Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw do jazzu do 15000zł

rekin1981

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jak można zobaczyć jestem nowym użytkownikiem tego forum i chciałem wykorzystać okazję, by poradzić sobie jaki zestaw: odtwarzacz strumieniowy, wzmacniacz no i kolumny. Kwotę do przeznaczenia na całość to 12-15tys.złotych. Powiem szczerze, że nie mam pojęcia jaką listę stworzyć jeśli chodzi o ten rodzaj muzyki.

Aha, pokój to ok 14m2.

Oczywiście jeśli kwota jest zbyt duża, bo np. można złożyć za mniejsze pieniądze dobry zestaw, to również czekam na propozycje na czym się skupić, co odsłuchać?

https://www.audiostereo.pl/topic/88959-zestaw-do-jazzu-do-15000z%C5%82/

Kolego, nie mając zielonego pojęcia w temacie wydanie nawet 5 tyś to też spore ryzyko. Jeśli nie miałeś wcześniej normalnego zestawu stereo to wydawanie nawet połowy tej kasy wg mie to bezsens. Mało prawdopodobne, zebyś kupił swój pierwszy zestaw stsreo i od razu wstrzelił się w 100% w swoje gusta. Przy droższym sprzęcie który sugeruje podana w temacie kwota, będziesz miał problem z odsprzedażą w przypadku gdy coś Ci nie podpasuje, już nie mówiąc o stracie jaką poniesiesz przy odsprzedaży. Niewykluczone, ze zadowoli Cie jakość zestawu za powiedzmy 1/3 podanej kwoty. No i jest jeszcze drobny "haczyk" ;) jak kupisz teraz zestaw za 15k pln to gdy zapragniesz zmian najprawdopodobniej będziesz musial znowu sporo kasy dołożyć. Kupując na początek tańszy zestaw wyrobisz sobie jakies zdanie na temat sprzętu i własnych preferencji brzmieniowych, a w przypadku upgrade'u będziesz miał pole do popisu ;)

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Kolego, nie mając zielonego pojęcia w temacie wydanie nawet 5 tyś to też spore ryzyko. Jeśli nie miałeś wcześniej normalnego zestawu stereo to wydawanie nawet połowy tej kasy wg mie to bezsens. Mało prawdopodobne, zebyś kupił swój pierwszy zestaw stsreo i od razu wstrzelił się w 100% w swoje gusta. Przy droższym sprzęcie który sugeruje podana w temacie kwota, będziesz miał problem z odsprzedażą w przypadku gdy coś Ci nie podpasuje, już nie mówiąc o stracie jaką poniesiesz przy odsprzedaży. Niewykluczone, ze zadowoli Cie jakość zestawu za powiedzmy 1/3 podanej kwoty. No i jest jeszcze drobny "haczyk" ;) jak kupisz teraz zestaw za 15k pln to gdy zapragniesz zmian najprawdopodobniej będziesz musial znowu sporo kasy dołożyć. Kupując na początek tańszy zestaw wyrobisz sobie jakies zdanie na temat sprzętu i własnych preferencji brzmieniowych, a w przypadku upgrade'u będziesz miał pole do popisu ;)

W takim razie poproszę o sugestie, jaki zestaw: odtwarzacz strumieniowy, do tego wzmacniacz i kolumny wybrać??? Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzenie, plus dopisanie do jakiej rozsądnie zakupić pierwszy sprzęt???

A jakich zestawów już słuchałeś? W jakich salonach audio byłeś na odsłuchach i z jakim skutkiem? Jakie przyniosłeś płyty do testów?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

A jakich zestawów już słuchałeś? W jakich salonach audio byłeś na odsłuchach i z jakim skutkiem? Jakie przyniosłeś płyty do testów?

WItam, miałem okazję posłuchać tylko zestawu Marantz z serii 6003. To sprzęt należący do mojego kuzyna. Kolumny to Monitor Audio Silver RX1. Brzmiało fajnie, choć nie mam jeszcze możliwości porównania, na ile był to odpowiedni sprzęt. Co do innych odsłuchów, to właśnie chciałem poradzić się na tym forum, by stworzyć odpowiednią listę (ważne: szukam odtwarzacza strumieniowego z możliwością odtwarzania plików flac) i z nią pójść do kilku salonów audio.

A płyty to Coltrane John "A Love Supreme", Kenny Burrell & John Coltrane , Coltrane John 'Coltrane', |Miles Davis 'Round About Midnight'

Pod względem designu polecam komplet Marantz z NA 7004 (strumieniówka), wzmacniacz np. 7004 (niezły). Jeszcze nie miałem złych doświadczeń z tą firmą. Są to dość przejrzyste brzmienia, z niezłym basem. Zależy też, czy chodzi tu o freejazz, Davisa akustycznego, Grappellego, klasyczne tria typu Evans, Marcusa Millera czy w ogóle jakieś "kwasy". Na kolumny np Audio Physic czy Proac zostanie sporo (nawet na podłogowe), choć do tego metrażu wystarczą regałowe, ale z głośnikiem przynajmniej 16-18 cm. Może się okazać, że zaspokoimy wymagania przy znacznie niższym budżecie. Na kolumnach jednak oszczędności bym nie robił, chyba że używane. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No właśnie jazz jaki??? ECM - owski czy acid jazz? Bo jeśli Jarret, Garbarek, Haden to zdecydowanei polecam lampę.

Jeśli acid to nie wiem ;).

W tej ceni emożna złożyć naprawdę dobry system. Polecam jednak pójście drogą lekko przyszłościową która umożliwi odsłuch plików. Czyli dobry DAC jako podstawa. Może być to CD z wejściem na DAC ale Dac osobny jest zwykle lepszy (tu polecam MOONA choć cenowo ok 5k tzreba dać). Wtedy jako transport możesz użyć zwykłego blueraya albo taniego CD na początek. Pytanie czy musisz mieć pilota w 14m? jesli nie to Yaquin 100B plus np używane elektry 905, 906.

Jesli nei chcesz z różnych względów chińczyka to bywają Denseny DM w dobrym stanie w dobrej cenie lub Copeland. To jest dobre brzmienie do jazzu.

CD Densena mimi że brzmieniowo świetny nie polecam ze względu na awaryjność.

Tu wypowiem niepopularny jak mi się wydaje pogląd na tym forum: lepiej mieć dobry wzmacniacz napędzający słabsze kolumny niż odwrotnie. Drogie kolumny zakładają bardzo często konstrukcyjnie mocny wzmak i ze słabym grają po prostu źle. To wiem z własnego doświadczenia.

Więc nie oszczędzaj na wzmacniaczu a do 14m2 podstawkowe też powinny zagrać ładnie zwłaszcza jazz. Szukałbym Usherów, JM Lab 905 z używek, kapitalnie grają niektóre modele Castli (mówię o jazzie)dobre są AudioPhysic ale tu naprawdę trzeba wzmacniacza żeby usłyszeć co potrafią, z podstawkowych rewelacyjnei grają Reference 3A DaCapo. Odradzam Paradigmy , JBL, B&W poniżej 10k, nowe Focale poniżej 10k, nie że są to złe kolumny, ale do akustycznego jazzu można zdecydowanie lepiej.

Nie podaję specjalnie konkretnych modeli tylko kierunek poszukiwań. Dobrze ktoś zaznaczył z powyżej piszących że bez doświadczenia łatwo wtopić kasę. Jak pójdziesz do sklepu to zwykle obsługa wciśnie Ci to co chce szybko sprzedać. Trzeba poświęcić czas niestety. Warto poszukać używek.

Kolega Brewka ma rację, nie powinieneś wydawać takiej kasy jeżeli nie wiesz czego chcesz. Philips chyba ma małe wieże z funkcjami sieciowymi - posłuchaj tego. Jak będziesz chciał zaszaleć to Hegel H70 można sprawdzić, ma wbudowany przetwornik - jest bardzo funkcjonalny. Podłączasz do niego kompa, kolumny i jedziesz z tym koksem. Ale musisz wiedzieć czego chcesz. Możliwości sprzętowych jest pełno. Nie działaj pochopnie, nie spiesz się. Posłuchaj zanim kupisz. Wiele osób działa pochopnie, a potem pluje sobie w brodę.

Lepiej iść do sklepu i kupić nowe Focal Twin 6 Be - odpada problem doboru wzmacniacza i dostajemy nowy sprzęt.

To są monitory aktywne na rynek profesjonalny, obawiam się że do użytku domowego trudno byłoby tego słuchać bez bólu głowy. A w kwązdym razie na pewno nie jest to zakup w ciemno.

To są monitory aktywne na rynek profesjonalny, obawiam się że do użytku domowego trudno byłoby tego słuchać bez bólu głowy.

Widać że NIGDY nie słuchałeś dobrych monitorów studyjnych. ... nawet nie próbuj zaprzeczać ;)

A w kwązdym razie na pewno nie jest to zakup w ciemno.

A jaki zakup jest dobry "w ciemno"? Żaden! ... łącznie z JM Lab 905

nie powinieneś wydawać takiej kasy jeżeli nie wiesz czego chcesz. Philips chyba ma małe wieże z funkcjami sieciowymi - posłuchaj tego

Jak dobrze zrozumiałem, jeśli nie mam pojęcia jakiego brzmienia poszukuję, to lepiej wybrać mini-wieżę??? A potem wyrobić sobie gust... A nie lepiej zamiast mini-wieży, początkowo wybrać np. odtwarzacz strumieniowy Denona, do tego wzmacniacz z tej samej serii i kolumny, zmieścić się w 550zł, a następnie wyrobić sobie gust i kombinować, co dalej???

Naim XS + RLS Callisto III jako podstawa zestawu. Co do źródła się nie wypowiem. Kto był w zeszłym roku na audioshow, ten wie jak gra ten zestaw. Zwłaszcza, że pokój nie jest duży i monitory wystarczą.

Witam,

jak można zobaczyć jestem nowym użytkownikiem tego forum i chciałem wykorzystać okazję, by poradzić sobie jaki zestaw: odtwarzacz strumieniowy, wzmacniacz no i kolumny. Kwotę do przeznaczenia na całość to 12-15tys.złotych. Powiem szczerze, że nie mam pojęcia jaką listę stworzyć jeśli chodzi o ten rodzaj muzyki.

Aha, pokój to ok 14m2.

Oczywiście jeśli kwota jest zbyt duża, bo np. można złożyć za mniejsze pieniądze dobry zestaw, to również czekam na propozycje na czym się skupić, co odsłuchać?

Nie ma co się babrać z low-endem - stracisz tylko czas i wypaczysz przyzwyczajenia brzmieniowe. Warunek - kupować sprzęt używany - w razie czego można go odsprzedać bez większej straty. Jeśli chodzi o elektronikę w tym przedziale cenowym, to poszczególne marki, brzmieniowo nie odbiegają od siebie dramatycznie - różnice oczywiście są, ale ryzyko totalnej "wtopy" nie jest przesadnie duże. No chyba, że mówimy o wzmacniaczach lampowych - więc (przynajmniej na początek zabawy z audio) daj sobie z nimi spokój. Na dopieszczanie elektroniki, kabli itp. przyjdzie czas - skup się na dopasowaniu kolumn do kubatury pomieszczenia odsłuchowego. Lubisz jazz - to oznacza, że potrzebujesz nisko schodzącego basu, ale jednocześnie nie może go być za dużo bo pomieszczenie jest małe. Na twoim miejscu, rozejrzałbym się za nisko strojonymi dwudrożnymi podłogówkami o mocy w granicach 80W - o konkretne modele popytaj w salonach audio. Jeśli się da, to wypożycz coś do domu i przesłuchaj przynajmniej dwie pary jak najbardziej odbiegających od siebie brzmieniowo kolumn - pozwoli to "skalibrować" się na konkretny rodzaj brzmienia.

Krell kav300i+Ayon cd1s+kolumny Studio16Hz(na zdjęciu)-w tej cenie raczej nie do pobicia.Opcja lampowa:Monobloki na diabełkach np.Phast lub MP Waldka+ kolumny Father Pio+ Audiolab.

..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiesz moze jaka jest cena za te monitory ?

Ukryta Zawartość

COraz bardziej zainteresowany jestem odtwarzaczem strumieniowym firmy Naim UnitiQute. Można do niego podłączyć dysk twardy, posiada wyświetlacz, do tego ma wejście na słuchawki, no i wbudowany wzmacniacz. Nie wiem na ile ten produkt nadaje się do jazzu, tutaj zostawiam opinię WAM, czy warto zainteresować się tym odtwarzaczem i odsłuchać???

Mam pytanie jeszcze o różnicę jakościową między serią 7003 a 8003 firmy Marantz. Może ktoś miał/posiada możliwość porównania. Czy naprawdę warto dołożyć? Czy np. jak w moim wypadku, wyrabiając sobie słuch, wystarczy zestaw z serii 7003??? Proszę o odpowiedź :)))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.