Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do wąskiego pokoju - prośba o poradę

Jorge

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie doświadczonych i osłuchanych Forumowiczów.

Jestem właśnie na etapie wyboru całego zestawu audio. Poczytałem, posłuchałem i totalnie zgłupiałem, więc może Szanowni Koledzy będą w stanie mi coś doradzić. Szukam jakiegoś kompletnego systemu do słuchania muzyki a nie kina domowego (Głośniki + Wzmacniacz + CD) w zakresie kilku tysięcy złotych. Celowo nie określam dokładnie budżetu, bo jak taki zestaw będzie kosztował 5tys zł to będzie super, jak 8tys to też damy radę :) CD może być później, bo większość muzyki, której teraz słucham jest w formatach skompresowanych (AAC z iTunes Store / MP3 z wysokim bitratem). I tak przez jakiś czas tak zostanie dopóki nie rozbuduję swojej kolekcji płyt.

Potrzebuję zestawu do słuchania jazzu, klasyki, R&B, soulu, latino, starego rocka. Techno, dance, muzyka klubowa, ostry metal to nie moje rewiry :)

Problem jest trochę w pomieszczeniu w którym będzie zlokalizowany zestaw audio. Pokój ma wymiary 315 szer x 585 dł x 275 wys i ze względów funkcjonalnych jedyną możliwą lokalizacją odsłuchową jest umiejscowienie poprzeczne, więc odległość słuchacza od przeciwległej ściany przy / na której mają być lokalizowane kolumny wynosi ok. 280cm.

Aby specjalnie nie ograniczać komunikacji wewnątrz pomieszczenia najbardziej pasowałoby mi coś co mogę powiesić na ścianie albo postawić w bliskiej odległości od ściany. Czy znajdę coś sensownie brzmiącego przy tych ograniczeniach bez przestawiania ścian :). I czy z takich wiszących kolumn to da się przyzwoitą jakość dźwięku uzyskać czy takie rozwiązania to raczej zarezerwowane dla efektów KD i do słuchania muzyki się nie nadaje?

W związku z tym prośba o rekomendacje. Na pewno wszystko przesłucham i wybiorę coś najlepiej odpowiadającego moim upodobaniom, ale za wszelkie wskazówki będę wdzięczny.

Problem jest trochę w pomieszczeniu w którym będzie zlokalizowany zestaw audio. Pokój ma wymiary 315 szer x 585 dł x 275 wys i ze względów funkcjonalnych jedyną możliwą lokalizacją odsłuchową jest umiejscowienie poprzeczne, więc odległość słuchacza od przeciwległej ściany przy / na której mają być lokalizowane kolumny wynosi ok. 280cm.

Aby specjalnie nie ograniczać komunikacji wewnątrz pomieszczenia najbardziej pasowałoby mi coś co mogę powiesić na ścianie albo postawić w bliskiej odległości od ściany. Czy znajdę coś sensownie brzmiącego przy tych ograniczeniach bez przestawiania ścian :). I czy z takich wiszących kolumn to da się przyzwoitą jakość dźwięku uzyskać czy takie rozwiązania to raczej zarezerwowane dla efektów KD i do słuchania muzyki się nie nadaje?

Polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Satelitki KEF zawsze mozna powiesic na scianach bez wyraznej utraty jakosci.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gram w podobnym pokoju,z tą różnicą że u mnie kolumny stoją na krótszej ścianie.Kluczowe u ciebie będą kolumny właśnie,czyli takie,które dobrze zniosą bliskość ścian.Sugerowałbym kontakt z którąś z polskich firm i zamówienie kolumn pod twój pokój i gust.Ograniczy to możliwość nietrafionego zakupu.Zapewne doradzą ci również jaki wzmacniacz do tych kolumn.Musisz się liczyć z koniecznością wytłumienia ścian.Podstawowe info o ustawieniu kolumn tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie jestem ekspertem od akustyki i mogę się mylić.

Ale:

Powierzchnia i kształt pokoju nie jest tu najważniejsze. Kościoły też są cieklie i długie a wiele z nich ma dobrą akustykę.

Ważniejsze jest rodzaj, ilość i rozstawienie mebli i kolumn. Dobór mocy.

Dobrze ustawione stereo powinno być słychać w całym pokoju, to nie jest proste.

Może to będzie pomocne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Co do samego pomieszczenia, to poza kanapą i półkami na krótszej ścianie i telewizora powieszonego na dłuższej ścianie to nic więcej tam nie będzie. To ma być salon połączony z otwartą kuchnią. Na granicy kuchni i salonu będzie stał stół. Wszystko.

Co do kolumn. OK, szybko wyleczyłem się z wieszania tego na ścianie. Słuchałem czegośtam za 2tys i nie podoba mi się.

Poczytałem wpisy na forum, porozmawiałem z producentem, poszedłem posłuchać Heed Obelisk SI + RLS Callisto III. To zestawienie przewijało się w wielu wątkach. Bardzo fajnie to grało, jak na moje ucho i upodobania muzyczne bardzo przyjemny dźwięk. Ale jakby czegoś mi brakowało. Sprzedawca podłączył to pod Naima XS i o to chodziło. Miałem wrażenie, że Heed się trochę gotować zaczyna, Naim zagrał to samo jak pierdnięcie. Na tego Naima mnie nie stać, ale może ktoś może polecić wzmak w podobnej charakterystyce. A może dokupić ten dodatkowy zasilacz do Heed? A obiecałem sobie, że nie będę się wkręcał ... ;)

Cześc

nie zrażaj się kształtem pokoju - zobacz w jakim "tramwaju" odsłuchuje gregaudio i z jakim wynikiem. Warto poczytac cały wątek o grundigach - jak posłuchasz obłędnej barwy tego sprzętu odniechce Ci się innych poszukiwań na stałe, niemal niezależnie od ceny - polecam z własnej praktyki. Tym bardziej że muzyka jaką słuchasz wymaga adekwatnej oprawy sprzętowej, choc koniecznie warto zainwestowac w CD ;-) reart

Sporo mam pytań co do ustawienia Systemu Grundiga. Podam moje aktualne ustawienie , w których uzysk€je znakomitą stereofonie bass głębie. pomieszczenie trudne rozmiarowo, takie mi przypadło po zmianie mieszczanie bo musiałem wynieść się z dużego pokoju o dobrych rozmiarach 5x4 na rozmiary 6X2,5

Każde pomieszczenie wymaga zaadoptowania . podaje rysunek mojego pokoju . Dla jasności podaję opis oznaczeń . Szare kwadraty to szafy po sam sufit . ta po prawej to szafa zamknięta. druga to regał ze sprzętem . litera A to biurko komputerowe ,litera W to stolik warsztatowy. kolor czerwony to głośniki . Jeżeli są kwadraty na czerwonym to stoi na nim inny głośnik. Kolor żółty dywan . Długi regał na którym stoi większość głośników ma wysokość 55cm . Blat ma grubość 33mm . jest zrobiony z dwóch części lewa i prawa nie połączona ze sobą tak ze wibracje jednej kolumny lewej nie przenoszą się na prawą .Sprzęt stoi na środku na dwóch płytach marmurowych każda na swojej części regału .

Brązowy kolor to kanapa i pufy bardzo chłonne dźwiękowo . niebieski to welur z grubą podszewką .Zawieszone po prawej na ścianie i nad kanapą. Literka P to pudełka z wypełniaczami po sprzęcie. Przewody głośnikowe ułożone tak żeby nie miały styczności z regałem . w punkach styku najlepiej podłożyć miękki tłumik . sieciowe przewody też nie stykają się z regałem. interkonekt najlepiej ja zwisa za regałem nie dotykając regału. tym ustawieniu graja dobrze wszystkie zestawy Grundiga niezależnie czy są regałowymi czy podłogowymi . nawet aktywne box 30 świetnie zagrały . Jeżeli ktoś ma więcej miejsca to podstawki wysokość 36cm z regulowanym kątem pochylenia płaszczyzny frontowej .Mam takie oryginalne . Znakomitym elementem wytłumiającym są inne zestawy głośnikowe. Różnych rozmiarów stawiane jedne na drugie i w odpowiednich miejscach świetnie kształtuje obraz sceny . Koniecznie za głośnikami grającymi musi być wytłumienie . odległości głośników i bazy są podane na rysunku . W razie niejasności można pytać.

pomieszczenie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.