Skocz do zawartości
IGNORED

Bezprzewodowa transmisja USB

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy ktoś z Was mógłby mi polecić jakiś zestaw transmiter/odbiornik do bezprzewodowego przesyłu danych przez USB.

Czy np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) będzie OK?

Szczerze mówiąc, to zamiast rozwiązań sieciowych wolałbym coś prostszego: malutki nadajnik zasilany z gniazda USB i pojedynczy odbiorniczek z zasilaniem sieciowym z ładowarki. Połączenie własne, z pominięciem Sieci.

Znacie taki sprzęt?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

https://www.audiostereo.pl/topic/88755-bezprzewodowa-transmisja-usb/

Witam!

Czy ktoś z Was mógłby mi polecić jakiś zestaw transmiter/odbiornik do bezprzewodowego przesyłu danych przez USB.

Czy np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) będzie OK?

Szczerze mówiąc, to zamiast rozwiązań sieciowych wolałbym coś prostszego: malutki nadajnik zasilany z gniazda USB i pojedynczy odbiorniczek z zasilaniem sieciowym z ładowarki. Połączenie własne, z pominięciem Sieci.

Znacie taki sprzęt?

Też szukam podobnego rozwiązania na zasadzie "bezprzewodowego kabla USB" jeśli tak mógłbym to ująć. W DACu jest odbiornik USB na Tenorze, a źródłem laptop, latanie po pokoju z kablem już mnie coraz bardziej wk... :)

Ukryta Zawartość

Własnie mam to samo... z jakości muzy z mojego lapka jestem zadowolony, więc myślę, że kupowanie osobnego kompa tylko do audio to byłby bezsens (także i finansowy), ale wk*** mnie już ten kabel.

Znalazłem już kilka rozwiązań (np. D-Link) ale wszystkie pod Viśtę a ja szukam pod Siódemkę.

Psiakość, nawet do HDMI 1080p takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) można kupić na luzie, a na zwykłe USB nie mogę znaleźć. :(

Ukryta Zawartość

Znalazłem już kilka rozwiązań (np. D-Link) ale wszystkie pod Viśtę a ja szukam pod Siódemkę.

Jak pod Viśtę to powinno chodzić na "7". Co takiego znalazłeś? Ja trochę zielony jestem w sprawach sprzętowych PC

Np

Ukryta Zawartość

albo

Ukryta Zawartość

Skoro mówisz że stery pod Viśtę pójdą na W7 to może warto spróbować... Ale psiakość - gdzie to kupić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Np

Ukryta Zawartość

albo

Ukryta Zawartość

Skoro mówisz że stery pod Viśtę pójdą na W7 to może warto spróbować... Ale psiakość - gdzie to kupić?

Dokładnie o takie cuś mi chodzi. Jedyny link z ofertą znalazłem na amazonie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdaje się ,że też się nadaje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupiłem godzinę temu ten USB Hub Belkina. Właśnie w IRL trwa szał przecen przed Świętami i dostałem go... 50% taniej! :)

Nie o to do końca mi chodziło, bo to rozwiązanie sieciowe, ale zobaczymy jak pójdzie...

Zaraz będę instalował, tylko zjem obiadek, wkrótce dam znać!

No i d***... :(

Urządzonko naprawdę pięknie wygląda. W dodatku Made in Japan, co bardzo mnie zdziwiło w dobie chińszczyzny.

Instalacja sterów bez problemu, komp wykrywa huba natychmiastowo, widzi też że podłączono V-Link. Jednak od razu pokazuje się info, że "v-link może nie być kompatybilny".

I faktycznie - nie jest. :(

Przy korzystaniu z Foobara - sygnał nie przechodzi do DAC, wyskakuje error: Data error (cyclic redundancy check). (0x80070017)

Przy odtwarzaniu filmików z Youtube - też głucha cisza.

Instrukcja trochę wyjaśnia sprawę - jest tam napisane że urządzenia USB-Audio w większości nie są kompatybilne z USB Hub'em Belkina.

Szkoda tylko że nie napisali tego na pudełku - nerwów i czasu bym sobie oszczędził.

Trudno się mówi - jutro USB Hub wraca do sklepu.

A ja szukam dalej sposobu na bezprzewodową transmisję USB... :)

Szkoda, bo za 30 euro to zajefajna zabawka... gdyby tylko działała! :(

Czas wypróbować to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A dlaczego koniecznie musi byc USB?

Mozna inaczej np: Apple Airport Express lub AVM Fritz Repeater. Ma toto wyjscie cyfrowe optyczne. Airport laczy sie z kompem bezprzewodowo zarowno przez router jak i bez. Jesli posiadasz lptoka i uzywasz iTunes to nie potrzeba nic wiecej.

Natomiast przy innym playerze np: Foobar lub inny - potrzeba instalacji platnego propgramu Airfoil (mozna wyprobowac bezplatnie).

1/ Nienawidzę iTunes 2/ Programowo trzymam się z daleka od produktów Apple, więc AAE odpada

O tym AVM nic nie wiem.

A może Squeezebox? Ma cyfrowe wyjście optyczne.

Czy to oznacza, że w ten sposób ominę jego DAC?

Jutro mogę wziąć SB ze sklepu, jeśli zagra lepiej lub tak samo jak USB>>>V-link to najwyżej V-Linka sprzedam i będę mieć transmisję bezprzewodową za bezcen. Jesli nie zagra na poziomie konfiguracji przewodowej to wróci do sklepu.

Jeden warunek - muszę mieć pewność, że omijam DAC S-Boxa.

Nie musisz uzywac iTunes z tym, ze wtedy musisz liczyc sie z wykupieniem Airfoil 25$.

SQ ma wyjscie cyfroqwe zarowno optyczne jak i koncentryczne takze wydaje mnie sie, ze wychodzac z cyfry pomijasz DAC'a wbudawanego. Popytaj w stosownym watku.

Nie mniej dla mnie kluczowa byla szybkosc dzaialania tzn. odpalam lapka (u mnie iTunes laczy sie automatycznie AAe) wlaczam plyte i gra muzyka. Jesli nie chce trzymac przy sobie lapka biore komorke z androidem i steruje muzyka zawarta na kompie (laptop zostawiam w drugim pomieszczeniu z wylaczonym monitorem).

Nie wiem czy squeezeserver laczy sie ze SB w ten sam sposob tzn. tak szybko jesli odlaczy sie go od sieci. Wydaje mi sie, ze po odlaczeniu go od zasilania musi na nowo przeskanowac biblioteke zawarta na kompie alemoge sie mylic wiec popytaj uzytkownikow.

Bezużyteczny do zastosowań audioWireless USB Hub Belkina wrócił do sklepu.

W zamian przyniosłem do chaty SB Duet, kontynuując wątek transmisji bezprzewodowej... ;)

Postaram się dać dziś znać czy lepiej gra z S-Boxa bez kabli czy z kabla USB + V-link.

O, czyżby już się znudziła uniwersalność standardowego komputera i przerzucamy się jednak na urządzenia dedykowane? ;)

A może Squeezebox? Ma cyfrowe wyjście optyczne.

Czy to oznacza, że w ten sposób ominę jego DAC?

(...)

Jeden warunek - muszę mieć pewność, że omijam DAC S-Boxa.

A nawet jesli sygnał cyfrowy byłby pobierany z DACa, to co z tego?

Już mam DAC, po co mi drugi? :)

Ja chcę tylko mieć możliwość grania muzy i filmów z pominięciem kompa i kabli, dlatego kupiłem SB Duet i QNAP NMP-1000

Jeśli się okaże jednak że USB>>>V-link zagra lepiej niż S-Box to zrezygnuję z S-Boxa, zostawiając sobie tylko QNAP'a do filmów.

No i SB Duet odpalony, wszystko skonfigurowane szybko i w zasadzie bezboleśnie.

Zamiast v-linka teraz z tyłu Havany na niezawodnej przejściówce Viablue "wisi" sobie receiver od Dueta...

Co do jakości dźwięku: naprawdę, kto się obawia problemów w porównaniu do połączenia kablowego - absolutnie nie powinien.

Moim zdaniem przez SB nie jest gorzej. W każdym razie jakichś tam wielkich różnic nie słychać.

Nie jest też lepiej, żeby była jasność. Żadnych iluminacji i objawień nie przeżywam... ;)

To tak na szybko... na krytyczne słuchanie przyjdzie czas dopiero za tydzień, bo teraz znikam (robota czeka).

W przyszły weekend posłucham krytycznie no i... nie odmówię sobie przyjemności porównania Havany z tym DAC co jest w Duecie - to chyba Wolfson.

Na razie bez zastrzeżeń. Jest tak jak być powinno - a to już bardzo dużo, zważywszy, że podchodziłem do transmisji wireless jak pies do jeża.

Obsługa systemu prosta jak budowa cepa, co napawa mnie optymizmem przed kolejnym krokiem.

A będzie nim postawienie Logitech Server na QNAP'ie i całkowita eliminacja komputera z zabawy. :)

No i kolejna d*** QNAP NMP1000 nie jest typowym NAS. Owszem, ma "funkcjonalność NAS" ale Logitech Server na nim się nie postawi.

Trudno - jutro wraca do sklepu. Więc póki co - SB Duet będzie współpracował z kompem a ja ruszam na poszukiwania NAS.

Już mam DAC, po co mi drugi? :)

No to już nic nie rozumiem ;) Przecież i tak kolejny DAC kupiłeś sobie z Duetem - ten wbudowany w niego. A skąd w tej maszynce jest pobierany sygnał do wyjścia cyfrowego, z przed czy z DACa to dla użytkownika "wsio ryba", i tak nie ma na to wpływu. Najwyżej może kupić inny sprzęt.

No i kolejna d*** QNAP NMP1000 nie jest typowym NAS. Owszem, ma "funkcjonalność NAS" ale Logitech Server na nim się nie postawi.

Trudno - jutro wraca do sklepu. Więc póki co - SB Duet będzie współpracował z kompem a ja ruszam na poszukiwania NAS.

Jak by patrzeć jakie NASy oficjalnie wspiera Logitech, to zostałby tylko praktycznie ReadyNAS od Netgeara. Ale ludzie stawiają serwery na QNAPach czy jakichś dyskach sieciowych WD i też działa. Poszukaj informacji na ten temat, może będzie też coś i o Twoim modelu.

Rozumiem, że twoja Havana stoi w innym miejscu niż telewizor i QNAP, twój QNAP również ma wyjścia optyczne. Twój QNAP NMP-1000 to player filmów, do tego starawy, a funkcjonalność NAS to tylko dodatek. Kup Qnapa tylko typowy NAS. QNAP i SYNOLOGY to najpopularniejsze NASY, co za tym idzie, dużo z nimi można zrobić.

Ukryta Zawartość

Na forach znajdziesz dużo info. Netgary te tańsze nie są najlepsze, chociaż w sumie do audio wydajność za bardzo nie ma znaczenia, przy normalnych zastosowaniach nasowych, większość tanich NASów na słabe osiągi.

Podłączałeś NMP-1000 bezpośrednio do DAC, ciekawe czy też nie ma różnic w porównaniu z kompem i V-linkiem.

Przy okazji chciałem zapytać, bo piszesz że w Youtube nie było dźwięku po wireless usb. Czy z kompa można puszczać dźwięk z filmów do Havany? Oczywiście w programie byłby ustawiny downmix do stereo, bo DD czy AC3, to chyba Havana na pewno nie odtworzy. Chodzi mi o to czy Havana działa jak zwyczajna karta sieciowa?

Ukryta Zawartość

1/ QNAP'a oddałem dziś rano do sklepu, nawet go nie rozpakowałem, gdy znalazłem w necie info, że nie będzie współpracował z SB Duet.

2/ Wireless USB - w ogóle nie było żadnego dźwięku! :) Po prostu ten Wireless USB Hub Belkina nie współpracuje z urządzeniami USB audio. Też go oddałem do sklepu, gdy się okazało że nie spełnia moich wymagań.

Także Havana odtwarza każdy dźwięk z kompa, nie tylko pliki muzyczne ale i filmiki Youtube oraz zwykłe filmy ale tylko przewodowo (przez USB w moim wypadku). Sposób na skuteczną transmisję wireless to Squeezebox ale to tylko do plików typowo muzycznych.

A Netgear Stora się nie nadaje? Bo to akurat widziałem tanio w sklepie.

Niestety nie wiem, ale IMHO nie ma co sie patrzeć że tanio, jeśli za chwilę nie ma być zgrzytania zębami ;)

Z Netgearów Logitech oficjalnie wspiera ReadyNAS NV/Duo oraz Pro/Ultra. Skupiłbym się na tych drugich, zresztą jeden z nich mam - Ultra 2.

Tak BTW niektórzy na pierdoły typu kable są wstanie wydać sporo grosza, ale złożone urządzenia komputerowe + oprogramowanie - o, to już najlepiej jakby jeszcze producent dopłacał ;)

A bo się wszyscy przyzwyczaili że technologia komputerowa - choćby nie wiem jak skomplikowania - jest tania jak barszcz, zaś urządzenia "audiofylskie" to inna para kaloszy. Za kawałek magicznego kabelka nie wahają się płacić tyle co za zaawansowany serwer NAS i więcej. Ot - paradox! :)

No i już "serwer audio-video" odebrany, jeszcze cieplutki od holenderskiego dystrybutora. :)

Ale nie dysk sieciowy tylko "zwykły" komp, tyle że tyci - ASUS Eee PC EB 1021 na Brazosie. Będzie wysyłał filmy do TV przez HDMI, a audio bezprzewodowo S-boxem do zestawu grającego. Fajny mały komputerek. Zużycie energii śladowe, w komplecie klawiatura bezprzewodowa i mysz Asusa, ale zaraz wystawię je na sprzedaż i kupię Trust Thinity z touchpadem i ładowarką.

EB1021-B009E_1600x1600.jpg

Może luzować basik.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Chodzi Ci zapewne o brak audiofilskiego planktonu.

Jego też wtedy ubywa.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.