Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica Janbo CR-18, MONACOR DT-100 i TONSIL GDN 30/80/2 dobre połączenie?

kksbartas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam zamiar zbudować dwudrożne kolumny głośnikowe. Wybrałem następujące elementy:

TONSIL GDN 30/80/2

Moc nominalna rms 80W

Efektywność 92dB

Pasmo przenoszenia 40-3000Hz

Impedancja 8 Ohm

Głośnik wysokotonowy MONACOR DT-100:

Moc nominalna rms 30W

Efektywność 92 dB

pasmo przenoszenia fx-20kHz

Wg producenta: "zalecana częstotliwość podziału to 2500Hz"

Impedancja 8 Ohm

Do tego wszystkiego dwudrożna zwrotnica Janbo CR-18

Moc 350 VA

Częst. podziału 2500 Hz

tłumienia 12/18 dB

Z powodu, że doświadczenie w tej dziedzinie mam właściwie żadne chciałbym prosić o poradę czy ten zestaw zagra ze sobą. Tzn zagrać pewnie zagra, ale czy dobrze ;) Z góry dziękuję za pomoc.

Jakie zastosowanie maja mieć te kolumienki, jeśli do słuchania muzyki w domu to nie będzie to grać. Przy kolumnach dwudrożnych głośnik niskośredniotonowy powinien być nie większy jak 18cm, większe nie zapewnią dobrej średnicy - pomijam wykonania specjalne. Zwrotnice buduje się pod konkretne głośniki a nie odwrotnie.

Sądząc z charakterystyki GDN-a, to może grać, bez przesady. Szczególnie, że membrana jest pozbawiona rezonansów szpilkowych w pobliżu podziału. Gdyby podejść profesjonalnie, to wymaga on "gaszenia" rezonansu w pasmie, ale nie jest on aż tak duży i do policzenia dla fachowca. To dla audiofila może mieć duże znaczenie, ale najwięcej zależy od repertuaru. Trzeba się też liczyć z taką możliwością, że jak zwrotnica pasuje do każdego głośnika, to tak naprawdę może nie pasować do żadnej pary głośników. Ale to już wyższa szkoła jazdy. Wyjdzie to przy pierwszych odsłuchach, jak jest naprawdę. Na pewno wyda dźwięk, oceni go użytkownik. A sam używam dwudrożnych z dolnym 21,5 cm i jestem bardzo zadowolony; to subiektywne ale każdy i tak dąży do "swojego" dźwięku.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.