Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Academy phoebe III czy Akkus X3

Tomek Koko

Rekomendowane odpowiedzi

x3 za bardzo nie usmiecha mi sie jechac tylko na sam odsłuch bo to 400km. Chyba że ktos słuchał i wie ze AA nie są w stanie im dorównac i dzieli je spora przepaść

Skoro zakup w ciemno, to nie zastanawiaj się i bierz te z bardziej wentylowanymi koszami...

A tak poważnie, co prawda w innych warunkach odsłuchowych, słuchałem jedne i drugie i żadnej przepaści w jakości dźwięku nie zauważyłem, do tego stopnia, że gdybym miał teraz wybierać, zorganizowałbym sobie jednak odsłuch. Lub kierował się kryterium ekonomicznym, czyli wziął tańsze. Osobiście mialem wrażenie przy odsłuchu Akkusów, że seria V gra bardziej wyrafinowanie od serii X, ale to było subiektywne, czyli być może mylne wrażenie.

a moze moje Hyperiony III Lux bys chcial u mnie graja wlasnie z MC-10L i jest calkiem milo ;)

Chyba bede sprzedawal wygladaja tak mam je kilka miesiecy oczywiscie na gwarancji sa jak cos to info na pw ;)

Ps. Phoebe III u mnie w pokoju sluchalem z MC-10L fajnie graly jak na takie malenstwa ale Hypki duzo lepiej jak na moje ucho ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-22477-0-84076900-1321699131_thumb.jpg

post-22477-0-68886700-1321699156_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchałem chyba wszystkich manufaktur w okolicy trójmiasta. U Pana Albeckiego AKKUS 235A-30, które grały jak dynamit, w porównaniu z nimi V2 wypadły jak grzeczne, kulturalne panienki, super do określonych gatunków.

Qba, Sonus Oliva również sprawdzone. A wybrałem Phoebe III, ot taki chochlik może.

Jest jeden wspólny mianownik - wszystko oceniaj na ucho. Jeden zobaczy głośniki Ushera i się roześmieje, drugi zobaczy Visatona i parsknie a trzeci ITGradient i powie, że żart. Nie wierz konstruktorom a własnym uszom - co powtarzane jest tu jak mantra, ale jeśli masz szmat drogi to wielkie ryzyko zaufać opisom postronnych, ich gust może być przecież inny. Każda pliszka swój ogonek chwali jak zwykło się mawiać :)

Czytam ostatnie watki to dochodze do wniosku że w Polsce są tylko Audio Academy do porównywania. Tematy typu "Audio Academy czy Pylony" Audio Academy czy Akkusy".

Proponuje założyć jeden wątek pod tytułem "Audio Academy czy cokolwiek innego", w którym każdy będzie się mógł zapytać o porównanie dowolnej marki kolumn do Audio Academy.

Akkus chyba odpada bo nie chce mi sie jechac az tak daleko. A może mi ktoś powiedziec coś na temat kef-ow Q700 . Jak to wypada przy phoebe i spokojnej muzyce i yaqinie.

A ja dla odmiany polecę Sonus Olivy, budżet podobny, całkowicie indywidualne podejście, można mieć wpływ na brzmienie kolumn oraz dobór głośników, jest opcja dostrojenia w miejscu odsłuchowym, można podrzucić swoje klocki, mega solidna obudowa (1 monitor waży conajmniej tyle co mój sub, robione z litego drewna), wygląd oraz fornir/lakier do wyboru, można odsłuchać i prosić o poprawki przed odebraniem. Porównywane z markowymi produktami w podobnym przedziale. Pełen wgląd w budowę oraz użyte element, fachowe porady - to budzi zaufanie.

A ja dla odmiany polecę Sonus Olivy, budżet podobny, całkowicie indywidualne podejście, można mieć wpływ na brzmienie kolumn oraz dobór głośników, jest opcja dostrojenia w miejscu odsłuchowym, można podrzucić swoje klocki, mega solidna obudowa (1 monitor waży conajmniej tyle co mój sub, robione z litego drewna), wygląd oraz fornir/lakier do wyboru, można odsłuchać i prosić o poprawki przed odebraniem. Porównywane z markowymi produktami w podobnym przedziale. Pełen wgląd w budowę oraz użyte element, fachowe porady - to budzi zaufanie.

wszystko fajnie - o ile się mieszka w okolicy 3M.

Bardzo chciałbym coś takiego "pode mnie" ale nie będę jeżdził po 600km w jedną stronę :< Na głośnikach - modelach też się nie znam więc nie wiedziałbym - i pewnie wielu innych - czego chcieć

Witam, mam proste pytanie czy nowe phoebe III czy używany w super stanie akkus? Ma to grać z yaqinem mc-10 L.Muzyka spokojna typu norah jones, sting, mindy smith etc.

różnica oprócz przetworników jest zasadnicza - phoebe ma BR na przedniej a akkus na tylnej sciance

Czyli jakby miał od spodu to byłby podobny do obu :) :) :)

rozważałem "na sucho" akkusa jak i całą ich ofertę. Ja szukam kolumn do postawienia pod scinaną - i innej opcji nie mam - czy wg Ciebie - a widzę w innych wątkach, że wiesz co piszesz, takie akkusy x3 zagrałyby poprawny bas na 29m2?

a dlaczego miałyby zagrac niepoprawny ?

Głosnik powinien stać od 0,6-1 metra od ścian i nie ma znaczenia z której strony wychodzi mu rura, te odległości powinny być zachowane. o ile nie jest specjalnie zaprojektowany do postawienia w rogu albo na ścianie, oczywiście.

Akkus chyba odpada bo nie chce mi sie jechac az tak daleko. A może mi ktoś powiedziec coś na temat kef-ow Q700 . Jak to wypada przy phoebe i spokojnej muzyce i yaqinie.

Q700 nie słysząłem, ale iQ70 po kilku godzinach odsłuchu nie dał rady AA, chociaż to była najbardziej zbliżona do AA kolumna, pod względem kultury grania w założonym budżecie. Porównywane były (AA Phoebe III, KEF C7, KEF iQ70, MA BR5,6,BX 5, RS1,RS5, Chario Lynx - te są fajne ale brakuje głebi basu chociaż ma świetną kontrolę na basie). Wygrały Phoebe III.

Oczywiście to mój subiektywy gust decydował.

System gra dobrze, albo nie....

a dlaczego miałyby zagrac niepoprawny ?

Głosnik powinien stać od 0,6-1 metra od ścian i nie ma znaczenia z której strony wychodzi mu rura, te odległości powinny być zachowane. o ile nie jest specjalnie zaprojektowany do postawienia w rogu albo na ścianie, oczywiście.

no właśnie a u mnie MUSI stać pod ścianą... i wszystkie odsłuchy gdzieś poza moim pokojem są do d...

Nie wiem skąd jesteś kolego, ale masz tu ze stolycy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja sie zdecydowałem i kupiłem..... Qba 200Al. NIgdy ich nie brałem pod uwagę ale jakoś tak wyszło i to bez odsłuchu. NIe mam czasu jeździć i targać wzamcniacza po całej Polsce. Ryzyk fizyk.

Nie wiem skąd jesteś kolego, ale masz tu ze stolycy

Ukryta Zawartość

nie wiem czy ten post do mnie. Pisałem wyżej o Sonus Oliva.

A co do Akkusów i innych z tylnym BR - obawiam się ,że to pod ścianą nie zagra dobrze...

Ukryta Zawartość

A ja sie zdecydowałem i kupiłem..... Qba 200Al. NIgdy ich nie brałem pod uwagę ale jakoś tak wyszło i to bez odsłuchu. NIe mam czasu jeździć i targać wzamcniacza po całej Polsce. Ryzyk fizyk.

ciekawy jestem tych QBA. miałem kiedys kontakt z Panem Jakubem i facet ma łeb do tych zabawek. aczkolwiek od jakiegos czasu gram na kolumnach od SO, juz trzecie heheh

Napisz coś o nich.

jak dojdzie to coś skrobne, tym bardziej że samemu nic o nich za bardzo nie mogłem znaleźć. Na razie "sie produkują". I jak tu nie kupować polskich produktów. Miły Pan dzwoni i sie pyta jaki fornir i jak położony a może br z tyłu a może z przodu do tego przesyłka będzie gratis. Człowiek czuje sie jak milioner co zamawia astona. A to zwykłe kolumny które ponoć grają niezwykle jak to zapewniał recenzent.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.