Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do GDN-18-140-8-AWX + T.STX.4.1.250.6.F.A.SC.X

antrofilus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Postanowiłem zbudować monitory na głośnikach podanych w temacie. Czy ktokolwiek byłby w stanie pomóc mi w zaprojektowaniu zwrotnicy pod te głośniki?

W sieci wyczytałem że najmniej problemów sprawiają zwrotnice 4 rzętu Linkwitz-Riley. Planuję obudowę bas reflex z wylotem na tylnej ściance w 18l obudowie.

Linki do danych głośników:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Poniżej zasymulowana zwrotnica.

Ukryta Zawartość

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Postanowiłem zbudować monitory na głośnikach podanych w temacie. Czy ktokolwiek byłby w stanie pomóc mi w zaprojektowaniu zwrotnicy pod te głośniki?

W sieci wyczytałem że najmniej problemów sprawiają zwrotnice 4 rzętu Linkwitz-Riley. Planuję obudowę bas reflex z wylotem na tylnej ściance w 18l obudowie.

Linki do danych głośników:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poniżej zasymulowana zwrotnica.

Ukryta Zawartość

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Bez pomiarów to zwrotnicy nie zrobisz a już na pewno nie 4 rzędu. Kup mikrofon i ściągnij programy do pomiarów i symulacji ale prawdziwej symulacji a nie kalkulator do zwrotnic a jak już będziesz miał mikrofon i programy to zgłoś się po dalsze porady.

A najlepiej wybierz coś do czego są gotowe projekty bo szczerze mówiąc po podejściu do tematu to czaro to widzę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie podejście do tematu gdyż nie mam pojęcia o projektowaniu zwrotnicy. Głośniki dostałem od znajomego za darmo ale bez zwrotnicy i jestem ciekaw czy cokolwiek dałoby się z nich zrobić. Teraz przynajmniej wiem od czego mogę zacząć. Chciałem tylko wiedzieć czy ktoś miał styczność z tymi głośnikami.

Sprzedaj tego wysokotonowca bo cudów to on raczej nie uczyni a przemyśl dokładnie ten projekt.

Ukryta Zawartość

1. Jest już osłuchany i uznany przez wielu konstruktorów jako twój pierwszy projekt diy na pewno Cie nie zawiedzie.

2. Twoje podejście i kombinowanie jak tu zrobić taki projekt jest trochę nie uzasadnione.

3. Pamiętaj na pierdółki związane z pomiarami wydasz full kasy.

4. Zrobienie nowego projektu nigdy nie gwarantuje pozytywnego wyniku.

5. Przez stworzenie jednych kolumn nie staniesz się guru akustyki, na to trzeba poświecić mnóstwo chęci, zaangażowania i pieniędzy.

Ukryta Zawartość

Takie podejście do tematu gdyż nie mam pojęcia o projektowaniu zwrotnicy. Głośniki dostałem od znajomego za darmo ale bez zwrotnicy i jestem ciekaw czy cokolwiek dałoby się z nich zrobić. Teraz przynajmniej wiem od czego mogę zacząć. Chciałem tylko wiedzieć czy ktoś miał styczność z tymi głośnikami.

Całkiem przyzwoite głośniki i powiem szczerze że też chciałbym mięć takich znajomych co takie głośniki rozdają za darmo. Na pewno da się z nimi coś zrobić ale podejście jest z gruntu złe. Tej jakości głośniki wymagają pomiarów jeżeli ma się z nich wyciągnąć optymalną jakość.

Jako ułatwienie jako punkt wyjścia możesz zastosować zwrotnicę z tych zestawów z korekcją wartości elementów.

Ukryta Zawartość

Efekt będzie na pewno lepszy niż stosowanie zwrotnicy z kalkulatora.

Ukryta Zawartość

5. Przez stworzenie jednych kolumn nie staniesz się guru akustyki, na to trzeba poświecić mnóstwo chęci, zaangażowania i pieniędzy.

hehe nawet mi to przez myśl nie pszeszło;] Guru być nie planuję ale chęci do stworzenia czegoś w miarę swojego mam sporo.

Jako ułatwienie jako punkt wyjścia możesz zastosować zwrotnicę z tych zestawów z korekcją wartości elementów.

Też się nad tym zastanawiałem. A przez korekcje rozumiem wywalenie rezystorów R1 i R2 oraz pozbycie się tego dziwnego układu Cp,Rp,Lp? Rezystory rozumiem że mają na celu wyrównanie efektywności głośników a ten układ za nimi to chyba miał na celu wyrównanie górki charakterystyki głośnika wysokotonowego (też to wyczytałem na necie). Efektywność obydwu jest porównywalna 89dB dla wysokotonowego i 90dB dla niskotonowego, tak więc korekcja efektywności nie byłaby już potrzebna mocno(teoretycznie). Czy coś takiego nadawałoby się już jako start pod dalsze modyfikacje gdzy posiadałbym sprzęt pomiarowy(kogoś kto takowy posiada)?

Sprzedaj tego wysokotonowca bo cudów to on raczej nie uczyni a przemyśl dokładnie ten projekt.

Ukryta Zawartość

1. Jest już osłuchany i uznany przez wielu konstruktorów jako twój pierwszy projekt diy na pewno Cie nie zawiedzie.

Ten ceramik wcale nie jest taki jak go opisujesz. Może nie jest tak detaliczny jak seas, ale na pewno dużo przyjemniejszy i nie kaleczący uszów jak on. Spokojnie może z nim konkurować. A projekt z audiohobby... Czytałem już też, że ludziom podobało się bardziej firmowe MX140 na kopułce za stówkę od tego co na ah pokazano...

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Kolego dolphin123 nie bądź taki skromny, o ile pamiętam użyłeś takich przetworników w swoim projekcie z obudowa TL, robiłeś również pomiary i zwrotnice. Sam również poczyniłem monitory na tych przetwornikach w obudowie z MB lecz związku z notorycznym brakiem czasu, puki co włożyłem zwrotnice którą zrobił kolega dolphin123 do swojej TL'ki i na razie nie jest źle.

Mam w tym momencie pytanie do kolegi dolphin123 a mianowicie znalazłem Twój projekt zwrotnicy (podział jest przy ok. 2800Hz tak?) i chciałbym zapytać czy może brałeś pod uwagę podział i projekt zwrotnicy od mx140(bez rezystorów i układu korygującego w torze wysokotonowym), jak się nie mylę podział w projekcie mx140 jest przy około 1800Hz? Czy Jesteś w stanie powiedzieć mi jaki wpływ na brzmienie miałby podział przy 1800Hz zamiast 2800Hz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam w tym momencie pytanie do kolegi dolphin123 a mianowicie znalazłem Twój projekt zwrotnicy (podział jest przy ok. 2800Hz tak?) i chciałbym zapytać czy może brałeś pod uwagę podział i projekt zwrotnicy od mx140(bez rezystorów i układu korygującego w torze wysokotonowym), jak się nie mylę podział w projekcie mx140 jest przy około 1800Hz? Czy Jesteś w stanie powiedzieć mi jaki wpływ na brzmienie miałby podział przy 1800Hz zamiast 2800Hz?

Ukryta Zawartość

A dlaczego chcesz wyrzucić L-Pada? Tam musisz jedynie skorygować wartość jak wyrzucisz L Pada to będziesz miał dominujące wysokie tony.

Poza tym powyżej 10 kHz masz bardzo znaczne podbicie na jednej oktawie prawie 10 dB i wypadałoby je skorygować. nie musisz robić tego układem RLC ale ponieważ rezonans wychodzi poza 20 kHz wystarczy układ RL. Ale tak naprawdę co zrobić to możesz dopiero powiedzieć gdy wsadzisz głośniki w obudowę i pomierzysz. Obudowa i rozmieszczenie głośników ma znaczny wpływ na charakterystyki.

Inne pytanie. Dlaczego podział akurat 1800? Dlaczego n.p. nie 2000 Hz?

Podział dobierasz tak żeby łatwiej było ci dobrać wartości do zwrotnicy. Początkowo zakładasz podział na mniej więcej na 2000 a po pomiarach dobierasz mniej więcej tak gdzie wychodzi ci najbardziej płaska charakterystyka i najlepsza zgodność faz głośników. Czy ci wyjdzie akurat 1800 czy 2200 nie ma aż tak dużego znaczenia. Może się po prostu okazać że najlepszą zgodność fazową w podziale i najbardziej łagodne przejście dostaniesz akurat przy 2200. Nie ma się wtedy po co upierać żeby zejść do tych 1800.

Moim zdaniem najlepiej wybrać podział jak najwyżej na ile pozwalają na to charakterystyki kierunkowe głośnika nisko-średniotonowego i jego charakterystyki częstotliwościowe.

Wypadałoby żeby przy podziale głośnik nisko-średniotonowy miał pod kątem 30 stopni i na osi różnicę nie większą niż 3dB a im mniej tym lepiej. Masz wtedy stabilną scenę i szeroki sweet spot. Poza tym dobrze by było rezonansy wynikające z dzielenia się membrany wyrzucić poza zakres przenoszenia głośnika.

Zresztą dla każdej pary głośników wysokotonowy-niskośredniotonowy częstotliwość podziału trzeba dobierać indywidualnie.

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.