Skocz do zawartości
IGNORED

Scart a VGA

LeStat

Rekomendowane odpowiedzi

Tez mnie interesuje ten temat.

W odtwarzaczu DVD oprocz zlacza SCART mam wyjscie Component Video Out.

Czy ktos moglby poradzic czy mozna wejsc z takim sygnalem na monitor (FlexScan T57S) ktory

posiada oprocz wejscia D-SUB - wejscie RGB (na zlaczach BMC) + synh V i syn H.

https://www.audiostereo.pl/topic/8875-scart-a-vga/#findComment-131381

Standardy SCART i VGA są niekompatybilne, ale ... Eizo FlexScan T57S posiada zakres częstotliwości H: 30 - 92 kHz V: 50 - 160 Hz, więc przy standardowym telewizyjnym 50Hz powinien działać. Problem będzie po stronie dvd. Nawet jeśli ma ono pełne RGB, to potrzebne są jeszcze oddzielne sygnały synchro V i H, a tych na scarcie nie znajdziemy. Z rozpiski

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wynika, że potrzebny byłby układ wyodrębniający z sygnału composite sygnały V i H o odpowiedniej polaryzacji. Sygnały RGB można podłączyć na wprost, bo ich poziom (0,7V) jest taki sam jak przy VGA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/8875-scart-a-vga/#findComment-132856

Zobaczcie tutaj:

Ukryta Zawartość

Czy to dotyczy tylko produktow KISS czy do Flexana tez mozna uzyc ???

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/8875-scart-a-vga/#findComment-132918

Znalazlem cos jeszcze ciekawszego. Wprawdzie w niemieckim jestem slaby ale jest tez schemat.

Moze ktos kompetentny go skomentuje....

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SCART-VGA - SCART-Ausgang -> VGA-Eingang

Das Problem: Am SCART-Ausgang eines DVD-Players liegt RGB an, ein Plasma-/LCD-Fernseher oder ein Projektor nimmt RGB über eine VGA-Buchse an.

Die Lösung: Setzen Sie ein SCART-VGA-Kabel ein. Zu beachten ist dabei die Belegung bzw. Beschaltung der VGA-Eingänge. VGA ist ein Eingang, der im Computerbereich vorkommt. Dort wird das Sync-Signal entweder getrennt nach Horizontal Sync (H) und Vertical Sync (V) übertragen, oder es wird gar kein Sync-Signal benötigt, da das empfangende Gerät über "Positive Scan" verfügt. Das im Video-Bereich häufig anzutreffende gemischte Sync (Composite Sync) kann zwar über Pin 13 des VGA-Anschlusses übertragen werden, wird jedoch praktisch von keinem Video-Wiedergabegerät (Plasma-Monitor / Plasma-TV oder Video-Projektor) mit VGA-Eingang akzeptiert. Andererseits sehen SCART-Ausgänge keine Trennung der Sync-Signale H und V vor. Allerdings ist es möglich, ein von SCART ausgebenes Composite-Sync auf die H- und V-Sync-Eingänge zu legen. Das empfangende Gerät wird i.d.R. in der Lage sein, das benötigte Signal zu erkennen. Allerdings gilt auch hier: Uns ist kein Video-Bildwiedergabegerät bekannt, das Sync als H und V gertrennt akzeptiert.

Was bedeutet dies in der Praxis? Die Verbindung SCART-VGA kommt fast nur beim Einsatz von Plasma- oder LCD-Monitoren (-Fernsehern ) vor. Dort macht ein SCART-VGA-Kabel durchaus Sinn. Checken Sie, ob Ihr Plasma-Monitor ohne Sync-Signal auskommt, d.h. über das Feature "Positive Scan" verfügt. Für den häufigsten Belegungsfall gibt es Oehlbach ein SCART-VGA-Kabel der XXL-Serie. Sehen Sie hier die Pin-Belegung:

[obrazekLUKASZ-132927_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/8875-scart-a-vga/#findComment-132927

To ma szansę działać, ale na specyficznym monitorze. Standardowy VGA raczej nie kupi sygnału composite zamiast oddzielnie V i H. Wydać kilkanaście PLN i spróbować warto. Lutując wtyk VGA trzeba mieć sprawne ręce - przy 3 rzędach pinów łatwo o zwarcie.

Jeśli na prawidłowo zrobionym kabelku obraz będzie latał na wszystkie strony, albo ekran będzie czarny, to znaczy, że nasz monitor się do tej zabawy nie nadaje.

https://www.audiostereo.pl/topic/8875-scart-a-vga/#findComment-133483
  • 2 tygodnie później...

Kabel mam gotowy, ale.... u mnie nie działa monitor wysyła komunikat o braku sygnału wejściowego.

Na ekranie są widoczne przez chwilę jakieś kreseczki potem przechodzi w stan czuwania.

Monitor jest odpowiedni Sony Multiscan E220 17', połączenie kabelków we wtykach chyba też 1,5m Scart +żeńskie VGA (bo kabel w monitorze mam na stałe) według schematu. Wydaje się że problem mam z DVD bo tam nie ma pełnego RGB! O ile na TV było widać drobne różnice w obrazie pomiędzy kablami S-Video i RGB, to monitor

tego nie "łyknął" :-(. Nie wiem więc jaki będzie efekt na prawdziwym RGB i dobrym monitorze bo jeszcze nie sprawdzałem. Trudno znaleźć kumpla, który ma to wszystko w kupie, a niektórzy się nawet boją spróbować podłączyć :-(

https://www.audiostereo.pl/topic/8875-scart-a-vga/#findComment-136675

LeStat >

Musze cię zmartwić, ale to nie zadziała.

Powód jest prosty, mianowicie monitory komputerowe (w tym twój E220 Multiscan) pracują przy odświeżaniu poziomym (fH) powyżej >30kHz. Obraz telewizyjny albo video ma fH na poziomie 15kHz a więc o połowe mniej.

Dlatego monitor nie reaguje i przechodzi w stan uśpienia.

Ćwiczyliśmy ten problem u nas w robocie pare lat temu , tez nie wyszło własnie z tego powodu. Dlatego m.in. teraz wielu uzytkowników automatów albo terminali z "dawnych lat" wyposażonych w monitory CRT (pracujące także w paśmie 15kHz) ma problemy z dostosowaniem 17" monitorów PC w miejsce starych "wypalonych" kinoli z tych maszyn.

Żeby zmusić monitor PC do współpracy z sygnałem telewizyjnym/wideo (15kHz) trzeba co najmniej podwoić jego fH.

Gdyby chodziło o zamianę sygnałów RGB (z kompa) na S-Video albo Video to jest taki jeden scalak Motoroli nazywa się MC1377, ale nie o to chyba tobie chodzi.

Pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/8875-scart-a-vga/#findComment-138075

Teoretycznie, jeśli mieć "jakiś" konwerter PrPbY -> RGB oraz odtwarzacz DVD generujący sygnał "progressive scan" na wyjściu komponent (PrPbY) to standardowy monitor komputerowy powinien wyświetlić obraz. Problem jednak w tym "jakimś" konwerterze. W handlu z reguły spotyka się takie konwertery ale jako sprzęt profesjonalny za sporą kasę (np. fajne rzeczy robi firma:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Artykułów z serii DIY jest n.t. temat niewiele gdyż problematyka ta nie kończy się na konkretnym scalaku jakiegoś producenta (np. robi takie Fartoudja, Philips) ale na zestawie kości z których jedna wykonuje konwersję na RGB ale danych podanych "cyfrowo" a nie analogowo (jak to ma mieć miejsce u ciebie), czyli typową DAC. A to niestety "wysokie loty". Dlatego taniej jest kupić 17" TV, chociaż jak mówiłem poprzednio ostatnio z tym rozmiarem jest naprawde trudno. Ostatnio udało mi się wyszarpać z serwisu Philipsa w Piasecznie kilka sztuk kinoli 17" CRT żeby wymienić zdezelowany sprzęt. Pzdr

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/8875-scart-a-vga/#findComment-138087

Czyli powyższy schemat dotyczy raczej projektorów plazmowych/LCD jak piszą niemcy :-(

Właśnie nie o to mi chodziło, aby dorabiać jakiś układ (zresztą drogi), to miała być tylko "niewinna" przejściówka.

Po prostu chciałem mieć możliwość oglądania filmu ze stacjonarnego DVD na moim monitorze. Niektóre tanie DVD mają wyjście VGA. Będę musiał kupić do tego Mantę ;-))).

W sumie nic się nie stało, trochę roboty na marne, ok. 25zł kosztów, ale kabel może się przyda jak kupie sobie plazmę ;-))).

Wielkie dzięki za wyczerpujące informacje.

https://www.audiostereo.pl/topic/8875-scart-a-vga/#findComment-138228

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.