Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Marantza SR 6005, kino 75%, muzyka 25%

niekumam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie!

Noszę się z zamiarem zakupu KD. Czytam forum od miesięcy i mimo, że takich tematów pełno, pomóżcie coś wybrać :) Jako ampli wybrałem Marantza SR 6005 (w alternatywie DENON 1912 - no właśnie. Niektórzy piszą że w środku te same podzespoły.Warto dopłacić do Marantza?).

W większości mam zamiar wykorzystywać zestaw do kina ale stereo nie posiadam więc do muzyki musi posłużyć również. Muzyka różna, od jazzu poprzez elektroniczną do pop. Pokój kwadrat 16m2, ściany "obłożone" płytami GK, panele na podłodze.

Problemu dostarcza mi wybór kolumn. Ma to być zestaw 5.1. Nie chcę by dusiły się w niewielkim pokoju ale również nie chcę małego zestawu jak np

H/K. Chcę zapewnić sobie też możliwie dobry odsłuch muzyki więc podłogówki są dla mnie oczywistym wyborem.

Co typujecie dla mnie? (i jeśli ktoś wie gdzie można zrobić odsłuch proponowanych kolumn w zestawieniu z amplem w Poznaniu bo to przecież absolutnie niezbędne przed zakupem)

Dzięki wszystkim i pozdro!

brt

Moim zdaniem zdecydowanie warto dopłacić do Marantza SR 6005. Nie wiem skąd Pan wywnioskował, że w środku siedzi to samo co w Denonie AVR 1912. Są to dwa zupełnie inne amplitunery. Marantz będzie zdecydowanie bardziej muzykalny, zdecydowanie lepsze stereo. Nie ma jedynie dostępu do internetu (w przeciwieństwie do AVR 1912). Podkreślam, że jest to zdecydowanie lepszy amplituner niż AVR 1912.

Co do kolumn nie określił Pan budżetu. Pokój jest nieduży więc należy uważać, aby nie przesadzić.

Moim zdaniem zdecydowanie warto dopłacić do Marantza SR 6005. Nie wiem skąd Pan wywnioskował, że w środku siedzi to samo co w Denonie AVR 1912. Są to dwa zupełnie inne amplitunery. Marantz będzie zdecydowanie bardziej muzykalny, zdecydowanie lepsze stereo. Nie ma jedynie dostępu do internetu (w przeciwieństwie do AVR 1912). Podkreślam, że jest to zdecydowanie lepszy amplituner niż AVR 1912.

Co do kolumn nie określił Pan budżetu. Pokój jest nieduży więc należy uważać, aby nie przesadzić.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Ponieważ zależy mi na funkcjach sieciowych, skłonię się raczej ku modelowi SR 5006. Mam nadzieję, że jakość nie będzie gorsza niż w modelu SR 6005. Co do budżetu w którym powinien się zamknąć zakup kolumn to napisałem w podtemacie (do 3500) jednak jestem skłonny podnieść go do góry jeśli przekonam się że warto. Z czym warto by było zestawić ten ampli przy uwzględnieniu podanych warunków pomieszczenia?

1912-tki nie bral bym pod uwage jest na prawde przecietny. jesli juz to 609 no i ten Marantz, chodz w tymbudzecie wolal bym raczej wybrac slabszy amlituner a lepsze glosniki. onkyo 509 na quadral 5000 powinien byc dobrym wyborem i miescisz sie w budzecie

1912-tki nie bral bym pod uwage jest na prawde przecietny. jesli juz to 609 no i ten Marantz, chodz w tymbudzecie wolal bym raczej wybrac slabszy amlituner a lepsze glosniki. onkyo 509 na quadral 5000 powinien byc dobrym wyborem i miescisz sie w budzecie

To nie do końca tak. Nie wiem do końca czemu ale od początku odrzucam sprzęt Yamahy, Onkyo i Pionka :) Skoro nie mam argumentów dlaczego to robię to chyba zgodnie z logiką nie powinienem tego robić,co? :D Jednak w 509 nie ma funkcji sieciowych a na tych mi zależy. Myślę, że jako ampli zostanie Marantz SR5006. Drogi ale mocno chwalony.

Na same kolumny był budżet do 3500zł ale tak jak pisałem, mogę go podwyższyć. Chodzi mi o to by dobrać do tego konkretnego ampli jakieś kolumny biorąc mocno pod uwagę wielkość pokoju oraz to że chcę na nich trochę muzyki posłuchać również. Podkreślam, że set ma być 5.1. Quadrale 5000 i 6000 są tylko 5.0. Chodzi o to co zagra dobrze z tym Marantzem ale żeby nie dudniło i żeby dźwięk się nie dusił w tym niewielkim pokoju. Najpierw kupię ampli a potem odsłucham kolumny a następnie je zakupię. Mam nadzieję, że jakiś sklep w Poznaniu "pożyczy" mi je na odsłuch a jak mi się spodoba to je kupię. Tak to działa?

Dzięki 5z0p3n :)

Kolega chce wydać na kolumny 3500 zł a Ty polecasz mu bardzo kiepskie quadrale za 900 zł?

5z0p3n zapewne myślał że 3500 to budżet na ampla + kolumny.

Chodzi mi o to by ktoś doświadczony i obeznany z dużą ilością różnych systemów polecił mi konkretny model pod pokój i ampla a wtedy zrobię odsłuch. Jeśli chodzi o 3500zł to nadal jest to mocno limitująca kwota na cały set 5.1.

Piszcie!!! Będę wiedział więcej niż wiem teraz :)

Funkcje sieciowe możesz mieć w każdym odtwarzaczu Blu-ray,a model Sr-5006 jest to KISZKA okrojona na maksa,nie ma pre-out,i gra dużo gorzej od 6005,6004 i od najlepszego SR-6003.Piszę to z pełną swiadomością bo przez prawie 20 mies miałem SR-6003 i wiem jak grał,a te nowe SR 5006,6006 to nieporozumienie.

Funkcje sieciowe możesz mieć w każdym odtwarzaczu Blu-ray,a model Sr-5006 jest to KISZKA okrojona na maksa,nie ma pre-out,i gra dużo gorzej od 6005,6004 i od najlepszego SR-6003.Piszę to z pełną swiadomością bo przez prawie 20 mies miałem SR-6003 i wiem jak grał,a te nowe SR 5006,6006 to nieporozumienie.

Przemyślę jeszcze ampla, co z kolumnami? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiem, że to bardzo kiepski argument ale nijak mi się kolorystycznie komponują...Muszę mieć wenge lub czarny lub brąz...Nie jestem aż takim estetą ale te wyglądają obrzydliwie...Brzydsze to już tylko są jasno srebrne (takie jak wharfedale 9 na jakiejś aktualnej licytacji)

A co jeszcze by było dobrze?

Ukryta Zawartość

Wiem, że to bardzo kiepski argument ale nijak mi się kolorystycznie komponują...Muszę mieć wenge lub czarny lub brąz...Nie jestem aż takim estetą ale te wyglądają obrzydliwie...Brzydsze to już tylko są jasno srebrne (takie jak wharfedale 9 na jakiejś aktualnej licytacji)

A co jeszcze by było dobrze?

Pomóżcie jeszcze! Co z nowych zestawów? Co do tego pokoju?

A Tannoy Mercury V4 5.0 set + jakiś sub? (jaki?)

A JBL Northridge CinePack E80 x 2 + E20 x 2 + EC25 + E150?

A Wharfedale DIAMOND 10.7/10.1/10.CS?

Jak to zagra z Marantzem w moim pokoju???

Piszcie! Dzięki z góry!

Z tych 3 bez konkurencyjne to Tannoy i mam nadzieje ze wszyscy tutaj sie ze man zgodza :) Suba? Moim zdaniem Magnat Omega sub jest super

Tyko nie wiem czy miałeś osobiście styczność z tymi Tannoyami ale ich jakość wykonania, estetyka to jest dramat. Wiem że sprzęt ma grać a nie wyglądać jednak kolumna podłogowa staje się również meblem w domu. Ja byłem zainteresowany tymi Tannoyami ale po oględzinach stwierdziłem że w pokoju bym tego nigdy nie postawił. Okleina fatalna - na zwykłych komputerowych pierdziawkach modecoma mam okleinę wyższej jakości , gumowe szare gniazda na kołki maskownic, wyłażący na membranę i zawieszenie tweetera klej. Już z metra te kolumny wyglądają na tandetne. Taki monitor audio bx wygląda przy tym jak hi-end.

Tyko nie wiem czy miałeś osobiście styczność z tymi Tannoyami ale ich jakość wykonania, estetyka to jest dramat. Wiem że sprzęt ma grać a nie wyglądać jednak kolumna podłogowa staje się również meblem w domu. Ja byłem zainteresowany tymi Tannoyami ale po oględzinach stwierdziłem że w pokoju bym tego nigdy nie postawił. Okleina fatalna - na zwykłych komputerowych pierdziawkach modecoma mam okleinę wyższej jakości , gumowe szare gniazda na kołki maskownic, wyłażący na membranę i zawieszenie tweetera klej. Już z metra te kolumny wyglądają na tandetne. Taki monitor audio bx wygląda przy tym jak hi-end.

Dzięki TMQ!

Oczywiście wygląd w jakimś stopniu też ma znaczenie. Nie widziałem ich osobiście ale w takim razie odpuszczam je sobie. Ja postawię na dźwięk ale moja dziewczyna postawi na estetykę :)

A co powiecie na KLIPSCH SYNERGY F1 SET + jakiś sub?

No a powiedzmy: Kef C5 + C1 +C6LCR +C4

Dzięki TMQ!

Oczywiście wygląd w jakimś stopniu też ma znaczenie. Nie widziałem ich osobiście ale w takim razie odpuszczam je sobie. Ja postawię na dźwięk ale moja dziewczyna postawi na estetykę :)

A co powiecie na KLIPSCH SYNERGY F1 SET + jakiś sub?

No a powiedzmy: Kef C5 + C1 +C6LCR +C4

No nie rezygnujcie ze mnie :)))

Pomóżcie jeszcze! Im więcej czytam tym mniej wiem...Analizowałem już zakup setek możliwości, dziesiątek ampli do KD oraz kilkadziesiąt zestawów kolumn. Chciałbym aby kilku z Was, najchętniej tych doświadczonych poświęcili chwilę i precyzyjnie opisali co proponują i dlaczego akurat to. Chcę aby wziął pod uwagę moje kryteria i dobrał kolumny pod ampli i pokój. Gdy się zdecyduję, odsłucham u siebie całość i w końcu kupię. Męczy już mnie trochę czytanie od wielu miesięcy... Najlepsze by było gdyby ktoś kto ma duże doświadczenie z różnym sprzętem zaproponował mi kilka róznych wariantów (może kompletów ampli + kolumn 5.1). Ja umiem sobie znaleźć zestawy ale nie wiem co z czym się najlepiej będzie zgrywać, co może dobrze zagrać na tak niewielkiej powierzchni jak moje ok 16m2. Nie mam żadnego doświadczenia w KD, chciałbym kupić coś porządnego ale jednocześnie nie wydawać na to 8tysia i żeby okazało się, że za 4 można to było zrobić lepiej...Nie jestem jakimś ekspertem i audiofilem ale po prostu chcę przyzwoity zestaw do kina i raczej okazyjnie do muzyki. Okazuje się że w dzisiejszych czasach to dużo.

POMÓŻCIE MI JESZCZE TROCHĘ!

Dzięki!

moj drogi zamknij oczy i posluchj tych glosnikow a potem pwoiesz czy wybierasz na wyglad czy na dzwiek. Jesli an wyglad prosze masz Qacustiki ladnie wykonane ale nie najelpsze dzwiekowo. Tannoy faktycznie ejst glosnikiem o ktorego trzeba dbac nie namoczyc go delikatnie wycierac itd. Natomiast jakos dzwieku jest lepsza od kolumn za 4000 za zestaw i tego nie da sie nie docenic.

U ciebie kino wystepuje w 75% wiec moze faktycznie optymalnym wyborem byly by Klipsche. nie naciagnal pradowo amplitunera za bardzo a wygeneruja potezne cisnienie w pomieszczeniu. Na pewno beda najbardziej uniwersalnymi glosnikami.

moj drogi zamknij oczy i posluchj tych glosnikow a potem pwoiesz czy wybierasz na wyglad czy na dzwiek. Jesli an wyglad prosze masz Qacustiki ladnie wykonane ale nie najelpsze dzwiekowo. Tannoy faktycznie ejst glosnikiem o ktorego trzeba dbac nie namoczyc go delikatnie wycierac itd. Natomiast jakos dzwieku jest lepsza od kolumn za 4000 za zestaw i tego nie da sie nie docenic.

U ciebie kino wystepuje w 75% wiec moze faktycznie optymalnym wyborem byly by Klipsche. nie naciagnal pradowo amplitunera za bardzo a wygeneruja potezne cisnienie w pomieszczeniu. Na pewno beda najbardziej uniwersalnymi glosnikami.

Klipschy akurat słuchałem z jakimś wysokim Onkyo (chyba 905). Brzmiały bardzo mięsiście. Tylko czy nie są to zbyt duże kolumny? Czy nie uduszą mi się w tym pokoju? To taka moja poważna obawa. Kumpel ma w małym pokoju (około 8m2) JBL ES 100 i gdy mocno zagrają robi się w pokoju po prostu łoskot! On się cieszy, że mocne i że dają czadu a ja się tylko uśmiecham. Dźwięk uwięziony w tym małym pokoju nie ma co z sobą zrobić i efekt jest do d.

Myślę że set F1 będzie w porządku i chociaż sam posiadam serię RF to odsłuchiwałem przed zakupem również F1-C1-B2 (Rf jak dla mnie zagrał lepiej ale cena również jest wyższa)

Oczywiście jak możesz wydać więcej to seria RF jest jak najbardziej dla Ciebie ale z subem wyjdzie Cię około 6tys za same głośniki+mały minus serii RF musisz odstawić fronty na minimum 30cm od ściany (tylny bass reflex-F mają z przodu)Co nie znaczy że ich nie polecam.Jak dla mnie chyba najlepszy zestaw w tej cenie do kina domowego. (odsłuchiwałem sporo zestawów przed zakupem)

Możesz jeszcze odsłuchać nową serię JBL sudio co prawda nie słuchałem ale znajomy kupił i zachwala :)

Co do Ampli to zamiast Denona weź Onkyo (Ja mam Denona,ale u mnie jest przewaga stereo) Powiedzmy 609 na tych 16m2 na pewno Ci wystarczy.Pamietaj by dokupić suba (bez nie go nie ma kina)

W razie pytań postaram się szybko odpisać. Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

jak najbardziej polecam marantza sr5006. Ja w tej chwili posiadam sr5003 (i poważnie rozważam przesiadkę na sr5006). Wg mnie w swojej klasie cenowej reprezentuje najlepszy dźwięk w stereo. Jeśli chodzi o kolumny to polecam (proszę się nie śmiać...) tonsil siesta (fiesta). Miałem na początku ten komplet (obecnie fronty zmieniłem na focale chorusy 816v) i proszę mi wierzyć - to są naprawdę świetne kolumny jak na swoją cenę, a nawet powyżej. Proszę się zastanowić nad tym, a najlepiej posłuchać...aha - dopowiem jeszcze tyle, że przy niektórych utworach wydaje mi się, że siesty brzmiały lepiej od obecnych focali (np. Pachelbel)

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

A to niby czemu polecasz 5006 .Jeżelim masz faktycznie 5003 to jest to zdecydowanie lepszy amplituner od 5006.Marantz rozmienia się na drobne,zauważyłeś może że 5006 nawet jest okrojona z pre-out i z innych wyjść idą złą drogą.Nie polecaj komuś czegoś gorszego niż chce.

jeśli ktoś nie potrzebuje pre-out (ja np nie potrzebuję, a za to bardzo mi się przyda 6x hdmi zamiast 3) to dlaczego sr5006 ma być gorszy od poprzednich modeli? dźwięku na pewno nie ma gorszego (przynajmniej jak na moje uszy...) Druga sprawa, to nie wiem, czy tylko ze względu na tą większą liczbę wejść hdmi kalkuluje mi się ta zmiana...sporo trzeba by dołożyć do interesu...

Tak się składa że modele 5003,6003 grały lepiej od nowych.Miałem ponad rok 6003 sprzedałem miałem zamiar zakupić 7005.Poszedłem do salonu wpłaciłem kaucje i wypożyczyłem 7005,potem 6006 i co .Okazało się zę grają gorzej od serii 6003.Szok,ale to prawda.

"...Tak się składa że modele 5003,6003 grały lepiej od nowych..." czy ktoś jeszcze ma podobne doświadczenia?

Niestety taka jest prawda. Coraz więcej bajerów - coraz gorszy dźwięk.

Ja proponuje ci WHARFEDALE wykonanie jak na tą kase stoi na bardzo dobrym poziomie. Kolumienki grają dobrze z denonkami ale z marantzem tez będzie dobrze. Mają trochę uwypuklony dół pasma co przydaje sie w kinie gdyz nie trzeba dawać głośno na ampli by usłyszeć scene i jakies efekty z frontów :D

Było tu juz tyle rozmow o diamondach. Ich wokal jest tragiczny. Nie wiem jak mzna było to zrobic. Jeśli odtwarza się na nich utwor gdzie sporo jest wysokich tonow to kolumny przegrywaja na całości. Skrzecza strasznie. 3500zł za nowe kolumny. Tannoy V4 Heco Metas 501. Magnat Quantum 605 hmmm może Nowe Monitor Audio seria M albo klipsch F1/ RF 52 w tym kierunku bym szedł.

"...Tak się składa że modele 5003,6003 grały lepiej od nowych..."

no dobra...powiedzmy, że zostawię sobie dotychczasowego sr5003 (który oczywiście że zadowala mnie w 100% poza małą ilością wejść hdmi) - jak podpiąć 4 urządzenie po hdmi jakimś rozdzielaczem czy jak?

Ukryta Zawartość

wg mnie ciężko będzie dostać coś lepszego za te pieniądze, klasa jakości bardzo zbliżona do Monitor Audio BX6 (takowe mam, porównywałem je "łeb w łeb" u siebie), które jednak kosztują tyle co cały ten zestaw

jeśli chodzi o brzmienie to reprezentują podobny styl do MA, grają kulturalnie, nie męczą agresywną górą, co uważam za wielką zaletę, są dość porównywalne jakościowo jeśli chodzi o średnicę i górę do MA BX, jednak grają mocniejszym i przyjemniejszym, bardziej "soczystym" basem

do tego dokupisz subwoofer w okolicach 700zł do filmów (kilka opcji jest) i będzie świetny zestaw

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Podpinam się pod temat, ponieważ intersuje mnie to samo.

Również planują zakup Amplitunera Marantz / nie wiem czy dostanę versję 5003 czy 6003, wówczas zdecyduję się na 5005/ i poszukują Kolumn. Może wspólnym wysiłkiem coś dobierzemy.

Wstępnie wybrałem:

1. JBL ES80 - 3200 zł

2. Dali concept 6 1 Center - cena 2900zł

Do dalszej analizy:

1. Roth Audio Oli - 3400zł

2. AVANCE Wiking V28 – 3400zł

3. Klipsch Synergy F10 – 3250zł

Również jak założyciel tego wątku - proszę o pomoc w wyborze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.