Skocz do zawartości
IGNORED

Które kolumny do Rocka

gitala

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad:

STX FX-300

Acoustic Energy Aegis Evo Three

TONSIL Fiesta / Siesta

Pokój 20m^2. Pokój względnie wytłumiony.

Do kolumn na chwilę obecną nie mam wzmacniacza ani odtwarzacza, wszystko zostanie dobrane po wybraniu kolumn.

https://www.audiostereo.pl/topic/89284-kt%C3%B3re-kolumny-do-rocka/

Posiadałem Fiesty grały u mnie z Nadem 326 i modyfikowanym c521 do rocka i metalu to była porażka niestety, jeden wielki jazgot strasznie męczyło słuchanie tego zestawu. Na plus dla fiest fajny punktowy basik. Być może z innym wzmacniaczem było by lepiej.

Znacznie łatwiej byłoby zaproponować Ci cały zestaw tzn. komplet wzmacniacz i kolumny, gdyż to odpowiednia współpraca obydwóch urządzeń pozwala uzyskać odpowiednie brzmienie.

Jeśli jednak chcesz zacząć od kolumn, zwróć uwagę na Paradigm Monitor 9 v.7 oraz Tannoy V4.

Proponuję jednak odsłuchy, które umożliwią Ci wybranie optymalnego systemu

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

pewnie zostanę wyśmiany ale weź pod uwagę nowe altus 200, z dobrym systemem i odpowiednimi kablami spokojnie przebiją w/w kolumny, szczególnie w muzyce rockowej gdzie z jakościa nagrań bywa różnie, nawet kiepsko nagrana płyta zagra co najmniej przyzwoicie

To skoro tak to może po prostu kolumny ekstradowe z 40cm basem? Bo 30cm w Zeusach robi jeszcze małe wrażenie. Do rocka - bez wzglądu na jakość nagrania. Drżenie ścian i wściekłość sąsiadów gwarantowana. Aaa i zapomniałem o wzmacniacz do nich - musi być duuży, brzydki i z co najmniej dwoma 10cm wentylatorami.

To skoro tak to może po prostu kolumny ekstradowe z 40cm basem? Bo 30cm w Zeusach robi jeszcze małe wrażenie. Do rocka - bez wzglądu na jakość nagrania. Drżenie ścian i wściekłość sąsiadów gwarantowana. Aaa i zapomniałem o wzmacniacz do nich - musi być duuży, brzydki i z co najmniej dwoma 10cm wentylatorami.

dokładnie :) tendencja jakościowa spadkowa na forum utrzymuje się cały czas

Zapomniałem dodać, że zależy mi na ciepłym, analogowym brzmieniu. Z wyraźną ale nie kującą w uszy górą.

Na uwadze mam jak dotąd Acoustic Energy NEO 3, Siesty i pozostałość odpuszczam.

Nie lubię mrocznego brzmienia( w tym nadmiaru basu ). Szukam dobrej pozycji na start, gdzie kolumny byłyby w pewnym stopniu neutralne.

Nie wiem jak NEO, ale EVO 3 mają trochę wycofaną średnicę, i lekko rozjaśniona górę. Z ciepłym wzmacniaczem, typu Musical Fidelity E10, uzyskasz ten "analogowy dźwięk" ale niestety MF jest trochę zbyt ospały, jak na mój gust do rocka, mój stary arcam alpha 7 przy nim to dynamit.

Proponuję jednak odsłuchy...

zaproponujcie mu więcej modeli żeby oszalał szczególnie tych z wycofanym basem wyższym(a większość z tych nowoczesnych kolumn tak ma) żeby perkusja to było pukanie w bębenki w rocku o to przecież chodzi, gitarka żeby brzmiała jak mandolina, a gitara basowa musi grać głośniej niż perkusja a wokal wszechobecny, AE do rocka ludzie zastanówcie się co za bzdury wypisujecie, to nie są kolumny do muzyki rockowej, aha i założę się że żaden z was wielcy audiofile nie słuchał altus 200, ale z....ć trzeba

Przymulone Tannoyki M4 do rocka średnio się nadają - STX FX300 to kolumny o kilka klas lepsze (pod względem brzmienia, wykonania i zastosowanych materiałów), świetnie sprawdzą się nie tylko w tym gatunku.

idiotow na forum nie brakuje,rozpierda..ja mnie zwlaszcza ci co sluchaja cwierkania ptaszkow, cymbalek i innych wynalazkow i najwiecej do powiedzenia maja jak powinna brzmiec muzyka rockowa i na jakich kolumnach nalezy jej sluchac,tylko ze wiekszosc tych kolumn do sluchania cymbalek to mozna na starcie wypier..c do fajansu bo nie idzie sluchac na nich zmulonych gitar,a gitara w rocku powinna brzmiec ostro i dzwiecznie z duzym wolumenem,w tej muzie chodzi o przekaz energi emocji a do tego potrzebne sa odpowiednie kolumny nie zamulacze

pewnie zostanę wyśmiany ale weź pod uwagę nowe altus 200, z dobrym systemem i odpowiednimi kablami spokojnie przebiją w/w kolumny, szczególnie w muzyce rockowej gdzie z jakościa nagrań bywa różnie, nawet kiepsko nagrana płyta zagra co najmniej przyzwoicie

Hahahhaha,to trzeba miec tupet.Prawie WLM :)

Znacznie łatwiej byłoby zaproponować Ci cały zestaw tzn. komplet wzmacniacz i kolumny, gdyż to odpowiednia współpraca obydwóch urządzeń pozwala uzyskać odpowiednie brzmienie.

Jeśli jednak chcesz zacząć od kolumn, zwróć uwagę na Paradigm Monitor 9 v.7 oraz Tannoy V4.

Proponuję jednak odsłuchy, które umożliwią Ci wybranie optymalnego systemu

W przypadku pytań służę pomocą

Swietne te nowe Paradigmy,beda sie swietnie sprzedawac cos czuje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.