma styki o rezystancji 100mΩ ale to jest raczej niesłyszalny szczegół.

Pozdrawiam

to rezystancja cewki, nie styków.

Na twoim miejscu nie doradzałbym innym.

___

PROT, 30mΩ to prawdopodobnie inne warunki pomiaru, za to G2RG-2A4 ma większą obciążalność styków.

Zanim kupisz nowy po prostu spróbuj rozebrać stary (zatrzaski po bokach) i delikatnie przeczyścić styki. Da to dokładnie to samo co jego wymiana.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Za 10 zł to się ihmo nie opłaca czyścić, będziesz miał nowy. A jak przetrzesz czymkolwiek stare styki, to już będzie inny niż w oryginale. Nie wiadomo czy styki były czymś pokrywane, czy czysty mosiądz, czy co.

Jak nie da się dostać przekaźnika do jakiegoś sprzętu to trzeba czyścić i regenerować, ale jak masz dobry zamiennik to bez sensu.

Bardziej polegaj na tym, że styki tego przekaźnika mają większą obciążalność prądową. Standardowo (czytaj: z sufitu) można założyć typową rezystancję styków 100mΩ która jest mocno zależna od temperatury, stanu styków itd. więc problem możesz pominąć. No chyba, że elementy przekaźnika wykonane są z odpadowych elementów które będą miały wpływ na jego niezawodność.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Dzięki Gagacek za sugestie :) W TME znalazłem też drugi typ przekaźnika G2R-2A4-24DC Omron. Posiada minimalnie mniejszą obciążalność styków bo zamiast 5 w oryginale to 4A(ale przy większym napięciu), ale ma pozostałem wartości bardziej zbliżone do oryginału np: udało mi się zmierzyć rezystancję cewki w oryginal była ok 1,2kΩ a G2R-2A4-24DC ma 1,1kΩ i ma o połowę mniejsza rezystancję styków w stosunku do G2RG-2A4 24VDC bo 50mΩ Tak więc chyba jednak kupie ten przekaźnik

/Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.