Skocz do zawartości
IGNORED

H/K AVR 7300 supreme 800 "niema basu"

biceps_swir

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Zwracam się do was z prośbą o pomoc w diagnozie mojego problemu.

Mam Harmana AVR 7300 i fronty Magnat supreme 800 4-8 OHM. O reszcie zapomnijmy bo chodzi mi o stereo. Słucham każdej muzy poza poważną, jak wiadomo w niektórych pop, drum base, rock występują ładne niziutkie tony, niekiedy soczyście przeciągnięte. A mój zestaw po wszelkich konfiguracjach nie może ich oddać. Z całą resztą jest super soprany, średnie pracują na odpowiednim poziomie. Przedewszystkim da się je konfigurować. A niskie tony mam na full i tak bida z basem.

pokój około 22 m2 sporo w nim jest łóżko dwa biurka meblościanka. Kolumny mam oddalone od siebie FR 2,4m FL 2,8m.

Pozdrawiam i proszę o jakieś podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/88678-hk-avr-7300-supreme-800-niema-basu/

Z g....na bata nie ukręcisz. Czyli innymi słowy, nie spodziewaj się z tego zestawu nisko schodzącego basu.

Ehh. Jak odpisze że WIEM, to dostane jakąś wnoszącą odpowiedź. Pozdro

Witam wszystkich

Zwracam się do was z prośbą o pomoc w diagnozie mojego problemu.

Mam Harmana AVR 7300 i fronty Magnat supreme 800 4-8 OHM. O reszcie zapomnijmy bo chodzi mi o stereo. Słucham każdej muzy poza poważną, jak wiadomo w niektórych pop, drum base, rock występują ładne niziutkie tony, niekiedy soczyście przeciągnięte. A mój zestaw po wszelkich konfiguracjach nie może ich oddać. Z całą resztą jest super soprany, średnie pracują na odpowiednim poziomie. Przedewszystkim da się je konfigurować. A niskie tony mam na full i tak bida z basem.

pokój około 22 m2 sporo w nim jest łóżko dwa biurka meblościanka. Kolumny mam oddalone od siebie FR 2,4m FL 2,8m.

Pozdrawiam i proszę o jakieś podpowiedzi.

sprawdź polaryzację podłączeń kabli +/-

Hm, trochę słabe kolumienki do tak zacnego ampli...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Dzięki za odp.

Polaryzacja ok.

Z odsunięciem nie ma możliwości ... Myślisz że to wina tego że są przy ścianach (jakieś pół metra od ściany dokładniej) ? Testowałem odsunięcie i coś tam było lepiej ale znowu wysokie tony za bardzo jazgoczą. jak siedzę na kanapie z pocycji hm.. siedzącej opartej na tylnej częsci kanapy to jest super jakby te niższe tony sie pojawiały.

No tak słabe i to bardzo bym powiedział. Ale taki był plan wydać więcej na piecyk "zacny". A obecne fronty dać na tył i kupić jakieś zacne fronty. Tylko na razie 1.niema ani kasy 2. ani gdzie tego powkładać

Może trzeba by było je podnieść.. jakoś coś nie wiem.

Co byście polecili takiego jako fronty słucham głównie muzyki więc zależy mi na czystym i bogatym odsłuchu.

Patrzyłem na JBL-80 wafle 8.x i 9.x acoustic energy ? Może na raty się weźmie :)

Pozdro

Z g....na bata nie ukręcisz. Czyli innymi słowy, nie spodziewaj się z tego zestawu nisko schodzącego basu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Człowieku wiesz co ty piszesz to jeden z najlepszych amplitunerów na rynku używanego sprzętu ciężko dostępny i dużo lepszy od AVR-760.Kolumny są winne za brak tego basu,bo amplituner gra potężnie.

Ukryta Zawartość

wina prawdopodobnie jednego z dwóch:

- akustyki pomieszczenia (bas jest gdzieś w rogu pokoju albo za ścianą, ewentualnie słabe wytłumienie pokoju)

- ustawienia amplitunera (odcięcia, korekcja akustyki i inne)

Ukryta Zawartość

Człowieku wiesz co ty piszesz to jeden z najlepszych amplitunerów na rynku używanego sprzętu ciężko dostępny i dużo lepszy od AVR-760.Kolumny są winne za brak tego basu,bo amplituner gra potężnie.

Witam

Koledze chodziło zapewne o kolumny. Ale Naprawde te fronty za tą cene grają fantastycznie (mówie za tą cene) co innego mógłbym wziąć za 750zł za pare. brakowało kasy a coś musiałem na przód wstawić.

Zdostępnością to tak jak kolega mówi ja swoje z USA kupiłem.

Tak zrobie teraz się zaczynają wyprzedaże może coś ciekawego da się wysmyczyć. tylko tego luja ciężko wziąć nawet na plecy waży prawie 30 kg. Pozatym z tego co tak czytam większość właścicieli h/k wybierają JBL kolumny. Ja jakoś mam mieszane uczucia co do JBL. Wiecie gdzie można w poznaniu wjechać z ampli i spokojnie bez pośpiechu przesłuchać kilka zestawów i dają na raty :] ?

Odnośnie ustawień to raczej chyba byłoby ok sub jest wył. więc odcięć niema.

Zostaje ta akustyka, podniosłem je o 20 centymów i jest lepiej, pozatym myśle że pokój jest za mały żeby bas mógł się spokojnie rozejść. ?

Co takiego jest warte uwagi do 2k z jakimś zapasem mocy na większy metraż.?

Ukryta Zawartość

Witam

Koledze chodziło zapewne o kolumny. Ale Naprawde te fronty za tą cene grają fantastycznie (mówie za tą cene) co innego mógłbym wziąć za 750zł za pare. brakowało kasy a coś musiałem na przód wstawić.

Zdostępnością to tak jak kolega mówi ja swoje z USA kupiłem.

Tak zrobie teraz się zaczynają wyprzedaże może coś ciekawego da się wysmyczyć. tylko tego luja ciężko wziąć nawet na plecy waży prawie 30 kg. Pozatym z tego co tak czytam większość właścicieli h/k wybierają JBL kolumny. Ja jakoś mam mieszane uczucia co do JBL. Wiecie gdzie można w poznaniu wjechać z ampli i spokojnie bez pośpiechu przesłuchać kilka zestawów i dają na raty :] ?

Odnośnie ustawień to raczej chyba byłoby ok sub jest wył. więc odcięć niema.

Zostaje ta akustyka, podniosłem je o 20 centymów i jest lepiej, pozatym myśle że pokój jest za mały żeby bas mógł się spokojnie rozejść. ?

Muszę cię troche zmartwić za 2000 pln nic nie kupisz do tego amplitunera muszą być już solidne kolumny,ty chcesz nowe na raty do 2000 pln ,to szkoda kasy.Jak byś chciał używane to już lepiej.Weż może jakiś mały kredyt z 2500 pln na święta i kup coś używanego z wyższej półki.Wtedy docenisz HK innaczej lipa.

Co takiego jest warte uwagi do 2k z jakimś zapasem mocy na większy metraż.?

Ja jakoś mam mieszane uczucia co do JBL. :]

Nie kupuj JBL bez odsłuchu , sam kupiłem i zawiodłem się , sprzedałem je .

Nie mówię , że są złe , ale mają lekko estradowe brzmienie ( jak dla mnie to nie pasuje ) . W kinie domowym są świetne .

Sądzę , że JBL pasuje do HK jest totalnym stereotypem . Co nie znaczy , że ktoś po odsłuchu wielu kolumn nie wybierze JBL .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.