Skocz do zawartości
IGNORED

Kondycjoner, Filtr sieciowy, listwy.

Azus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Jestem w trakcie poszukiwań listwy filtrującej, kondycjonera w rozsądnej cenie, czy naprawdę, w większości filtrów na rynku degradują brzmienie. Ja jako pierwszy opisze kondycjoner sieciowy Audionovy, który zakupiłem w ilości 2szt w tej firmie. Po w pięciu do sieci, i podłączeniu urządzeń, myślałem że nastąpiło zwarcie, lub filtr jest uszkodzony, listwę odpiłem i podłączyłem drugą z drewnianego pudełka, efekt ten sam. Czyli tak pracuje to urządzenie, dźwięk wydobywał się, przepraszam,...stanowczo! nie czysty zniekształcony, tak jak pisałem,...w wrażeniu jakiegoś zwarcia, grałem na obydwu listwach ponad miesiąc wygrzewając. Nie słyszałem i nie wiedziałem że kondycjoner który ma poprawić dźwięk, degraduje go. Tych kondycjonerów już nie mam pozbyłem sie szybko. Czy ktoś ma dobre doświadczenie z filtrami, z których jest zadowolony i są godne polecenia. Niestety Audionova w moim systemie się nie sprawdziła. System Amp. Copland,Pre Counterpoit,Velleman, Klimo Merlino,Primare, Cd Cary 303

https://www.audiostereo.pl/topic/89479-kondycjoner-filtr-sieciowy-listwy/

Mam Bada LB3300-z tanich jest to chyba najlepsza listwa(filtr).Nie zamula,chroni -poprawia to i owo.Dobrze współpracuje z urządzeniami lampowymi(Amplifon,Ayon,Shanling),bez problemów wytrzymuje obciążenie dużymi tranzystorami.U mnie okazała się lepsza od kilkakrotnie droższych listew Supry.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Ma uniwersalne gniazda(eu/us/au)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu może coś znajdziesz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja też używam listwy (Kondycioner pasywny) Bada LB-5600 i nie narzekam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Też rozważałem Bada,... ale bez odsłuchu trudno zdecydować, już się przejechałem kilka razy na HI-endzie, już w tą nazwę nie wieże, a wręcz mnie irytuje to pojecie, Korzystając z rady Frost,a, co sądzicie o filtrze Schaffnera, czy ktoś robi kondycjonery na tej bazie?.

Z miłą checią, wypożyczyłbym Bada za kaucją.

Sonus Oliva robi lub robił listwy na filtrze Schaffnera,ale jeżeli masz trochę pojęcia o elektryce to możesz taką listwę zrobić samemu za mniejsze pieniądze.Ja elektrykiem nie jestem,ale po wytłumaczeniu mi przez kolegę co i jak sam ją zrobiłem.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Bardzo sensowną propozycją, nie degradującą brzmienia jest najtańszy Furutech tp 60 czy jakoś tak, u mnie sprawuje się bez zarzutu.

z listewek z czystym sumieniem mogę polecić sun audio Sun Leiste.

Ta listwa Furutecha jest fajna, szczególnie gdy się ją otworzy. W środku oprócz gniazdek NIE MA NIC! 6 gniazdek, kawałek blaszki na obudowę. Nawet najtańsza listwa ma przynajmniej jakiś warystor, a tu nie ma nic:) Zdecydowanie lepszą propozycją jest listwa Sonus Oliwa, albo samodzielne wykonanie listwy z filtrem Schaffnera.

no właśnie!! nie ma nic co ingeruje i zniekształca

gniazda dobrej jakosci, sensownie prowadzona masa i jest moim zdaniem dobra listwa( w sumie nie tylko moim bo już w kilku konfiguracjach dobrze się sprawdziła)

listwa to tylko taki bajerancki rozgałęźnik, który nie ma psuć dźwięku.

od jego "poprawiania" są dużo droższe z skomplikowane urządzenia

W ostatnim Hifi Choice pieją nad moim Furutechem TP 609 E...obecna cena prawie 6 kzł....te ceny są straszne....

Ta listwa Furutecha jest fajna, szczególnie gdy się ją otworzy. W środku oprócz gniazdek NIE MA NIC! 6 gniazdek, kawałek blaszki na obudowę. Nawet najtańsza listwa ma przynajmniej jakiś warystor, a tu nie ma nic:) Zdecydowanie lepszą propozycją jest listwa Sonus Oliwa, albo samodzielne wykonanie listwy z filtrem Schaffnera.

Proste rozwiązania są najlepsze :)

Mnie zrobienie listwy z filtrem Schaffnera wyszło jakieś 140 zł

- jakim cudem .Jak pamiętam ktoś już na tym forum wyceniał listwę Sonus Olivy i koszt zakupu samej listwy to 165 zł i filtr schaffnera użyty przez Sonus Olivę to 220 zł plus robocizna za wymianę połączeń wewnątrz listwy.

Co do zakupu samej listwy to polecam tylko osobisty odsłuch bo można wtopić niezłą kasę. Lepiej stracić parę złotych na przesyłki lub przejechać się kawałek do sklepu niż kupić coś co do naszego systemu nie pasuje.

- jakim cudem .Jak pamiętam ktoś już na tym forum wyceniał listwę Sonus Olivy i koszt zakupu samej listwy to 165 zł i filtr schaffnera użyty przez Sonus Olivę to 220 zł plus robocizna za wymianę połączeń wewnątrz listwy.

Co do zakupu samej listwy to polecam tylko osobisty odsłuch bo można wtopić niezłą kasę. Lepiej stracić parę złotych na przesyłki lub przejechać się kawałek do sklepu niż kupić coś co do naszego systemu nie pasuje.

I ja wtopiłem nie złą kasę, ale jakoś udało się sprzedać bez strat, allegro jest boskie...dla sprzedających, dla kupujących wielka nie wiadoma, w branży audio, widać,...a nie słychać.

Filtr można kupić używany na Allegro,ja zapłaciłem jakieś 35 zł,do tego aluminiowa listwa 9 gniazd Schuko za jakieś 100 zł,pozostaje zrobić obudowę.

Sprowadzałeś części z za granicy, czy użyłeś gorszego filtra? U nas w kraju sam filtr już dawno kosztował ponad 220zł.

Sprowadzałeś części z za granicy, czy użyłeś gorszego filtra? U nas w kraju sam filtr już dawno kosztował ponad 220zł.

Filtr można kupić używany na Allegro,ja zapłaciłem jakieś 35 zł,do tego aluminiowa listwa 9 gniazd Schuko za jakieś 100 zł wszystko kupione na miejscu,pozostaje zrobić obudowę.

To jest dokładnie ten filtr Schaffnera

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja wybrałem listwę naszego producenta w zestawie z kablem blue firmy Enerr. Slep audioforte uzyczyl mi ja do odsluchu równolegle z Gigawatem, który w moim zestawie się nie sprawdził,(bass był zbyt mocny i średnio kontrolowany a góra obcięta). Polecam. Wypiąłem enerra bo uznalem ze listwa z kablem za 1750 pln to przesada (w pomocji za 1100) ale niestety bez listwy nie dało się już słuchać. Dzwiek naprawde "czysty" Wybralem te dwa modele na podstawie "recenzji" w Hi-Fi gdzie otrzymaly swietne noty, zarowno w relacji cena/jakosc jak i jakosc porownywana z drozszymi modelami. Teraz czekam na gniazdko Furutecha FT-SWS®, ciekawe jak to wpłynie o ile w ogóle wpłynie na dźwięk :) A jak nie wpłynie to ładne bo carbonowe ;)

Aż jestem ciekaw o ile lepiej jeżeli w ogóle lepiej działają droższe modele listw i kondycjonerów...

Jedni uwazaja ze kondycjoner inni ze listwa, ja zawsze wole sprawdzic sam i wybrac to co mi odpowiada :)

Osobiście polecam odsłuchać oba warianty. Bo testy i opinie to jedno, a nasze ucho i nasz system to drugie :)

p.s. bardzo mnie korcily produkty bada z ebay...

U mnie gra to z Musical Fidelity A220 + Teac VRDS-8

Wypożyczyłem również Enerr Power Point z kablem Blue i już u mnie zostały.Listwę zasila diy z rodowanymi wtykami-w przyszłości do wymiany- a z listwy do cd i wzmacniacza furutechy 314 z rodowanymi wtykami, do psx-r enerr blue.

A, zaglądał ktoś do Enerr,a, bo może nic tam nie ma, że tak świetnie czyści,... nie pisze tego złośliwie, ale trzeba byłoby zajrzeć i zobaczyć innowacje, może to być właśnie ta jedna, która spełnia swoją role w systemie, i do tego jest przeznaczona.

Filtry Schaffner-a i przybliżone ceny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - źródło

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wzmacniacz

Osobiście upakowałem te 2 filtry w obudowę Heliona 1700 uzupełniając o transformator separacyjny (z Heliona 1700) w zasilaniu źródła.

Mam tak: dwa gniazda heliona przeznaczone na wzmacniacz lub inne urządzenia o dużym poborze prądu, jedno na źródło bez separacyjnego i jedno gniazdo przez separacyjny.

Wniosek: kupicie Heliona 1700 -jak nic nie wniesie macie doskonałą bazę na zbudowanie następnego ustrojstwa o filtry Schaffner-a.

Miałem łatwiej- kondycjoner Heliona był w systemie od 10 lat i nie było sensu sprzedawać, a filtry zawsze się przydadzą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Listwa, jak listwa - moim zdaniem nie jest od ulepszania czegokolwiek, bo pomyślano ją do rozdzielania napięć na kilka gniazdek i do ewentualnego zabezpieczania podłączonych do niej rzeczy. Taki jest Enerr Blue Point. Natomiast kable sieciowe Enerr'a - ze względu na sztywność i "nieukładalność" jak dla mnie są nie do przyjęcia.

Pozdro,

Yul

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.