Skocz do zawartości
IGNORED

4000 zł do wydania, jaki gramofon?

Vilek

Rekomendowane odpowiedzi

Vilek: Rega to dobry wybór, jeśli nie jesteś fanem skomplikowanego ustawiania i konfigurowania gramofonu. W pewnym sensie plug&play, szczególnie z wkładkami Regi, które są mocowane na trzy śrubki. Minusem może być brak miękkiego zawieszenia. Jeśli posługujesz się j. angielskim, to odwiedź fora w UK, mnóstwo informacji na temat Regi.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Wzmak to Yamaha AS 2000, ale w planach Accuphase 250. Aktualny preamp to CA 640, ale nie jestem zadowolony, słychać wszystkie śmieci i daje bardzo błyszczące brzmienie, dlatego odtwarzam przez preamp z yamahy (teraz mam Regę rp1). Kolumny to VA Mozart Grand przez Albedo Monolith.

To niech jak najszybciej zamieni Kolega Yamaha AS200 na Accuphase E-250, a potem zalecam gramofon np. Clearaudio Concept lub Emotion, z pre podstawowymi Clearaudio lub ewentualnie Pro-Ject Phono-Box SE II. A najlepiej Luxman E-200, choć jego cena około 7 000zł przytłacza. Jako alternatywę mogę polecić lampowy system Yaqin MS-12B, który kosztuje około 1000zł, wygląda jeszcze gorzej, ale gra na poziomie przytoczonego Luxmana.

Rega P-5 to też pełnowymiarowy i wartościowy wybór.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Sprzedam CA i kupię Phono-boxa SE II, niewiele dopłacę. Wiele osób słucha na tym preampie, zobaczę jaka będzie różnica. Co do gramofonu, Rega po prostu mi się podoba ze swiom minimalistycznym designem. Choć drewno na P5 jest trochę "barokowe" jak na tą markę.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Nie wymieniaj żadnego preampa póki nie zdecydujesz się na docelową wkładkę. A tym bardziej wymiana 640 na Phono Boxa mija się z jakimkolwiek celem - kręcenie się w miejscu za własnym ogonem.

Yamaha AS2000 ma całkiem przyzwoity preamp w sobie, obawiam się, czy wszelkie CA i PJ nie będą poważnym krokiem ku pogorszeniu jakości dźwięku z płyt. Może warto podłączyć tę zakładaną Regę i posłuchać jej z tym co już masz? Powodzenia w poszukiwaniach :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem Cambridge Audio Azur 640-P, mam też tego Pro-Jecta PhonoBox SE, choć go już nie używam. Pomiędzy tymi pre są pewne różnice (jednak na korzyść Pro-Jecta), nie jest to dokładnie to samo i da się to właściwie na tzw. pierwszy rzut ucha łatwo usłyszeć. Ale jak ktoś chciałby wyłożyć na pre gramofonowe 7000 zł, jak to wyżej zaproponowano, to pewnie nie ma o czym mówić. Może się to wydać komuś dziwne, ale też tę Yamahę AS-2000 w domu do posłuchania miałem i sam ją wdźwigałem na trzecie piętro w potwornie niewygodnym do niesienia pudle i nie powiem po jakiej części ciała pot mi się od tego lał. Z pre w AS-2000 grało mi najgorzej, powstawało wrażenie jakby wąskiego gardła, wszystko było jakoś dziwnie tłumione, zamglone i mało czytelne. Ale była to może kwestia jakiś niedopasowań elektrycznych pomiędzy moimi wkładkami (typu MM) a pre Yamahy. Tematu dalej nie drążyłem. Wzmacniacz oddałem z wielkim trudem, hehe. Facet w sklepie, widząc mnie tachającego tę pakę i pąsowego na twarzy, rzekł tymi słowy: "To ja widzę, że wzmacniacz zrobił na panu duże wrażenie :)". Po oddaniu go poczułem ulgę.

Pozdro,

Yul

P.S. Zakładającemu wątek radzę osobiście i "własnousznie" wybadać kwestię podobieństw brzmieniowych pomiędzy modelami 1 i 5 Regi. Oby nie okazało się, że zestaw wad z niższego modelu przenosi się w całości na model wyższy i droższy.

Yamaha AS2000 ma całkiem przyzwoity preamp w sobie, obawiam się, czy wszelkie CA i PJ nie będą poważnym krokiem ku pogorszeniu jakości dźwięku z płyt. Może warto podłączyć tę zakładaną Regę i posłuchać jej z tym co już masz? Powodzenia w poszukiwaniach :-)

Może i Yamaha SA2000 ma dobre pre gramofonowe, ale ogólnie nie jest dobrym wzmacniaczem. Tak jak Kolega Yul, taszczyłem ten okrutnie ciężki wzmacniacz do siebie na odsłuchy. Nie jest to moja bajka... Yamaha musi jeszcze popracować nad stereo hi-fi po 20 latach zaniedbań w tej dziedzinie.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Słuchałem dziś Phono-boxa II, zagrał znacznie łagodniej niż CA, ale nie wiem czy lepiej od preampa Yamahy. Gdybym miał wybierać, zostałbym przy AS 2000 z racji tego, że jeden klocek mniej, mniej kabli itd. P5 już niedostępna, wchodzi podobno nowy model rp5 m.in. z nowym ramieniem 701.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.