Skocz do zawartości
IGNORED

Które kolumny do Rocka

gitala

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze raz przypomnę że mam wzmacniacz SONY TA-F707ES

i szukam do niego kolumny podłogowe pokój ok 20m2

słucham klasyki rocka za wszystkie podpowiedzi z góry wielkie dzięki pozdr Marek

Kolego Marku, przeczytałem twoje posty dotyczące poszukiwania kolumn, możesz napisać dlaczego szukasz kolumn kierując się ich wiekiem? Pytam całkiem serio, najpierw napisałeś lata 80-90, potem 90-2000, wydaje mi się że to nie jest dobre kryterium. Słuchasz starego rocka, a wiadomo że pokutuje przesąd, że takiej muzyki należy słuchać na sprzęcie z lat jej powstawania, ale wierz mi, że to ślepa uliczka. Sam jestem fanem vintage, ale wzmacniaczy, a nie kolumn. Generalnie kolumny z tamtej epoki idą w stronę dużych membran w obudowie zamkniętej, współczesne natomiast raczej kierują się ku basrefleksowi i mniejszym powierzchniom głośników. Oczywiście są wyjątki, ale tak to generalnie się kształtuje. Basrefleks miewa czasem ograniczenia, potrafi np. w złej konfiguracji dudnić i przez to bardzo lubię bas z dużej membrany, ale w starych kolumnach grających pięknym basem najczęściej doświadczałem nędznego, nienaturalnego odtwarzania reszty pasma i kiepskiej stereofonii (nie twierdzę, że jest to reguła). Wydaje mi się jednak, że współcześniejsze głośniki odpowiadające za średnie i wysokie pasmo są po prostu znacznie lepsze. Osobiście poszedłbym na twoim miejscu w kierunku np. starych serii paradigm studio lub podobnych głośników z tego okresu.

Inną sprawą jest stan twojego wzmacniacza, to fajna maszyna, duża moc i wydajność prądowa, ale w jakim stanie są elektrolity i inne podzespoły, wiesz coś o tym? Wymiana zużytych kondensatorów zmienia granie, najczęściej brzmienie robi się jaśniejsze, słychać więcej szczegółów, blachy zaczynają inaczej wybrzmiewać - taka uwaga przy okazji.

Tak to bardzo pouczające, rzeczywiście tak jak napisałeś może lepiej się skupić na czymś nowszym, co do kolumn to jestem teraz całkowicie do tyłu wiem że B&W to niezła marka nawet kilka osób mi polecało. ruark prologue II ale nie wiem np b&w jaki model, a co do wzmacniacza jest po serwisie to tyle pozdri jeszcze raz dzięki za twoje uwagi Desant

Kolego Marku, przeczytałem twoje posty dotyczące poszukiwania kolumn, możesz napisać dlaczego szukasz kolumn kierując się ich wiekiem? Pytam całkiem serio, najpierw napisałeś lata 80-90, potem 90-2000, wydaje mi się że to nie jest dobre kryterium. Słuchasz starego rocka, a wiadomo że pokutuje przesąd, że takiej muzyki należy słuchać na sprzęcie z lat jej powstawania, ale wierz mi, że to ślepa uliczka. Sam jestem fanem vintage, ale wzmacniaczy, a nie kolumn. Generalnie kolumny z tamtej epoki idą w stronę dużych membran w obudowie zamkniętej, współczesne natomiast raczej kierują się ku basrefleksowi i mniejszym powierzchniom głośników. Oczywiście są wyjątki, ale tak to generalnie się kształtuje. Basrefleks miewa czasem ograniczenia, potrafi np. w złej konfiguracji dudnić i przez to bardzo lubię bas z dużej membrany, ale w starych kolumnach grających pięknym basem najczęściej doświadczałem nędznego, nienaturalnego odtwarzania reszty pasma i kiepskiej stereofonii (nie twierdzę, że jest to reguła). Wydaje mi się jednak, że współcześniejsze głośniki odpowiadające za średnie i wysokie pasmo są po prostu znacznie lepsze. Osobiście poszedłbym na twoim miejscu w kierunku np. starych serii paradigm studio lub podobnych głośników z tego okresu.

Inną sprawą jest stan twojego wzmacniacza, to fajna maszyna, duża moc i wydajność prądowa, ale w jakim stanie są elektrolity i inne podzespoły, wiesz coś o tym? Wymiana zużytych kondensatorów zmienia granie, najczęściej brzmienie robi się jaśniejsze, słychać więcej szczegółów, blachy zaczynają inaczej wybrzmiewać - taka uwaga przy okazji.

To co proponujesz? może jakieś konkrety pozdr

już podałem swoją propozycję: starsze serie Paradigm studio, np. 60 v2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Ja używam Paradigm Monitor 3v3, gra to teraz na źródle Marantza 5004 i NAD310, alternatywnie do Denona 1500AE.

Kable jakieś angielskie stare głośnikowe, interconnect teraz QED, wcześniej Supra.

I jest git. Możliwe, że trafią się niedługo Studio 20 to porównam jak wypadają.

Pzdr.

Ja używam Paradigm Monitor 3v3, gra to teraz na źródle Marantza 5004 i NAD310, alternatywnie do Denona 1500AE.

Kable jakieś angielskie stare głośnikowe, interconnect teraz QED, wcześniej Supra.

I jest git. Możliwe, że trafią się niedługo Studio 20 to porównam jak wypadają.

Pzdr.

jaki pokój? tzn wymiary?

Przede wszystkim pojęcie: muzyka rockowa, jest bardzo szerokie bo odmian jest dużo. Inaczej będzie brzmiał The Brand New a inaczej stary Radiohead a jeszcze inaczej np. Korn czy Deftones. Dlatego ja swój zestaw zrobiłem tak: trochę ciepłe granie = kolumny Castle Knight 5. Moc, energia itp = Xindak PA-M i jest pięknie. Ale eksperymentuję dalej :)

Gość numik

(Konto usunięte)

nie ma czegoś takiego jak "kolumny do rocka" - primo, to zbyt szerokie pojęcie, bo to i Genesis i ostre norweskie łojenie

po drugie - rocka można słuchać różnie, na Klipschach i Paradigmach (na ostro) lub z klasą, z lekkim złagodzeniem o ile jest zachowana dynamika (Spendor, Xavian) lub na "delikatnie" (Tannoy np.). Ja mam Xaviany, miałem kiedyś Paradigmy....i za te ostatnie dziękuję...również w rocku, mam teraz i moc i dynamikę i muzykalność, a napędzam je tylko Audiolabem 8200p i mam tu jeszcze sporo do zyskania lepszym piecem.

Polecam "rasowe" kolumny, grają dobrze każdy gatunek

Popieram przedmówcę - dobre kolumny zagrają wszystko. Od rocka po sonaty skrzypcowe.

Też miałem Paradygmy Monitor - utylizowałem je - dosłownie.

Ale - co kto lubi...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 tygodnie później...

nie ma czegoś takiego jak "kolumny do rocka" - primo, to zbyt szerokie pojęcie, bo to i Genesis i ostre norweskie łojenie

po drugie - rocka można słuchać różnie, na Klipschach i Paradigmach (na ostro) lub z klasą, z lekkim złagodzeniem o ile jest zachowana dynamika (Spendor, Xavian) lub na "delikatnie" (Tannoy np.). Ja mam Xaviany, miałem kiedyś Paradigmy....i za te ostatnie dziękuję...również w rocku, mam teraz i moc i dynamikę i muzykalność, a napędzam je tylko Audiolabem 8200p i mam tu jeszcze sporo do zyskania lepszym piecem.

Polecam "rasowe" kolumny, grają dobrze każdy gatunek

Witam

a jakie mógłbyś polecić Xaviany leb inne kolumny?

pozdr Marek

a i co sądzicie o kolumnach KEF XQ30 I MONITOR AUDIO GS20?

Obejrzyj listę z wątku:

Ukryta Zawartość

może coś z tych propozycji.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość numik

(Konto usunięte)

Witam

a jakie mógłbyś polecić Xaviany leb inne kolumny?

pozdr Marek

a i co sądzicie o kolumnach KEF XQ30 I MONITOR AUDIO GS20?

xn 125 /250 / neox1 / neox2 / perla, zależy od budżetu, metrażu, warunków, to dobre kolumny, warto posłuchać

V4mWHQ.jpg

u mnie gościły takie subtelności, kiedyś najwyższy model canton carat 980 - przy takich membranach rock to czysta przyjemność

Dawno nie widziałem tak zacnie wyglądających kolumn :)

obiektywnie o audio

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.