Skocz do zawartości
IGNORED

Sennheiser HD600 i Yaqin ?

pit80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Planuję zakupić wzmacniacz do słuchawek Sennheiser HD600.

Ogólnie na forum jest polecany do nich wzmacniacz OTL oraz konstrukcje typu Forum608.

Mam pytanie do osób, które mają/miały styczność z HD600 oraz ze wzmacniaczami Yaqin:

jak te słuchawki grają z Yaginami (jest kilka modeli z wejsciem słuchawkowym) w porównaniu z polecanymi do nich wzmacniaczami typu Forum608, X-Can V.3, NuForce HDP, Scorpion, HeadBox, Darkvoice?

Zastanawiam się czy da się upiec 2 pieczenie na jednym ogniu kupując np. MS-34D lub 20L będę miał pierwszy w życiu wzmacniacz lampowy do głośników oraz tak samo dobry wzmacniacz do HD600 jak te polecane?

Czy też lepiej wydać teraz pieniądze na polecany do HD600 np. Nuforce a historie z lampowym wzmocnieniem głośników zacząć później, jak będzie kolejna kasa na audio?

Priorytetem dla mnie jest jak najlepsze granie z HD600.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc, szanowni koledzy.

https://www.audiostereo.pl/topic/89573-sennheiser-hd600-i-yaqin/

Natknąłem się jeszcze na coś takiego (typowy, słuchawkowy Yagin PH-5L):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktoś to słyszał z Sennheiserami? Cena atrakcyjna...

post-17458-0-96035500-1324368870_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Natknąłem się jeszcze na coś takiego (typowy, słuchawkowy Yagin PH-5L):

Ukryta Zawartość

Czy ktoś to słyszał z Sennheiserami? Cena atrakcyjna...

Ja od kilku lat słucham Yaqina 6V6 i DH600. Jak dla mnie, to świetne połączenie. Słuchałem w międzyczasie jeszcze innych wzmacniaczy w tym słuchawkowych, ale żaden lepiej nie zagrał. Na podstawie tego sądzę, że Yaqin 6V6, 20L, 34D zagrają lepiej od każdego wzmacniacza słuchawkowego w podobnej cenie.

Tyle mojej opinii.

Ukryta Zawartość

Ze względu na niską cenę kupiłem tego Yaqina PH-5L w ciemno, w sieci niestety brak jakichkolwiek opinii na temat tego wzmacniacza słuchawkowego.

Słuchałem go dopiero godzinkę, więc nie jest wygrzany.

Z szybkich wniosków to zauważyłem, że nie zmienia barwy brzmienia i jest o wiele bardziej dynamiczny w porównaniu z dziurkami, które mam obecnie w domu (denon avr 2106, proton am300, sony cdp-790, denon dcd 615 i iriver E10).

Wokal w Sennheiserach HD600 jest troszkę bliżej słuchacza (zasługa lamp) oraz mam wrażenie jakby instrumenty (akustyczne szczególnie) są bardziej obecne oraz dłużej wybrzmiewają (minimalnie ale zauważalnie). Najbardziej jestem zadowolony z dynamiki dźwięku, mimo że to lampa.

Wzmacniacz PH-5L ma przełącznik 32-300 ohm - po przełączeniu na 32ohm HD600 grają ciszej i bez tych zalet opisanych wyżej (nawet po podgłośnieniu do poziomu głośności jakie było na pozycji 300ohm). Teraz jestem jeszcze bardziej ciekawy jak HD600 zagrają z dużymi wzmacniaczami (MS-34D, 20L) ponieważ mają one dziurki słuchawkowe na 32ohm - czy będzie tak samo jak na PH-5L w trybie 32 czy 300ohm czy też całkiem inaczej.

Zapytując Yaqin Polska o rekomendację wzmacniacza do HD600 odpisali, że PH-5L byłby zdecydowanie najlepszym wyborem w tym kontekście (HD600). Ciekawe czy to prawda...

PH-5L pracuje na oryginalnych, chińskich lampach 6J1. Mam zamiar wymienić je na rosyjskie 6Ż1P i 6Ż1P-EW. Ciekawe jakie to (+dalsze wygrzewanie) przyniesie zmiany .

Jeśli będą zainteresowani oczywiście podzielę się uwagami.

Jeśli jest ktoś z okolic Koszalina i ma jakiś polecany do HD600 wzmacniacz to chętnie wpadnę z Yaqinem w celu wyłonienia lepszego.

Ze względu na niską cenę kupiłem tego Yaqina PH-5L w ciemno, w sieci niestety brak jakichkolwiek opinii na temat tego wzmacniacza słuchawkowego.

Ten wzmacniacz nie jest hybrydą? Na tych lampach trudno zrobić OTL a traf wyjściowych nie widzę.

Ze strony producenta w tłumaczeniu google na angielski (tłumaczenie na polski wychodzi całkiem bez sensu)

The electrical characteristics of road:

● cathode tube input stage for the rich transparent sound output device effectively.

● Class AA level for the output amplifier circuit (bridge pose), can automatically adjust the characteristics of the sound better.

● to adapt to 32Ω and 300Ω low impedance high impedance headphones such as different.

● Import audio using special silicon steel transformer (0.35mm thick) and high-strength oxygen-free copper magnet wire wound.

● The machine adopts the special issue of foreign names sound around the plant level and non-polar electrolytic Philips (MKP) capacitors and high-precision manufacturing gold resistance.

● Use the main audio channel dedicated imported potentiometer, with background music, quiet, low noise, no sound pollution and durability advantages.

Technical Specifications:

● 32Ω Output Power: 100mW

● 300Ω output power: 250mW

● Input sensitivity: 500mV (1kHz)

● Distortion: ≤ 0.03% (1kHz)

● Frequency response: 18Hz-100kHz (-2dB)

● SNR: ≥ 80dB (A weighted)

● tube: 6J1 × 2

Ciekawa opcja...

Czy ktoś porównywał ten wzmacniacz do innych konstrukcji? W tej chwili jestem na etapie poszukiwania HD 600, a poza tym posiadam Grado SR325is. Dobrze jakby również z tymi słuchawkami się zgrywał.

W połowie przyszłego tygodnia będę mógł go przetestować względem dziurki w odtwarzaczu Sony CDP-X559ES.

Innego wzmacniacza słuchawkowego do porównania dalej nie mam w polu widzenia.

To czekam na porównanie :) Ostatnio słuchałem HD 600 na Naim Headamp. Bardzo dobre zestawienie, ale niestety cena już nie taka fajna. Jak na HD 600 to bardzo przestrzennie, dynamicznie i ogólnie bardzo muzykalne zrównoważone brzmienie.

• 3 tygodnie później...

Zgodnie z obietnicą dodaję parę zdań na temat wzmaniacza słuchawkowego Yaqin Ph-5L.

Nabyłem odtwarzacz Sony CDP-X559ES, który pomógł mi nieco bardziej nakreślić pozycję Yaqina, gdyż wcześniej nie miałem niczego przyzwoitego do porównania z PH-5L.

Na początek kilka słów o x559es:

to znakomity odtwarzacz, który gra dobrą podstawą basową i przede wszystkim piękną średnicą (magia wokali), znakomita separacja instrumentów, wokali i wokali od instrumentów. Brzmi w stronę bardziej analogowo i miło dla ucha (stara dobra szkoła dźwięku). Wysokie jak najbardziej poprawne, jak i też przestrzeń oraz scena (pozorne ustawienie muzyków w pomieszczeniu). Dynamika także nieprzeciętna.

Dziurka słuchawkowa X559ES gra na najwyższym poziomie, jak również wyjścia analogowe rca (w klasie A).

Dziurka ta pokazała mi, jak bardzo liche są dziurki słuchawkowe, które dotychczas sprawdzałem z HD600 (Denon AVR-2106 i DCD-615; Proton AM-300; Sony CDP-991, 791, 790,M49; Iriver E10 i Nokia E52 hehe). Dziurki te w porównaniu z tą z x559es grają płasko (niedynamicznie), bez życia, jakby zza jakiejś błony, bez sceny, bez niczego a próba gradacji tych urządzeń w tej chwili nie ma dla mnie żadnego sensu.

Podłączyłem x559es do Denona AVR-2106, posłuchałem chwile HD600 w dziurce sonego a potem jakże byłem zdumiony kiedy wtyknąłem jacka do dziurki denona - spodziewałem się podobnego brzmienia a tu jakby mi ktoś na kabel nadepnął i zdławił cały dźwięk :) Wcześniej z gorszym cd sony cdp-790 denon grał podobnie do dziurki tego sonego a Yaqin PH-5L z tym towarzystwem wtedy wypadał jak opisałem to wcześniej:

"Wokal w Sennheiserach HD600 jest troszkę bliżej słuchacza (zasługa lamp) oraz mam wrażenie jakby instrumenty (akustyczne szczególnie) są bardziej obecne oraz dłużej wybrzmiewają (minimalnie ale zauważalnie)" + lepsza dynamika -ale żeby odczuć te różnice trzeba było się skupić i ich szukać.

Wtedy pomyślałem, że jak teraz podepnę Yaqina do X559ES to także będzie degradacja dźwięku do poziomu zbliżonego do tego denona i cdp-790.

Niespodziewanie było inaczej.

Było zdecydowanie dobrze, co więcej było znakomicie. Dźwięk Yaqina w HD600 nic nie stracił w porównaniu do dziurki z x559es.

Byłem w pozytywnym szoku. Pierwsze wrażenie było takie, że różnic nie ma, dlatego zacząłem intensywnie żąglować płytami i namiętnie przełączać słuchawki raz do Yaqina raz do X559ES. Oto wnioski do których doszedłem po kilku godzinach tej zabawy:

1. bas: muzyka z podkładem elektronicznym pokazała, że dziurka X559ES wydaje się grać delikatnie głębszym basem, ale Yaqin lepiej go kontroluje (lepsza punktowość);

2. wokal: płyta Audiofeels (tych z mam talent) pokazała różnice w wokalu - w x559es zdawało się bardziej słyszeć techniczny nalot i próbkowanie (męczenie umysłu)- Yaqin gra wokal płynnie, bardziej prawdziwie i namacalnie, chwilami udawanie beatboxem instrumentów w x559es brzmiało jakby nie z ust, tylko jakby z pogranicza beatboxu i elektroniki, natomiast Yaqin grał te momenty nie budząc żadnych wątpliwości, że dźwięk pochodzi z jamy ustnej wokalisty :) ;

3. separacja: lepszą separację i namacalność instrumentów Yaqina pokazały utwory z instrumentami akustycznymi, np. niektóre kawałki Joe Cockera

4. dynamika: w obydwu urządzeniach podobna

5. przestrzeń i scena: w obydwu urządzeniach podobna ze wskazaniem na Yaqina

Różnice te nie są jakoś mocno widoczne, ale są.

Yaqin gra naprawdę dźwiękiem wysokiej próby (za śmieszne 599zł) a wcześniejsze historie z podłączeniem go do gorszych źródeł ewidentnie pokazało,że gra tak dobrze jak pozwoli mu na to źródło.

Z senkami HD600 gra wyśmienicie, prawdziwa klasa AA - jak z innymi to nie wiem, jak w porównaniu z innymi wzmacniaczami polecanymi do HD600 - też nie wiem, ale jestem przekonany że będzie się mocno bronił.

Ogólnie jak za te pieniądze -żadnych uwag, tanio jak barszcz a brzmienie najwyższej jakości a zmiana lamp na radzieckie Nosy 6ż1p na pewno go jeszcze polepszy.

Obudowa ładnie wykonana, szczotkowane aluminium, waga 3,5kg, niebieskie światełka pod lampami są delikatne, nienachalne i nie wyglądają wieśniacko, po ciemku wygląda to niebrzydko. Płynnie obracany potencjometr głośności z należytym oporem. Pokrętła solidne, złocone wyjście słuchawkowe i wejścia rca. Po podkręceniu głośności na maksa bez podłączonego źródła w słuchawkach nie masz żadnego szumu, szmeru ani zniekształceń - cisza zupełna.

Pozdrawiam.

• 4 lata później...

Nie chcę tworzyć nowego tematu ponieważ tematów o Sennheiser HD600 było już sporo.

Kupiłem niedawno powyższe słuchawki i wcisnąłem w dziurkę OPPO 105D. Nie powiem, słuchawki jeszcze dobrze nie wygrzane choć z drugiej ręki. Wzmacniacz słuchawkowy też nie wygrzany (piszą, że jest osobna płytka do wzmacniacza słuchawkowego więc skoro nieużywany ten element to chyba niewygrzany ?).

Moje pierwsze wrażenia to lekkie rozczarowanie. Nie chcę tutaj na razie się rozpisywać dlaczego więc krótko: z głośnikami system gra ogólnie lepiej. Oczywiście są elementy gdzie słuchawki są na (np. więcej szczegółów) + ale ogólnie jestem rozczarowany.

Jednym z powodów może być to, że kolumny podłączone są do wzmacniacza lampowego (więcej w "o mnie").

Dlatego mam pytanie. Czy wzmacniacz w oppo 105 D jest dobrym wzmacniaczem do HD 600 ? Jakie macie doświadczenia w takiej konfiguracji ? Czy warto zainwestować w lepszy wzmacniacz ?

No to dalej będę pisał sam z sobą :).

Dziś w salonie testowałem kilka wzmacniaczy słuchawkowych w cenie do 2500 zł.

Na testy zabrałem swoje HD600.

Napiszę tylko o tych ciekawszych. Dodam, że wszystkie których słuchałem grały o wiele lepiej niż ten w Oppo 105D.

Pro Ject Head box ds:

Z początku bardzo mi się spodobał ponieważ poczułem jak ruszają się membrany w słuchawkach (o czym można zapomnieć z Oppo 105) nie tracąc przyjemności ze słuchania ( żadnych przesterowań, zniekształceń ). Po kilkunastu minutach słuchania stwierdziłem, że granie opiera się głownie na skrajach pasma. Niektórym może sie to nawet podobać ponieważ bas i wysokie są naprawdę na wysokim poziomie. I to tyle. Średnica lekko wycofana a właściwie stłumiona przez bas.

Chord Mojo:

Brzydkie to jak noc :)

Gdybym nie wiedzał co to jest i zobaczył gdzieś leżące na chodniku to pewnie potraktowałbym z buta :)

Odsłuch. W przeciwieństwie do poprzednika od samego początku do końca odsłuchu zakochałem się w tym dźwięku. Wszystko bardzo wyważone , zrównoważone jakby dotknął tego urządzenia sam stwórca Adama i Ewy. Nie mogłem sie oderwać.

Scena zadziwiająco poprawna jak na słuchawki. Gdyby nie cena nie wyszedłbym z salonu z pustymi rękami.

W zasadzie to miałem napisać jeszcze o kilku wzmacniaczach których dziś słuchałem ale to już może innym razem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.