Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 600zl....jakie??HELP

-=SzewC=-

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kupiłem wzmacniałke Pioneera a-66x, do tego teraz przydałby by sie jakies dobre kolumnienki tak do 600zl. Moze podsuniecie mi jakiś pomysł??????? Słuchm techno, lubie głęboki bass. Mój pokuj ma wymiary 3x6m....taki prostokącik :) Mialem na oku kolumnienki o takich parametrach:

- Moc znamionowa - 200W

-Moc muzyczna - 300W

-Impedancja - 8Ohm

-Efektywność - 93 dB

-Pasmo przenoszenia - od 27 Hz do 20000 Hz

-Średnica głośnika basowego - 2x 25cm

-Wymiary - 110x35x28 [cm] (wys./szer./gł.)

Nie wiem jakies firmy są głośniki i martwi mnie to że te kolumny nie maja głośnika średniotonowego (NIe potrzebny jest przy 2 niskotonach głoch śedniotonowy??).

Nie znam sie na tym za bardzo dlatego prosze o rade. Jak nie takie kolumny to jakie???????????????

https://www.audiostereo.pl/topic/8944-kolumny-do-600zljakiehelp/

Jesli do Techno, miales mozliwosc kupic takie kolumny jak piszesz czyli:

- łupią dobrze

- mieszcze sie w budżecie

- b. duza skutecznosc

to po prostu nic wiecej chyba do szczęscia Ci nie trzeba :)

pzdr

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• Redaktorzy

coś mi to wygląda na dzieło firmy STX, albo podobnej. Za 6 stów to można na początek kupić Tanoyki M1 (nowe) albo M2 (second Hand). Nic sensownego mi do głowy nie przychodzi z nowych. No i oczywiście Allegro (tylko bez odsłuchu kupować kolumny to już przesada)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fr@ntz: omatko, rotfl!!! Jest wg. Ciebie jakiś gatunek muzyki albo sprzęt do którego nie da się podpiąć albo nie będzie pasował tannoy M1 ?

M1 do techno :))))) Post miesiąca normalnie... Słuchałeś kiedyś takiej muzyki ? Co jest Twoim zdaniem jej "treścią" ?

Do pytającego: Altusy mogłyby być dobre (używane). Ponadto każde podłogowe fronty do kina domowego, zwłaszcza Koda. W zakresie cenowym do 600zł nie ma nowych kolumn grających jednocześnie czysto i mocnym, głebokim basem. Na rynku używanych można coś dobrać - grunt żeby były duże i Ci się podobały (z dźwięku a nie wyglądu).

Drugi pomysł to monitorki + subwoofer. Ale to oczywiście przekracza 600zł. Można natomiast najpierw zakupić monitorki a potem subwoofer... To może grać techno o wiele lepiej niż podłogowe kolumny w tej cenie (ale nie musi).

• Redaktorzy

fv - nie unoś się bo się spocisz. Słuchałeś M1? Przy takiej kwocie trzeba zdecydować, czy wybierasz ilość czy jakość. Jeśli to pierwsze to kupujesz STXy i ciemną folię do dwudziestoletniego poldka na szyby. A jeśli drugą to monitorki o niedrażniącym brzmieniu, które w miarę potrzeb można potem rozszerzyć o suba. Sam taką opcję na końcu swojego posta podałeś.

Dość często mam możliwość słuchania systemu Marantz PM-66SE +Tanoy M1 i nawet techno za którym nie przepadam brzmi znośnie i zyskuje na kulturze.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz już któryś raz z kolei strzelasz tymi Tannoyami, najpierw radzisz je podłączać m1 gościowi co ma Yamahę z serii 5XX i który prawdopodobnie zrobił by z nich kupę złomu po 1 minucie słuchania a teraz polecasz m1 do Techno, nie masz przypadkiem coś z głową ?

masz jak bykiem strzelił

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub poszukaj Eltaxów Symphony 6.3 lub 8.3

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Imho lepsze M1 niż Altusy. Z głową u mnie ok, i z uszami również, ale dzięki za troskę. Po prostu przy tak niskim pułapie cenowym kompromis jest tak duży, że wyierając cokolwiek i tak większą część naszych preferencji brzmieniowych musimy odłożyć na bok. Oczywiście można szukać na allegro wiekowych JBLi, ale prawdopodobieństwo odsłychu bliźniaczego modelu z licytowanym w miejscu zamieszkania jest nader znikome. A M1-ki są na tyle popularne, że zawsze się znajdzie sklep, bądź życzliwy znajomy w pobliżu, do którego będzie można przytargać swojego wzmaka isamemu zadecydoać, czy taki dźwięk nam pasuje czy też nie. Nie każy jest wyznawcą idei "No bass no fun" - wystarczy porozmawiać z miłośnikami elektrostatów i posłuchać ich kolumn, które z reguły do najtańszych nie należą.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

yhhhh :) pozdrawiam

słuchałem m2 i m3 pod Yamahą i bardzi fajny i ciekawy dźwięk ale nie wyobrażam sobie polecać komuś jeszcze jedynki to techno, hahaha, a może ty sobie najzwyczajniej jajca robisz co ?

• Redaktorzy

Seba - polska jenzyk, trudna jenzyk ;-)) napisałem przecież M1, albo M2. A jak chłopak będzie słuchał na tym MP3-jek to i tak różnicy nie zauważy. A jak basu będzie za mało zawsze sobie może w kartonowe pudło po kolumienkach do taktu pokopać.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz: ja doskonale zdaję sobie sprawę z kompromisów. Jednak ty polecasz chyba _najgorsze_ w tej cenie kolumny do *techno*. To jest pulsująca i hipnotyzująca basem oraz rytmem żywiołowa, ostra muzyka. Jeśli basu zabraknie to nie da się tego słuchać a ładne brzmienie średnicy i wysokich raczej przeszkadza.

Weź też pod uwagę że techno nie słuchają raczej ludzie którzy siadają w wygodnym fotelu w szlafroczku i z cygarem gdy zaczyna brzmieć muzyka... Przy tym człowiek się "giba" i im ostrzej gra tym lepiej. Syntetyczne dźwięki przechodzą przez kolumny łatwiej niż skrzypce. Nie mamy żadnego odniesienia do "prawdziwego" brzmienia i w związku z tym można lekką ręką machnąć na niedokładności. Ale basu i cofniętej góry się nie wybacza.

Może po prostu nigdy nie słuchałeś techno ? Albo słuchałeś nie jako wielbiciel ale ze zgorszeniem i zadartym nosem aka 'to łomot a nie muzyka' ... To nic złego, podobnie jak uwielbienie dla basu. Po prostu inne style bycia. Usiłując narzucić ten spokojny wielbicielowi techno narażasz się na śmieszność podobnie gdy wielbiciel techno zaproponowałby odsłuch koncertu fortepianowo-smyczkego na swoim sprzęcie....

Fr@ntz, masz słaby biorytm intelektualny dzisiaj. Jeśli nie słychać różnicy między kolumnami gdy się słucha z mp3 to czemu nie kupić takich które mają wykop i dadzą młodemu człowiekowi się wyszaleć ?

Ja rozumiem że teraz ciężko ci się wycofać z dyskusji, nawet jeśli widzisz że nienajlepiej zagrałeś. Postaram Ci się to umożliwić :) Słuchałem kiedyś techno i mam wysypkę na ludzi którzy uważają że umieją doradzić mimo że nigdy nie słuchali. Masz prawo się obrazić na mnie za ostrą reakcję i więcej nie dyskutować - to by było całkowicie zrozumiałe.

• Redaktorzy

spoko. To jest forum a nie psakownica i każdy ma prawo wyrażać swoje poglądy. Sam mam jedną, słownie jedną płytę z tego gat.: DJ Quicksilver "Escape from Paradise" i używam jej jedynie w celach testowych. Puszczałem ją równiez na ww prze ze mnie systemie i byo znośnie. Nie oceniam tutaj jej wartości merytorycznej a jedynie brzmienie.

a tak na marginesie postaraj się posłuchać tzw muzyki technicznej (o pod to chyba techno się łapie) na porządnych słuchawkach np HD 580. Jak dla nie koszmar a Tannoyki większą część z tych drażniących ucho dźwięków po prostu "uładzą".

W tym momencie dobrze by było, żeby głos zabrał sam zainteresowany, bo jak na razie oprócz wrzucenia początkowego wpisu jakoś nie wyraża swoich opinii.

Na koniec jeszcze raz zaznaczam, że moje wypowiedzi dotyczą moich preferencji brzmieniowych i każdy ma prawo się z nimi zgadzać lub nie.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

ja mam m1 i nie slucham na nich techno, ale gdy moj kumpel do mnie przyszedl (ktory slucha wlasnie techno) to przyznal ze zajebiscie graja jak basem jak na ta wielkosc. jednak ja mam pokoj 9m2 i w takim sie one super sprawdzaja. w jego (kumpla) 18m2 bylo zdecydowanie za malo basu jak na techno nie mowiac juz o wiekszym pomieszczeniu. wiec do wiekszego pokoju to albo wieksze kolumny niz m1 albo dodatkowo subufer.

• 2 miesiące później...

moze to juz troszke stary wontek ale dla mnie ciekawy jako iz czesto zdarz mi sie sluchac techno i poszukuje walsnie zestawu stereo i rozwazam dlatego moje pytanko a w szczegolnosci do "fv" co myslicie o Eltax Symphony 14.3 w zakresie cenowym do 1900zl jako iz tyle one kosztuja chyba ze wysylka z niemiec tam stoja za 200euro tylko ile trzeba by doliczyc za wysylke.....?

SCHERZO 200 czyli inaczej Tonsil Voyager 200 ...nie sa wcale takie efektywne 89dB i nie sa o nich zbyt pozytywne opinie jesli wogole cos z tonsila mam brac to chyba ALTUS jedynie nic innego mi tam raczej nie podpasuje ,wogole zrobilem taki maly rekonesans codo swoich funduszy i zapotrzebowan na duzy wofer i na 1 plan wysuwaj sie 3 modele ALTUS tonsila , Symphony Eltax i JBL ATX 60 ale podobno maja plaski slaby dzwiek musze przesluchac ,pozatym nic ciekawego sie nie doszukalem

SHERZO 200 odradzam i to bardzo. Jeśli coś z Altusów to tylko 300. Wg.mnie najlepiej grające altusy i dość ciężkie do spalenia (głośnik bo ze zwrotnicą różnie bywa).

Jeśli nie to może DIY? 2xARN 312-00/8 do tego dobierzesz sobie resztę z Allegro (średni (polecam ARP-150) i sopran) i za cenę około 600-700 zł. masz kolumny niemal idealne do tej muzyki no i cena jest słuszna:)

Sam mam kolumny na tych basach i jeszcze nie udało mi się ich nawet uszkodzić (nie mówiąc o spaleniu). Jednak wszystko w niej to DIY.

Co do ich brzmienia to (biorąc pod uwage zastosowanie) grają o niebo lepiej od Scherzo,Altusów i innych tym podobnych.

Generalnie dobre do domu i na sale (30 cm basu tak jak w altusach ale średnice czynną mają większą od altusów.Niewiele ale jednak)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Looknij sobie na rezonans:)

Ukryta Zawartość

Cena to około 200zł za sztuke.Może uda się taniej.

Ukryta Zawartość

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Nie no zaraz. Misiowiec, piszesz najpierw o 1900zł a potem schodzisz na Tonsile.. Przyjmuję że chodzi Ci o kolumny w zakresie cenowym do 600zł i w związku z tym polecam używane Gale 3020 ;) Niestety ich kupno (używanych) graniczy z cudem więc pozostają lokalne okazje i inne cuda (jak używane Mission m71). Generalnie używane kolumny za 600zł będą moim zdaniem dużo lepsze niż nowe w tej cenie.

Każdej z kolumn bezwzględnie posłuchaj conajmniej ze swoim wzmacniaczem a najlepiej u siebie w domu. Może się okazać że tak opluwane tutaj tonsile czy diory, bardzo ci się spodobają i wtedy po problemie.

w domu nie bede mial raczej mozliwosci odsluchu lecz tak duze kolumny nie mialy byc tylko wykorzystane w domu ale rozwniez u brata w duzym salonie kolo 50m2,wiec powinny sie sprawdzac i tu i tu,to dziwne i glupie ale moze da sie dojsc do porozumienia,apropo Gale to slyszalem o nich pochlebstwa ale poco mi uzywane jak mozna nowe 3040 kupic za niewiele ponad 1000zl z tym ze Gale to maja za male woferki. Sluchalem Dali Blue 5005 i doszedlem do wniosku ze kolumny z 16cm wofera nie maja szans sobie poradzic. To co by mi pasowalo to Paradigm monmitory podlogowe ale cena jest zabojcza. O a apropo przedzialu cenowego,to jest to prawdopodobnie gora 1500zl,ale pomyslalem ze jak juz za 1900zl mam takie kolumny jak eltax symphony 14.3,to czemu sie nie szarpnac troszeczke, a noz uda mi sie sprowadzic je z niemiec gdzie kosztuja 200euro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.