Skocz do zawartości
IGNORED

Transformator toroidalny do lovely cube

rayfe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jak w temacie, potrzebuje toroida do lovely cube, nie wiem na co sie zdecydować gdyż trochę mi brakuje rozeznania... Napięcie wiem że chyba 2x15V najlepiej ale moc... Czy 80VA wystarczy czy szukać mocniejszego? Wzmak będzie składany przez sprzedawcę, ja dobieram komponenty.

Tutaj jest ciekawa oferta talemy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słuchawki sennheiser hd600. Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

"Transformator o mocy 30VA

Napięcie zasilania: 230V

Napięcie wyjściowe: 2x15V (2 x 1A) wersja audio zalewana żywicą sztuki 36 może będzie więcej

CENA DLA 36 szt. lub więcej: 55,70 ZŁ NETTO + 23% VAT/szt

Termin realizacji około 18-21 dni.

Serdecznie pozdrawiam,

Tomasz Lachowski"

z wątku o BCL

Mój Leszek zasilany jest transformatorem od Soha mk2 i daję radę. Arczi87 jak możesz wklej zdjęcie swojego klona.

Co do napięć to 2x15V jest dobrą wartością, Lovely Cube z Chin ma taką Talemę ale o mocy już 30VA... Sprzedawca zasugerował mi transformator o mocy aż 140VA, czy to nie za dużo dla wzmacniacza? Jaką rozsądną moc dobrać żeby nie przecholować ale żeby jej nie brakowało?

Na Head-Fi ktoś bawił się z większymi trafami niż 30VA i mówił, że odczuwał różnicę, polecał wsadzać 120VA, bo mówił, że między tą wartością, a 300VA nie odczuwał różnicy.

Na Head-Fi ktoś bawił się z większymi trafami niż 30VA i mówił, że odczuwał różnicę, polecał wsadzać 120VA, bo mówił, że między tą wartością, a 300VA nie odczuwał różnicy.

O super, na takie info czekałem :) Poszukam takiej. Chyba nie rozpierdzieli mi wzmaka nie? ;P

Ten parametr transformatora to nie moc użyteczna, a obciążalność, moc znamionowa, czyli ile VA (woltoamperów) może przepłynąć przez transformator nie paląc uzwojeń.

W sensownych granicach im więcej VA tym lepiej, bo transformator jest w stanie dostarczyć więcej prądu nie przegrzewając się.

Wadą jest sprawność - większe transformatory są mniej sprawne (wydajne), czyli marnują więcej prądu niż mniejsze.

Ten parametr transformatora to nie moc użyteczna, a obciążalność, moc znamionowa, czyli ile VA (woltoamperów) może przepłynąć przez transformator nie paląc uzwojeń.

W sensownych granicach im więcej VA tym lepiej, bo transformator jest w stanie dostarczyć więcej prądu nie przegrzewając się.

Wadą jest sprawność - większe transformatory są mniej sprawne (wydajne), czyli marnują więcej prądu niż mniejsze.

Czyli jak zrozumiałem Ciebie i kolegę powyżej tj to o czym napisał transformator 120VA dostarcza na tyle dużo mocy żeby wzmacniacz pracował spokojnie i na tyle mało żeby nie było za dużych strat, ktoś go "wyselekcjonował" pod ten wzmacniacz. BTW cholernie ciężko dostać talemę 2x15V 120VA a w Polsce dostępne trafa o tej mocy sporo kosztują... :/

Czyli jak zrozumiałem Ciebie i kolegę powyżej tj to o czym napisał transformator 120VA dostarcza na tyle dużo mocy żeby wzmacniacz pracował spokojnie i na tyle mało żeby nie było za dużych strat, ktoś go "wyselekcjonował" pod ten wzmacniacz. BTW cholernie ciężko dostać talemę 2x15V 120VA a w Polsce dostępne trafa o tej mocy sporo kosztują... :/

A ma być dobrze, czy tanio?.Moc 150VA,ale wszystko zależy od pojemnosci w zasilaczu.2 razy 47000 mikroF wystarczy,do tego dobre diody.

Znalazłem kilka nowych opcji, drogie ale szybko dostępne i takie jakich szukam:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumiem najtańszy z tych wystarczy? ;) Co macie na myśli z pojemnością? Chodzi o kondy zasilania w lovely cube?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wolałbym kupić transformator o mniejszej mocy, ale za to w wersji do wzmacniaczy audio. Pojemność w zasilaczu to kondensatory zaraz po mostku prostowniczym. Oprócz zwiększania mocy mógłbyś zwiększyć napięcie transformatora do np. 18V dla 15V stabilizowanych. Jeśli masz małą pojemność kondensatorów to stabilizator podobno lepiej sobie radzi z większymi stratami, ale jak dla mnie obecne tam 2x4700uF jest wystarczające. Wzmacniacz pobiera poniżej 2x0,9A bo na tyle są tam bezpieczniki polimerowe.

Dla przykładu polecę założyć zamówienie w firmie TRAFBER (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) na transformator z wszystkimi dodatkami, gdzie masz okres oczekiwania około 3 dni od potwierdzenia. Chciałbym znaczyć, że nie jestem ekspertem i ową szczątkową wiedzę nabyłem od kolegów.

Ukryta Zawartość

O taki:?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spotkałem się z przyjętą zależnością 2200uF/1A, więc 4700 jest aż nadto w tym wypadku. Większy transformator tu nic nie da, ponieważ nie jest to wzmacniacz mocy, tu mamy stabilizację i prąd oddają głównie kondy za stabami. Podnoszenie napięć do 18VAC aby na wyjściu uzyskać 15VDC to nic innego jak dodatkowe grzanie stabów. Jak pisałem w innym temacie więcej niż 50VA nie ma sensu.

O taki:?

Ukryta Zawartość

Nie znalazłem żadnych informacji o ekranie magmatycznym i elektrostatycznym oraz czy jest zalewany zalewanym w tej obudowie. Oto taki zewnętrzny transformator.

Również uważam, że przesadzasz z tymi transformatorami. Wydałbym lepiej te pieniądze na ulepszenie tego wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.