Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizja cyfrowa a dźwięk DTS, DD

5z0p3n

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Posiadam telewizor Panasonic z wyjściem optycznym do tego Onkyo 607. Ciekawi mnie przesyłanie dźwieku przy telewizji cyfrowej DVB-T naziemnej. dodam ze nie mam dekodera i dźwiękiem wychodzę z telewizora. Czemu tylko na jednym kanale rozpoznaje sygnał przestrzenny. Pozostałe kanały mimo iż pisze Dolby + nie rozpznaje. Czy to jest związane z tym że te kaały nie są jednak puszczane w dźwięku przestrzennym? Ciekawe jest to że na kanale w którym ampli rozpoznaje sygnał napisac Dolby jest na żółto na pozostałych na bialo.

Z cyfrowej naziemnej domyślnie dźwięk jest stereo.

Na pilocie powinien być przycisk (I/II) odpowiedzialny za wybór języka ścieżki dźwiękowej dla kanałów cyfrowych.

123... test

Mam też podobny problem dekoder Cyfra Pace hd PVR HDS7241 z dyskiem 500GB.Nie podaje Dolby Digital czy Dts do amplitunera Harmana ,ani przez hdmi,Spdf,czy cox.Tylko Stereo Logic7 Pcm48.Duzo programów filmów jest w DD,lub DTS.

tvn/tvn HD - stereo, DD 2.0/5.1 (jest nawet opcja dla niektórych filmów 5.1 bez lektora + napisy)

TVP1, TVP2 - stereo,DD 2.0

Polsat/Polsat HD - stereo

TVP Historia - stereo,DD 2.0

tvn7- stereo,DD 2.0

domyślenie zawsze stereo załącza się, dlatego należy przyciskiem (I/II) na pilocie zmienić

dariusz964

musisz poszukać w ustawieniach dekodera, zapewne masz wyjście audio ustawione na PCM

123... test

tvn/tvn HD - stereo, DD 2.0/5.1 (jest nawet opcja dla niektórych filmów 5.1 bez lektora + napisy)

TVP1, TVP2 - stereo,DD 2.0

Polsat/Polsat HD - stereo

TVP Historia - stereo,DD 2.0

tvn7- stereo,DD 2.0

domyślenie zawsze stereo załącza się, dlatego należy przyciskiem (I/II) na pilocie zmienić

dariusz964

musisz poszukać w ustawieniach dekodera, zapewne masz wyjście audio ustawione na PCM

Dekoder nie ma zadnych takich ustawień to mnie dziwi jest tylko stereo,lub mono nie ma DD,to dziwne bo starszy miał 5,1 ten nie,jakas lipa.

58eede7a153a.jpg

896f3cabb6ad.jpg

950926fbfb91.jpg

No i teraz tak jak jest na żółto faktycznie jak kolega pisał to jest kultura i rozpoznaje sygnal na pozostałych jest na bialo lub nie ma wogole i wtedy nie rozpoznaje. A co do pilota w załączonym obrazku czym sie t zmienia? A TVN ja nadaje filmy czasem w piatki w Dolby to jest to dolby czy tez stereo?

Dekoder nie ma zadnych takich ustawień to mnie dziwi jest tylko stereo,lub mono nie ma DD,to dziwne bo starszy miał 5,1 ten nie,jakas lipa.

Dobrze poszukaj a znajdziesz. Jak już znajdziesz zmień z PCM na RAW lub Bitstream.

Wtedy jest dolby.

Wiele osób robi (nieuprawniony) skrót myślowy: Dolby = 5.1.

Owszem, tylko Dolby umożliwia 5.1, ale to nie znaczy (bynajmniej), że skoro jest Dolby to automatycznie jest wielokanał. Wiele stacji nadaje Dolby tylko w dwóch kanałach, a więc stereo. Z punktu wiedzenia teorii czystej Dolby może być nawet mono.

Czyli w piąki jest DD 5.1 No tak teoretycznie Dolby moze byc 2.0 nie pomyslalem a tak jest. A pytanie nastepujace. Czy wtedy cos trzeba zmieniac czy to z automatu juz jest w 5.1

Czyli w piąki jest DD 5.1 No tak teoretycznie Dolby moze byc 2.0 nie pomyslalem a tak jest. A pytanie nastepujace. Czy wtedy cos trzeba zmieniac czy to z automatu juz jest w 5.1

z automatu to masz stereo na każdym kanale... dopiero jak zmienisz odpowiednim przyciskiem na pilocie to masz pozostałe ścieżki dźwiękowe. Z tego co zauważyłem to tylko TVN nadaje DD5.1 (filmy, programy wybrane itp) reszta max DD2.0

123... test

Potwierdzam, na razie tylko TVN jest DD 5.1. Z ciekawości podłączyłem i akuratnie leciał "Mam talent" w czystym Dolby Digital 5.1. Pozostałe kanały tylko 2.0

Przyznam, że nie bardzo rozumiem tytuł tego wątku: "Telewizja cyfrowa a dźwięk DTS, DD".

Standard DVB-T przewiduje DD i DD+. DVB-S przewiduje DD.

Więc skąd Autor wątku wziął ten DTS???

Marsjanki mi podsunęły takowy pomysł :) A którym przyciskiem na Panasonicu zmienia sie te ścieżki dźwiękowe? Dla pewności załączam jeszcze raz zdjęcie pilota. Na niektórych komputerach tamto sie nie wyświetla.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Panasonic nie posiada niestety tej opcji na pilocie

w menu musisz ustawić Preferencje dźwięku

Wybór ustawień początkowych dla ścieżek dźwiękowych

[Auto] / [Wielokanałowo] / [stereo] / [MPEG] • Dostępne opcje różnią się w zależności od wybranego kraju.

[Auto] : Automatycznie wybiera ścieżki dźwiękowe, jeżeli program ma ich więcej niż

dwie. Pierwszeństwo jest przyznawane w następującej kolejności - Dolby

Digital Plus, HE-AAC, Dolby Digital, MPEG.

[Wielokanałowo] : Pierwszeństwo jest przyznawane ścieżce dźwięku wielokanałowego.

[stereo] : Pierwszeństwo jest przyznawane ścieżce dźwięku stereofonicznego

(2-kanałowego).

[MPEG] : Pierwszeństwo jest przyznawane MPEG.

123... test

nie wiem jaki model panasa posiadasz, ale tego typu funkcje i ustawienia są wspólne dla wszystkich modeli

wg instrukcji obydwie funkcje na auto powinny być przestawione

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.