Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki zestaw Kwadro do 5000/6000

darok988

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To mój pierwszy post, proszę o wyrozumienie :)

Chcę złożyć zestaw z 4 kolumn podłogowych i wzmaka do 5 000

Wzmacniacz najlepiej żeby był w technologi kwadrofonicznej

Pokój około 30-40 mk2, muzyka techno dance rock

Sprzęt może być używany ale oczywiście zadbany.

Zestaw będzie zapewne grał często na imprezach to fajnie by było żeby się nie przegrzewał.

Czekam na wasze propozycje

https://www.audiostereo.pl/topic/88886-jaki-zestaw-kwadro-do-50006000/

Czy byłeś przez ostatnie 20 lat zahibernowany? Kto Twoim zdaniem jest obecnie prezydentem Polski?

rotfl

moze chodzi o vintage? to przeciez obecnie jest w modzie. inaczej wyjasnic tego nie idzie ;-)

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Tak myslalem ze popelnilem jakas gafe ale to przez mojego starszego bo to dlaniego dokladnie szukam tego zestawu, a ja jestem laikiem w temacie.

Siedzac wczoraj na allegro cos wspominali mi o tym kwadro i jeszcze tatko chce cztery glosniki to pomyslalem ze to moze byc dobre. A jak nie to co jest na nasze czasy najlepsze :)

Zdecydowanie najlepszy na nasze czasy jest samochód z napędem elektrycznym ;]

A tak na poważnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i to powinno wystarczającą ostudzić zapędy w kierunku kwadrofonii.

Ukryta Zawartość

Wlasnie uswiadamialem starszego ze niezlej lipy sobie zrobilem na waszym forum, normalnie jak im to mowilem to naprawde miny mieli zahibernowane :)

Przeczytalem ten link ktory podales ale dalej jestem zahibernowany ;)

Jakby ktos mogl powiedziec jakie wzmacniacze by potrafily oddac cos takiego jak quadrofonia w naszych czasach i jakie glosniki do nich ?

Naprawdę ciężki coś poradzić, tyle jest tych wzmacniaczy kwadrofonicznych na portalu aledrogo i ostatnio brzydko ;]

A co chcesz podłączyć jako źródło do wzmacniacza kwadrofonicznego?

Podlacze pewnie kompa, niechodzi mi szczegolnie o efekt kwadrofoniczny tylko zeby to byl wzmacniacz na cztery glosniki i fajny efekt byl.

Na alegro widzialem wzmacniacz nada uzywany ale niejestem pewny czy to dobry zakup bedzie i niewiem co do tego podlaczyc by dobrze gralo chodzi mi o kolumny.

Nie jestem wybredny aby czysto gralo.

Kino domowe juz mam yamahy ale jak dlugo glosno gra to sie przegrzewa.

Przepraszam za innych- to takie dziwne forum, niby techniczne, ale dzieciarni kupa.

Płyty Quadro począwszy od wersji vinylowych wydawane sa w tej 4 kanałowej technologii od lat 70-tych (jeśli nie wcześniej). Wiekszośc wielkich dzieł muzyki rockowej wydanych zostało, a często jak np. Dart Side Pink Floyd, granych podobnie na koncertach, w wersjach quadro. Możesz sobie kupic spokojnie vinylową płyte quadro, możesz sobie kupic płytę SACD czy DVDAUDIO zmiksowana własnie z oryginalnej scieżki 4 kanałowej, możesz kupić płytę BluRay Pink Floyd z 2011 roku właśnie w wersji Quad itp. itd. Jak widzisz ta technologia wciąż żyje. jesli ktoś 40 czy 30 lat temu nagrał epokowe dzieło w takiej właśnie wersji, to audiofil zrobi wszystko by dokładnie w takiej aamej wersji i jakości odtworzyc to w domu nawet dzisiaj. Każdy z nas słucha Dark Side raz w wersji stereo, innym razem w wersji oryginalnej 4 kanałowej (w tamtych czasach nie wiedziano jeszcze co to DTSHD MASTER AUDIO nagrywanym na płytach BluRay Pure Audio.

Zresztą w internecie jest wiele muzyki w wersji Quad, warto się z tym zapoznać.

Amplituner Radmor np. 5102 był "kwadrofoniczny", a w zasadzie quasi-quadro.

Ale jak popatrzyłem na jego schemat, to okazuje się że z każdego stereo można w prosty sposób zrobić takie quasi-quadro.

pzdr.

Jeszcze jedno- obecnie najpopularniejszym wśród audiofili sposobem odsłuchu płyt wielokanałowych jest właśnie ustawienie 4 kolumn zasilanych 2 stereofonicznymi wzmacniaczami. Sygnał oczywiście z odpowiednio skonfigurowanego odtwarzacza BluRay/SACD/DVDAUDIO. Przekaż Tatusiowi że jest jak najbardziej na czasie- polecam lekturę HiFi i Muzyki czy Audio gdzie takie odsluchy sa recenzowane.

Amplituner Radmor np. 5102 był "kwadrofoniczny", a w zasadzie quasi-quadro.

Ale jak popatrzyłem na jego schemat, to okazuje się że z każdego stereo można w prosty sposób zrobić takie quasi-quadro.

pzdr.

Masz rację to się nazywało , nazywa psełdo kwadro .

Kiedyś przeczytałem w instrukcji wzmacniacza Diora Ws 520 ( nie pamiętam dokładnie modelu , ale miał on Dolby Surrand ) :

Najpierw było mono , potem stereo ( dwa oddzielne kanały ) , następnie kwadro ( cztery oddzielne kanały , oczywiście chodzi o zapis , a nie o cztery końcówki mocy ) , kwadro nie rozpowszechniło się . Później Dolby Surrand ( na ścieżce stereofonicznej na każdym kanale była zapisana zakodowana informacja , która po rozkodowaniu dawała dwa tylne kanały ) , a jeszcze później zrobili DD DTS 5.1 ( pięć oddzielnych kanałów i jeden dla suba )

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

abandon, ale popłynąłeś z wizją tatki wysublimowanego audiofila, zachwyconego technologią, która podobno ciągle żyje i ma się świetnie. Wzruszające to święte oburzenie, szczególnie, że dziś by poonanizowac się starym Pink Foydem Quad trzeba kupować dwa wzmaki stereo, tak ta technologia żyje i ma się dobrze :)

Inny problem, że-wg opisu- sprzęt ma grać głównie na diskoimprezach. Czysto i głośno. Ktoś dziś nagrywa techno, disco w kwadro? Chyba nie, więc chodzi o stary, PRL-owski schemat z dyskoteki. Cztery kolumny w czterech rogach remizy robiące łomot.

A jeśli tak to tylko Tonsil Zeus: http://www.youtube.com/watch?v=oNTeSqfTIms Jest Zeus jest fun :)

W zasadzie to dlaczego ograniczać sie do czterech: http://www.youtube.com/watch?v=MHAIS_zGNUs&feature=related

Zestaw będzie zapewne grał często na imprezach to fajnie by było żeby się nie przegrzewał.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

chyba nie doczytaliście .... na imprezie nawet wskazane 4 głosniki bo ci z przodu zasłonią głosniki i ci z tyłu będą słabo słyszeli :) hehheeh

a jak przystało na dobrą imprezę ma być wielki łomot !

Ukryta Zawartość

Frywolny trucht pomylil sie troszeczke co do orientacji tej imprezy ja nigdy w remizie niebylem i na tych imprezach pewnie niebedzie takiego hamstwa jakie tutaj sie pokazuje. Nieprosilem o filmiki z twojej chaty tylko o jakies propozycje wiec pochamuj swoje zapedy. Pisz cos konkretnego albo wogole nic nie pisz i temat sie skonczy.

Ciezko napisac jaka marka wzmacniacza dobrze by grala na cztery glosniki i niemosi to byc kwadro lecz cos podobnego.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Dzień dobry, chciałem tylko napisać, że hamujemy przez samo "h", za to chamstwo piszemy przez "ch", chyba, że ma to coś wspólnego z angielską szynką :)

To, że sobie troszkę kpimy i pokazuje ci moją chatę ( to się nazywa mieć serce na dłoni) nie oznacza, że Tonsil Zeus są złym wyborem w Twoim przypadku. Nikt do kulturalnych odsłuchów by ich nie kupił, ale nikt też normalny dziś nie słucha pseudokwadro i nie wspomina o imprezkach, o techno i dicho. Konkluzja jest taka, że do napieprzania po uszach Zeus jest jak najbardziej propozycją atrakcyjną, parka kosztuje tysiaka jakoś, a jak zdecydujesz się odejść do czterech kolumn, wrócić do prozaicznego stereo możemy dyskutować dalej, choć tak naprawdę było na ten temat już sporo napisane. Usiąść i czytać.

Spokojnie od razu chciałbyś żebym stal ze szklaneczka whisky przy sprzęcie stereo za 100 kafli, na snoba się nie nadaje. Po prostu chce złożyć sprzęt grający który pozwoli pograć na imprezach i przy szklaneczce tej herbaty :) i bez sprzętu za 100 k :) Dożo prawdy z tym" techno i dicho'' że wiocha ale czasem trzeba coś pod publikę zagrać :) Może źle zacząłem ale niepadły pytania od was'' W ilu procentach słuchasz tego techno i dicho ?'' odp. w 5% na wspomniane imprezy bo tego długo się nie da słuchać bo głowa boli. Lubie słuchać muzyki odkąd pamiętam a jak coś mi charczy jak z tych filmików to podskakuje mi ciśnienie. Może i potrafią fajnie zagrać ale to pasuje do 15 latka słuchającego tylko techno.

Cytuje; ''Don Corleone: Zamierzam złożyć Ci propozycję nie do odrzucenia''. Powiesz jaki konkretny sprzęt mam kupić za te 5 kafli to opuszczę te forum audio stereo i zwrócę wam honory jako ze jesteście dobrymi audiofilami ;)

Pozdrawiam niech moc będzie z wami

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.