Skocz do zawartości
IGNORED

Remont pokoju pod kino domowe

Piotru26

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Od jakiegoś czasu obserwuję to forum i powoli dowiaduję się różnych drobiazgów na temat KD.

Ale czas zaczyna gonić i za dwa tygodnie zaczynam drobne przeróbki w pokoju żeby jeszcze zdążyć przed świętami. Sam zakup sprzętu będzie za jakieś 2 miesiące więc na razie nie zawracam wam głowy pytania o wybór.

Pokój to salon w mieszkaniu w bloku (4,3 m x 5, ok. 23 m kw.)

Dosyć pusty, podłoga z paneli, mało mebli. Wiem, że dla dobrej akustyki muszę go trochę wypełnić (żona się ucieszy).

Kanapa praktycznie na środku krótszej ściany, głowa około 4,5 m od TV (60").

Głośniki tylne będą zawieszone na bocznych ścianach w jednej linii z głową siedzących na kanapie (czyli jakieś 40 cm od ściany)

KD to będzie system 5.1 bo nie mam jak ustawić 7 głośników

KD będzie ze średniej półki - ok. 6000 zł.

Przeznaczenie to 50% kino, 30% muzyka i 20% gry.

Moje typy na razie Onkyo 609 lub Denon 1912 + monitor audio M lub nadchodzące RF lub zupełnie coś innego bo jeszcze nic nie słuchałem. Poza tym po nowym roku to pewnie będzie wysyp nowych zapowiedzi i będzie trzeba jeszcze raz zrobić "research".

Ampli ma być trochę na wyrost bo może za 2-3 lata się przeprowadzę do miejsca gdzie uda się ustawić 7.1

Na początek mam kilka pytania:

Na jakiej wysokości powinny być tylne głośniki? Ładnie by wyglądały jakieś 1,7 - 1,8 nad podłogą. Czy wystarczy je pochylić tak aby "celowały" w głowy słuchaczy?

Proszę o polecenie jakiś uniwersalnych uchwytów do tych głośników żeby można je było zamontować w czasie remontu (i doprowadzić tam kable pod tynkiem oczywiście)

Jakie kable kupić pod tylne głośniki. Biorąc pod uwagę że chcę wydać 6000 tysięcy na sprzęt nie chcę wydać 1000 zł na kable. Max 300 zł na całe okablowanie.

Czy kable mogą być różnej długości? Łatwiej mi będzie puścić oba przy balkonie więc jeden będzie o jakieś 4,5 dłuższy.

Na przednie głośniki takie same kable czy powinny być lepsze?

I jeszcze pytanie o upscaling obrazu.

Skoro upscaler jest zazwyczaj w amplitunerze to czy mogę kupić po prostu najtańszy odtwarzacz BD tej samej marki co ampli i będzie OK? Po co wydawać 1000 - 2000 zł na DB skoro za wszystko i tak odpowie w moim systemie ampli? Zaraz pewnie posypią się na mnie gromy ale naprawdę nie do końca rozumiem o co w tym chodzi.

Pozdrawiam wszystkich

Piotrek

https://www.audiostereo.pl/topic/88773-remont-pokoju-pod-kino-domowe/

Na jakiej wysokości powinny być tylne głośniki? Ładnie by wyglądały jakieś 1,7 - 1,8 nad podłogą. Czy wystarczy je pochylić tak aby "celowały" w głowy słuchaczy?

zalecene są wysokosci jak podałeś. Ja jestem zwolennikiem wieszania raczj niżej, bliżej wysokości głowy słuchacza. Jeśłi będą to kolumny kierunkowe to lepiej "wycelować"

Proszę o polecenie jakiś uniwersalnych uchwytów do tych głośników żeby można je było zamontować w czasie remontu (i doprowadzić tam kable pod tynkiem oczywiście)

ja używałem takich

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

solidnie wykonane przez markowwego producenta, ale na pewno znajdziasz podobne tańsza. Mają możłiwość ustawień i schowania kabli

Jakie kable kupić pod tylne głośniki. Biorąc pod uwagę że chcę wydać 6000 tysięcy na sprzęt nie chcę wydać 1000 zł na kable. Max 300 zł na całe okablowanie.

ja mam zwykłe OFC, średniej grubości i też jest różnica w długości, nie zauważam niczego złego

Na przednie głośniki takie same kable czy powinny być lepsze?

na pewno warto dołożyć,ja mam klotz 4mm2 na front i centrum

Skoro upscaler jest zazwyczaj w amplitunerze to czy mogę kupić po prostu najtańszy odtwarzacz BD tej samej marki co ampli i będzie OK? Po co wydawać 1000 - 2000 zł na DB skoro za wszystko i tak odpowie w moim systemie ampli? Zaraz pewnie posypią się na mnie gromy ale naprawdę nie do końca rozumiem o co w tym chodzi.

Ja właśnie poszedłem tą drogą. Możliwie dobry amp i tanie źródło, wszystko podłączam pod amp i on ma za zadanie obrabiać obraz i dźwięk.

co do sprzętu, jest dużo podobnych wątków, poczytaj i jak zawsze radzą, posłuchaj. Zerknij na moją galerię.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dokładnie taka :))

chociarz dzisiaj położyłbym 4mm2 na tył, grubszy kabel lepiej przenosi niższe częstotliwości. Od niedawna mam na tyłach większe kolumny które ampli odcina przy 80Hz.

Wszystko kwestia możliwości finansowych. Myślę że lepszym rozwiązaniem jest położnie tańszego ale grubszego kabla niż droższego ale cieńszego.

wcześniejsze, mniejsze kolumny ampli odcinał przy 150Hz bo pewnie nie potrafiły one niżej grać.

Te mają szersze pasmo więc ustawia je na 80Hz, zreztą zgodnie ze specyfikacją THX.

nie wiem czy ustawiłby je jako Fullband (tak są fronty) na grubszych kablach

Zamiast dyskutować nt okablowania skupiłbym się bardziej na samej akustyce pomieszczenia..

Różnica między kablem za złotówkę a za kablem kosztującym 5zł różnica jest, ale między 5zł a 100zł już zaczyna się voodoo audio... Klotz czy Procab na tył 2,5mm^2 w zupełności wystarczy na lata. A to jak tył Ci zagra na basie to już głównie problem klasy przetworników... Moje docelowe kino chciałbym aby składało się na 5identycznych monitorach ciągnących do ok 60Hz przy -3dB i uzupełnić całość subem. Do stereo najlepiej porządne 3drożne kolumny..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.