Skocz do zawartości
IGNORED

Nagrywanie Audio CD z plików .flac / .ape

Birkhof

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie do szanownych forumowiczów, ponieważ nie znam się za dobrze na nagrywaniu płyt i opcjach z tym związanych, a internet też nie zaspokaja mojej chęci wiedzy (wątki sprzed kilku lat)

Całkiem niedawno udało mi się skończyć montować w samochodzie używalny 3 drożny zestaw audio i przeraziłem się jakością muzyki z plików mp3 w porównaniu do oryginalnych CD.

Zatem postanowiłem też ponagrywać płyty CD z plików .flac / .ape, które posiadam w takich oto zestawieniach (zawsze jednak jest to cały album, nie pojedyncze pliki):

pliki muzyczne we .flac + plik SFV

pliki muzyczne we .flac + plik .cue

pliki muzyczne we .flac (i żadnych dodatkowych plików)

pliki muzyczne w .ape + plik .cue

jeden plik .ape (zazwyczaj około 450 MB) + plik .cue

Pytania, na które proszę o pomoc:

1/ Czy obojętnie, przy zachowaniu najniższej możliwej prędkości nagrywania, jaką płytę wybiorę do nagrania Audio CD (chodzi o producenta). Wyczytałem dobre opinie o JVC CD-R x52 produkowanej w Taiyo-Yuden w Japonii (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub SONY CD-R AccuCORE x52 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Czy te CD zapewnią dobrą jakość czy lepsze są może płyty CD innego producenta?

2/ Nie bardzo mogę sobie poradzić ze znalezieniem informacji jak dobrze nagrać taką płytę pod Win XP. Wyczytałem, że należy konwertować .flac do .wav a potem je nagrać, albo wystarczy Nero z jakimś pluginem ale czasem sie pojawiają problemy w postaci braków tytułów utworów na odtwarzaczu CD. Nie wspomnę tutaj już o sposobie na MacOS :P (Posiadam systemy takie jak: Win XP, Mac OS na drugim komputerze). Czy może ktoś zaznajomiony z tematem dać mi wskazówki?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli masz PC z XP i nagrywarką, to masz zapewne Nero. Nero potrafi nagrać płytę z wav+cue, być może także z flac lub ape. Jeżeli z flac/ape są problemy, zdekoduj plik do wav np. foobarem i zmień rozszerzenie w pliku cue.

Płyty CDR kup dowolne, audiofilskie wynalazki to bzdura. Jeżeli samochodowy odtwarzacz będzie kaprysił, spróbuj nagrać z niższą prędkością (np. x10).

Najprostszy (chyba) jest Burrrn. Radzi sobie z wieloma formatami, cue itp.

Ukryta Zawartość

Jeżeli chodzi o wysoką jakość, to tylko EAC

Ukryta Zawartość

ale ma skomplikowaną konfigurację i wypala tylko z wav. Burrrn jest o wiele prostszy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Dokładnie, Burrrn to proste i skuteczne rozwiązanie.

Jeżeli chodzi o wysoką jakość, to tylko EAC

A na czym będzie polegać uzyskanie tej "wysokiej jakości" akurat EACem? ;)

Ten program zyskał jak widzę status praktycznie "audiofilski", a to tylko legenda z czasów gdy praktycznie nic innego nie było, bo ripperów było dwa na krzyż z czego większość niedopracowana... EAC "nagrywa" też niejako przy okazji, bo nie jest to jego podstawowa funkcja.

A co do ripowania są też inne równie dobre/lepsze programy, a w dobie narzędzi typu AccurateRip mamy praktycznie natychmiastową weryfikację poprawności odczytu, o ile album znajduje się w bazie. Oczywiscie duży plus EACa, to że jest (chyba nadal?) darmowy.

Także jak zwykle warto się rozejrzeć zamiast siedzieć w okopach :)

Primo, rozmawiamy o nagrywaniu.

Secundo, to już od dawna nie jest właściwosć jedynie EACa ;) To jest właśnie powielanie legendy.

Oczywiście nie twierdzę i nigdy nie twierdziłem, że ten program jest zły lub nieskuteczny (to tak jakby ktoś się przyczepił).

A na czym będzie polegać uzyskanie tej "wysokiej jakości" akurat EACem? ;)

Raczej chodziło mi o jakość nie związaną bezpośrednio z jakością dźwięku. Mam tu na myśli np. offset odczytu i zapisu (w tym przypadku głównie zapisu), zapis dodatkowych informacji np. przerwy między utworami (index 00), części utworów (index 02, index 03 itd.), informacje o preemfazie. Dla przeciętnego śmiertelnika nie ma to akurat żadnego znaczenia :) .

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

EAC nadal jest darmowy.I dzięki temu dobry, choć rzeczywiscie najlepszy jest w rippowaniu. Wychodzą nowe wersje.

Pliki flac i ape skonwertować można do wave darmowym xrecode II a następnie skorzystać ze starego programu Feurio - nagrywa porządnie z plików WAVE i CUE (wczytujemy CUE). Feurio polecano do nagrywania nawet bardziej niż EAC, potrafi także ripować.

Płyty CDR są coraz gorszej jakości. Kiedyś używano "kultowych" Verbatim Metal AZO z granatowym nośnikiem - trwałe, grają do tej pory. Nie ma już takich płytek. Ale przeciez Ty zamierzasz te płyty odtwarzać w samochodzie. To nie domowy zestaw, poniszczą Ci się szybko. Więc jakość nośnika nie ma specjalnego znaczenia. Co do prędkości nagrania - x8 lub x10.

Birkhof - jak tak poważnie do tego podchodzisz, to poszukaj jeszcze nagrywarki CDRW Plextor Premium... ;) Ale raczej jej nie dostaniesz. Teaca x16 czy x24 też już nie...

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Ale przeciez Ty zamierzasz te płyty odtwarzać w samochodzie. To nie domowy zestaw, poniszczą Ci się szybko.

Też mi się widzi, że te nagrywanie i papranie się z płytami CD w samochodzie to średni pomysł... Chyba, że raz wrzucić komplet do zmieniarki i na jakiś czas starczy. Nie dorabiałbym też jakiejś ideologii, że te płyty CD dadzą jakąś niesamowita jakość w samochodzie, gdzie z definicji nie ma dobrych warunków do odsłuchu, zwłaszcza że nikt nie wie z jakiej jakości plikami mp3 to porównywałeś. To zwykle podobny przerost formy nad treścią jak ładowanie WAVE'ami przenośnych "grajków", jak się człowiek skupia na prowadzeniu to nie bedzie wychwytywał jakichś niuansów w ulubionych nagraniach.

Czy to "radyjko" ma może gniazdo USB i potrafi odczytać sobie "flaczki" z pendrive'a?

EAC nadal jest darmowy.I dzięki temu dobry, choć rzeczywiscie najlepszy jest w rippowaniu. Wychodzą nowe wersje.

Pliki flac i ape skonwertować można do wave darmowym xrecode II a następnie skorzystać ze starego programu Feurio - nagrywa porządnie z plików WAVE i CUE (wczytujemy CUE). Feurio polecano do nagrywania nawet bardziej niż EAC, potrafi także ripować.

Płyty CDR są coraz gorszej jakości. Kiedyś używano "kultowych" Verbatim Metal AZO z granatowym nośnikiem - trwałe, grają do tej pory. Nie ma już takich płytek. Ale przeciez Ty zamierzasz te płyty odtwarzać w samochodzie. To nie domowy zestaw, poniszczą Ci się szybko. Więc jakość nośnika nie ma specjalnego znaczenia. Co do prędkości nagrania - x8 lub x10.

Birkhof - jak tak poważnie do tego podchodzisz, to poszukaj jeszcze nagrywarki CDRW Plextor Premium... ;) Ale raczej jej nie dostaniesz. Teaca x16 czy x24 też już nie...

Co do nagrywarek to jeszcze dobre były stare Liteony do x24, oczywiście stary Plextor rządzi :) , no i jeszcze zewnętrzna Yamaha CRW F1.

• 2 lata później...

Witam forumowiczów. Żeby nie zakładać nowego tematu: ściągnąłem program Burrrn i nie chcę i on wczytać flaczków. Nie pojawia się żaden błąd, po prostu nie ma ich na liście, w nero wyskakuje błąd, że brak kodeka. Tak się zastanawiam czy to nie przez to, że we flaczkach mam płytę pink floyd the dark side of the moon i jest to wersja 6-cio kanałowa. Czy istnieje jakiś program który potrafiłby je nagrać na audio cd (zrobić z nich stereo)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.