Skocz do zawartości
IGNORED

mini-wieża do muzyki klasycznej

tomas81x

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem miłośnikiem muzyki klasycznej, jazzu i rocka. Nie ukrywam, że moje fundusze na razie ograniczają się do kwoty ok.3500zł(można dołożyć dwie, trzy "stówy"). Drugim problemem jest brak sugestii co do dźwięku jakiego szukam. Postanowiłem na razie zakupić w miarę "dobrą" mini-wieżę i odkładać na sensowny sprzęt stereo. Co do mini-wież, jest problem, bo nie mam pojęcia co by było najodpowiedniejsze. Ciekawy wydaje mi się Denon CEOL, może JVC EX-A15. Czekam na Wasze sugestie, porady, co w tej cenie nadaje się do tej muzyki i co ważne - do wyrobienia sobie "słuchu" :))))))

https://www.audiostereo.pl/topic/89504-mini-wie%C5%BCa-do-muzyki-klasycznej/

Do muzyki której słuchasz mało rzeczy na świecie tak bardzo nie pasuje jak mini wieża. I Ty chcesz na to wydać 3500 zł. Lepiej te pieniądze zainwestuj w sprzęt z drugiej ręki - i będziesz miał dźwięk jakiego szukasz. Wydanie 3500 na mini - wieżę to wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Do muzyki której słuchasz mało rzeczy na świecie tak bardzo nie pasuje jak mini wieża. I Ty chcesz na to wydać 3500 zł. Lepiej te pieniądze zainwestuj w sprzęt z drugiej ręki - i będziesz miał dźwięk jakiego szukasz. Wydanie 3500 na mini - wieżę to wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Czyli delikatnie mówiąc nawet zestaw Marantz CD 5003 + Marantz PM 5003 + kolumny np. Monitor Audio Silver RX1 (nieco przekroczy budżet) zagra lepiej niż mini-wieża??

Hmm... a może lepiej wybrać Sony SCD-XE 800 (cena ok 800zł), do tego wzmacniacz Sony albo amplituner, i głośniki. Albo używany SONY SCD-XB770 wychodzi trochę drożej. Nie wiem czy inni się zgodzą, że dobrą alternatywą jest zakup Marantza z niskiej serii 5003, 5004, ewentualnie 6003. Podobno do muzyki klasycznej i jazzu będzie się nadawał. W najgorszym (najlepszym) wypadku poczekać kilka miesięcy, poodkładać więcej kasy. Ewentualnie polecam resztę potrzebnej kasy wziąć na raty...

• Użytkownicy+

Czyli delikatnie mówiąc nawet zestaw Marantz CD 5003 + Marantz PM 5003 + kolumny np. Monitor Audio Silver RX1 (nieco przekroczy budżet) zagra lepiej niż mini-wieża??

Zdecydowanie.

Zależy czego oczekujesz od dźwięku, który będzie reprodukowany przez urządzenie. Jeśli chcesz mieć w domu "filharmonię" zacznij budować pomieszczenie odsłuchowe i przygotuj się na wydatek ok. 100 tys. zł na sprzęt. I tak nie bardzo wierzę, że osiągniesz cel.

Natomiast jeśli chodzi ci o słuchanie muzyki w domu dla przyjemności, można i na mini-wieży. Ja słucham klasyki na Denonie D-F107. Lepiej brzmnią małe składy kameralne, gorzej jest z symfoniką. Oczywiście, kiedy wracam z koncertu, to mam wrażenie, że gra orkiestra krasnoludków na miniaturowych instrumentach. Niemniej wszystko jest na swoim miejscu. I gra muzyka ;)

To mam jeszcze takie pytanie: co jest lepszym rozwiązaniem, Marantz z serii 5003, czy też zestaw Rotel RA-04SE + RCD-06SE??? No i jak bardzo Marantz SA 7003 przewyższa jakościowo dźwiękiem serię 5003 ???

Naprawde, i to nie podlega dyskusji, z uzywanych elementow zlozy sie duuzo lepszy zestaw niz z nowej mini wiezy. Zwrocilbym uwage w pierwszej kolejnosci na: akustyka pomieszczenia, kolumny, wzmacniacz, zrodlo. Jezeli rock nie jest najwazniejszy to zestaw nie musi byc duzej mocy, a jako zrodlo, mozna juz w dzisiejszych czasach pomyslec o serwerze muzycznym,

• Użytkownicy+

Lepsze, to zależy do czego i dla kogo. Dla mnie "ogólnie", wzmacniacz Rotela i CD Marantza :) Jednak wszystko jest kwestą preferencji i konkretnej amplifikacji. Gra zawsze cały system.

Używane CD + wzmak firmy Cyrus z e-bay'a! Do klasyki miodzio i... będzie MINI! :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Gość

(Konto usunięte)

Jestem miłośnikiem muzyki klasycznej, jazzu i rocka. Nie ukrywam, że moje fundusze na razie ograniczają się do kwoty ok.3500zł...... JVC EX-A15. :))))))

odpowiedź zawarłeś w pytaniu.

Podejmując dyskusje na poziomie marantza itp. rezygnujesz z własnej przyjemności

A ja bym na Twoim miejscu się zastanowił nad wyborem Denon CN-7. Widziałem, że jeden ze sklepów ma spore promocje - można kupić zestaw Denona Ceol za 3000zł. A wg mnie oferowane zalety to wszystko w jednym, czyli odtwarzacz cd, wzmacniacz, tuner, no i co może się przydać odtwarzacz plików flac! Kup ten lub podobny zestaw i spokojnie sobie oszczędzaj. Mnie w nim brakuje tylko pokrętła do głośności :P:P:P

Sam się nad tym zestawem zastanawiam, choć w moim wypadku króluje ROCK, więc mam nieco łatwiej ;)))))))))))

Gość

(Konto usunięte)

Mini wieża do muzyki klasycznej to jak mini-samochód na wyjazdy wakacyjne dla całej rodziny.

Seria Marantza 5xxx też się nie nadaje.

za 3500zł, które chce wydać założyciel tematu, na sprzęt nowy, poza EX-A15 brak alternatywy.

Jeżeli ktoś powie, że "warto" kupić marantza, denona, nada, lub inne badziewie, tzn. że chce wyrządzić krzywdę temu człowiekowi i za nic ma jego starania i fundusze, oraz jego samego.

Jeśli masz gdzieś możliwość, posłuchaj tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam też wątek "Klub dobrych miniweż" w zakładce "Kluby".

Ukryta Zawartość

za 3500zł, które chce wydać założyciel tematu, na sprzęt nowy, poza EX-A15 brak alternatywy.

Jeżeli ktoś powie, że "warto" kupić marantza, denona, nada, lub inne badziewie, tzn. że chce wyrządzić krzywdę temu człowiekowi i za nic ma jego starania i fundusze, oraz jego samego.

A co sądzicie o odtwarzaczu Sony SCD-XE 800 ???

Zastanawiam się nad dołożeniem kasy, czyli uzbrojeniem się w cierpliwość i poczekaniu kilku miesięcy by dozbierać sumę do 6000zł...

Tu jest taka nowa wieża która się nada :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu jest taka nowa wieża która się nada :

Ukryta Zawartość

Hmm... czyli Harman Kardon nadaje się do muzyki klasycznej??? Nawet bardziej niż Marantz z serii 5... ???

Ukryta Zawartość

może JVC EX-A15

Zanim wpakujesz się w jakiś "poważny" sprzęt i niekończącą się "zabawę" w dostrajaniem, to posłuchaj tego JVC z jakimś dobrym subem, a następnie ruszaj na odsłuchy innych klocków i kolumn.

To

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wg mnie bardzo trafiona recenzja, a kto nie słuchał JVC może sądzić po pozorach.

Ukryta Zawartość

Dla mnie JVC to unikalny sprzęt : drewniane membrany, bi-amp, procesor K2... mini hiend. Sądzę, że sprawdzi się w klasyce, ale z subem: bardzo szybkim i bez podbarwień, ale skoro masz 6000, to może się udać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Dla mnie JVC to unikalny sprzęt : drewniane membrany, bi-amp, procesor K2... mini hiend. Sądzę, że sprawdzi się w klasyce, ale z subem: bardzo szybkim i bez podbarwień, ale skoro masz 6000, to może się udać.

sub to do samochodu lub do kina domowego. Jeżeli dołączone kolumny naprawdę okażą się za małe, bo taka będzie ocena dźwięku założyciela tematu, to są dostępne kolumny większe SX-WD10, ale kosztują drugie tyle co cały zestaw.

http://www.agdyby.pl/kolumny-i-glosniki/

Jedno co należy zrobić, to znaleźć ten zestaw i posłuchać na nim swojej ulubionej płyty. To wszystko. Wydawanie w inny sposób swojej kasy, to gratka dla wszystkich naganiaczy, których na tym forum całe stado.

Akustyka, poczynając od utawienia kolumn, a kończąc na odpowiedniej adaptacji pomieszczenia, to najistotniejszy składnik sukcesu. Właściwie w większości przypadków nie ma najmniejszych szans na dobre granie. Potraktuj to tak: poprawna akustyka to najważniejszy element toru, jak chcesz inwestować kasę, to najpierw tutaj.

Muzyka klasyczna jest chyba najbardziej wymagająca jak chodzi o sprzęt. Wszelkie mini wieże odpadają i na twoim miejscu skoncentrowałbym się na używanym sprzęcie. Ja bym zaczynał od czegoś taniego: dobry wzmak z 90tych lat, kolumny również używane i jakiś interfejs do kompa z rynku pro. W sumie chodzi o to, żeby od czegoś zacząć i mieć potem porównanie kiedy warto wydać więcej.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Gość

(Konto usunięte)

Akustyka, poczynając od utawienia kolumn, a kończąc na odpowiedniej adaptacji pomieszczenia, to najistotniejszy składnik sukcesu. Właściwie w większości przypadków nie ma najmniejszych szans na dobre granie. Potraktuj to tak: poprawna akustyka to najważniejszy element toru, jak chcesz inwestować kasę, to najpierw tutaj.

Muzyka klasyczna jest chyba najbardziej wymagająca jak chodzi o sprzęt. Wszelkie mini wieże odpadają i na twoim miejscu skoncentrowałbym się na używanym sprzęcie. Ja bym zaczynał od czegoś taniego: dobry wzmak z 90tych lat, kolumny również używane i jakiś interfejs do kompa z rynku pro. W sumie chodzi o to, żeby od czegoś zacząć i mieć potem porównanie kiedy warto wydać więcej.

dobre, dobre, zrób tak:-> zacznij od czegoś taniego, kup to co masz na myśli a co doradzasz tomas81x i opowiedz jak było :)

rzecz jasna daj fotkę z miejsca "odsłuchu" w którym zastosujesz odpowiednią adaptację, bo akustyka to sprawa najważniejsza :) przy dobrej akustyce każdy technics powali na kolana sceną i zje na śniadanie razem z fabrycznym kartonem każdego hajendowego klocka.

To mam jeszcze takie pytanie: co jest lepszym rozwiązaniem, Marantz z serii 5003, czy też zestaw Rotel RA-04SE + RCD-06SE??? No i jak bardzo Marantz SA 7003 przewyższa jakościowo dźwiękiem serię 5003 ???

Marantz SA7003 to urządzenie które już nadaje się do naprawdę bardzo dobrego słuchania muzyki +PM7007, fakt, iż dodałem bardzo dobre kolumny ( zakładając, że one będą dłużej po wymianie SA7003). Ale bardziej istotny jest drugi ,,klocek''. Namawiam do kupna używanego sprzętu.

Seria 5003 to jak w aparatach tzw. entry level czyli po prostu tańszego już nie ma co nie znaczy, że zły.

dobre, dobre, zrób tak:-> zacznij od czegoś taniego, kup to co masz na myśli a co doradzasz tomas81x i opowiedz jak było :)

Kupiłem synowi za 1k i porównałem do mojego sprzętu za 40k, a ty masz jakieś doświadczenia w tym temacie?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

sub to do samochodu lub do kina domowego. Jeżeli dołączone kolumny naprawdę okażą się za małe, bo taka będzie ocena dźwięku założyciela tematu, to są dostępne kolumny większe SX-WD10, ale kosztują drugie tyle co cały zestaw.

Ukryta Zawartość

Jedno co należy zrobić, to znaleźć ten zestaw i posłuchać na nim swojej ulubionej płyty. To wszystko. Wydawanie w inny sposób swojej kasy, to gratka dla wszystkich naganiaczy, których na tym forum całe stado.

Z wymianą kolumn w przypadku mini JVC sprawa nie jest prosta, bo kolumny przypisane są do konkretnego modelu, np. nie da się podłączyć ich do innego wzmaka. Przestrzegają przed tym w instrukcji, która dostępna jest w necie.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.