Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki subwoofer do stereo ?

kardas

Który subwoofer do stereo ?  

74 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który subwoofer do stereo ?

• Rel T5
      54
    • Velodyne CHT-Q8
      20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuje zakup subwoofera do zestawu stereo. Wszystko ma grać w 18m2. Pozostał tylko problem który model wybrać Rel T5 czy Velodyne CHT-Q8. Są to chyba dwie najlepsze obecnie firmy na rynku oczywiście w zakładanym budżecie. Nie chcę aby subwoofer bużył ściany ale żeby był delikatnym uzupełeniem dolnych rejestrów w stereo.

Dzięki za wszelkie rady.

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

https://www.audiostereo.pl/topic/88489-jaki-subwoofer-do-stereo/

Witaj,

podane przez Ciebie subwoofery to dwie świetne konstrukcje. Rel zagra mniej efekciarsko niż Velodyne, jednak zapewni lepszą kontrolę basu, szybszy bas. Przy stereo w takim razie zdecydowanie Rel. Do kina natomiast wybór jest kwestią gustu.

Zapraszam jednak na odsłuchy porównawcze, zawsze istnieje także u nas możliwość zakupu z możliwością zwrotu w przypadku nie sprawdzenia się w systemie (dużą rolę odgrywa w tym przypadku także akustyka pomieszczenia).

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Bardzo dziękuję, przed zakupem jednak chciałbym poznać opinię innych osób które może akurat mają wymienione subwoofery. Narazie delikatnie wygrywa REL co nie znaczy że w ostatecznym rozrachunku nie kupię Velodyne.

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Od ponad roku mam w systemie Rel Quake. Świetnie dopełnia brzmienie Usher S520. Bardzo łatwo się podłącza do wzmacniacza (do zacisków głośnikowych). T5 jest nieznacznie większy, ale pewnie ma podobne cechy brzmienia jak Quake. Bas jest szybki, konturowy i pojawia się tam gdzie powinien. Trochę czasu poświecić trzeba na zestrojenie, ale nie jest to trudne.

Dzięki za cenną opinię. Dużo dobrego słyszałem o Rel Quake , szczególnie na brytyjskich forach. Jest to już starszy model ale dalej ma wielu zwolenników tak jak i cały REL. Napisz proszę coś o ustawieniu. W jakim miejscu pokoju u Ciebie stoi REL, czy słuchając go możesz stwierdzić gdzie dokładnie jest ustawiony czy sprawia wrażenie jakby znikał i grał całym pomieszczeniem? Czy nie ma dysproporcji między głośnikami i subwooferem, czy głośniki i subwoofer w miarę się zgrywają i sprawiają wrażenie spójności a nie osobnego grania? Dzięki podłączeniu pod zaciski głośników powinno się to teoretycznie zgrywać ale ze wszystkimi subwooferami jakimi miałem do czynienia były to subwoofery podpięte pod kino domowe i tam niestety bas był osobno i reszta osobno. Wiadmo jak to kino domowe, w stereo nie sprawia jako takiej spójności.

Dzięki za cenną opinię. Dużo dobrego słyszałem o Rel Quake , szczególnie na brytyjskich forach. Jest to już starszy model ale dalej ma wielu zwolenników tak jak i cały REL. Napisz proszę coś o ustawieniu. W jakim miejscu pokoju u Ciebie stoi REL, czy słuchając go możesz stwierdzić gdzie dokładnie jest ustawiony czy sprawia wrażenie jakby znikał i grał całym pomieszczeniem? Czy nie ma dysproporcji między głośnikami i subwooferem, czy głośniki i subwoofer w miarę się zgrywają i sprawiają wrażenie spójności a nie osobnego grania? Dzięki podłączeniu pod zaciski głośników powinno się to teoretycznie zgrywać ale ze wszystkimi subwooferami jakimi miałem do czynienia były to subwoofery podpięte pod kino domowe i tam niestety bas był osobno i reszta osobno. Wiadmo jak to kino domowe, w stereo nie sprawia jako takiej spójności.

Rel stoi w kącie pokoju, jako, że jest nieduży to w zasadzie można go ustawić gdziekolwiek, ale kierowałem się zaleceniami producenta. Zestrojony jest tak, że w ogóle nie słychać, że gra oddzielne urządzenie. Dźwiek rozchodzi sie po całym pomieszczeniu, nie ma sie wrażenia, że dominuje w miejscu gdzie stoi REL. Ja nie potrafię rozróżnić gdzie kończy się bas monitorów, a zaczyna suba. Dopiero wyłączenie suba powoduje, że czegoś brak i dźwiek staje się "cienki", pogarsza się też jego "naturalność" - co słychać zwłaszcza przy koncertach.

Rel to dobry kierunek. Sam mam T5 i bardzo dobrze sie spisuje jako uzupelnienie moich kolumn. Gra rowniez w 18m2. Rel robi bardzo dobre suby w swoim przedziale cenowym. Bas zwarty, szybki idealnie nadazajacy za kolumnami.

Poszukaj rowniez uzywki (jezeli nie masz uprzedzen) Rel Strata III jeden z lepszych subow do stereo. Chodza lekko ponad tysiaka;-) Niestety jest wiekszy niz t5.

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Rel to dobry kierunek. Sam mam T5 i bardzo dobrze sie spisuje jako uzupelnienie moich kolumn. Gra rowniez w 18m2. Rel robi bardzo dobre suby w swoim przedziale cenowym. Bas zwarty, szybki idealnie nadazajacy za kolumnami.

Poszukaj rowniez uzywki (jezeli nie masz uprzedzen) Rel Strata III jeden z lepszych subow do stereo. Chodza lekko ponad tysiaka;-) Niestety jest wiekszy niz t5.

pozdr

Chyba wybór zatem jest jasny, będzie REL, prawdopodobnie T5. Strata III to już chyba starszy model i w Polsce nawet używka raczej nie do kupienia. Trzebaby poszukać na zachodnich serwisach aukcyjnych.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy subwoofer ma jakikolwiek wpływ na wysokie tony? Czy dodanie mocniejszego i wyraźniejszego dołu nie ocieplki góry pasma? Może pytanie wyda wam się dziwne ale obawiam się żeby subwoofer nie przykrył i nie wycofał górnego rejestru.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy subwoofer ma jakikolwiek wpływ na wysokie tony? Czy dodanie mocniejszego i wyraźniejszego dołu nie ocieplki góry pasma? Może pytanie wyda wam się dziwne ale obawiam się żeby subwoofer nie przykrył i nie wycofał górnego rejestru.

Jak chcesz podłączyć suba do wzmacniacza stereo ?

Chcesz przepuścić sygnał głośnikowy z wzmaka poprzez sub ( wejścia i wyjścia głośnikowe suba ) do kolumn frontowych LR .

Takiej marki suby , które rozważasz powinne mieć co najmniej filtrowanie na stałe na wejściach i wyjściach wysokopoziomowych ( głośnikowych )np . 120 Herców . Sub dzieli pasmo , poniżej 120 Herców sam wzmocni , a powyżej odda dla kolumn frontowych . W ten sposób odciążone zostaną głośniki frontowe niskimi tonami , średnie powinny w tym przypadku być jeszcze lepsze .

Idealnie byłoby przy takim połączeniu trafić suba z PŁYNNĄ REGULACJĄ FAZY ODCIĘCIA NA WEJŚCIACH WYSOKOPOZIOMOWYCH , wtedy miałbyś możliwość regulacji pod swoje " ucho "

Ten ma filtrowanie sygnału głośnikowego na stałe 120 Herców

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piszę o takim podłączeniu strona nr. 11

Ukryta Zawartość

Edytuję : może ktoś wytłumaczy mi ,jak w tym modelu podłączyć poprzez wejścia wysokopoziomowe ???

Cytuję z opisu tego modelu : " Tak jak inne model REL T5 pozwala na podłączenie wysokopoziomowe, niskopoziomowe oraz LFE. "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jezeli chodzi o T5 podlaczenie wysokopoziomowe to z kazdym subem masz tego typu kabelek jak na foto.

Nie zauwazylem zadnej degradacji wysokich w kolumnach. Sub gra do czestotliwosci do ktorej go ustawisz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Własnie tak jak pisze kolega "stecko". Rel zaleca podłaczenie wysokopoziomowe i dołącza w tym celu specjalny swój przewód.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Ale czy to znaczy że podłączajac suba wysokopoziomowo i ustawiajac poziom odcięcia wysoko to odciążamy głośniki w niskich rejestrach? Podłączając suba bezpośrednio do wyjść głośnikowych we wzmacniaczu wydaje mi się to mało prawdopodobne.

Własnie tak jak pisze kolega "stecko". Rel zaleca podłaczenie wysokopoziomowe i dołącza w tym celu specjalny swój przewód.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Ale czy to znaczy że podłączajac suba wysokopoziomowo i ustawiajac poziom odcięcia wysoko to odciążamy głośniki w niskich rejestrach? Podłączając suba bezpośrednio do wyjść głośnikowych we wzmacniaczu wydaje mi się to mało prawdopodobne.

Nie odciążamy, wzmacniacz napędza nadal głośniki, a wzmacniacz REL-a napędza sub i to się uzupełnia. Wysokie czy też średnie tony nie są degradowane, przynajmniej nie zauważyłem. Podłączenie tym kablem co powyżej kolega załączył jest banalnie proste i bardzo skuteczne.

Nie odciążamy, wzmacniacz napędza nadal głośniki, a wzmacniacz REL-a napędza sub i to się uzupełnia. Wysokie czy też średnie tony nie są degradowane, przynajmniej nie zauważyłem. Podłączenie tym kablem co powyżej kolega załączył jest banalnie proste i bardzo skuteczne.

OK. Super teraz już wszystko jest jasne. Mam nadzieję że REL T5 nie okaże się za mały do mojego pokoju. Według sprzedawców spokojnie powina sobie poradzić nawet w 25m2 takze u mnie w 18m2 tym bardziej.

OK. Super teraz już wszystko jest jasne. Mam nadzieję że REL T5 nie okaże się za mały do mojego pokoju. Według sprzedawców spokojnie powina sobie poradzić nawet w 25m2 takze u mnie w 18m2 tym bardziej.

Dokladnie;-)

Co do mocy juz pisalem w kilku innych watkach. T5 scian nie bedziesz przestawial bo jest za maly i tyle. Ma swoja ograniczona moc i logo rel nic nie pomoze;-) Ale potrafi naprawde nisko zejsc i dodac muzyce tej mocniejszej strony. U mnie wspomaga kolumny podlogowe i w zupelnosci sobie radzi. Glosnosc mam ustawiona na ok 4/10 i jest ok a i zapas mocy rowniez. Do stereo w sam raz. W prawdziwym kinie pewnie by sobie nie poradzil bo jest stworzony z mysla o stereo.

Druga pewnie rowniez wazna sprawa jak u Ciebie z akustyka. U mnie troszke kuleje i sub to w jakims stopniu naprawia ale wiem ze moze byc duzo lepiej bo wczesniej mialem sprzet w innym pokoju i bylo zdecydowanie lepiej.

Dokladnie;-)

Co do mocy juz pisalem w kilku innych watkach. T5 scian nie bedziesz przestawial bo jest za maly i tyle. Ma swoja ograniczona moc i logo rel nic nie pomoze;-) Ale potrafi naprawde nisko zejsc i dodac muzyce tej mocniejszej strony. U mnie wspomaga kolumny podlogowe i w zupelnosci sobie radzi. Glosnosc mam ustawiona na ok 4/10 i jest ok a i zapas mocy rowniez. Do stereo w sam raz. W prawdziwym kinie pewnie by sobie nie poradzil bo jest stworzony z mysla o stereo.

Druga pewnie rowniez wazna sprawa jak u Ciebie z akustyka. U mnie troszke kuleje i sub to w jakims stopniu naprawia ale wiem ze moze byc duzo lepiej bo wczesniej mialem sprzet w innym pokoju i bylo zdecydowanie lepiej.

Oj, power to jest w tych maleństwach duuuży, ja także mam 3 lub 4 z skali 10 i więcej już nie potrzebuję ;)

a co powiecie na tema tego suba czy podączenie wyskopoziomowe coś zmieni w zestawie stereo? bo mam podłączone przez chinche do pre out i jakoś tam gra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W przypadku Rela T5 połączenie wysokopoziomowe nie odciąża głośników frontowych , ale uzupełnia ( tak jak wspomniał kolega wcześniej ) . W takim połączeniu należy na swoje ucho ustawić częstotliwość odcięcia suba , tak żeby pasma nie nakładały się na siebie . Jeżeli kolumny np . schodzą do 60 Herców , to suba ustawia się mniej więcej na 60 - 70 Herców .

W przypadku połączenia o którym pisałem wcześniej na przykładzie Velodyne , połączenie wysokopoziomowe , przepuszczenie sygnału do kolumn przez suba dla każdego kanału wykorzystując dwie pary wyjść i wyjść w subie ( oczywiści ma być filtrowanie na tym wejściu ) skutkuje to tym , że kolumny DWUDROŻNE I DWUIPÓŁDROŻNE są odciążane bo nie dostają niższych tonów . Jeżeli np . w konstrukcji kolumny dwudrożnej głośnik odpowiadający za przetwarzanie średnik i niskich tonów nie otrzyma niskich , to ma lżej i średnie tony lepiej zagrają .

W przypadku typowych kolumn trójdrożnych to nie ma raczej znaczenia .

a co powiecie na tema tego suba czy podączenie wyskopoziomowe coś zmieni w zestawie stereo? bo mam podłączone przez chinche do pre out i jakoś tam gra.

Ukryta Zawartość

Jeżeli masz wzmacniacz stereo z dwiema parami wyjść głośnikowych A B , to pod jedną parę wolną podłącz do wejścia głośnikowego w subie , a wzmacniacz stereo ustaw na A + B .

Może poprawi się ?

Ukryta Zawartość

mam a i b ale są zajete przez kolumny podstawkowe:) sprubuje podlaczyc i zobacze czy lepiej. Pytałem co myślicie o tym subie bo testu nigdzie nie ma

Ten subek to jest taki niskobudżetowy .

Co prawda filmy to u mnie raczej rzadkość ale czasami coś tam się obejrzy. Suba kupuję głównie do stereo i tutaj nie ma kompromisów ale czy REL T5 jest aż tak słaby w kinie domowym? W kinie domowym jak wiadomo niskie rejestry mają znaczenie ale z drugiej strony nie chciałbym aby w całym domu wszyscy słyszeli że u mnie w pokoju się walą ściany bo akurat na ekranie przeleciał samolot. Zatem jak jest z tym T5 w kinie? Skoro używacie go w stereo z głośnością 4/10 to chyba w kinie mozna go trochę jeszcze podkręcić?

Co prawda filmy to u mnie raczej rzadkość ale czasami coś tam się obejrzy. Suba kupuję głównie do stereo i tutaj nie ma kompromisów

Kardas Ty mi powiedz czy ty te filmy oglądasz z zestawu stereo ?

Czy będziesz przełączał do amplitunera suba ?

Czy Ty masz połączenie stereo z kinem domowym ( wzmak stereo + amplituner ) ?

Za tą cenę to raczej nie ma suba dobrego do stereo ( rytmicznego , nadążającego za muzyką ) i jednocześnie dobrego w kinie domowym ( robiącym takie długie efekciarskie wybuchy bububububuuu " tzw . rozciągnięcie )

Edytuję : nie zawracaj sobie tym głowy , czy dobrze gra w kinie , bierz tego Rela i już .

.

Jezeli chodzi o T5 podlaczenie wysokopoziomowe to z kazdym subem masz tego typu kabelek jak na foto.

To jeszcze napisz mi czy dobrze rozumiem .

Widełka czerwone podłącza się do wyjść głośnikowych wzmaka L + i R + , a widełko czarne do wyjścia L - , lub R - ???

Tak filmy póki co oglądam na zestawie stereo. Planuję w niedalekiej przyszłości kupić amplituner. Jednak filmy u mnie nie stanową takiego zainsteresowania jak muzyka stereo. Powiedzmy obejrzę jeden film w tygodniu.

Z tego co wiem bo dzwoniłem do dystrybutora RELa to przewód żółty i czerwony podłacza się do plusów na wyjściach głośnikowych a minius podłącza się do jedngo z minusów na wyjściach głośnikowych wzmacniacza. Nie ma różnicy czy L- czy P-. W skrajnych przypadkach powiedziano mi że minus czyli masę mozna podłączyć też do obudowy wzmacniacza, na przykład luzując jedną ze śróbek od obudowy wzmacniacza i tam dokręcając ten czarny przewód z minusem.

Dokładnie tak sie podłącza RELa. Dodam ze jest to bardzo wygodne, ponieważ mamy jeden, długasny (10m) przewód który umozliwia pobieganie po pokoju i znalezienie optymalnej pozycji suba. Przy testach velodyna cht-10Q które u siebie robiłem nie było takiej mozliwosci poniewaz pozycje suba determinowala dlugość pary przewodów ze wzmacniacza do suba oraz pozycja głosnków głównych.

W moim systemie zostal Rel R305. Nie próbowałem jeszcze w kinie ale wydaje mi się ze dobry bas w stereo musi sprawdzic sie tez w filmach. Rel zaleca zresztą przy ustawianiu suba korzystanie z ścieżek z naprawde niskim basem - przytacza jako przykład soundtrack z filmu Sneakers (track 4).

niskobudżetowy ale grał lepiej od droższych w salonie więc? Ja się pytałem jaki sub do stereo jest lepszy z głośnikiem na dole czy z przodu? I dla czego sub za 800zł grał lepiej od suba za 1500ponad? Tego za 1500 prawie nie było słychać i grał wyższym basem takim samym jak kolumny tylko mocniejszym. Ktoś tu pisał że suba do kina podłączamy wyjściem pre out (nisko poziomowym) a pod stereo zaleca się podłączenie wysoko poziomowym. Wytłumaczcie mi dla czego bo nie rozumiem co to za różnica jest.. pre outem wychodzi sygnał z przedwzmacniacza i wendruje sobie kablem do wzmacniacza w subie i gra a wysoko poziomowym? sygnał z przedwzmacniacza wędruje do końcówek mocy z nich kablami go głośników i do suba pod wejście wysokopoziomowe następnie sub odbiera to jako ... nie wiem co i wzmacnia.. chyba prościej mu tym pre outem?

Chyba coś nie jestem w temacie bo przeczytałem Twój post kilka razy i za bardzo nie wiem o co chodzi. Sub do stereo powinien mieć raczej obudowę zamkiętą. REL T5 to właśnie taki typ. Głośnik ma skierowany do dołu.

Co do podłączenia to RELa nalezy podłaczyć wysokopoziomowo do stereo, do kina można niskopoziomowo własnie przez pre-out (ma do tego odpowiednie wejścia)

ja mam podłączone nisko poziomowe teraz i gra to tak.. Myślicie że wysoko poziomowe coś zmieni?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niskobudżetowy ale grał lepiej od droższych w salonie więc? Ja się pytałem jaki sub do stereo jest lepszy z głośnikiem na dole czy z przodu? I dla czego sub za 800zł grał lepiej od suba za 1500ponad? Tego za 1500 prawie nie było słychać i grał wyższym basem takim samym jak kolumny tylko mocniejszym. Ktoś tu pisał że suba do kina podłączamy wyjściem pre out (nisko poziomowym) a pod stereo zaleca się podłączenie wysoko poziomowym. Wytłumaczcie mi dla czego bo nie rozumiem co to za różnica jest.. pre outem wychodzi sygnał z przedwzmacniacza i wendruje sobie kablem do wzmacniacza w subie i gra a wysoko poziomowym? sygnał z przedwzmacniacza wędruje do końcówek mocy z nich kablami go głośników i do suba pod wejście wysokopoziomowe następnie sub odbiera to jako ... nie wiem co i wzmacnia.. chyba prościej mu tym pre outem?

W kinie zaleca się niskopoziomowym , bo sub dostaje dedykowany sygnał LFE ( efektowny niskiej częstotliwości ) . Dajmy na to w DTS jest 5.1 , to znaczy pięć kanałów , dwa fronty , dwa surandy , centralna , no i te 1 ( LFE )

Nie ma końcówki mocy i wyjścia głośnikowego dla kanału LFE .

Edytuję : mówię o amplitunerze wielokanałowym kina domowego .

ja mam podłączone nisko poziomowe teraz i gra to tak.. Myślicie że wysoko poziomowe coś zmieni?

Ukryta Zawartość

dziobek1166 jest dobrze , ale ja ustawiłbym basu na mniej .

Ukryta Zawartość

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Szczerze odradzam zabawy z subem w stereo. To nie jest dobry kierunek. Sam kiedyś próbowałem zgrać swój system z subem to była ciągła walka raz było niby ok na innym utworze już nie tak raz za duzo, innym razem za mało. Przy cichym słuchaniu za mało przy głośnym za dużo itp perypetie a próbowałem z niby dobrymi subami w tym Velodyne.

masz racje u mnie jest tak samo jak słucham cicho to podkręcam suba jak głośniej to musze troche ciszej go dać... na jednej piosence odcięcie mam 30-45hz a na inna musze dać 30-55hz żeby zgrał się z kolumnami i ciągła walka

plus jest taki że zawsze suba moge wyłaczyć i gra tak jak wcześniej:)

Na Twoim filmie widzę że suba masz za głośno ustawionego. U mnie nie jest tak że basu nie mam wogóle. Kolumny mają i to sporo ale chciałbym uzupełnić mój zestaw o niski bas ale bez przesady. Ma to być delikatne uzupełenie tego rejestru i tyle. Ktoś kto ma kolumny bez basu i liczy że bas będzie produkował sam subwoofer to rzeczywiscie może mieć problem aby to wszystko razem zestroić. No i wazna rzecz do stereo musi być obudowa zamknięta i dobrze dobrany subwoofer do wielkości pomieszczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.