Skocz do zawartości
IGNORED

Akumulator żelowy do Squeezeboxa Touch

rambusia

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zafundować sobie lepsze zasilanie do Squeezebox Touch przez zastosowanie akumulatora żelowego. Ładowanie uruchamiałoby się poprzez wyłącznik czasowy, zwykle w nocy. To rozwiązanie wymaga stałego napięcia 5v z zastosowanego akumulatora 6V, którego napięcie na stykach będzie zwłaszcza podczas ładowania jeszcze wyższe. Squeezebox wymaga 5V i 3A. Stąd moje pytania:

1. Stosować stabilizatory napięcia -5, czy +5, czy obu?

2. Czy muszą mieć 3A? Z takim parametrem znalazłem tylko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , o którym w ogóle nie wiadomo, czy działa na linii - czy +?

Proszę o wyrozumiałość dla mojej elektronicznej ignorancji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stabilizator ktory obniza napiecie z 6 V na 5 V to nie taka latwa sprawa - za mala roznica napiecia, zwykle powino byc min. 3V. Ale sa uklady (seria L) ktore pracuja na mniejszej roznicy.

Robilem pomiary dla podobnego odtwarzacza WAP-2200 i pobieral 0,8 Ampera + do ok. 1 A na zewnetrzny dysk 2,5", wiec 2 A w tym przypadku bylo minimum, i potrzebowal tylko jednego napiecia 5 V,

Stabilizator ktory obniza napiecie z 6 V na 5 V to nie taka latwa sprawa - za mala roznica napiecia, zwykle powino byc min. 3V. Ale sa uklady (seria L) ktore pracuja na mniejszej roznicy.

To może lepiej zastosować akumulator 12V?

Robilem pomiary dla podobnego odtwarzacza WAP-2200 i pobieral 0,8 Ampera + do ok. 1 A na zewnetrzny dysk 2,5", wiec 2 A w tym przypadku bylo minimum, i potrzebowal tylko jednego napiecia 5 V,

Tutaj w grę wchodzi jeszcze dość duży ekran. Dysku nie podpinam, więc sądzę, że noramlnie 2A powinno wystarczyć.

nie lepiej zasilacz, laboratoryjny jakiś ??? stabilizowany z regulacją

Ukryta Zawartość

do 6A regulacja od 0-60V robisz co chcesz na nim.

albo taki

Ukryta Zawartość

pzdr. Łukasz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Nie chcę zakładać nowego tematu, a jest pewna kwestia, która wydaje się być istotna przy dla praktycznego zastosowania zasilania akumulatorowego w elektronice:

ładowanie.

w AVT sprzedają taki układ:

Ukryta Zawartość

miałoby to być podłączone cały czas jako zasilacz buforowy.

Czy ktoś z was próbował czegoś takiego?

Ukryta Zawartość

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Nie chcę zakładać nowego tematu, a jest pewna kwestia, która wydaje się być istotna przy dla praktycznego zastosowania zasilania akumulatorowego w elektronice:

ładowanie.

w AVT sprzedają taki układ:

Ukryta Zawartość

miałoby to być podłączone cały czas jako zasilacz buforowy.

Czy ktoś z was próbował czegoś takiego?

Mam ładowarkę buforową do akumulatorów żelowych w oparciu o uklad z linku poniżej. Działa. Ładuje akumulatory żelowe w pre-phono. Niby nr kitu ten sam, ale chyba jakieś drobne zmiany są.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zasilanie akumulatorowe stosuje się aby:

1. Zapomnieć o sieci, o wszelkim śmieciu włażącym z sieci. O grających sieciówkach... itd

2. Zapewnić dobre parametry stałości chwilowej napięcia.

Jedyny problem to:

3. Stałość długo czasowa jest słaba. Do zasilania np. DAC`y w obwodzie źródła odniesienia wymaga się znakomitej stałości długoterminowej (i oczywiście krótkoterminowej). Wymaga to dobrych stabilizatorów, ale zasilanie akumulatorowe zapewnia im lepsze warunki początkowe.

Ad. 1. Akumulator musi być odłączony fizycznie od ładowarki buforowej w momencie działania zasilanego urządzenia. Nie jest to trudne. W dobie sterowników jedno chipowych można pokusić się również o śledzenie stanu naładowania i inteligentne ładowanie a również sygnalizowanie stanu i wymuszone ładowanie.

Oczywiście jak pre phono włącza się to tak to jest zrobione, że ładowarka odłącza się od akumulatorów. Jak nie gra to cały czas podtrzymuje ich życie... W przypadku pre-phono pobór prądu jest praktycznie żaden i żadna sesja odsłuchowa nie jest w stanie rozładować akumulatorów. W innych zastosowaniach może już nie być tak dobrze z uwagi na małą pojemność akumulatorów. Trzeba też mieć na uwadze, że w praktyce akumulatorów żelowych nie powinno się rozładowywać poniżej 10 V z haczykiem, jaki to haczyk nie pamiętam, ale te dane można poszukać w necie, a najlepiej nie rozładowywać chyba poniżej 12 V

Ad. 1. Akumulator musi być odłączony fizycznie od ładowarki buforowej w momencie działania zasilanego urządzenia. Nie jest to trudne. W dobie sterowników jedno chipowych można pokusić się również o śledzenie stanu naładowania i inteligentne ładowanie a również sygnalizowanie stanu i wymuszone ładowanie.

Jesteś tego pewien?

wydaje się, że w całym zasilaniu akumulatorem chodzi o automatykę ładowania, zwłaszcza kiedy wykorzystuje się go jako źródło energii dla systemu alarmowego.

Tak czy inaczej, jeśli wymagane jest jakieś inteligentne rozwiązanie, potrzeba by czegoś co powiedzmy wyłączałoby ładowanie kiedy akumulator zostaje obciążony. Albo coś w tym stylu.

Gdzie takie coś znaleźć?

Oczywiście jak pre phono włącza się to tak to jest zrobione, że ładowarka odłącza się od akumulatorów. Jak nie gra to cały czas podtrzymuje ich życie...

No i fajnie, masz jakieś dane odnośnie tego rozwiązania, którymi mógłbyś się podzielić?

Rozumiem, że piszesz o kilku akumulatorach zasilającymi Twoim pre. W jaki sposób włączasz je jednocześnie?

No i fajnie, masz jakieś dane odnośnie tego rozwiązania, którymi mógłbyś się podzielić?

Rozumiem, że piszesz o kilku akumulatorach zasilającymi Twoim pre. W jaki sposób włączasz je jednocześnie?

Sama ładowarka praktycznie cały czas jest pod napięciem, choć mogę też ją wyłączyć ale tego w zasadzie nie robię. W pre mam dwa przyciski chwilowe jeden to "tryb grania" drugi to "tryb ładowania". Przyciski te podają impuls na przełączanie mikroprzekaźników bistabilnych. Te przekaźniki w zależności od trybu:

- w trybie grania - odłączają ładowarkę od akumulatorów (oba bieguny), łączą akumulatory w szereg (są 2 akumulatory), załączają taką szeregową baterię do zasilania pre,

- w trybie ładowania - łączą akumulatory równolegle, odłączają zasilanie pre, łączą równoległą baterię akumulatorów do ładowarki.

Dla bezpieczeństwa układ jest zabezpieczony bezpiecznikami (na wypadek ewentualnego zwarcia w układzie gdyby coś nie zadziałało poprawnie), to z uwagi, że taka sytuacja mogłaby być mało bezpieczna, bowiem akumulatory przy zwarciu mogą dostarczyć dość pokaźny prąd.

Grzegorz7 ma rację - w przypadku zastosowania audio cała radość stosowania akumulatorów polega na tym, że układ nie jest podpięty do sieci, to daje czystość zasilania - brak tętnień, brak zakłóceń sieciowych, brak zakłóceń generowanych przez zasilacz sieciowy.

- w trybie grania - odłączają ładowarkę od akumulatorów (oba bieguny), łączą akumulatory w szereg (są 2 akumulatory), załączają taką szeregową baterię do zasilania pre,

- w trybie ładowania - łączą akumulatory równolegle, odłączają zasilanie pre, łączą równoległą baterię akumulatorów do ładowarki.

Jest to jakieś rozwiązanie jednak nie do końca zadowalające. Nie szukałeś rozwiązania w pełni automatycznego?

3. Stałość długo czasowa jest słaba. Do zasilania np. DAC`y w obwodzie źródła odniesienia wymaga się znakomitej stałości długoterminowej (i oczywiście krótkoterminowej). Wymaga to dobrych stabilizatorów, ale zasilanie akumulatorowe zapewnia im lepsze warunki początkowe.

Stosuje akumulator + dobry stabilizator co w efekcie daje stabilne napięcie, a brak całego syfu z sieci ~230V skutkuje lepszym dźwiękiem od tradycyjnych zasilaczy z trafem + mostek + ileś tam stopni stabilizowanych, filtrowanych, itd.

Przyszedł mi taki pomysł do głowy wykorzystujący taki układzik :

Ukryta Zawartość

(ładowarka do zestawu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Zasada automatycznego odcięcia AC polegałaby na podłączeniu przekaźnika przed mostkiem prostowniczym ładowarki, który rozłączałby cały układ po zwarciu pinu od doidy LED sygnalizującej naładowanie akumulatora. Naturalnie układ musiałby się włączać kiedy znikałoby zwarcie np. przedostatniej diody, sygnalizującej bliskie osiągniecie jakiejś wyznaczonej minimalnej wartości napięcia akumulatora.

Jak myślicie, dałoby się zrobić coś takiego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest to jakieś rozwiązanie jednak nie do końca zadowalające. Nie szukałeś rozwiązania w pełni automatycznego?

Nie szukałem innych rozwiazań, może gdyby zastosowanie było poważniejsze to wtedy. Co do wyłączania ładowarki po naładowaniu to powyższy układ z AVT zmniejsza prąd ładowania wraz ze wzrostem napięcia na zaciskach akumulatora, po naładowaniu podtrzymuje tylko bardzo małą wartość prądu "konserwującego" akumulator - to jest na poziomie takim jaki jest potrzebny by zapobiec samorozładowaniu. Praktycznie ta ładowarka u mnie jest non-stop włączona.

W ładowarce z linku wyżej sytuacja jest trochę inna ponieważ akumulator rozłącza przekaźnik. Rozłącza się po osiągnięciu 13.8V, załącza się dopiero kiedy napięcie spadnie poniżej ustalonego poziomu.

Poniżej poglądowy schemat jak należy podłączyć takie zasilanie akumulatorowe.

Pozostaje jedynie jakoś sterować przekaźnikami.

W ostateczności akumulatory mogą być ładowane jak wyłączamy urządzenie. Zazwyczaj mają wystarczającą pojemność aby wytrzymać wielogodzinna sesję.

Najlepiej oczywiście stosować mikrosterownik z analizą stanu naładowania jak napisałem wcześniej.

Z praktycznych zaleceń:

Jako przekaźnik stosować duże (w sensie odległości styków).

Musiałem kiedyś dla wymagającego Kolegi zastosować bardziej złożony układ komutacji.

Wbrew prostocie na rysunku jest jeden kruczek...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam akumulator 7.5Ah , wytrzymuje do ponad jakieś 10 godzin grania.

Ogólnie moje zapotrzebowania jest prostsze, ponieważ nie potrzebuję ujemnego zasilania.

Wydaje mi się, że do automatyzacji nadałby się taki układ jaki dodałem do załącznika.

Działa tak jak przypuszczałem czyli dioda zapala się kiedy zamyka się obwód. Czymś takim dałoby się (chyba) wysterować tranzystor do sterowania przekaźnikiem.

Czy byłoby to bardzo źle gdyby odcinać przekaźnikiem zasilanie przed mostkiem?

Ukryta Zawartość

post-19559-0-09582200-1380827841_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz przed mostkiem o ile jakiś stabilizator jeśli jest nie rozładuje wstecznie akumulatora.

W LM3914 diody przewodzą kiedy na nóżce scalaka jest niski potencjał (L). Musisz zastosować tranzystor pnp (z nóżki na bazę jakiś rezystor z 2komy), następnie pnp (z kolektora na jago bazę rezystor) i w jego kolektorze przekaźnik do masy. Przekaźnik ma działać gdy LED gaśnie (napięcie spada).

Rozumiem, że będziesz miał wskaźnik akumulatora i nie koniecznie czujnikową ma być ostatnia dioda. Może ładować aku dopiero przy napięciu poniżej 11,9V odpowiednio skalując całą drabinkę.

Możesz przed mostkiem o ile jakiś stabilizator jeśli jest nie rozładuje wstecznie akumulatora.

Pytam o to, bo wpadło mi takie rozwiązanie do głowy, bazujące do ładowarce z tej samej strony.

W LM3914 diody przewodzą kiedy na nóżce scalaka jest niski potencjał (L). Musisz zastosować tranzystor pnp (z nóżki na bazę jakiś rezystor z 2komy), następnie pnp (z kolektora na jago bazę rezystor) i w jego kolektorze przekaźnik do masy. Przekaźnik ma działać gdy LED gaśnie (napięcie spada).

Rozumiem, że będziesz miał wskaźnik akumulatora i nie koniecznie czujnikową ma być ostatnia dioda. Może ładować aku dopiero przy napięciu poniżej 11,9V odpowiednio skalując całą drabinkę.

Wskaźnik nie byłby potrzebny. Musiałby to działa tak, że zapalenie przedostatniej albo ostatniej diody powoduje włączenie układu ładowania poprzez przekaźnik natomiast, włączenie się pierwszej diody powoduje wyłączenie układu poprzez rozłączenie przekaźnika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O tym rozładowaniu wstecznym to słuszna uwaga, z tego co pamietam to ten układ z AVT po odłączeniu zasilania sieciowego rozładuje akumulator jeżeli ten bedzie nadal do układu podłączony.

W sumie nie pomyślałem o najprostszym rozwiązaniu, aby układ ładowarki dać przed przekaźnik. To właściwie rozwiązuje wszystkie problemy :)

Ja mam daca który potrzebuje 12-16v więc spokojnie aku 12V się nadaje bez względu czy naładowany czy już pada (poniżej 10V mam zniekształcenia). Nie stosuję żadnych stabilizatorów i jest ok ale trzeba dobrego przewodu bo jednak między solid core i zwykłym przewodem jest słyszalna różnica.

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Ja mam daca który potrzebuje 12-16v więc spokojnie aku 12V się nadaje bez względu czy naładowany czy już pada (poniżej 10V mam zniekształcenia). Nie stosuję żadnych stabilizatorów ....

Który DAC pracuje z napięciem 12-16V?

SMSL SD793 pierwsza wersja, dokładnie ta:

Ukryta Zawartość

Co do górnej granicy 16v nie sprawdzałem ale dolna to ok 10v i zaczynają się zakłócenia.

Ukryta Zawartość

Ja mam daca który potrzebuje 12-16v więc spokojnie aku 12V się nadaje bez względu czy naładowany czy już pada (poniżej 10V mam zniekształcenia)

Nie rozładowuj akumulatora poniżej 10,5V.

To aku z wkrętarki, makita 12V

Ukryta Zawartość

Planuję przesiadkę na żel ale coś długo się nie mogę zdecydować :)

Żel ino tańszy i pojemności większe..

Miałem je za free, z wkrętarką dostałem więc po prostu ich używam jak się nadają.

Ukryta Zawartość

Narysowałem coś o czym pisałem wcześniej:

-sterownik przekaźnika na NE555 odłączający zasilanie ładowarki po osiągnięciu napięcia ~13.8V, włączający się kiedy napięcie spadnie poniżej ustalonego poziomu, np 11,5V.

-ładowarka oparta o LM317 z ograniczonym natężeniem do 0.75A. Mój akumulator ma pojemność 7,5AH, a zgodnie z zaleceniem autora schematu, natężenie powinno wynosić 0.1 pojemności.

Jak ktoś z was byłby tak miły i napisał czy to się kupy trzyma byłbym wdzięczny.

Gdzieś należałoby dać bezpieczniki, gdzie najlepiej?

Ukryta Zawartość

post-19559-0-53502800-1380891723_thumb.jpg

post-19559-0-48769200-1380891938_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.