Skocz do zawartości
IGNORED

Ogólnie o wyborze stereo

Pengz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pewnie społeczność audiostereo ma już dość takich tematów ale zaryzykuję ;)

Na razie nie planuję kupna zestawu stereo, bo jeszcze nawet sam na siebie nie potrafię utrzymać. Ale. Chciałbym się dowiedzieć czego szukać, w co celować, na jakie marki patrzeć w pierwszej kolejności i już teraz zacząć głębiej się interesować ''tego typu sprawami''. Głównie słucham rocka progresywnego, awangardowego i głównie to by leciało z mojego zestawu przyszłości. Oprócz tego Jazz, muzyka poważna, blues ale również te najbardziej ekstremalne odmiany metalu oraz (co by bardziej iść z czasem) dubstep i inne heavy basowe kawałki. Choć te ostatnie to zupełny margines. Więc - jakie ''parametry'' sprzyjają odtwarzaniu tych gatunków muzyki i czym się kierować w wyborze sprzętu? Pozdrawiam ciepło i z nadzieją, że jednak krew wam się mocno nie wzburzy :)

https://www.audiostereo.pl/topic/88958-og%C3%B3lnie-o-wyborze-stereo/
Gość

(Konto usunięte)

Na razie nie planuję odpowiadać na to pytanie, bo moje "produkowanie" może okazać się zbędne -

za rok, za dwa, za dziesięć lat być może zmienisz upodobania muzyczne, a już na pewno zmieni się oferta rynkowa... ;)

PS Można zacząć od podstaw http://www.hifi.pl/porady/

Więc skoro nie zamierzasz kupować, to na razie bierz swoje płytki i lataj po sklepach ,znajomych itp szukać dźwięku którego sam oczekujesz. Jak już znajdziesz taki zestaw który Ci odpowiada zapisz sobie nazwę i go kup.

Niema gotowej recepty, trzeba samemu szukać.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Eh, no właśnie - niestety ''Niema gotowej recepty''. Z tym testowaniem u znajomych to może być problem ponieważ, wszyscy słuchają tylko z komputerowych głośników ewentualnie telefonów. ememka - dziękuję za linka, na pewno się z nim zapoznam. No to cóż, sprowadziliście mnie na ziemię i zostaje mi podziękować również, że tylko na niej usiadłem, a nie zrzuciliście mnie z wysokości ;) Pozdrawiam jeszcze raz i do usłyszenia kiedy wreszcie będę planował poważniejsze zakupy.

Gość

(Konto usunięte)

Eh, no właśnie - niestety ''Niema gotowej recepty''. Z tym testowaniem u znajomych to może być problem ponieważ, wszyscy słuchają tylko z komputerowych głośników ewentualnie telefonów. ememka - dziękuję za linka, na pewno się z nim zapoznam. No to cóż, sprowadziliście mnie na ziemię i zostaje mi podziękować również, że tylko na niej usiadłem, a nie zrzuciliście mnie z wysokości ;) Pozdrawiam jeszcze raz i do usłyszenia kiedy wreszcie będę planował poważniejsze zakupy.

Tym bardziej, drogi kolego, musisz sprężyć się i chociażby gdzieś w sklepach (w studiach odsłuchowych) posłuchać czegoś lepszego niż komp + głośniczki... Wtedy dopiero zaczniesz mieć jakiekolwiek pojęcie o tym, jaka jest kolosalna różnica w dźwięku i być może zauważysz własne preferencje (czy wolisz "ocieplone" brzmienie, czy bardziej wyeksponowane wyższe częstotliwości, itd.); będziesz miał orientację co do cen i sprecyzujesz swój budżet - wtedy zapewne łatwiej i w ogóle będzie można cokolwiek doradzić :)

I w tym, co piszę, nie ma cienia złośliwości!

Pozdrawiam serdecznie :)

Zaraz, zaraz, aby miec na czym sluchac w miare z dobra jakoscia nie trzeba gory pieniedzy, wystarczy tylko chciec i zorganizowac "swoje" miejsce do odsluchu. Wystarczy pare zl na jakis odtwarzacz, moze byc to nawet cos w rodzaju komputera, wzmacniacz sluchawkowy i sluchawki. Dalej/lepiej byloby zdobyc cos z uzywanych wzmacniaczy i niewielkich kolumn. Po niedlugim czasie samemu sie dojdzie coby tu dalej, coby tu polepszyc. Sami wiecie ze to samo wciaga, i konca dogi tej nie ma,

Ja uwazam, ze skoro juz znalazles to forum to znajdz uzytkownikow ktorzy mieszkaja blisko Ciebie i popros o mozliwosc odsluchu ich systemu przy okazji bedziesz mogl porozmawiac napewno luzniej niz na forum, poznac jakies opinie i wyrobic sobie sluch i zdanie na rozne tematy audio i pewnie nie tylko. koniecznie wez muzyke jakiej sluchasz i co lubisz latwiej rozpoznasz roznice.

Z wysokosci zostaniesz zrzucony jak kupisz pierwszy zestaw :)

Pozdrawiam.

Hobby jest to bardzo fajne, ale niestety czasem dość kosztowne ;) Szczególnie jak będziesz przed wyborem nowa lodówka, pralka i lokówka dla żony - czy nowy wzmacniacz ... ;)

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

wszyscy słuchają tylko z komputerowych głośników ewentualnie telefonów

to jest to czego nie jestem w stanie zrozumiec ....kiedy bylem nastolatkiem nie bylo mnie stac na skompletowanie dobrego sprzetu bo kosztowal polowe wartosci domu a iteresowala nie jakosc dzwieku...

teraz niezly sprzet mozna zlozyc w cenie telefonu komorkowego ....

Wiec jesli lubisz sluchac muzyki poswiec cos dla CZEGOS....

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.