Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmak do Dynaudio Excite X16

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem złożyć drugi system w mniejszym pokoju(20m2 )i zakupiłem Dynaudio Ecite 16 potrzebuje do wysterowania ich integry.Muzyka to głównie jazz ale i rockowa również.

Kwota oczywiście na zakup nie przesadzona,bo to nie są Confidence czy nawet Countury a więc bez szaleństw...raczej.Jeśli ktoś ma sprawdzone pomysły to prosze...

https://www.audiostereo.pl/topic/88688-jaki-wzmak-do-dynaudio-excite-x16/
Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

U mnie DM 2/8 grają z DENON'em PMA-1510AE, moim zdaniem bardzo dobre połączenie. POLECAM! Wcześniej miałem NAD'a C355 i też było nieźle, ale Denon zdecydowanie lepszy... Ponadto możesz posłuchać Marantz Ki Pearl Lite i jeszcze Audiolab 8200, choć tutaj nie wiem jak z awaryjnością... Używki mnie nie interesują, więc nic innego nie polecę...

Pozdrawiam

No tak ale DM2/8 to chyba nieco inne granie,chociaż ta sama szkoła brzmienia w ogólnym znaczeniu...oczywiście.

Z Denonem trzeba jednak spróbować,tylko nie wiem jak u niego z prądem..jest.

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

No tak ale DM2/8 to chyba nieco inne granie,chociaż ta sama szkoła brzmienia w ogólnym znaczeniu...oczywiście.

Masz rację, choć Excite chyba najbardziej odstaje od filozofii firmowego brzmienia... ;-) Poza tym jedni wolą DM inni Excite, dla każdego coś miłego...

Z Denonem trzeba jednak spróbować,tylko nie wiem jak u niego z prądem..jest.

A co masz na myśli?

pobór prądu? - przypuszczam, że max. to ok. 300W

stan czuwania? - mniej niż 1W

moc? - dla 4Ohm 2x140W, więc mocy nie powinno Ci braknąć w 20mkw a X16 na pewno wysteruje prawidłowo

na temat budowy zasilania możesz poczytać w testach, których kilka było...

Exite gra lekko rozjaśnioną górą i nie ma tej barwnej, kremowej średnicy do której przyzwyczaiło Dynaudio dlatego szukałbym w miarę mocnej i wydajnej prądowo integry o ładnej barwie - caspian, naim może cyrus. Z dynamicznymi wzmakami o krystalicznym i nieco suchym brzmieniu jak Denon, Rotel, Exposure zgrają się lepiej DM'y, Contoury, Audiennce, czyli serie, które reprezentują raczej starą szkołę brzmienia.

Witaj,

Bardzo bezpiecznym i moim zdaniem optymalnym połączeniem byłby jeden z modeli wzmacniaczy marki NAD. Zwróć uwagę na model C356BEE lub jeśli budżet pozwoli to na świetną integrę C375BEE. Ewentualnie proponuję posłuchać wzmacniacz Audiolab 8200A.

Wyboru jednak musisz dokonać osobiście po odsłuchu poszczególnych konfiguracji. Serdecznie zapraszam na odsłuchy,

W przypadku pytan służę pomoca

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Świetnie brzmią zestawione z Heedem Obeliskiem. Miałem te kolumny z Yamahą - nieźle, ale nie do końca.

Odsłuchiwałem je z Heedem i połączenie było synergiczne - przestrzenne, muzykalne, wciągające granie.

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

Świetnie brzmią zestawione z Heedem Obeliskiem. Miałem te kolumny z Yamahą - nieźle, ale nie do końca.

Odsłuchiwałem je z Heedem i połączenie było synergiczne - przestrzenne, muzykalne, wciągające granie.

tak heed troszkę je złagodzi i nada dobry szlif :)

Focal + Naim

Hmm, łagodzić tam może nie ma czego, ale "nadanie dobrego szlifu" to bardzo trafne określenie.

Te X16 nie są specjalnie szczegółowe, mają dość dogrzaną barwę, a Heed, ze swoim charakterem brzmienia, ładnie podkreśla i "szlifuje" te cechy, co w sumie daje muzykalny i wciągajacy przekaz.

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

Hmm, łagodzić tam może nie ma czego, ale "nadanie dobrego szlifu" to bardzo trafne określenie.

Te X16 nie są specjalnie szczegółowe, mają dość dogrzaną barwę, a Heed, ze swoim charakterem brzmienia, ładnie podkreśla i "szlifuje" te cechy, co w sumie daje muzykalny i wciągajacy przekaz.

testowałem x12 2/6 2/8 i 110 u siebie w domu z heedem obeliskiem a finalnie zestawiłem go z rls callisto III i najlepiej wypadł w tym połączeniu :)

x12 zagrały najostrzej z nich bezpośrednio z heedem dobrze się połączyły w każdym razie lepiej niż 2/6 tu było już za grubo na dole :) x12 ciut szybsze są , heed z 110 też dobrze wypadł ale u mni w 14m2 110 postawione blisko ściany lekko zadudniły a szkoda bo byłem nimi najbardziej zainteresowany, w końcu idealnie wpasowały się Callisto III

Focal + Naim

zakupiłem Dynaudio Ecite 16 potrzebuje do wysterowania ich integry.Muzyka to głównie jazz ale i rockowa również.

Super temat tez wlasnie chce je kupic do 18m2 i tez bede szukal wzmacniacza :)

Sluchales ich juz moze czy narazie czekaja na wzmacniacz ? Chodzi mi o Rocka jak sobie radza z ta muzyka czy bas ma energie czy stopa jest wyczuwalna ?

Jakie ? moze te Callisto III bo czytalem ze bas maja dobry ?

bas mają dobry niski bez podbić leciutko zmiękczony ale nie super dynamiczny choć potrafią zaskoczyć fizyki się nie oszuka ale zadziwiają basem jak na swoje gabaryty, nie buczą nie pierdzą nie dudnią w sam raz jak ktoś trafnie napisał do gierkowskich szuflad !

u mnie zagrały lepiej niż dynki 110 , brutalna prawda nie zawsze droższe znaczy lepiej bo też akustyka płata figle a przy moim pokoju nie będę stawał na głowie z adaptacją bo nie jest to dedykowany do audio pokoik i callisto się sprawdziły idealnie

Focal + Naim

uważasz że mają słaby bas? słuchałeś ich?

Nie napisałem, że mają słaby bas. Napisałem, że porównywanie tych RLS do x16 to tak jakby porównywać siłę boksera wagi piórkowej z zawodnikiem z ciężkiej:)

Nie napisałem, że mają słaby bas. Napisałem, że porównywanie tych RLS do x16 to tak jakby porównywać siłę boksera wagi ciężkiej z piórkową:)

to fakt dynamika x16 jest dużo większa niż małych rls, ale różnica głębokości basu już nie jest tak piorunująca

Focal + Naim

ale różnica głębokości basu już nie jest tak piorunująca

to jest bardzo odważne stwierdzenie i wielce nieprawdopodobne. Słuchałeś obu kolumn w pokoju o tej samej wielkości?

to jest bardzo odważne stwierdzenie i wielce nieprawdopodobne. Słuchałeś obu kolumn w pokoju o tej samej wielkości?

porównywałem callisto III bezpośrednio u siebie w domu z 2/6 x12 110 2/8 i rls niżej basem operowały od 110!, x16 nie słuchałem u siebie w domu ale w salonie

z tego co mogę napisać to niewiele niżej schodzą z basem , mówię poważnie, x16 mają zdecydowanie większą dynamikę i więcej basu jest wyczuwalne podbicie , callisto naprawdę niewiarygodnie nisko schodzi jak na malutkie przetworniki wavcory które tam siedzą ,

Focal + Naim

Percepcja basu danych kolumn w ogromnym stopniu zależy od pomieszczenia i elektroniki, aby porównanie było w miarę obiektywne dobrze jest posłuchać u siebie na swoich zabawkach.

Nie ma cudów, w większych pokojach (powiedzmy powyżej 18m) rls'y zagrają bez życia i z zachwianą równowagą tonalną a x16 poczują się jak ryba w wodzie. W małych na odwrót.

To, że małe rls'y mają niższy bas od dajmy na to focusów 110 wcale mnie nie szokuje:)

Percepcja basu danych kolumn w ogromnym stopniu zależy od pomieszczenia i elektroniki, aby porównanie było w miarę obiektywne dobrze jest posłuchać u siebie na swoich zabawkach.

Nie ma cudów, w większych pokojach (powiedzmy powyżej 18m) rls'y zagrają bez życia i z zachwianą równowagą tonalną a x16 poczują się jak ryba w wodzie. W małych na odwrót.

To, że małe rls'y mają niższy bas od dajmy na to focusów 110 wcale mnie nie szokuje:)

nie do końca tak jest ,, to tak w teorii po troszku,,

wpadnij do audiopunktu na batorego podłącz rls i zobacz jak grają w 60m2 :) zdziwisz się :)

dla mnie jest szokujące że małe rls miały prawie tak niski bas jak 2/8 :) a różnica w przetwornikach ooogromna :)

nie mówię o ilości i efektach podbić w pomieszczeniu etc, po prostu małe rls są dobrze zestrojone a małe vecory są dobrymi przetwornikami i tyle,

Focal + Naim

Dzisiaj przybyły Excite,nie wygrzane i zimne jak diabli.Wiadomo transport nie ogrzewany.Ciekawe ile muszą pograć, żeby zagrały jak trzeba.

Na razie nie wczuwam się w odsłuch,muszą popykać...trochę a jeszcze wzmak jakiś trzeba nabyć..drogą kupna.Na początku basu nie ma za dużo.

nie do końca tak jest ,, to tak w teorii po troszku,,

wpadnij do audiopunktu na batorego podłącz rls i zobacz jak grają w 60m2 :) zdziwisz się :)

dla mnie jest szokujące że małe rls miały prawie tak niski bas jak 2/8 :) a różnica w przetwornikach ooogromna :)

nie mówię o ilości i efektach podbić w pomieszczeniu etc, po prostu małe rls są dobrze zestrojone a małe vecory są dobrymi przetwornikami i tyle,

Możee rzeczywiście trzeba się wybrać i posłuchać tych monitorków.

Moje dotychczasowe doświadczenia wskazują, że małe głośniki nie wyrabiają z szybkością basu na sporej części płyt metalowych i rockowych.

A jakie głośnikowce do Exite X16?Na razie słucham na Audioquest Rockefeller DBS 72V.Z doświadczenia wiem,że lampa i Dynki to utopia ale może ktoś ma inne doświadczenie?

Mam prośbe...to wątek o wzmakach do konkretnych kolumn.Pleassss

modrzew47,

a co Ci nie pasuje w caspianie M1 NG?

To jest doskonałe zestawienie.

Nie znam go.Inne wzmaki już lepiej,Caspiana nigdy nie słuchałem.

Kiedyś miałem Pathosa Clasic One ale grały z Piegą P5 i dawał sobie świetnie rade a barwowo był super.Może raczej taka hybryda?

Z tranzystorów to jeszcze rozważam Musicala A3 i myśle po początkowym tylko słuchaniu,że to może być dobry kierunek.

A jakie głośnikowce do Exite X16?Na razie słucham na Audioquest Rockefeller DBS 72V.Z doświadczenia wiem,że lampa i Dynki to utopia ale może ktoś ma inne doświadczenie?

Mam prośbe...to wątek o wzmakach do konkretnych kolumn.Pleassss

kimbera 4tc polecam na testy

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.