Skocz do zawartości
IGNORED

DALI GRAND - Jaki wzmacniacz ?

azis_light

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Chciałbym prosić o radę bardziej doświadczonych kolegów w wyborze odpowiedniego wzmacniacza do kolumn Dali GRAND

słucham głównie rocka, hard rocka , lekkiego metalu,(lubie mocne uderzenie ) grunge, alternatywa, czasami troszkę blusa,chill, soul no a nawet czasami sięgam jak jest nastrój do poważnej,pop'u czy nawet jazzu (sporadycznie) pokój 26 m2. Ostatnio nabyłem świetne moim zdaniem kolumny DALI GRAND , a z starego systemu został mi CD Roksan Caspian M-1 i chciałbym uzyskać jak najpiękniejszą średnicę (głównie chodzi o wokale),subtelne wysokie i dobrze kontrolowany jesli da radę nawet wielobarwny bas - słowem bogate brzmienie (nie lubie "klinicznej" analityczności nawet jesli to jest "naturalne" ani kłującej góry ), bardzo podoba mi się szeroka a szczególnie "głęboka" scena jak można rozróżnić bliższe i dalsze plany- wiem że kolumny powyższe potrafią przedstawić szeroką i bogatą scenę ze sprzętem z "górnej" półki - jednak budżet mam ograniczony i najchętniej kupiłbym coś do 7 tys z drugiej ręki..

Proszę o radę na jakie wzmacniacze ( do 10-11 tys nowy lub 6-7 tys z drugiej ręki ) zwrócić uwagę biorąc pod uwagę to co chcę uzyskać. Narazie zwróciłem uwagę na :

1.Krell S300i

2.Hegel H100

3.Accuphase E305, E308

i między nimi obstawiam.

Czy te wzmacniacze mogą spełnić moje preferencje i czy będą dobrym kompanem dla DALI GRAND ?

https://www.audiostereo.pl/topic/89306-dali-grand-jaki-wzmacniacz/

Witaj,

napewno proponuję posłuchać urządzenia marki Hegel, natomiast jako alternatywa proponuję system dzielony na dwóch monoblokach QUAD serii Elite lub także system dzielony Audiolab.

Zapraszam na odsłuchy, warto także posłuchać poszczególnych konfiguracji wzmacniaczy w Twoim pomieszczeniu na Twoich kolumnach

W przypadku pytań służę pomoca

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Sprzedam opla.

Zapraszam na odsłuchy, warto także posłuchać poszczególnych konfiguracji wzmacniaczy w Twoim pomieszczeniu na Twoich kolumnach W przypadku pytań służę pomoca

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

ja powiem tak . mialem ikony 7, poza szerokoscia glebi tam nie bylo. w przypadku dali nie chodzi tylko o wydajny wzmak bo one z reguly są suche i tyle. potrzebujesz cos z cieplych i mocnych, wręcz lekko przymulonych wzmakow. klyl cie zabije to powinno byc cos z np.lamp - mac. lub taniej mf. moze jeszcze naim z serii 5 - ponoc tez ciemniak. bron boze skandynawy typu primary. ale oczywiscie odsluch. wzmak musi do nich miec moc i tyle, i cieplo.

a fox jak zwykle troli. chłopak sie pyta, nie che przerabiać Studio 16Hertz a ten swoje. mnie by to juz chyba obrzydło.

blomin: bez urazy ale Dali Ikon 7 to zupełnie inny poziom i charakter brzemienia niż DALI GRAND

Czy ktoś z forum miał do czynienia z GRAND'ami i mógłby coś doradzić ??? :(

Kuknij do pokoju Klub Dali

Dorzuć jeszcze do tego Naima Supernait. Możliwe że nowy Baltlab Endo (detal 11kzł) też będzie wart zainteresowania.

O i jeszcze to znalazłem - na HiFi.pl jest też Callisto 2100 @ 9200zł.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witam!

Tak się składa,że ja jestem w posiadaniu Dali Grand.

Z tego całego towarzystwa, które wymieniłeś nalepiej bedzie się nadawał wzmacniacz Krella S300i

Po pierwsze ma wysoką moc 300 W w 4 Ohmach i jest wydajny prądowo, a zapłacisz za używkę od 5 do 7 tyś.zł (nowy to wydatek 11.500zł)

Ten spokojnie daje radę je napędzić i nie wydasz majatku za używkę.

- Użytkownik "KIVLOV" ma takową konfigurację z tymi kolumnami i jest bardzo zadowolony. Pogadaj z nim.

Co ty porównujesz IKONY7 do DALI GRAND???? - inna klasa kolumn. Grandy są konstrukcją Hi end, co najmniej odpowiadającoą obecnym Helikonom 800 z obecnej oferty DALI.

Tutaj padła propozycja wzmacniacza Gryphon Callisto 2100. - Wzmak porządny.

Cena za używkę niewygórowana(9200zł)- warto też o tym pomyśleć i zmieścisz się spokojnie w założonym budżecie. :)

Grandy wymagają bardzo wydajnego prądowo wzmacniacza.

Pozdrawiam.

Tomek.

L.G. life is BRUTAL...

Krell, Akafejsy fajne klocki. Ale jak ma być nie-klinicznie to...

Grandy mają wyrafinowany zespół średnio-wysoko tonowy i trochę problematyczny bas. I na góre wystarczy dobre 50W to do basu przydałaby się dobra końcówa np. Audionet lub Plinius.

Słuchałem na Tact Milenium baroku i było b. dobrze. Barwa, szybkość i świetny środek.

Zazdroszczę kolumn ale nie łatwo je wysterować!

ciągłe zmiany ...

Krell, Akafejsy fajne klocki. Ale jak ma być nie-klinicznie to...

Grandy mają wyrafinowany zespół średnio-wysoko tonowy i trochę problematyczny bas. I na góre wystarczy dobre 50W to do basu przydałaby się dobra końcówa np. Audionet lub Plinius.

Słuchałem na Tact Milenium baroku i było b. dobrze. Barwa, szybkość i świetny środek.

Zazdroszczę kolumn ale nie łatwo je wysterować!

A to ciekawe co kolega pisze, bo dali szczyci się taką optymalizacją zwrotnicy, aby ich kolumny były łatwym obciążeniem dla wzmacniacza...

Audiophools - goo.gl/NJkF8

TacT Milenium to ideał dla Dali Grand, ale nowy to tylko 56.000 zeta :)

Accuphase może być, ale od E-450 co najmiej -ten daje radę.

Kolumny te chyba nie są trudne dla wzmacniacza, ponieważ maksymalne spadki impedancji mają około 2,7 Ohma przy 600 Hz.

... Ale żeby zagrały to potrzebują KOPA.

Miałem z nimi NADA i Denona. Co z tego że NAD po mimo swoich 100 W w 8 Ohmach, nie dawał za bardzo rady basów poruszyć porządnie.

Na małym poziomie głośności, wogóle basu nie było.- Moc w Watach to może i miał, ale niska wydajność prądowa powodowała PORAŻKĘ. :(

Problem w tym,że producenci klocków podają moc wyjściową wzmaka, a mało który chwali się ile amperów może dany wzmak wpompować w kolumny.

Teraz mam dzielonkę lampową McIntosha i bas chodzi mi po ścianach. Nawet na małej głośności jest cały czas obecny.

Powiedziałbym,że niekiedy jest go aż za dużo. :)

Mój Mc 2102 ma też 100W na wyjściu,ale same trafa zajmują co najmniej połowę wzmacniacza i bez większego wysiłku jest w stanie ruszyć basem w tych Grandach.

L.G. life is BRUTAL...

A to ciekawe co kolega pisze, bo dali szczyci się taką optymalizacją zwrotnicy, aby ich kolumny były łatwym obciążeniem dla wzmacniacza...

Łatwo jest dopóki trzeba ruszyć wooferami a tu potrzeba jak napisał Wierzba wydajności z ampa.

Ideałem byłaby dobra, niekoniecznie mocna lampa wyżej i wydajny tranzystor na dół.

ciągłe zmiany ...

Łatwo jest dopóki trzeba ruszyć wooferami a tu potrzeba jak napisał Wierzba wydajności z ampa.

Ideałem byłaby dobra, niekoniecznie mocna lampa wyżej i wydajny tranzystor na dół.

Ciekawe jak chcesz sterować głośnością takiego cudacznego toru - nie ma to jak komplikować sobie życie...

Audiophools - goo.gl/NJkF8

- Właśnie.

Barwa, szybkość i świetny środek. - Tutaj Pierote ma rację.

- Wiele dzisiejszych kolumn, a zwłaszcza te nowe DALI tego nie mają.

To właśnie, ta cudowna średnica w tych Grandach mnie tak urzekła,że to właśnie głównie zdecydowało o ich zakupie. :)

Delikatna góra i piękno wokali - ten sposób prezentacji muzyki spowodował to, że połączyłem swoje Grandy z ciepło grającą lampą.

- To są kolumny jeszcze z czasów, kiedy producenci nie cięli kosztów, taki prawdziwy i solidny Hi End na lata.

W nich siedzą porządne duńskie przetworniki - Scan Speak i Vifa. - dzisiaj tego w Dali nie dają ;-)

L.G. life is BRUTAL...

Ciekawe jak chcesz sterować głośnością takiego cudacznego toru - nie ma to jak komplikować sobie życie...

Ja bym zaczął od wyższych rejestrów. Kiedyś słuchałem na dużych JMLabach monobloków Burdiak i Sikora (czy jakoś tak) i to było to.

A jak patrzyć na brzmienie w skali absolutnej to trzeba (po)kombinować. W tranzystorach to niech się inni wypowiedzą. A Krella to bym słuchał ze starszymi responzami Proaca - jedno z moich starych marzeń.

ciągłe zmiany ...

W porządku.

Można oczywiście dać przedwzmacniacz, kabel RCA z rozgałęzieniem z pojedyńczych wtyków na podwójne wtyki RCA tzw. kabel : "Y" do tego jakąś lampową końcówkę mocy na górę i tranzystorową

końcówkę mocy w celu zasilenia basu w tych kolumnach (można dać preamp z obsługą kilku różnych końcówek mocy w jednym czasie i dwa komplety kabli do tego)

- w ten sposób zrobiłbym BI Amping lampowo-tranzystorowy.

- Tylko po co????

- Czy to człowiekowi nie podniesie drastycznie kosztów porzez zakup kilku urządzeń?

-Nie sądzę żeby założyciel wątku zmieścił się w 11.000 zł za cały ten osprzęt nawet z drugiej ręki.

L.G. life is BRUTAL...

Racja koszt przekroczyłby zakładany budżet a z dodatkową aktywną zwrotnicą znacząco.

Wierza34 ten Mc 2102 to ten sam co parę lat temu na AS w Warszawie grał z Cremonami Sonus Fabera? Rządził tymi dużymi zestawami :)

ciągłe zmiany ...

Dziękuję za podpowiedzi, ale mam jeszcze pytania :

1. Czy ktoś słyszał połaczenie Dali GRAND z Hegel h100 ? jak to grało nie było za "chłodno" ?

2. Jaka lampa da radę wysterować DALI GRAND ?

3.Może ktoś słyszał ukraińskiego lampowca PHAST Triode Retro z DALI GRAND ? bo jest akurat na allegro

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o wzmacniacz lampowy, to musi być niestety dosyć mocny.

Pamietam, kiedy chciałem do tych kolumn najpierw wzmacniacz JJ Electronics 828, McIntosh MC 275, Conrad Johnson: pre Classic Export i LP 66s i Cary Audio Design SLI 80

- NAjwiększą moc i wydajność prądową miał Johnson i SLI-80 (80W) z tego towarzystwa,ale także było słabo.

Do Grandów potrzebna będzie raczej mocna lampa 2x 100 W w zwyż z potężnymi trafami.

Najlepiej push pull na lampach EL 34, KT 88, KT 120.

Przeważnie będą to już kosztowne propozycje.

Ze wzmacniaczy zintegrowanych lampowych testowałem w domu AYONA TRITONA (8xKT-88 i ponad 120 W mocy)

- Ten spokojnie Napędza DALI GRANDY. To jest chyba najmocniejsza integra lampowa jaką widziałem. POTĘGA.

Dalej to już WZMACNIACZ LAMPOWY DZIELONY, czyli przedwzmacniacz i stereofoniczna końcówka mocy lub monobloki.

NA początek może używane monobloki MANLEY SNAPPER - lampy EL 34 2x100 W. -trzeba sprawdzić czy te pociągną Grandy.

Conrad Johnson Premier 140 - 2x140W POTĘGA, spokojnie Grandy napędzi.

Cary Audio Design CAD-120s - 2x120W - też daje radę.

Może coś z McIntosha : dwie zmostkowane końcówki mocy MC-275 (2x140W), albo jeden MC 2102 (2x100W)

Z tych końcówek mocy to chyba tylko używki, bo nowe kosztują MAJĄTEK.

L.G. life is BRUTAL...

Ja od siebie jeszcze dodam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jako używkę. Dźwięk ocieplony, troche ciemnawy no i firmowy BAS. Następne wersje 100-ki były coraz bardziej wyrównane. Oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z allegro tylko nie wiem jak u niego z wydajnością. Prawdziwym smokiem był VT-200, a znowu ta setka jest sporo mniejsza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ciągłe zmiany ...

Czesc

azis_light chcialbym wprowadzic troche otrzezwienia do tematu i zejsc z setek watow, ktorych i tak nie wykorzystasz w swoim pokoju, do kilkunastu watow i lampy. Mam B&W 804s w 45 m2, amplituner Denona dajacy 220 W w 4 omach i od 2 tygodni push-pull na EL84 - 12 W. Mialem takze 3 dni bez zony w domu i porownalem dokladnie dzwiek, znieksztalcenia i glosnosc, bawilem sie w zmiane i porownanie lamp. Moje doswiadczenia:

1. Glosnosc Denona przy -20 dB jest porownywalna z glosnoscia lampy przy wysterowaniu na wskazniku pomiedzy -20 , a -15 na lampie - jest wystarczajaco glosno. Przy -10 jest bardzo glosno.

2. Ilosc szczegolow, wokale, jakosc dzwieku nieporownywalna na korzysc lampy

3. Kontrola basow zalezy od lamp, na dobrych(dobranych?) lepsza na lampie niz na teoretycznie mocniejszym i wydajniejszym pradowo tranzystorze.

4. Clipping i znieksztalcenia specjalnie nie przeszkadzaja na lampie, sa nieprzyjemne na tranzystorze.

Dla mnie jak slucham sam nie ma powrotu do wzmacniacza tranzystorowego, ampli zostanie tylko do kina - pomimo niezlego moim zdaniem dzwieku. Ciekawe, ze przyslowiowa zona uwaza, ze dzwiek z ampi jest lepszy :-), za duzo szczegolow i nieprzyjemna gora z lampy. Z drugiej strony sluchala zanim znalazlem optymalna konfiguracje.

Polecam wzmacniacz lampowy, uwazam ze w twoim pokoju wystarczy 2x10W. Kolumny mamy porownywalne jesli chodzi o przebieg impedancji.

Pozdrawiam

Andrzej

Ukryta Zawartość

To jest moj. Dla mnie gra dobrze, slychac zmiany przy wymianie lamp.

Niedawno byl do kupienia w Danii malo uzywany odpowiednik - Mingda Meixing MC84-C, taki bez wodotryskow za 2400 koron ~ 1200 zl.

Ukryta Zawartość

Popatrz tutaj - maja tani transport. Zanim zamowisz napisz pare e-maili - nie odpowiadaja na pierwszy. Ciekawe, ze zaplacilem tylko 150 zl cla w Danii, w sumie koszty 1800 zl. Na allegro bywaja okazje - naprawde nie potrzebujesz duzo W, a jak wybierzesz wzmak na tanich lampach to zabawa jest dobra i tania.

Poczytaj forum lampowe, sprobuj posluchac. Ja zaczynam dopiero przygode z lampa, nie mam doswiadczenia. Nastepne czego sprobuje to SET na ? EL34, 845. Na 845 byl uzywany Mingda Meixing za 2000 koron, ale sie zagapilem , zniknal w kilka godzin.

Andrzej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Życzę szczęścia, jeżeli lampa 12W do tego single ended pociągnie bas w tych kolumnach :)))

Porządne Duńskie kolumny i HI END made in CHINA za 1800 zł. -POWODZENIA, przecież nic nie zaszkodzi poexperymentować. ;-)

Przede wszystkim Kolumny Grand są tak jakby odpowiednikiem B&W 802 lub 801, a 802 też wymagają KOPA :)

Chciałbym żeby ta chińska lampa 12W maiała przy tej mocy natężenie prądu chociaż 15 Amperów, czyli tyle co ma Krell S300i.

Ja nie widziałem jeszcze wzmacniacza,który przy małej mocy, miałby potężną wydajność prądową.

Prawda jest niestety taka, że byle czym Grandów nie napędzisz, bo gdyby tak było to i ja miałbym teraz chińczyka za 1800 zł. :D :D :D

Tutaj nie chodzi o to że sprzęt musi ryczeć rozkręcony na opór, ale o to żeby na małej głośności oddał kompletnie odtworzony utwór wraz ze wszystkimi smaczkami.

Właśnie silny wzmacniacz na małej głośności da ci normalny pełny bas, a nie tak jak w przypadku mojego NADA i Grandów tylko wysokie i średnie grały, bo wzmacniacz po prostu sobie z nimi

nie radził.

Są tutaj Kluby miłośników chińskich lampowców, tam popatrz, bo być może ktoś takim wzmacniaczem napędza jakieś wielkie kolumny. ;-)

L.G. life is BRUTAL...

Dzielony Krell KSA...lub FPB... załatwiłby sprawę-prąd dynamika,barwa.Tutaj nowość z Chin-75w i xlr-y.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzielony Krell KSA...lub FPB... załatwiłby sprawę-prąd dynamika,barwa.Tutaj nowość z Chin-75w i xlr-y.

Ukryta Zawartość

DZiękuję wszystkim za sugestie,

Czy ktoś miał okazje posłuchać Dali Grand z krell s300i, lub Hegel h100 ? - to mocne tranzystory w podobnej cenie ale jestem ciekaw czy się "spasują" z Grandami i które lepiej będą pasowały do Grandów

Zródło niestety narazie pozostanie CD Rokasan Caspian,

Ukryta Zawartość

Czesc

Nie zamierzam sie licytowac ani dyskutowac na temat cen, jakosci, mocy, hi-endu i odpowiednikow. Swoje zdanie i doswiadczenia mam. Zachecam azis_light-a do czytania forum, a przede wszyskim do sluchania bez uprzedzen i patrzenia co gra. Azis_light jesli chcesz zapytac , pogadac zapraszam na priv.

Dla mnie EOT.

Pozdrawiam

Andrzej

Ja mam okazję słuchać z Krellem S300i i kolega Wierze już powiedział jak oceniam ten zestaw. CO do Hegela to niestety na AudioShow nie zrobiły na mnie wrażenia te wzmacniacze, ale wiadomo to nie miejsce na dokładne odsłuchy.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.