Skocz do zawartości
IGNORED

MERIDIAN - który model najlepszy?

Lesław01

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni koledzy,

Przymierzam się do kupna odtwarzacza CD do zestawu Unison Research S6 i ProAc S100. Z racji tego iż posiadam ograniczone środki na odtwarzacz ( ok. 6 tys. ) zastanawiam się nad kupnem Meridiana. Zależy mi przede wszystkim na duużej scenie, miękkim brzmieniu i w miarę dobrej dynamice. I teraz pytanie brzmi następująco - który model tej marki jest najlepszy:

1. 508.24

2. G08

3. 588

Z góry dziękuję wszystkim za sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/89357-meridian-kt%C3%B3ry-model-najlepszy/

Szanowni koledzy,

Przymierzam się do kupna odtwarzacza CD do zestawu Unison Research S6 i ProAc S100. Z racji tego iż posiadam ograniczone środki na odtwarzacz ( ok. 6 tys. ) zastanawiam się nad kupnem Meridiana. Zależy mi przede wszystkim na duużej scenie, miękkim brzmieniu i w miarę dobrej dynamice. I teraz pytanie brzmi następująco - który model tej marki jest najlepszy:

1. 508.24

2. G08

3. 588

Z góry dziękuję wszystkim za sugestie.

508.24, tylko jedna mala uwaga, problem z dostepnoscia lasera.

Poczytaj trochę tutaj, może coś Ci się rozjaśni, ja osobiście mam 506.20 i porównywałem bezpośrednio z G08.2 wniosek G08.2 lepiej brzmi od mojego 506.20 ale różnica jaką trzeba dopłacić do G08 bardzo dyskusyjna. Nawet biorąc pod uwagę ceny używanych.

G07 radzę przed zakupem posłuchać różnie z nim bywa ponoć to najbardziej nieudany model, ale nie jest to moja opinia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam,

Paweł

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

508.24, tylko jedna mala uwaga, problem z dostepnoscia lasera.

Można na to zaradzić kupując 508.20 upgrade'owany do 508.24 lub... po prostu 508.20 :) Są i opinie, że 20bitowa pięćsetósemka brzmi lepiej od 24bitowej.

Pozdrawiam.

zapomnij o Meridianie, poczytaj watek!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

zapomnij o Meridianie, poczytaj watek!!!

Ukryta Zawartość

Szanowni koledzy, nie tędy droga. W zasadzie do każdego CD można wcisnąć lampy. I co z tego. Jak się uda jest fajnie - mamy prawie DIY ;) No i jeszcze do tego nigdy nie kończąca się zabawa z lampką (RCA, KR, Sylvania, FM itd oraz nowe czy z lat 40-50tych). Można tak bez końca.

Tylko po co.

Sprzęt z wyższej półki należy zostawić nie naruszony. Troszkę szacunku do konstruktorów. Możemy jedynie w odsłuchach wybierać między modelami. I tu widzę sens.

Jeśli miałbym pomóc to zachęcałbym do zakupu 508.20. Chyba najlepszy CD tej firmy (oprócz limitowanej serii za bajońskie pieniądze). Zawsze też pozostaje przy nim możliwość up. do 24bit jeśli komuś się bardzie spodoba.

508.20 to duża porcja fenomenalnego dźwięku za fajne pieniądze i do tego jak wyżej pisałem za 150zł. up. do 24bit pozostając przy dostępnym i tanim transporcie cdm 12.4. (chociaż ja wolę 508.20bit)

Pozdrawiam i mam nadzieję, że troszkę pomogłem.

===================

508.20 można czasem spotkać w ogłoszeniach

I jeszcze jedno ad. modelu 588. Tam siedzi DVD nie CD ;)

Ukryta Zawartość

G07:)

G07 jest dużo gorszym odtwarzaczem niż 506.20 porównywałem więc wiem co piszę. Nie znaczy to, że G07 jest złym źródłem, jednak szkoda trochę patrzeć jak nawet tak szanująca się firma jak meridian robi coraz gorsze klocki:(

Bierz kolego 506 albo 508, bardzo wdzięczne odtwarzacze. :)

Akcent Audio Lektor IV jest dużo lepszy od tych Meridianow.

Imienniku drogi,

czy to takie pewne, a na jakim towarzyszącym sprzęcie je porównywałeś? Tylko błagam, nie pisz, że kierowałeś się recenzjami, które pisane są nawet na 10-letniej przestrzeni czasowej ;)))

Pozdrawiam

chyba ancient audio.

albo i acu ;)

Pare lat temu jak szukałem czegoś lepszego niż Primare 30 próbowałem kilku CD w granicach 6000 pln. Najlepiej wypadł Gamut cd 1 a potem Lektor. G 08 był beznamietnie plastikowy a 508 miał niedostatek detalu. Wziąłem Gamuta. Po nim miałem Naima CDX ale ten nie ma dużej przestrzeni, chociaż ma dynamikę i bas. A tak w ogóle za 1500 euro jest AVM CD 6 a to już Hi-End z przed kilku lat (na audiomarkt).

A na jakim to systemie odsłuchiwałeś Meridiana 508, że miał niedostatek detalu? Bo u mnie z Ayonem Spirit mkI (lampy sterujące ECC82 Mullard) i kolumnami SF Electa Amator1 (plus dobre kable) jest tyle detalu, przestrzeni, oddechu, że więcej uznałbym chyba za przesyt albo zbytnią natarczywość. Odpowiednia konfiguracja może pokazać jak wciąż dobry jest to odtwarzacz.

Potwierdzam słowa użytkownika "turek".

Moi znajomi jak przychodzą do mnie to są porażeni wielkością sceny, lokalizacją źródeł pozornych, ilością powietrza, detalu itd...

Gość

(Konto usunięte)

Szanowni koledzy, nie tędy droga. W zasadzie do każdego CD można wcisnąć lampy. I co z tego. Jak się uda jest fajnie - mamy prawie DIY ;) No i jeszcze do tego nigdy nie kończąca się zabawa z lampką (RCA, KR, Sylvania, FM itd oraz nowe czy z lat 40-50tych). Można tak bez końca.

Tylko po co.

Sprzęt z wyższej półki należy zostawić nie naruszony. Troszkę szacunku do konstruktorów. Możemy jedynie w odsłuchach wybierać między modelami. I tu widzę sens.

Jeśli miałbym pomóc to zachęcałbym do zakupu 508.20. Chyba najlepszy CD tej firmy (oprócz limitowanej serii za bajońskie pieniądze). Zawsze też pozostaje przy nim możliwość up. do 24bit jeśli komuś się bardzie spodoba.

508.20 to duża porcja fenomenalnego dźwięku za fajne pieniądze i do tego jak wyżej pisałem za 150zł. up. do 24bit pozostając przy dostępnym i tanim transporcie cdm 12.4. (chociaż ja wolę 508.20bit)

Pozdrawiam i mam nadzieję, że troszkę pomogłem.

===================

508.20 można czasem spotkać w ogłoszeniach

I jeszcze jedno ad. modelu 588. Tam siedzi DVD nie CD ;)

...

a czasem można taki znaleźć na allegro

przypadek to ...?

teksty jakie tu piszesz, są jakoś tak podobne do tego, co pisze w opisie tego aukcyjnego cuda.

i nick taki jakiś podobny

...

przypadek to ...?

teksty jakie tu piszesz, są jakoś tak podobne do tego, co pisze w opisie tego aukcyjnego cuda.

nie wiem i nie chcę wiedzieć czy mamy tu jakieś powiązania ale nie ma się co tym przejmować - nikt normalny za 508.20 nie zapłaci 4700 ;)

baa nawet 4600 jak stoi w ogłoszeniach kolegi też będzie ciężko.

----------------------------------------------------

Gość

(Konto usunięte)

nie wiem i nie chcę wiedzieć czy mamy tu jakieś powiązania ale nie ma się co tym przejmować - nikt normalny za 508.20 nie zapłaci 4700 ;)

ciężko, to zbyt lekko powiedziane :)

a założycielowi tematu Lesław01 można zasugerować, że mając 6 tys. i takie preferencje brzmieniowe, by się zainteresował arcamem cd37, RAYSONIC CD 168, lub trochę droższym AYON AUDIO CD-07, ewentualnie coś z używanych Naim'ów oprócz cd5i. Sobie poszuka, jak chce.

W tym wątku w zupełności podzielam zdanie kolegi "squad05" 4700!!!! za ten klocek chyba nikt normalny faktycznie nie zapłaci.

Ale cóż ludzie próbują a nóż widelec trafi się jakiś "Desperat"

Ja rozumiem że Firma dobra,klocek może i fajny osobiście go nie słuchałem ale w mojej ocenie bez względu na to jak brzmi to jego cena nawet z racji wieku to jakaś abstrakcja.

A takich abstrakcjonistów jak się okazuje mamy na portalach aukcyjnych bardzo wielu.

Pozdrawiam

Znajdzie sie taki co zapłaci i to wcale nie despero, te cedeki w tym stanie tak kosztują. Zdaję sobie sprawę, że za 3 tysie poszedłby w parę chwil, ale nie sztuka jest oddać taki klocek za pół darmo.

Ja kupowałem 508.20 w marcu tego roku, zapłaciłem 4500 za urządzenie w stanie sklepowym z wyp. fabrycznym. Urządzenia w takim stanie jak mój czy ten z podanego linku są być może trochę droższe, ale na pewno są gwarancją zadowolenia i udanego zakupu. 508 spotykałem i po 3 tysie ale zawsze były jakieś ewidentne niedociagniecia lub coś brakowało. Jak ktoś chce dobry egzemp. 508, to zapłaci, a ten co nie potrzebuje, to i wspomnianych 3 tysi nie da.

Aby nie było nieporozumień. Myślę, że 3-3,5kzł. to dobra cena za 508.20. Za 6kzł. można kupić już coś lepszego w pewnych aspektach.

Z tym, że jak pisał Mariuszdab, jeśli odtwarzacz jest w stanie idealnym i ma wszystko co fabryka dała, można zapłacić więcej.

>Turek

U Guttena z 5-6 lat temu na jego zestawie. Gryphon CDP-1, bo z nim porownywalismy Meridiana, był o wiele lepszy (detal, głębia, barwa). A pewno dzisiaj takiego Gryphona można miec za powiedzmy 7000 pln.

...

przypadek to ...?

Witam, nigdy nie twierdziłem, że to nie moje ogłoszenie. Wręcz przeciwnie, na forum klubu Meridiana nawet dałem link do tej aukcji.

Co do ceny, ja tyle za niego chcę bo mniej więcej tyle kosztuje przy słabej złotówce na aukcjach za granicą. Cena wyjściowa i tak zawsze ulega zmiejszeniu - negocjacje ;)

Zawsze będę zachwalał Meridiana bo to moja ulubiona marka i co najważniejsze fenomenalnie grają.

Czy to coś złego...?

Panowie, że 508.20 i 508.24 to zacne CD, wszyscy miłośnicy Meridiana wiedzą. Mam jednak pytanie co sądzicie o 588. W zagranicznych recenzjach oraz forach jest pisane o nim bardzo dobrze. Mało się ich trafia na rynku wtórnym - czy są aż tak wyśmienite?

Ponoć to połączenie najlepszych cech 508 i referencyjnej serii 800.

Jednak wolałbym na tym forum poznać opinię kogoś kto go miał i słuchał. Czy to tajemniczy książę z tego 588 ??

Pozdrawiam

Arek

Panie kolego, wyszukiwarka.Kiedyś wymienialiśmy informacje z kolegą qb_1 (gdzie on jest?)nt Meridianów. Miałem na odsłuchu 588 i jest to przysłowiowa żyletka(Na własność miałem 507).

Co do G08 - kiedyś się nan napalałem (po pomyłkowej sprzedaży apgrejdowanego Primare D20,chlip...),także go testowałem z kolejnym nieobecnym na Forum-Gutekbullem,rzeczywiście średnica jakaś plastikowa,bas i gór a-wybitne.

Gamut to pomyłka - skąd te recenzje? Ancient Audio słuchałem 10 lat temu u producenta i na jego reszcie gratów - trudno wyrokować.WYdał mi się ieco szczupły.

Posądzać 508 o brak detalu....hmmmm. Osobiście słyszałem 508.24 i wziąłbym ,gdyby nie cena 4500.To za dużo,acz korciło mnie mieć legendę w domu(już nie żałuję:-)).508.20- nie znam.

G07 - pomyłka,wypadek przy pracy,nie ma go nawet chyba w materiałach archiwalnych firmy.

G08.2 - co za przestrzeń! Ale musiałem szukać co delikatniejszej płyty,aby nie oszaleć od żyletek(dużo na rynku wtórnym).

Panie kolego, wyszukiwarka.Kiedyś wymienialiśmy informacje z kolegą qb_1 (gdzie on jest?)nt Meridianów. Miałem na odsłuchu 588 i jest to przysłowiowa żyletka(Na własność miałem 507).

Co do G08 - kiedyś się nan napalałem (po pomyłkowej sprzedaży apgrejdowanego Primare D20,chlip...),także go testowałem z kolejnym nieobecnym na Forum-Gutekbullem,rzeczywiście średnica jakaś plastikowa,bas i gór a-wybitne.

Gamut to pomyłka - skąd te recenzje? Ancient Audio słuchałem 10 lat temu u producenta i na jego reszcie gratów - trudno wyrokować.WYdał mi się ieco szczupły.

Posądzać 508 o brak detalu....hmmmm. Osobiście słyszałem 508.24 i wziąłbym ,gdyby nie cena 4500.To za dużo,acz korciło mnie mieć legendę w domu(już nie żałuję:-)).508.20- nie znam.

G07 - pomyłka,wypadek przy pracy,nie ma go nawet chyba w materiałach archiwalnych firmy.

G08.2 - co za przestrzeń! Ale musiałem szukać co delikatniejszej płyty,aby nie oszaleć od żyletek(dużo na rynku wtórnym).

Dzięki wielkie,

wrzucam w wyszukiwarkę 588 i efekty są jak pisałem.

Można kilka słów co przy 588 znaczy "żyleta"? Sens pozytywny czy negatywny?

Dzięki

przejąłeś pałeczkę od Lesław01, czy zapomniałeś się przelogować ?

No cóż, widać nie tylko mnie interesuje ten temat.

Czy szanowny kolega może mi pomóc w kwestii brzmienia 588?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.