Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade ER18RNX + 27TDFC wg. ZAPH SR71

baxteros

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wiele osób na naszym forum jak i nie tylko posiada zestaw bazujący na ER18RNX czy to wg. ZAPH’a z 27TDFC (ja mam taki) czy też wiele innych mutacji z 27TB. Ja osobiście jestem zadowolony z obecnej koncepcji zestawu a przede wszystkim z niskich zakresów czyli szanownego ER18, jednakże pojawiało się sporo różnych kontrowersji/sugestii co jest lepsze 27TD czy 27TB niektórym nie pasuje charakter obu tych tweeter’ów. Może ma ktoś jakiś pomysł co lepszego i jak zaaplikować do ER18, myślę tu o tweeter’ach z wyższego przedziału cenowego ~500PLN/szt. może T25C003 z Excela, może coś z Morel’a lub SS.

Myślałem też o zamianie na 27TBCD/DXT (tutaj jest super sytuacja bo rozmiar praktycznie ten sam i rozwierty nie potrzebne)słuchał ktoś gotowego projektu Marka (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )? Jak się ma do ER18+27TD wg. HAPH'a.

Zaznaczam, że ja nie mam wiedzy do projektowania zwrotnic z tąd ukłon o pomoc i dobrą radę w stronę naszych formowych specjalistów być może powstał by ciekawy projekt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/88598-upgrade-er18rnx-27tdfc-wg-zaph-sr71/

Skoro jesteś zadowolony z obecnej konfiguracji to mam rozumieć, że tobą kieruje raczej ciekawość, co by było gdyby. Jak dla mnie odpowiedziałeś już sobie ;).

Gdybym był zadowolony w 100% nie rozpoczynał był tego wątku. Jestem zadowolony z 27TD bo w tym poziomie cenowym jest to poprawny wysokotonowic. Może powiedzmy tak szukam innej jakości w zakresie wysokich tonów, chodzi mi zarazem o więcej powietrza, wyższą szczegółowość, lepsze wybrzmienia blach jak i poprawienie spójności

DXT Marka K - IMO tweeter jest przeciążony. Przeróbka projektu z podziałem 4th - zadanie nie-banalne skoro centrum akustyczne się cofa, poza tym tubowy spadek góry trzeba skompensować. Bez pomiarów ani rusz.

Kol. Servantess przerobił swoje kolumny z 27TDFC na MDT-33 - i był zadowolony. Tyle że MDT-33 wypadł z produkcji.

Skoro brakuje Ci "powietrza, szczegółowości i wybrzmień blach", to na początek odłącz C4 i R5. Jeśli te aspekty się nie poprawią, wtedy dopiero kombinuj z innym tweeterem. Zaph dopuszcza taką opcję (nawet w pośrednich wariantach).

Możesz to rozwinąć? Mark K robił pomiary i przeciążenie mu nie wyszło.

Ta kolumna zwyczajnie nie nadaje się na dyskoteki.

Robił pomiary na arbitralnie wybranych poziomach wysterowania. Mi pomysł elektrycznej atenuacji tweetera o 16dB przy 500Hz jakoś średnio podchodzi. W normalnych kolumnach sam L-pad potrafi dawać 8dB a do tego mamy jeszcze filtr wyższego rzędu.

Skoro brakuje Ci "powietrza, szczegółowości i wybrzmień blach", to na początek odłącz C4 i R5. Jeśli te aspekty się nie poprawią, wtedy dopiero kombinuj z innym tweeterem. Zaph dopuszcza taką opcję (nawet w pośrednich wariantach).

Hey,

już przerabiałem ustawienia tej zwrotnicy po odłączeniu C4 i R5 jest po prostu za ostro. W mojej mam zmienione R5 na 8,4 i to jest dla mnie ostatnia akceptowalna wartość tu. Mi chodziło o dodanie swobody całemu układowi wysokich tonów i realistki szczególnie wysokich tonów gitar i talerzy.

Miałem jeszcze plan na zmianę kondensatrów bo niestety na mam C1 czarnego jantzena i C4 niebieskiego. Tylko że tu znów są gigantyczne koszty i brak gwarancji sukcesu?

Panowie a czy ktoś słuchał w ogóle tego DTX tak na dłużej ??

Nie słyszałem TDFC ale miałem 27TBFC/G

Teraz mam Scan Speaki D3004 6600.

Seasy kosztują około 400zł para a SS około 1500zł para.

Różnica w cenie spora , ale w brzmieniu NIE!

Słyszałem Ushery 9950 , Scan Speaki D2010 8513 , 9300 , 9500 , 9700

I na ich tle 27TBFC/G uważam za wybitny . Zwłaszcza w tak niskiej cenie.

Czy warto tyle dopłacać do trochę lepszych D3004 ?

Jak ktoś ma kasę to tak . Ale niech nie liczy na przepaść , ale trochę lepiej.

Chyba że się szuka inny charakter brzmienia taki jak max ugrzecznione Ushery 9950.

Może powiedzmy tak szukam innej jakości w zakresie wysokich tonów, chodzi mi zarazem o więcej powietrza, wyższą szczegółowość, lepsze wybrzmienia blach jak i poprawienie spójności

W takim razie potrzebujesz magnetostata albo wstegi ;)

Robił pomiary na arbitralnie wybranych poziomach wysterowania. Mi pomysł elektrycznej atenuacji tweetera o 16dB przy 500Hz jakoś średnio podchodzi. W normalnych kolumnach sam L-pad potrafi dawać 8dB a do tego mamy jeszcze filtr wyższego rzędu.

Na stronie nie ma już niestety pomiarów multitonem zmontowanej kolumny, ale tweeter dawał spokojnie radę.

Z pewnością nie są to kolumny do nagłośnienia stodoły - za to charakterystyki kierunkowe wyglądają pięknie.

Miałem jeszcze plan na zmianę kondensatrów bo niestety na mam C1 czarnego jantzena i C4 niebieskiego. Tylko że tu znów są gigantyczne koszty i brak gwarancji sukcesu?

Kolego, na brzmienie wysokich ogromny wpływ na właśnie C1 i R0. Czarny Jantzen w tym miejscu to totalne nieporozumienie. Kable polecam solid core, mogą być srebrne.

Koszty wymiany kondensatorów na coś lepszego wcale nie są gigantyczne w stosunku do ceny nowych tweeterów.

Na stronie nie ma już niestety pomiarów multitonem zmontowanej kolumny, ale tweeter dawał spokojnie radę.

Z pewnością nie są to kolumny do nagłośnienia stodoły - za to charakterystyki kierunkowe wyglądają pięknie.

4-ty rząd akustyczny charakterystykom kierunkowym wiele by nie zaszkodził - skoro DXT ma je zbliżone do midwoofera...

4-ty rząd akustyczny charakterystykom kierunkowym wiele by nie zaszkodził - skoro DXT ma je zbliżone do midwoofera...

Pewnie masz rację, ale zaszkodziłby fazie a po stronie DXT wyszłyby kosmiczne wartości kondensatorów w filtrze elektrycznym trzeciego rzędu.

Przy nieco innym podziale mogłoby udać się (nie gwarantuję) wywalenie tego równoległego RC w szereg z kondkiem i wtedy ten kond byłby tak mały że możnaby go zamówić w wersji "złote kalesony" bez wielkiego uszczerbku dla domowego budżetu.

Kolego, na brzmienie wysokich ogromny wpływ na właśnie C1 i R0. Czarny Jantzen w tym miejscu to totalne nieporozumienie. Kable polecam solid core, mogą być srebrne.

Koszty wymiany kondensatorów na coś lepszego wcale nie są gigantyczne w stosunku do ceny nowych tweeterów

Takiego zdania się spodziewałem, więc co proponujesz na C1, czerwony jantzen 2% dość drogi ~150PLN sztuka.

Przy nieco innym podziale mogłoby udać się (nie gwarantuję) wywalenie tego równoległego RC w szereg z kondkiem i wtedy ten kond byłby tak mały że możnaby go zamówić w wersji "złote kalesony" bez wielkiego uszczerbku dla domowego budżetu

Więc jak drodzy Panowie czy z tym co mamy dostępnego w internecie dało by radę zaproponować schemat jakiejś zwrotki pod taki zestaw. Ja byłbym nawet gotów zainwestować w te tweetery, jeśli elementy zwrotki nie były jakiś kosmiczne wartościami i powalczyć z tym.

AM

Takiego zdania się spodziewałem, więc co proponujesz na C1, czerwony jantzen 2% dość drogi ~150PLN sztuka.

np. to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Twonk , jesli dobrze pamiętam to kiedyś widziałem Twoją fotkę z monitorkami na ER18RNX i 27TDFC.Czy mógłbyś napisać parę słów z porównania tych kolumienek z Twoimi ostatnimi monitorkami na illuminatorach ?

Iluminatory grają z większą kulturą i bardziej spójnie. W SR71 można było poznać, kiedy gra woofer, a kiedy tweeter - chociaż muszę przyznać, że zauważyłem to dopiero, kiedy posłuchałem Illuminatorów, które bardziej przypominają pojedyncze źródło dźwięku. SR71 miały też bardziej "podpompowany" bas, który nie schodził tak nisko - ale trudno się dziwić, bo wsadziłem je w skrzynki 14 litrów, a tutaj mam 18. Średnica - w Illuminatorach bardziej rozdzielcza i jakaś taka "szlachetna" - chociaż z drugiej strony - ta neutralność (rzetelność?) sprawia, że to nie jest "błyskotliwy", "zrobiony" dźwięk. Do "ubarwiania" w tym zakresie mam lampę... ;-) Wysokie tony - są łagodniejsze, ale mają więcej blasku i "powietrza". Generalnie, im dłużej ich słucham, tym bardziej mnie ten dźwięk wciąga i tym łatwiej wyłapuję, gdzie inne kolumny zostały "podrasowane". No, ale nie pomogą gorzej zrealizowanym płytom. SR71 bardziej maskowały kiepskie realizacje. Żeby było jasne - byłem naprawdę bardzo zadowolony z dźwięku SR71. Okazało się, że zawsze można jeszcze trochę lepiej - szkoda tylko, że za dużo więcej.

np. to:

Ukryta Zawartość

Panowie zawalczę może jeszcze z tymi kondensatorami.

Na podstawie powyższego linka (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) namierzyłem następujące, seria SE i ESA.

Cena SE na 630V jest ok, seria ESA wg. producenta teoretycznie jest wyższa i teraz dla wartości 250V cena jest ok, dla 630V już troszę drogo. Czy to ma jakieś znaczenie, co wybrać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Iluminatory grają z większą kulturą i bardziej spójnie. W SR71 można było poznać, kiedy gra woofer, a kiedy tweeter - chociaż muszę przyznać, że zauważyłem to dopiero, kiedy posłuchałem Illuminatorów, które bardziej przypominają pojedyncze źródło dźwięku. SR71 miały też bardziej "podpompowany" bas, który nie schodził tak nisko - ale trudno się dziwić, bo wsadziłem je w skrzynki 14 litrów, a tutaj mam 18. Średnica - w Illuminatorach bardziej rozdzielcza i jakaś taka "szlachetna" - chociaż z drugiej strony - ta neutralność (rzetelność?) sprawia, że to nie jest "błyskotliwy", "zrobiony" dźwięk. Do "ubarwiania" w tym zakresie mam lampę... ;-) Wysokie tony - są łagodniejsze, ale mają więcej blasku i "powietrza". Generalnie, im dłużej ich słucham, tym bardziej mnie ten dźwięk wciąga i tym łatwiej wyłapuję, gdzie inne kolumny zostały "podrasowane". No, ale nie pomogą gorzej zrealizowanym płytom. SR71 bardziej maskowały kiepskie realizacje. Żeby było jasne - byłem naprawdę bardzo zadowolony z dźwięku SR71. Okazało się, że zawsze można jeszcze trochę lepiej - szkoda tylko, że za dużo więcej.

Dzięki Twonk za opinię.Ja mam ER18 w 18litrach i prawdę powiedziawszy na potęgę w 25m z wydajnym piecem nie mogę narzekać.Bas ma masę i wykop (przy dobrej kontroli) jeśli potrzeba.Moja wersja jest z aluminiowym gwizdkiem i prawdę powiedziawszy też nie mogę narzekać na przetwarzane przez niego pasmo.No, ale te SS są pewnie jeszcze lepsze.Jeszcze raz dziękuję za porównanie.

Panowie zawalczę może jeszcze z tymi kondensatorami.

Na podstawie powyższego linka (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) namierzyłem następujące, seria SE i ESA.

Cena SE na 630V jest ok, seria ESA wg. producenta teoretycznie jest wyższa i teraz dla wartości 250V cena jest ok, dla 630V już troszę drogo. Czy to ma jakieś znaczenie, co wybrać?

Widzę że jesteś z Warszawy.Może umów się z kolegami w KAiM ze swoimi kolumnami i zobacz jak się spisują z inną elektroniką a może i z innymi kolumnami.Może się okazać że kolumny są jeszcze całkiem ok.A na razie zabawę z kondkami bym sobie zostawił.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.