Skocz do zawartości
IGNORED

Szablon do ustawienia wkładki i dylemat

APY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Będę wymieniał wkładkę w gramofonie i zrodził się problem. Standardowo to punkty 66mm i 121mm tak mam na szablonie z Ortofonu,tak jest w na stronie RCM i na stronie dr inż. Maciej Tułodzieckiego.

Tyle że na stronie dr inż. Maciej Tułodzieckiego są też zamieszczone inne materiały i tak:

dla ramion o długości efektywnej 245mm( tyle ma ramie w moim KD770D) można się doszukać 59mm i 117mm jak też podane są punkty dla ramienia firmy Fidelity Reserch 63mmi 120 mm.

Te 59mm i 117mm jest podane w tabelce dla ramienia o długości 9,5" moje ciut dłuższe czy "ciut" może mieć duże znaczenie?

Ktoś wcześniej z forowiczów (nie pomnę kto) pisał że właściwie dla różnych ramion powinno stosować się różne szablony.

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Gość chml

(Konto usunięte)

Wszystkie informacje znajdziesz na vinylengine.com. Jest tam taki kalkulatorek, ktorym mozna sobie wyliczyc punkty zerowe dla swojego gramofonu.

Od siebie dodam, ze szablon,jaki by nie byl, dedykowany do ramienia czy nie, to poczatek jedynie zabawy. Koniec to w zaleznosci od podejscia: oscyloskop plus plyta testowa lub sluch wlasny plus plyta dobrze znana.

Wszystkie informacje znajdziesz na vinylengine.com. Jest tam taki kalkulatorek, ktorym mozna sobie wyliczyc punkty zerowe dla swojego gramofonu.

Od siebie dodam, ze szablon,jaki by nie byl, dedykowany do ramienia czy nie, to poczatek jedynie zabawy. Koniec to w zaleznosci od podejscia: oscyloskop plus plyta testowa lub sluch wlasny plus plyta dobrze znana.

Dziękuję za odpowiedź.

Strona którą podałeś fajna ale we wrogim języku,szukam tam za pomocą tłumacza,pewnie wyjdzie śmiesznie. Oscyloskopu nie mam a płytę testową już zmówiłem.

Jakieś 40-30lat temu gramofon wydawał mi się prostym urządzeniem teraz widzę ze lekko nie będzie.

Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedź.

Strona którą podałeś fajna ale we wrogim języku,szukam tam za pomocą tłumacza,pewnie wyjdzie śmiesznie. Oscyloskopu nie mam a płytę testową już zmówiłem.

Jakieś 40-30lat temu gramofon wydawał mi się prostym urządzeniem teraz widzę ze lekko nie będzie.

Pozdrawiam.

Oscyloskop możesz sobie zainstalować na kompie.

pzdr

MUSIC NON STOP

Gość vasa

(Konto usunięte)

Pozdrawiam.

Bez przesady.

Super dokładność ustawień wg szablonu może przysporzyć stresu a nie poprawi dźwięku. Wystarczy, że płyta ma nieosiowo wytłoczony otwór albo część "muzyczna" jest szersza lub węższa niż założono przy obliczaniu szablonu i pojawia się błąd większy niż odchylenie ustawienia wg takich lub innych punktów.

A kolega chml dobrze napisał, że warto się zaprzyjaźnić z oscyloskopem :) To metoda pozwalająca nie tylko na prawidłowe ustawienie ale też pomaga wychwycić i skorygować pewne niedokładności wykonania wkładki.

• 6 miesięcy później...

Witam.

Podepne sie do watku kolegi. Niebawem przyjdzie mi nowa wkladka. Czy ktos z szanownych forumowiczy, mieszkajacy w Warszawie posiada Pro-Ject Align It i moglby pozyczyc urzadzenie na dzien lub dwa? Bede wdzieczny za kontakt wiadomoscia prywatna.

Pozdrawiam i z gory dziekuje.

Sebastian

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.