Skocz do zawartości
IGNORED

Hegel HD 20 vs Xindak DAC 20

max720

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Zobaczymy, najprawdopodobniej teraz wezmę Younga od Grado do posłuchania. Jak zagra tylko w przybliżeniu jak się o nim pisze to pewnie zostanie.

BTW. czy ktoś kto słuchał Younga słuchał kiedyś Stello DA100 Signature? Znam dobrze Stello i zastanawiam się jaki będzie dystans do np Younga czy Hagla.

Panowie a jak sie ma teddy prado DAC do tych dyskutowanych w temnacie? Lub MHDT Havana?

Ktos moze sluchal, porownywal?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Zobaczymy, najprawdopodobniej teraz wezmę Younga od Grado do posłuchania. Jak zagra tylko w przybliżeniu jak się o nim pisze to pewnie zostanie.

BTW. czy ktoś kto słuchał Younga słuchał kiedyś Stello DA100 Signature? Znam dobrze Stello i zastanawiam się jaki będzie dystans do np Younga czy Hagla.

Miałem stello da100 signature [najnowsza wersję]-young moim zdaniem zdecydowanie lepszy.

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

Panowie a jak sie ma teddy prado DAC do tych dyskutowanych w temnacie? Lub MHDT Havana?

Poprosiłem byłego właściciela Havany i HD20 żeby się wypowiedział.

Też słuchał u siebie Calyxa i Younga z zasilaczem Palmer. Kiedyś miał dCs, tylko nie pamiętam którego.

Prawdę mówiąc też mnie trochę martwią te mody - rozumiem w Beresfordzie, ale już w jakby nie było klasowych DAC-ach ? ;-) Boję się, ze coś może się poprawić kosztem czegoś, ale może się mylę.

Modyfikacje są na życzenie. Staram się pokazywać Klientom, że to co robię to nie są zmiany na poziomie audiofilskich smaczków, bo tego się spodziewają. Moim zdaniem w niewielu urządzeniach nie da się niczego poprawić. W klasowych DACach można wyciągnąć właśnie jeszcze więcej :) Nergal666666 miał okazję słuchać u siebie. Staram się skrupulatnie odsłuchiwać i stroić tak, żeby nie było syndromu krótkiej kołdry i "coś kosztem czegoś innego", a zachować charakter tylko odblokować potencjał

GRADO_Fan

czekam w takim razie na to co napisze Twoj kolega.

Jezeli moze to niech poda caly system na jakim byly robione porownania.

Z gory dzieki.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Modyfikacje są na życzenie. Staram się pokazywać Klientom, że to co robię to nie są zmiany na poziomie audiofilskich smaczków, bo tego się spodziewają. Moim zdaniem w niewielu urządzeniach nie da się niczego poprawić. W klasowych DACach można wyciągnąć właśnie jeszcze więcej :) Nergal666666 miał okazję słuchać u siebie. Staram się skrupulatnie odsłuchiwać i stroić tak, żeby nie było syndromu krótkiej kołdry i "coś kosztem czegoś innego", a zachować charakter tylko odblokować potencjał

Grado_Fan,

nie neguję, że pewne rzeczy w tych DACach można poprawić, tylko to że przy tych (wysokich) cenach nie jest to zrobione przez samego producenta.

Young czy Calyx z firmowymi zasilaczami zbliżają się do 10kzł.

Ano dostanie, tylko że to zupełnie inna sytuacja porównując do DACów z zasilaczami jak z komórek:D

Ano inna ;-)

I tak jeszcze Wam powiem, ze to wszystko ta sama klasa jest tak naprawdę.... - tak tu się podpiera na forum branżowiec ocenami znakomitości świata audio....ano te oceny są czasem identyczne i dla taniego Asusa czy Styleaudio jak i znacznie droższych zawodników.....to jest jedynie inny charakter mniej lub bardziej, ale klasa ta sama, choć kasa różna....ja wiem że to czasem martwi, wnerwia itd., ale tak jest ;-)

DAC jaki by nie był musi przede wszystkim pasować do danego zestawu i gustu(!) właściciela.

Tzw "klasy" to samodowartościowanie się właścicieli na zasadzie "mam coś droższego o 200zł - 2 klasy wyżej";)

Jeżeli chce się coś na prawdę dobrego to trzeba IMO zakasać rękawy i zrobić samemu jeden z bezkompromisowych projektów DIY lub kupić urządzenie zrobione przez ludzi z pojęciem np. berkeley dac.

Za rogiem czai się jeszcze cichociemy MDAC Audiolaba z wnętrzem za 20 tys zł (cytat - "Audio"), który jak chodzą słuchy także dostanie opcjonalny zasilacz :-))

To nie jest wykładnik ....wnetrze audiolaba cd8200 też za 20 tyś [miało być tak wspaniale] ..a dzwiek słabiutki no ale posłuchamy ,co to za cudeńko z tego MDACA

Ano inna ;-)

I tak jeszcze Wam powiem, ze to wszystko ta sama klasa jest tak naprawdę.... - tak tu się podpiera na forum branżowiec ocenami znakomitości świata audio....ano te oceny są czasem identyczne i dla taniego Asusa czy Styleaudio jak i znacznie droższych zawodników.....to jest jedynie inny charakter mniej lub bardziej, ale klasa ta sama, choć kasa różna....ja wiem że to czasem martwi, wnerwia itd., ale tak jest ;-)

zyzio -absolutnie sie z Toba nie zgadzam .Dodam tylko że nie jestem zwolennikiem wydawania bajońskich sum na audio. Pisanie że wszystko to ta sama klasa tylko inny charakter, to delikatnie mówiąc jest niepoważne.Pozdrawiam

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

zyzio -absolutnie sie z Toba nie zgadzam .Dodam tylko że nie jestem zwolennikiem wydawania bajońskich sum na audio. Pisanie że wszystko to ta sama klasa tylko inny charakter, to delikatnie mówiąc jest niepoważne.Pozdrawiam

Powiedz to recenzentom ;-)

To nie jest wykładnik ....wnetrze audiolaba cd8200 też za 20 tyś [miało być tak wspaniale] ..a dzwiek słabiutki no ale posłuchamy ,co to za cudeńko z tego MDACA

Kto tak mówi, że słabiutki ? Większość twierdzi, ze znakomity. Dokładnie jak napisał Emil - musi trafić w system i gust.

Powiedz to recenzentom ;-)

Kto tak mówi, że słabiutki ? Większość twierdzi, ze znakomity. Dokładnie jak napisał Emil - musi trafić w system i gust.

Fakt-sprzęt musi trafić w gust i wpisać się w system i tu pełna zgoda zyzio :-} .Co do cd8200 to miałem go przez chwilę [system mam dośc przejrzysty ] i na mój gust gra poprostu poprawnie ,bez szczególnych zachwytów.Pozdrawiam

Mr. Pacuła z wyjątkowym nasileniem ekscytował się właśnie Mdaciem w teście 11 przetworników (w teście były też konstrukcje powyżej 10k).

I nawet napisał, że to pudełeczko nie "zagra" w systemie nastawionym na "szybkość i neutralność".

Ot i zagadka rozwiązana - trzeba dopasować DACa do swoich zabawek;)

Calyx gra już u mnie w systemie jest non stop pod prądem od piątku po południu. Pierwsze wrażenie to takie, że Calyx gra bardzo szybko rozdzielczo i dynamicznie a jego poziom wyjściowy jest dużo wyższy niż z Xindaka. Powiem, że to nie jest jednak to czego się spodziewałem. Pierwsze wrażenie było dość mocne, ale przy drugim podejściu i bezpośrednim porównaniu z Xindakiem stwierdziłem, że to zupełnie inne granie. Rożnica w brzmieniu jest na tyle duża, że raczej nie można tutaj mówić o porównaniu lepszy gorszy, ale o tym jak który zagra i zgra się z konkretnym systemem. Za kilka dni napiszę coś więcej jak Calyx będzie miał za sobą chociaż z 60h pracy.

Calyx to przede wszystkim DAC USB. Dla mnie grał po USB lepiej, choć oczywiście porównanie nie jest w pełni obiektywne, bo siłą rzeczy źródła były różne (acz przy tych samych źródłach w przypadku innych DACów coax wypadał lepiej).

Oba dostały sygnał ze Stello U3, ale żeby nie wyciągać pochopnych wniosków przez całą sobotę i dzisiaj nie słuchałem Calyxa. Jest pod prądem od godziny 16 tej w piątek więc ma za sobą 50 godzin pracy dzisiaj zacznę go słuchać na poważnie również po USB.

Mam nowe audio i czytalem test. W sumie to nie sposob wywnioskowac napewno ktory z tych przetwornikow zostal uznany za najlepszy, w audiolabie chwala neutralnosc i drogie wnetrze, w Heglu pisza o koherencji i muzykalnosci, a takze, ze zeby dostrzec jego wady nalezy spojrzec na niego z perspektywy znacznie drozszych urzadzen. Pisza takze o trybie usb Hegla i tym, ze jest bardziej dynamiczny niz tryb asynchroniczny. Brystona za neutralnosc, vdac II jest podobno lepszy niz poprzedni. Bardzo ciekawy wnioskujac z opisu moze byc Blacknote. Jak na moje zapatrywania, to sugerujac sie wylacznie opisem myslalbym wylacznie nad Heglem i Blacknotem. Ale oczywiscie rzeczywistosc moze okazac sie inna. Z testowanych sluchalem jedynie HD20 i BDA1 i osobiscie wole ten pierwszy.

Najbardziej mnie dziwi, że nie było w tym teście orgazmów nad heglem;)

Też byłem w szoku, choć między wierszami pisze, ze to dobre urządzenie, ale nie w skali absolutnej jak to się przyjęło w innych recenzjach ;-)

Jedni sie tego spodziewali po Heglu a inni po Mdacu.;) Prawda jest jednak taka, ze jezeli ktos chce neutralnosci to siegnie po Mdac ktory ma wnetrze za 20k jednak tak nie gra;) lub Brystona ktory wogole nie ma wnetrza ;) Muzykalnosc jednak po stronie Hegla i Blacknote. w skrocie Mdac to chudzielec i pewnie w wieu systemach zagra wlasnie tak. Nalezy o tym pamietac i dobrze dobrac reszte toru, dopiero wtedy moze byc satysfakcja, inaczej zyletki w uszach;)

Dokładnie tak, analogicznie włączająć hegla w muzykalny tor będzie za "milusio" i nudno.

Wojtek,

skoro tak Ci się ten bryston spodował to może zainteresuj się mytekiem 192?:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale HD20 nie jest rozlazly cieplym DACkiem, jest dynamiczny i naturalny z keciutko dociplona srednica, raczej ciezko bedzie spowodowal by zmulil system, kto sluchal to wie. Bryston moze zabrzmiec czasami chudo, u mnie zagral ok, HD20 ciut cieplej. Ale nie mniej dynamicznie. Mytec slyszalem, jest zdecdowanie bardziej cieply od HD10 a HD10 jest ciut cieplejszy od HD20.

P.S. Myteka sluchalem w takim wlasnie chudym systemie gdzie nawet HD10 zagral za chudo, rdac wogole zabrzmial tam bez srednicy i basu a jedynie Mytec wpisal sie w tamten system.

Mytec bym rozwazyl ale moja lamka nie jest zbalansowana.

Wojtek76 to musisz jeszcze posłuchać Calyxa jeśli masz możliwość. Po wygrzaniu Calyx nabrał barw i nasycenia. Obecnie stawiam go na równi z Xindakiem i jest to pierwszy DAC który gra równie dobrze choć ciut inaczej. Calyx jest minimalnie dynamiczniejszy w skali mikro, ale za to ma mniejszy bas od Xindaka. Jest też szybszy. W rozdzielczości jakiejś wielkiej przewagi żadnego nie zauważylem oba to bardzo wysoki poziom tylko w gęstych utworach z Calyxa jest jakby przejrzyściej kosztem trochę lżejszego brzmienia. Calyx podaje trochę bardziej w głąb pierwszy plan. Xindak gra dość intymnie do przodu. Oba przetworniki grają na tyle podobnie, że te róźnice to kwestia gustu i dopasowania do systemu. Mam teraz spory problem bo nie wiem co robić. Zastanawiam się czy jest sens zmieniać gdyż są utwory które lepiej wypadają na jednym a inne na drugim przetworniku. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Oba przetworniki to bardzo wysoki poziom brzmienia. Bryston BDA-1 zostaje daleko w tyle :-)

Miałem teddy prado DAC u siebie w domu. Ten DAC gra dźwiękiem nasyconym, bardzo naturalnym ... nawet nie wiem czy nie jest bardziej płynny niż Metrum Octave NOS DAC, którego mam teraz w domu. Jutro powinienem znowu mieć TP, więc porównam TP vs Metrum.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mytec slyszalem, jest zdecdowanie bardziej cieply od HD10 a HD10 jest ciut cieplejszy od HD20.

P.S. Myteka sluchalem w takim wlasnie chudym systemie gdzie nawet HD10 zagral za chudo, rdac wogole zabrzmial tam bez srednicy i basu a jedynie Mytec wpisal sie w tamten system.

Mam Myteka (Stereo96) i słucham go z zestawem Staxa (007t+507), który jest zdecydowanie po neutralno/transparentnej stronie i bardzo dobrze różnicuje źródła.

Mytek z pewnością w moim zestawie nie jest ciepły. Jest bardzo nauralny i jak na studyjny wyrób bardzo muzykalny (nie jest to jedynie moja odosobniona opinia).

Jeśli Mytek w kontekście tamtych daców uważany jest za "bardziej ciepły" to HD10/HD20 muszą grać w zdecydowanie kliniczny (zimny) sposób - szkoda bo szukałem 2 daca i chyba sobie Hegle odpuszczę....

W tym sek, ze wogole nie sa kliniczne, poprostu Mytec tak zagral w tamtym systemie. Moze to kwestia transportu, on jedyny tez gral poprzez XLR jezeli dobrze pamietam. Gralem HD10 ze Staxem 4040 i nie bylo klinicznie a wiem jak nieduzo trzeba staxowi by tak wlasnie zagrac. Nie chce zbytnio zachwalac Hegla bo i tak duzo je chwale. Radze posluchac. Mialem wrazenie, ze Hegel wypuszcza dzwieki bardziej w przestrzeni a Mytec je zageszcza. Dacki Hegla z pewnoscia nie sa kliniczne:)

Iceman007 z pewnoscia nie kupie DACka powyzej 4k, i pewnie nie bedzie to nowka. Nie wiem czy nie zakupic HD10 narazie tym bardziej, ze juz sprawdzony przezemnie a po drugie, ze u mnie mozna go tanio sh kupic i nie ma problemu z odsprzedaza. Korci mnie tez jakis NOS dac. np Havana ale duzo sprzecznych opini krazy. Docelowo i tak mysle o analogu, ale moja wiedza w tym kierunku wciaz jest nieduza, a trochje kasy trzeba przeznaczyc by zagralo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.