Skocz do zawartości
IGNORED

Który Ayon? Oto jest pytanie!

Marek_M

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Trafiam tutaj z pytaniem. Chcialbym wymienic moj stary wzmacniacz tranzystorowy na lampowca. Zwracam swa uwage w strone elektroniki Ayona. Wydaje mi sie ze to dobry sprzet, ma dobre opinie. Sluchalem jak do tej pory najslabszego Oriona II i ogolnie bylo ok, szybki, energetyczny, muzykalny to co lubie. Orion kosztuje ok 10 tys a ja mam wiekszy budzet (20 tys.). Tylko czy oplaca sie doplacic 5 tys. do takiego Spirita czy kolejne 2 tys. do Sparka zeby bylo jeszcze lepiej? Moze ktos ma doswiadczenie, albo jeszcze inaczej moglby udostepnic mi odsluch u siebie ktoregos z tych modeli, mieszkam w woj. kuj-pom? Nie jestem ekspertem ale wiem jakiego brzmienia szukam. zabralbym ze soba wlasne zrodlo, wzmacniacz sluchawkowy, sluchawki i pare plyt zeby miec jakis punkt odniesienia. Moze jest ktos taki?

https://www.audiostereo.pl/topic/88873-kt%C3%B3ry-ayon-oto-jest-pytanie/

Kolego, a dlaczego właśnie Ayon? Jest całe mnóstwo świetnych lampowców, uwzględniając w tym nawet konstrukcje chińskie.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

To może ja napisze coś od siebie ;). Masz 20 tys. zł, więc Oriona i Oriona II możesz pominąć. Miałem Spirita jedynke, właśnie go sprzedałem i te wzmacniacze (Orion II i Spirit I) brzmią bardzo podobnie że prawie nie odróżnisz. Spirit III to już spory przeskok nie tylko pod względem brzmienia ale i konstrukcji oraz funkcjonalności. Wszystkie zalety Oriona tylko że jeszcze lepiej, więcej i mocniej. Autobias, układ zbalansowany, płynne zwiększanie napięcia żarzenia i napięcia anodowego przy uruchamianiu, direct i dwa tryby. Dalej mamy Sparka II na 6C33 trochę droższy ale czy lepszy? Gra ciut inaczej, posiada niesamowitą dynamikę i umiejętność kreowania realistycznej sceny. To są jego największe atuty, które ciężko doścignąć w przedziale do 15 tyś zł (za nowe urządzenie oczywiście). Połączenie zalet lampy i tranzystora pod względem brzmienia. Jest to jednak konstrukcja SE, wiec nie wiem jakie chciałbyś podpiąć do tego kolumny, nie wiem po prostu czym dysponujesz lub czym będziesz dysponował. Porównywałem go z Phastem i zdecydowanie bardziej mi się spodobał (żeby nie napisać że zmiażdżył Phasta ;)). Dalej masz tego Tritona nieszczęsnego ale on nie wiem czy się zmieści w zakładanym budżecie i raczej ze względu na moc polecany do konkretnych skrzynek. Charakter Spirita III tylko znów trochę detaliczniej i przede wszystkim mocniej.

Jako że sam jestem przy wyborze wzmacniacza zapraszam na odsłuch, mam stać Spirita III i Sparka II aktualnie. Można je ze sobą bezpośrednio porównać. Do dyspozycji jak na razie kolumny Monitor Audio GS20 ale za ok. tydzień będzie coś kilka klas wyżej. Jedyny problem ze źródłem bo po wtopieniu kasy we wzmacniacz i kolumny nie będę miał na zmianę CD a dysponuje tylko Vincentem CD-S06. Jest jednak szansa na wypożyczenie do odsłuchu znacznie lepszego źródła ale to bym musiał uzgodnić. Jakby co to czekam na info. Aha - mieszkam w obrębie Twojego województwa.

Kolego, a dlaczego właśnie Ayon? Jest całe mnóstwo świetnych lampowców, uwzględniając w tym nawet konstrukcje chińskie.

Prosze mi wybaczyc ale tą wypowiedz powinienem potraktowac jedynie jako zart. Nie chcialbym nikogo urazic ale DLA MNIE "świetny lampowiec" i "konstrukcja chinska" to dwa wykluczajace sie wzajemnie pojecia. Prosze mnie zle nie zrozumiec, nie mam nic przeciwko chinskiemu przemyslowi i jezeli ktos uwaza ze chinskie lampowce GRAJĄ to niech dokona zakupu i delektuje sie dzwiekiem w swoim pojeciu dobrym. Dla mnie jednak to po prostu NIE GRA. Gdy zdecydowalem sie na kupno lampy posluchalem kilku chyba najbardziej popularnych chinskich wzmacniaczy. Mialem nadzieje ze dobre opinie sie chociaz czesciowo potwierdza, no bo skoro to gra to po co przeplacac? Sluchalem tego 10L z zielonymi puszkami na transformatory, sluchalem music angela na kt88. Sluchalem yaqina 100b taki z kratka i sluchalem tego modelu yaqina z poziomo zamontowana galka glosnosci miedzy lampami sterujacymi tez z kratka nie pamietam symbolu. W miedzy czasie z kolei przetestowalem najnizszy model ayona i na tym skonczylem sprawdzanie chinskich lampowcow bo to jest po prostu przepasc w stosunku do ayona. Zazdrosze tym ktorzy sa zadowoleni z brzmienia chinskiego wzmacniacza za 2 tys zl, ja tez bym tak chcial. Jednak nie mam az tak dalego posunietej wyobrazni. :) Niestety cudow nie ma i nie bedzie, jak cos jest sknocone juz na etapie projektowania teoretycznego to pozniej sie juz tego nie poprawi. Proponuje bezposrednio porownac jakis chinski wzmacniacz z ktoryms ze wzmacniaczy Ayona wtedy zrozumie pan miedzy innymi roznice w cenie miedzy tymi urzadzeniami. Pozdrawiam. Marek.

Kup sobie z drugiej ręki jakiegoś VACa albo Suprateka to będziesz miał prawdziwy sprzęt na poziomie.

Nie znam VACa ani Superteka. Pierwsza nazwa jest dla mnie abstrakcja zupelna a druga nazwe znalazlem w sieci w postaci wzmacniaczy o wygladzie dobrze wykonanych projektow DIY z lekka nuta Feliks Audio. Moze to i gra ale jak ja to sprawdze? No ale mimo wszystko dziekuje za wpis.

---------------------------------------------------------------

Severance dziekuje o to mi chodzilo. Oczywiscie jestem chetny na odsluch tych wzmacniaczy mam dobre zrodlo pol roku temu nabylem wiec nie ma problemu. Interesuja mnie wlasnie te dwa modele ayona. Moze byc za tydzien, pasuje mi w kazdy dzien roboczy po godz 17. Ciekawi mnie jakie to kolumny beda, bo w sumie GS20 to i tak nie byle co. Prosze o namiary i pozdrawiam.

Marek

Nie znam VACa ani Superteka. Pierwsza nazwa jest dla mnie abstrakcja zupelna a druga nazwe znalazlem w sieci w postaci wzmacniaczy o wygladzie dobrze wykonanych projektow DIY z lekka nuta Feliks Audio. Moze to i gra ale jak ja to sprawdze? No ale mimo wszystko dziekuje za wpis.

Sorry, zbyt ogólnie napisałem. VAC to firma z najwyższej półki tak jak WAVAC i o ile mi wiadomo niestety na naszym rynku niestety jej nie ma. Myślę, że mają dystrybutorów za zachodnią granicą. Nówki są bardzo drogie. Nie wiem jak z dostępnością urządzeń z drugiej ręki ale sądząc z opinii w necie i od kolegi, który trochę zjeździł wystawy w Stanach zdecydowanie warta zainteresowania. Co do Suprateka to jest to firma kompletnie niszowa znana przede wszystkim z kultowych preampów. Przypuszczam, że trudno osiągalna z drugiej ręki ale jeżeli już to na pewno warto. Też proponuję poczytać na jej temat w necie. Możesz spróbować napisać do M.Maloneya bo robi urządzenia na zamówienie ale ponoć ostatnio marudzi i trzeba długo czekać. Możesz też dyskretnie podpytać Elberotha, bo ma częsty kontakt z urządzeniami z wysokiej półki. Jest jeszcze kilka bardziej znanych firm i sporo niszowych ale większość tych najlepszych jakoś szerokim łukiem omija polski rynek. Nowego Ayona za 20kpln na pewno bym nie kupił. Zresztą w tym segmencie cenowym jest trochę nowych urządzeń tylko nie jestem pewien czy większość z nich jest warta tych pieniędzy. W sąsiednim wątku kolega Adamgdansk pisał o swoich doświadczeniach z urządzeniami Japońskimi Leben, Shindo tylko nie wiem jak bardzo zależy ci na mocy.

Nowego Ayona za 20kpln na pewno bym nie kupił. Zresztą w tym segmencie cenowym jest trochę nowych urządzeń tylko nie jestem pewien czy większość z nich jest warta tych pieniędzy.

Ja na pewno nie kupiłbym używanego sprzętu tym bardziej takiego który nie ma dystrybutora w Polsce.

Wątek, zdaje się, jest mocno sponsorowany przez Ayona :\

Słuchałem Ayony. Szału nie ma w porównaniu do np. Cary Audio.

Nie rozumiem oporów przed "chińszczyzną" - przecież i sam Ayon mocno romansuje z Chińczykami - patrz jego chińskie "klony" Raysonic.

Innymi słowy, najprawdopodobniej wiele części Ayona i Raysonica są produkowane w tej samej fabryce w Państwie Środka. A może i całe wzmacniacze? Kto to wie. Tak czy inaczej, dyskredytowanie Chin i ich wyrobów jest obecnie mocno passe. Można się na tym przejechać. Kupując Ayona, Fatmana, Prima Luna, etc - być może kupujesz chiński wyrób zamówiony przez europejskiego producenta :)

Ja na pewno nie kupiłbym używanego sprzętu tym bardziej takiego który nie ma dystrybutora w Polsce.

A ja wolę zamiast wydawać 20kpln zbudować sobie sam od zera i pod własny system za 2kpln :-) Sorry za off-top.

Nie rozumiem oporów przed "chińszczyzną" - przecież i sam Ayon mocno romansuje z Chińczykami - patrz jego chińskie "klony" Raysonic.

Ja ogólnie też nie rozumiem, ale nie w klasie cenowej 20kpln gdzie jakość wzmacniacza wyróżnia jakość traf głośnikowych i elementów. Zaznaczam, że nie uważam Ayona za urządzenie maid in china.

wakutoma, dzieki za informacje Troche poczytam o mniej znanych niszowych firmach z czystej ciekawosci. Lecz wlasnie zniecheca mnie w takich przypadkach brak polskiego dystrybutora no i sprzet z drugiej reki tez mi sie nie usmiecha, bo juz raz sie nacialem przy kupnie kolumn i nie chcialbym tego bledu powtorzyc.

Oczywiscie ze tak :) Wlasnie firma Ayon wplacila mi na moje osobiste konto sporo kasy za to ze chwale jej produkty na tym wspanialym forum. ;)

Cary Audio nie sluchalem wiec sie nie wypowiadam, ale Ayony nie robia w/g ciebie szalu za to szal robia chinskie wzmacniacze? To dosyc ciekawe no ale kto co lubi.

Raysonica nie sluchalem zadnego modelu. Slyszalem o tej podrobce, byc moze uda mi sie posluchac i ocenic ile to jest warte. W sumie sama nazwa mnie przeraza - Raysonic. Ayon z tego co wiem nie jest chinski, projekt pochodzi od austriackiego inzyniera i stad wywodzi sie Ayon. Cos tam kombinuja z obudowami w chinach to prawda ale to im akurat wychodzi dobrze wiec nie mam zastrzezen.

Tak czy inaczej, dyskredytowanie Chin i ich wyrobów jest obecnie mocno passe. Można się na tym przejechać. Kupując Ayona, Fatmana, Prima Luna, etc - być może kupujesz chiński wyrób zamówiony przez europejskiego producenta :)

Ja nie dyskredytuje Chin. Napisalem ze nie mam nic przeciwko Chinskiemu przemyslowi. Gdyby ich wzmacniacze graly to kupowalbym je. Niestety tak nie jest, bo kluczem tutaj do sukcesu jest projekt. A poki co Chinczycy maja kiepskich projektantow a bez tego nie ma dzwieku. Tutaj tkwi problem. Dobra aplikacja lampy jest nie lada sztuka jak sie okazuje.

• Redaktorzy

Violet. Nie wiem czy miałeś styczność z produktami Ayona i Raysonica. Ja miałem i podobieństwo kończy się mniej w odległości 2m od wyrobów obu firm, i pisze tu o wyglądzie, bo brzmieniowo różnica jest zdecydowanie większa niż wskazywała by na to cena.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Pisałem już na tym forum kilka razy że Ayon nie jest Chiński i już nie chce mi się tego w kółko powtarzać, tak to jest jak ktoś coś gdzieś usłyszy i nie jest dokładnie zorientowany w temacie to potem wypisuje takie bzdury że Ayon to Chiński wyrób

Nie mam nic do Ayona - to są naprawdę dobre sprzęty audio. Niemniej jednak są one produkowane w Chinach w fabryce Ayon Audio Hong Kong Ltd. Poza tym niejasne jest bardzo powinowactwo Ayona do Raysonica - na pewno obudowy produkowane są w tej samej chińskiej fabryce. Nie rozumiem dlaczego Ayon nie pozwie do sądu po prostu Raysonica na jego "podróby" Ayona? Przecież siedzibą Raysonica jest wysoce cywilizowany kraj - Kanada, choć cała produkcja odbywa się w Chinach.

Jak widać, na naszym Allegro Raysonic wprost nazywa się "bliźniakiem" Ayona:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chciałbym być dobrze zrozumiany, więc powtórzę jeszcze raz - nie mam urazy do Ayona. Słuchałem wiele razy - dobry sprzęt. Nie rozumiem jedynie tezy zakładającej, że jeżeli coś jest w jakimś stopniu związane z Chinami - to gorsze. A akurat elektronika do Ayonów od A do Z jest składana w Chinach, a w Austrii sprzęty są ostatecznie montowane i testowane, stąd metka "Made in Austria" na tych produktach. Sam szef firmy Gerhard Hirt o tym mówi wprost, więc nie jest to jakaś tajemnica lub wstyd, a jedynie normalna delokalizacja produkcji firmy, inaczej zwana cięciem kosztów, czyli w normalnym języku - optymalizacja kosztów lub zwiększanie zysków.

Nie oznacza to, że produkcja niektórych droższych klocków Ayona nie odbywa się w Europie. To wysoce prawdopodobne.

Ukryta Zawartość

Nie mam nic do Ayona - to są naprawdę dobre sprzęty audio. Niemniej jednak są one produkowane w Chinach w fabryce Ayon Audio Hong Kong Ltd. Poza tym niejasne jest bardzo powinowactwo Ayona do Raysonica - na pewno obudowy produkowane są w tej samej chińskiej fabryce. Nie rozumiem dlaczego Ayon nie pozwie do sądu po prostu Raysonica na jego "podróby" Ayona? Przecież siedzibą Raysonica jest wysoce cywilizowany kraj - Kanada, choć cała produkcja odbywa się w Chinach.

Jak widać, na naszym Allegro Raysonic wprost nazywa się "bliźniakiem" Ayona:

Ukryta Zawartość

Chciałbym być dobrze zrozumiany, więc powtórzę jeszcze raz - nie mam urazy do Ayona. Słuchałem wiele razy - dobry sprzęt. Nie rozumiem jedynie tezy zakładającej, że jeżeli coś jest w jakimś stopniu związane z Chinami - to gorsze. A akurat elektronika do Ayonów od A do Z jest składana w Chinach, a w Austrii sprzęty są ostatecznie montowane i testowane, stąd metka "Made in Austria" na tych produktach. Sam szef firmy Gerhard Hirt o tym mówi wprost, więc nie jest to jakaś tajemnica lub wstyd, a jedynie normalna delokalizacja produkcji firmy, inaczej zwana cięciem kosztów, czyli w normalnym języku - optymalizacja kosztów lub zwiększanie zysków.

Nie oznacza to, że produkcja niektórych droższych klocków Ayona nie odbywa się w Europie. To wysoce prawdopodobne.

Poszukaj i poczytaj dokładnie a będziesz wiedział co dokładnie Ayon produkuje w Chinach, produkował i z kat podobieństwo (obudowa) do firmy Raysonic

Ukryta Zawartość

Poza tym Ayon jakoś nie brzydzi się chińskimi lampami Shuguang Treasure Series, bo montuje je często w swoich wzmacniaczach. Ale przecież, w PL, to co chińskie uważane jest za gorsze, co przeczy całkowicie niektórym powyższym wpisom, no bo jak Żółty Pan mógł wyprodukować referencyjne nieomal bańki rutynowo wkładane do wzmacniaczy Ayona, czyli firmy z Austrii - siedziby rasy Panów?

Wiele chińskich produktów jest dobrych/wyśmienitych. Oni szybko ewoluują, my jesteśmy często ograniczonymi ksenofobami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poza tym Ayon jakoś nie brzydzi się chińskimi lampami Shuguang Treasure Series, bo montuje je często w swoich wzmacniaczach. Ale przecież, w PL, to co chińskie uważane jest za gorsze, co przeczy całkowicie niektórym powyższym wpisom, no bo jak Żółty Pan mógł wyprodukować referencyjne nieomal bańki rutynowo wkładane do wzmacniaczy Ayona, czyli firmy z Austrii - siedziby rasy Panów?

Wiele chińskich produktów jest dobrych/wyśmienitych. Oni szybko ewoluują, my jesteśmy często ograniczonymi ksenofobami.

Ukryta Zawartość

Dokladnie tak jak pisze Violet. Chinczycy robia cala game sprzetu od tych najtanszych i slabej jakosci do tych b. drogich (i odpowiedniej jakosci). Wlasciwie w dziedzinie 'lampy' moga zmontowac 'wszystko'. Tylko kwestia ceny. Od jakiegos czasu jestem wlascicielem monoblokow Cayina 9084 (czyli chinczykow) i nie moge uwierzyc jak dobrze to gra! Wg mojej subiektywnej oceny gra lepiej od Cary CAD 805 AE (ktorego o maly wlos nie kupilem).

Violet, oni jeszcze lepsze lampy laduja do niektorych modeli, np. PsVane. Co niektorzy uwazaja ze graja lepiej od najlepszych NOS-ow.

Pzdr

Ukryta Zawartość

Violet, masz swoją stronę z opiniani o chińskim sprzęcie, nie sądzisz, że każdy zainteresowany tam trafi?

Jest Klub M.Ch.L., po co wszędzie na siłę nawracać ludzi?

Z ciekawego potencjalnie wątku - kolejny off top.

Sorry, zbyt ogólnie napisałem. VAC to firma z najwyższej półki tak jak WAVAC i o ile mi wiadomo niestety na naszym rynku niestety jej nie ma. Myślę, że mają dystrybutorów za zachodnią granicą. Nówki są bardzo drogie. Nie wiem jak z dostępnością urządzeń z drugiej ręki ale sądząc z opinii w necie i od kolegi, który trochę zjeździł wystawy w Stanach zdecydowanie warta zainteresowania. Co do Suprateka to jest to firma kompletnie niszowa znana przede wszystkim z kultowych preampów. Przypuszczam, że trudno osiągalna z drugiej ręki ale jeżeli już to na pewno warto. Też proponuję poczytać na jej temat w necie. Możesz spróbować napisać do M.Maloneya bo robi urządzenia na zamówienie ale ponoć ostatnio marudzi i trzeba długo czekać. Możesz też dyskretnie podpytać Elberotha, bo ma częsty kontakt z urządzeniami z wysokiej półki. Jest jeszcze kilka bardziej znanych firm i sporo niszowych ale większość tych najlepszych jakoś szerokim łukiem omija polski rynek. Nowego Ayona za 20kpln na pewno bym nie kupił. Zresztą w tym segmencie cenowym jest trochę nowych urządzeń tylko nie jestem pewien czy większość z nich jest warta tych pieniędzy. W sąsiednim wątku kolega Adamgdansk pisał o swoich doświadczeniach z urządzeniami Japońskimi Leben, Shindo tylko nie wiem jak bardzo zależy ci na mocy.

Co do Suprateka, to kilka miesiecy temu korespondowalem z Mickiem Maloneyem, probujac go namowic na zrobienie mi monoblokow Merlot, ktore polecil mi Stary Audiofil. Mialy zastapic Ayona Crossfire'a. Niestety , jedyne Merlot, ktore Mick robi to wino:)

Napisal , ze nie ma juz komponentow i zaprzestaje produkcji. Nie wim czy inne jego wyroby sa jeszcze dostepne.

Z opinii w necie wynika, ze wlasciciela Supratekow raczej sie ich nie pozbywaja, co najlepiej swiadczy o ich klasie.

Niestety, kolejna dobra firma , ktora nie wytrzymala chinskiej konkurencji:(

marslo

Konto w trakcie usuwania

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.